Safari 13: niet updaten! En OS 10.14.8 ook niet

– Update: 21 februari 2020 –

Ik had per ongeluk “Automatische Updates” aanstaan op mijn MacBook. Dat moet je natuurlijk nooit doen. Dombo! Wat een ramp! Want nu heb ik opeens Safari 13. Verschrikkelijk. Iedereen klaagt er al over. Extensies doen het bijvoorbeeld TOTAAL niet meer. Zoals uBlock Origin, de enige goede Adblocker. Andere Adblockers die ik nu moet proberen blijken zo rampzalig, dat mijn hele computer nu vastloopt. Nog erger dan een virus! Terug naar de vorige Safari 12 is ingewikkeld. Ik moet waarschijnlijk een complete oude backup van het hele System terugzetten, met Time Machine. Met alle onvoorziene nadelen van dien. 

Dus mocht je gaan updaten: maak dan eerst een complete backup. Maar dan ECHT! En zorg als eerste stap dat je bij Automatisch Updates dan ook ECHT ALLES uitvinkt. Safari update vanzelf namelijk, ook al staat er maar één vinkje verkeerd.

Die nieuwe Safari 13 laat mijn computer voortdurend oververhitten. In de Activity Monitor kan je zien wat er allemaal misgaat. Je hoort het ook aan de ventilator. Die bleef maar koelen, zelfs met een dichtgeklapte laptop! Totale paniek! Er was iets met “Safari History” en “secd” die de CPU overbelastte. Het is niet op te lossen. Maar ook iets met “callservicesd” en met “soagent“. Dat had dan blijkbaar weer te maken met mijn adresboek. ADRESBOEK! Godbetert. Daar kan je Mac dus ook al op vastlopen. Ik had iCloud en Google allebei aanstaan, als adresboek. Onhandig en dom natuurlijk, maar nou ook weer geen halszaak – zou je denken. Wel dus. Ik heb bij Internetaccounts > iCloud het adresboek dan maar uitgezet. Poeh, opgelost.

Nu alleen nog “even” die hele oude Safari en dus het hele system terug zien te zetten…

In de tussentijd gebruik ik Opera als browser. Betere veiligheid, ingebouwde VPN, snel, steady, goed, Adblockers ingebouwd en zelfs uBlock Origin als extensie.

En voortaan NOOIT MEER zomaar eventjes updaten.

En misschien toch maar eens een Windows laptop gaan proberen, zoals die Chuwi of Teclast van € 390,-.

Nog zo’n ramp: Safari13 broke the ability of adding Google accounts to `System Preferences > Internet Accounts`, therefore leaving me without Google Mail, Calendar & Contacts.

Zie deze draad

Zie ook deze draad

Eigenlijk moet je van elk werkend OS een bootable USB-stick maken. Dan kun je altijd weer terug. Ga ik nog een blog over schrijven.

Kleine systeem updates kun je vaak wel doen, want dat gaat meestal over security. Maar in dit geval zat er bij die kleine update dus een drastisch nieuwe Safari, wat dus een regelrechte ramp was.

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Voorkomen dat Apple’s Software Update meldingen geeft dat het tijd is om te upgraden naar macOS Catalina:

  Open Terminal (in de Hulpprogramma’s folder in de Programma’s Folder)
  Uitvoeren van de onderstaande commando’s

  sudo /usr/sbin/softwareupdate –ignore “macOS Catalina”

  defaults write com.apple.systempreferences AttentionPrefBundleIDs 0

  killall Dock

  Voer je login password in als erom gevraagd wordt, druk op Enter en je krijgt een melding “macOS Catalina” updates will be ignored.
  Mocht je de update in een later stadium toch willen uitvoeren:

  sudo /usr/sbin/softwareupdate –reset-ignored

  p.s. ik vind het overigens geen goed advies om alle updates over te slaan.
  De security updates zijn wel degelijk belangrijk om wel te installeren.

Geef een reactie