Lightning Audio adapter 3,5mm minijack

lightning audio iPhone dac converter adpater

Al die mooie topkwaliteit oordopjes hebben een 3,5mm minijack stekker. Er zijn bijna geen Lightning-oortjes te koop. Niet zo gek, want de iPhone kan ook elk moment overstappen op USB-C: alle Macbooks zijn al USB-C, en veel Android telefoons ook. Bij je iPhone zat VROEGER nog een dun fragiel verloopje van Lightning naar mini-jack, zodat je toch je topkwaliteit hoofdtelefooon of headset kon gebruiken. Maar die adapter is iedereen al kwijtgeraakt, of hij is kapot, en de verloopjes van andere merken DOEN HET GEWOON NIET (??). En bij een nieuwe iPhone KRIJG JE HEM NIET EENS MEER!! Hier wat alternatieven. 

UPDATE SEP 2019: Hier een afneembare kabel met Lightning zodat je jouw oordopjes met afneembare kabel direct op iPhones kan gebruiken. Hè hè, dat werd tijd zeg! Voor 12,- euro. Binnenkort met een review hier. Er zit ook een DAC in zo’n snoer, en hij is officieel MFi-gecertificeerd door Apple. Hij is er met MMCX-stekkers of met 2-pin, en de 2-pin is er in A, B of C type. Er is dus altijd een versie voor jouw oordopjes, als er maar een afneembaar snoer op zit.

Lightning snoer KZ oordopjes

Fiio i1 IOS DAC: top audio uit de Lightning-poort

In plaats van dat kleine witte snoertje kan je uit de Lightning-poort ook betere audio halen met de Fiio i1 (50,-). De hoogste kwaliteit audio uit je iPhone. Er zit ook een microfoon op, zodat je met elke hoofdtelefoon kan bellen. Het snoer is lang, precies lang genoeg, en alle controls zitten er op (zoals volume en telefoon opnemen). Een slim en goed ding. Hoge kwaliteit voor een lage prijs.

Er zijn vergelijkbare kabels te koop, maar de goedkope doen het helemaal niet, zoals die van de Action voor een paar euro, of die op Aliexpress. Ze doen het meestal maar 30 seconden, en daarna zegt de iPhone “Dit accessoire wordt niet ondersteund”. Heel flauw van Apple, want verder zijn deze kabeltjes prima. Het had dus gewoon voor 3 euro gekund! Als Apple niet zo dwars zou liggen.

Ik had er inmiddels eindelijk een gevonden die WEL werkt, en die ook nog beter is dan het Apple snoertje: steviger, en met betere geluidskwaliteit. Werkt ook op de nieuwste IOS 11. Het is deze Enjowi voor iets van 9 euro: 

Helaas is deze al weer weggehaald. Waarschijnlijk door een klacht van Apple.

lightning audio iPhone dac converter adpater

UPDATE september 2018: Maar weer eens een geprobeerd. Zou toch wel weer eens een keertje moeten kunnen inmiddels: NEE HOOR! Waardeloos ding, er komt alleen ruis uit, werkt TOTAAL NIET. Het was deze Lightning Audio adapter van Suntaiho voor 3,50. Die werkt dan zogenaamd alleen goed met witte stekkertjes (??), maar ook dan hoor je ook een slecht ruisgeluid. Een tijdje geleden had ik ook al een aantal andere besteld, maar die werkten ook ALLEMAAL NIET, en zijn inmiddels ook van AliExpress verdwenen.

Heeft iemand wel goede gevonden? Laat maar weten in de comments! 

Later vond ik deze nog voor €2,40. Die doet het wel (wat dus al heel bijzonder is) maar hij klinkt niet al te best, en er zit ook nog een hoop ruis in.

Er zijn ook nog wel andere goedwerkende kabels te koop, maar die kosten meteen 100 euro. De Fiio i1 (50,-) is dan de beste en de goedkoopste. Alhoewel het officiële Apple Lightning-naar-mini-jack verloopje (die je VROEGER bij je iPhone kreeg, nu niet meer) ook maar 9 euro kost. Maar die is heel kwetsbaar en niet zo handig. En die klinkt ook niet zo goed als de Fiio i1.

Spotify DJ tips: Lightning audio interface
De Fiio i1 is goed en handig en klinkt uitstekend
Apple Lightning-naar-mini-jack voor 9 euro. Met DAC, maar wel heel kwetsbaar en ook niet met de beste audiokwaliteit

UPDATE oktober 2018 – Eindelijk weer een goedkope gevonden: deze van Baseus van 9 euro.  Deze doet het gewoon, ook op IOS12. Klinkt behoorlijk, maar wel minder dan een top-DAC. En er is af en toe ook wat lichte storing of ruis. Maar deze heeft wel weer een ander groot voordeel: je kan tegelijk ook je iPhone opladen:

Maar dan deze Nillkin 3.5mm Audio kabel oplader Lighting 2 in 1 Adapter voor iPhone (17,-) waarmee je dus ook tegelijk kan opladen. Hoe luxe en mooi deze er ook uitziet, het is een AFRADER: enorm veel storing en ruis, als je mobiele data aan hebt staan. De geluidskwaliteit haalt het ook bij lange na niet bij de Sonata USB-C van twee tientjes. De storing en ruis is echt niet te doen, en wie zet nou Mobiele Data UIT, op zijn telefoon? Op Android werkt zo’n USB-C Sonata perfect, en die kwaliteit krijg je gewoon niet op een iPhone. Ik heb nu alles geprobeerd. Het is klaar. Ik geef het op. Apple kan het niet meer!

3.5mm Audio kabel oplader Lighting 2 in 1 Adapter voor iPhone

Een Lightning Audio adapter is dus ook een DAC (zie de tests en reviews over de beste DAC) die het digitale signaal omzet in analoog geluid. Er zijn ook andere manieren om geluid uit je mobiel te halen. Het kan natuurlijk via Bluetooth, zie de blog over de beste Bluetooth headset. Maar Bluetooth is niet de allerhoogste audiofiele geluidskwaliteit. Het kan ook via wifi. Dat is alleen niet mobiel. Er is ook nog deze AV-verloopkabel voor 15 euro. Daarmee kan je HDMI en VGA uit je iPhone halen, dus je kan je mobiel op je grote TV of beamer zien. Ook met geluid, ook al is dat niet in de hoogste kwaliteit. Je moet er wel USB-voeding in doen, heel gek. Als je je iPhone kantelt werkt het ook: dan is het beeld fullscreen. Leuk ding hoor: je iPhone op je tv! Maar dit is natuurlijk niet een normale mobiele oplossing.

Dus hierbij een klacht en verzoek aan Apple:
Stap eens over op USB-C!
en/of maak de Lightning adapter beter!
en/of geef het anders vrij, als jullie het zelf niet kunnen!

Kijk, deze van de Action doet het prima totdat de iPhone ‘m na 30 seconden weigert:

Voor USB-C is er nu een perfecte DAC: de Sonata

Precies zo’n zelfde verloopje, maar dan met USB-C in plaats van Lightning, is er nu, voor maar 23 euro, in perfecte audiofiele geluidskwaliteit. Het is deze Sonata DAC.

6 Reacties

  1. bij mijn laatst gekochte Iphone 6 (in NL) kreeg ik van een chinees een tip … Doordat de originele Apple snoeren (met Lightning) de stekkers eigenlijk te losjes in je toestel gaan ( tolerantie niet in orde) komt de boel op een verkeerde wijze in beweging wat schade toebrengt in de inwendige (input) aansluting… Koop de goedkoopste chinese kabel (Action, Tiger , Blokker) vanaf het begin ( betere passing , betere tolerantie) en je hebt er minder last van. Dit is mijn persoonlijke ervaring…

  2. AV adapter heeft waarschijnlijk een aansluiting voor de voeding omdat de lightning aansluiting van de iPhone/iPad bezet is maar wel stroom levert.

  3. Ik was mei 2018 in Shanghai en heb de adapter van Baseus gekocht op een markt met het advies om deze te kiezen omdat deze niet gevoelig is voor ios updates. Tot op heden werkt hij perfect. Als ik het product op aliExpress opzoek lijkt het dit product te zijn. Hopelijk helpt dit.
    Ps. complimenten voor alle blogs op deze site. Heb er al mooie kooptips aan over gehouden!

    http://s.click.aliexpress.com/e/q4x2N48

Geef een reactie