KZ Lightning kabel review: eindelijk

kz lightning kabel DAC

– Update: 7 januari 2023 –

Eindelijk HiFi uit je iPhone, met deze Lightning kabel met ingebouwde top-DAC. Voor alle oordopjes met afneembare kabel. Op iPhones ontbreekt namelijk de standaard 3,5 mm minijack, dus de meeste oortjes of koptelefoons kun je niet op een iPhone gebruiken. Vroeger kreeg je er nog een verloopje naar mini-jack bij, gratis. Nu niet meer. Maar deze KZ Lightning kabel is veel beter! Hier mijn review.

De kabel is van zilver-mix, dus topkwaliteit. Heel soepel en storingvrij, je hoort geen contactgeluiden, ook niet  als het snoer beweegt. Er zit een ingebouwde DAC in, en die klinkt supergoed. Hoe is het mogelijk voor die prijs. Het klinkt vrijwel net zo goed als hele dure externe DAC’s. Het snoer is Mfi gecertificeerd (Made For iPhone). Dus na een update van IOS zal het blijven werken.

BESTEL ‘m hier in Nederland – supersnel geleverd en met garantie

UPDATE: hier een vergelijkbare kabel, want de KZ is nergens meer te koop. Let op de stekker: de KZ C-pin (met kapje) zit er helaas niet bij, wel B-pin 0,75 en 0,78 en MMCX.

Ik heb veel iPhone Audio adapters getest: zie mijn overzicht met de beste DAC.  Verloopsnoertjes zoals je die je vroeger bij je iPhone kreeg. Helaas waren die bijna allemaal superslecht, behalve de Fiio i1 (50,-). Verrassend dus dat het nu ook veel goedkoper kan.

Als je het test op je iPhone met Spotify, moet je die uiteraard in de allerhoogste kwaliteit zetten, en ook niet vergeten om in de Instellingen > Afspelen te kiezen voor Volume: Zacht. Anders staat er een compressor aan. Dat is niks.

Je kan kiezen voor alle gangbare stekkers, dus ook voor de MMCX van andere merken. Voor KZ is de belangrijkste de 2 pins C-type, want die past op alle nieuwe modellen zoals de KZ ZEX. Wat mij betreft meteen ook de beste goedkope oordopjes.

KZ Lightning kabel nadeel: geen microfoon

Het enige nadeel van deze Lightning kabel is dat er geen microfoon op zit. HEEL VREEMD. Bij elke KZ kan je altijd kiezen voor een kabel met uitstekende microfoon, voor 1 euro extra. Dus waarom op deze niet? Ik hoop dat dat nog komt. Want dit is wel een gemis.

Verder is het jammer dat er geen female mini Jack op zit. Zodat je hem net als andere Lightning audio adapters kan gebruiken. En gewoon elke koptelefoon in dit verloopsnoer kon doen.

Draadloos? Kan ook

Alle oortjes met afneembare kabel kan je simpel draadloos maken met deze KZ Bluetooth kabel (19,-). Met maar liefst 8 uur batterij. De stekkertjes kan je kiezen, er is ook C-pin. De geluidskwaliteit voor muziek is maximaal, dankzij de AptX. De microfoon is net als alle Bluetooth headsets nogal matig, maar je kan er prima mee bellen, mede omdat de microfoon veel dichter bij je mond zit. Er zit uiteraard snoerbediening op (met Volume!), en dat is al bijna reden genoeg om zo’n kabel te kopen. Hij kan ook heel hard. Veel Bluetooth headsetjes kunnen niet zo hard. Verder is hij IPX5 waterdicht, met goede keramische antenne en snelle stabiele verbinding. Met AAC (iPhone), AptX en Apt-X HD als je (Android)-telefoon dat ondersteunt. En totaal geen vertraging bij films of games, dus geen latency.

UPDATE: De Bluetooth Earhooks van KZ of de TRN Earhooks zijn nog beter. Daarmee maak je er ook een draadloze headset van. UPDATE: er is nu ook een verbeterde Pro versie.

KZ Bluetooth AptX HD nekkabel
Je kan ‘m zo in je nek dragen. maar naar voren kan ook. Met die oorhaken zit het perfect.

Een ander draadloos alternatief voor HD Audio uit je iPhone is een Bluetooth clip: zoals deze Fiio Bluetooth clip (45,-) of de Fiio BTR3 (60,-). Die bevestig je aan je kleding.  Alle oordopjes met mini-jack kunnen er direct in. Met microfoon, dus je kan met ALLE oortjes bellen. Ook met je joekel van koptelefoon waar geen microfoon op zit.

Alle oordopjes klinken het best met een goede DAC, zoals de Sonata USB-C (23,-). Nog ietsje beter zijn de grote USB-DAC’s zoals de K.Guss (25,-). Een top-DAC zit meestal ook in de Hi-Res Audio players zoals de Shanling M0 (90,-) of de Fiio M9 (waar ook Wifi en Spotify op zit). Zie ook het overzicht met de beste DAC’s.

Sonata Dac

Maar nu kan dat dus ook met zo’n goedkope Lightning kabel, met ingebouwde DAC. Vrijwel dezelfde kwaliteit, scheelt nog maar weinig. Kan alleen niet zo hard. Levertijd was 20 dagen.

Niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in: maakt voor de prijs niet uit.

11 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Dag Aartjan, wat een super blog! Ik heb deze kabel gekocht om de standaard kabel van KZ te vervangen:
  https://nl.aliexpress.com/item/1005003014308432.html?aff_fcid=6bc5ebe7cb3748ab8742e661b5523733-1649763260872-07284-_AmGsd9&tt=CPS_NORMAL&aff_fsk=_AmGsd9&aff_platform=portals-search&sk=_AmGsd9&aff_trace_key=6bc5ebe7cb3748ab8742e661b5523733-1649763260872-07284-_AmGsd9&terminal_id=5431df2e016049deb335db703181412a&afSmartRedirect=y

  Ik gebruik nu namelijk een iPhone. De kabel zorgt echter af en toe een krakend geluid in het rechter oortje en het volume gaat zonder aanraken van de remote, plotseling omhoog.

  Ik heb de verkoper op AliExpress een bericht gestuurd, maar zij beweren dat er een verschil is tussen de pins van de oorspronkelijke kabel van KZ die bij de IEMS zitten (KZ ZS10 PRO) en de kabel uit de link van de blog en dat daar het probleem ligt. Dit lijkt mij erg onwaarschijnlijk aangezien de kabel dan überhaupt niet in de IEM zou moeten passen. Zou jij me kunnen vertellen of ik fout zit? Bij de KZ ZS10 PRO staat 2 pin structure 0.76mm, bij de kabel van Ali staat 0.75mm. Ligt hier dan het probleem?

  Ik wilde het graag navragen voordat ik onterecht een dispute open.

  Alvast bedankt en met vriendelijke groet,

  Bas Soentjens

  1. KZ Zs10 pro is C-pin, dat is een andere stekker dan deze B-pin. Er zijn vier soorten: B-pin 0.78, B-pin 0.75, MMCX en C-pin. C-pin (met het kapje) heet ook wel QDC 2-pin: het is ongeveer hetzelfde als B-pin maar dan met een kapje, dus het past inderdaad enigszins maar niet echt goed.

 2. Aartjan, dat volume op ‘zacht’ klopt dat? Is dat niet juist nog meer compressie (ten opzichte van ‘hard’) of snap ik compressie gewoon niet zo goed :-) thanks voor je blog!

 3. Het nadeel van deze lightning kabel lijkt mij dat hij toch weer in je telefoon moet worden geplugd. Dan blijf je steeds weer met die kabel ergens achter haken. Daarom vind ik bluetooth ideaal.

  Tot voor kort had ik verschillende bluetooth-kabels nodig omdat de aansluitingen van de dopjes weer allemaal anders zijn. Bovendien gaan die snoertjes vaak na verloop van tijd stuk door interne kabelbreuk en/of is de pasvorm verre van ideaal.

  Nu gebruik ik met heel veel plezier de Shanling UP2 Bluetooth 5.0 hoofdtelefoon versterker. Die klinkt geweldig goed en….heeft een ingebouwde microfoon. Hij is klein(55 x 21 x 12 mm) maar met een batterijduur van maar liefst 11 uur!
  Het grootste voordeel is echter dat je elke kabel die bij je favoriete oordopje hoort draadloos kunt verbinden met je telefoon: Plug je kabel in de UP2, clip die aan je shirt, doe de dopjes in je oor, stop de kabel ook weg in je shirt en je telefoon kun je daar laten waar dat het beste uitkomt. M’n ZS10 pro klink zo echt fantastisch. Ideaal!

 4. Deze kabel ook besteld maar helaas nog niet binnen. Wel de bluetooth upgrade binnengekregen. Die klinkt zeer goed, maar de kabel zorgt er voor dat de oortjes bij mij constant uit mijn oren floepen. Dit is niet zo met de originele kabel. De bluetooth kabel is ook veel stugger en de voorgevormde bocht bij de aansluiting is niet echt goed. Bestelde er een en kreeg er 2??? Toen ik dit melde kreeg ik een totaal nietstoedoend antwoord.

Geef een reactie