MacBook oplader (MagSafe 1 en 2)

– Update: 15 mei 2024 –

Een van de mooie dingen van een Mac is dat hij zo lang meegaat. Mijn MacBook Air en 27 inch iMac zijn allebei stokoud (8 jaar) en doen het nog perfect. In mijn iMac heb ik wel SSD gezet, maar dat moest je toen op vrijwel alle Macs doen.
Mijn MacBook Air is zelfs zo oud dat de stroomadapter versleten is. Ook de batterij is niet meer goed. Die twee dingen heb ik zelf maar vervangen. Dat bleek heel makkelijk en goedkoop. UPDATE: de oplader kun je ook nog door USB-C vervangen. Zie onderaan

MacBook adapter vervangen

Dit is een oud artikel. De nieuwe MacBook opladers 2024 staan hier, en de nieuwe gewoven kabels met MagSafe kan je ook los kopen, bijvoorbeeld hier.

De stroomadapter met MagSafe 2 (45 Watt / 60Watt, geschikt voor vele modellen MacBooks) heb ik voor 17,- euro hier op Aliexpress gekocht (is alweer verwijderd helaas, zie verderop andere mogelijkheden). Deze heb ik inmiddels al maanden getest en hij werkt perfect. Of deze hier, in allerlei uitvoeringen, op BOL.com. Dus supersnel geleverd, met btw-bon, ook voor maar 27,-.

Hij lijkt verder exact op het origineel van Apple. De plastic clips zijn steviger dan het origineel, en het snoer zelf lijkt ook iets beter. Mag ook wel, want de originele Apple is nogal kwetsbaar. Dit goede ding kost 17,- euro, terwijl het originele Apple prul 90,- kost. Net als iPhone snoertjes: sommige nep-kabels zijn beter dan originele en 10x goedkoper.

Het plaatje mogen ze niet gebruiken, en zelfs de naam Magsafe mag niet. Zoek dan op Magsaf of Macsafe of zo.

MacBook MagSafe 2 adapter en accu batterij vervangen

MacBook MagSafe 2 adapter en accu batterij vervangen
Boven: de goede neppe, onder: de slechte fragiele originele

De dikke verlengkabel zit er niet bij, maar die heb je niet per se nodig. En die kan je ook van je oude halen, want dat gedeelte slijt toch niet. Of je kan ‘m hier los kopen voor 5 euro.

UPDATE 2020: USB-C naar Magsafe verloopstekker

Je kan nu eigenlijk beter een USB-C oplader gebruiken op een oude MacBook, met deze Magsafe naar USB-C kabel (11,-). (soms wordt de shop verwijderd, blijkbaar mag het niet van Apple, probeer anders deze). Er is een Magsafe 1 en een Magsafe 2 versie, die zijn niet uitwisselbaar.

De oplader die je gebruikt moet krachtig genoeg zijn (61 tot 87 Watt), maar het kan zelfs met een 65W powerbank zoals deze Baseus van 30Ah 65W.

En anders zo’n gewone 87W USB-C oplader voor 22 euro.

De oplader moet krachtig genoeg zijn (61-87 W). Er is een Magsafe 1 of 2 versie
Zo’n kabel van USB-C naar Magsafe is ideaal op oude MacBooks, want nu kan je die met USB-C opladen (als de oplader krachtig genoeg is)

 

MacBook batterij vervangen

Dan de MacBook batterij ofwel de accu. Omdat reparatie tegen de 200 euro loopt heb ik dit ook maar zelf gedaan. Zie de nieuwe blog over de MacBook batterij vervangen.

En zo gaan die prachtige Macjes nog weer wat langer mee!

PS een toetsenbord vervangen kost iets van 250,- maar je kan ok prima dit Bluetooth keyboard van 8,- gebruiken.

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

    1. Jazeker! Zo deed ik dat ook altijd, bij oudere MacBooks waar nog geen USB-C op zit. Gaat perfect. Je hebt er nog een sigaretplug-contra-stekker voor nodig. Kost een euro.

  1. Hallo!! Ik heb een Macbook Air van mid 2013 en zou deze graag opladen via een powerbank. Denk je dat dit mogelijk zou zijn als ik een 30watt powerbank van 20000mAh zou aansluiten met zo een usb-c to magsafe 2 kabel?

    Groetjes!

    1. Zou theoretisch moeten kunnen ja! Gewoon maar proberen, er kan niks verkeerd gaan. Laat maar weten hier, met dank!

Geef een reactie