KZ Lightning kabel review: eindelijk

kz lightning kabel DAC

Eindelijk HiFi uit je iPhone, met deze Lightning kabel met ingebouwde top-DAC (hier te koop voor 12,-). Voor alle oordopjes met afneembare kabel. Op iPhones ontbreekt namelijk de standaard 3,5 mm minijack, dus de meeste oortjes of koptelefoons kun je niet op een iPhone gebruiken. Vroeger kreeg je er nog een verloopje naar mini-jack bij, gratis. Nu niet meer. Maar deze KZ Lightning kabel is veel beter! Hier mijn review.

De kabel is van zilver-mix, dus topkwaliteit. Heel soepel en storingvrij, je hoort geen contactgeluiden, ook niet  als het snoer beweegt. Er zit een ingebouwde DAC in, en die klinkt supergoed. Hoe is het mogelijk voor die prijs. Het klinkt vrijwel net zo goed als hele dure externe DAC’s. Het snoer is Mfi gecertificeerd (Made For iPhone). Dus na een update van IOS zal het blijven werken.

Ik heb veel iPhone Audio adapters getest: zie mijn overzicht met de beste DAC.  Verloopsnoertjes zoals je die je vroeger bij je iPhone kreeg. Helaas waren die bijna allemaal superslecht, behalve de Fiio i1 (50,-). Verrassend dus dat het nu ook veel goedkoper kan.

Als je het test op je iPhone met Spotify, moet je die uiteraard in de allerhoogste kwaliteit zetten, en ook niet vergeten om in de Instellingen > Afspelen te kiezen voor Volume: Zacht. Anders staat er een compressor aan. Dat is niks.

Je kan kiezen voor alle gangbare stekkers, dus ook voor de MMCX van andere merken. Voor KZ is de belangrijkste de 2 pins C-type, want die past op alle nieuwe modellen zoals de ZSN, de KZ ZSX Terminator en de KZ ZS10 Pro. Dat zijn wat mij betreft meteen ook de beste goedkope oordopjes.

KZ ZSX Terminator review
Dit is de KZ ZSX Terminator. Het stekkertje is 2 pin C type. Links en Rechts op het snoer kan je voelen: de holle kant moet naar je hoofd toe, de ronde kant is de buitenkant.

KZ Lightning kabel nadeel: geen microfoon

Het enige nadeel van deze Lightning kabel is dat er geen microfoon op zit. HEEL VREEMD. Bij elke KZ kan je altijd kiezen voor een kabel met uitstekende microfoon, voor 1 euro extra. Dus waarom op deze niet? Ik hoop dat dat nog komt. Want dit is wel een gemis.

Verder is het jammer dat er geen female mini Jack op zit. Zodat je hem net als andere Lightning audio adapters kan gebruiken. En gewoon elke koptelefoon in dit verloopsnoer kon doen.

Draadloos? Kan ook

Als de kabel van je oordopjes afneembaar is, kan je er ook deze Bluetooth kabel (14,-) met 8 uurs-batterij op zetten, om het draadloos te maken. Met Apt-X en AAC, dus topkwaliteit audio. Waterdicht, dus geschikt om mee te sporten. En WEL met een microfoon.

bluetooth kabel 2 pins

Een ander draadloos alternatief voor HD Audio uit je iPhone is een Bluetooth clip: zoals deze Fiio Bluetooth clip (45,-) of de Fiio BTR3 (60,-). Die bevestig je aan je kleding.  Alle oordopjes met mini-jack kunnen er direct in. Met microfoon, dus je kan met ALLE oortjes bellen. Ook met je joekel van koptelefoon waar geen microfoon op zit.

Alle oordopjes klinken het best met een goede DAC, zoals de Sonata USB-C (23,-). Nog ietsje beter zijn de grote USB-DAC’s zoals de K.Guss (25,-). Een top-DAC zit meestal ook in de Hi-Res Audio players zoals de Shanling M0 (90,-) of de Fiio M9 (waar ook Wifi en Spotify op zit). Zie ook het overzicht met de beste DAC’s.

Sonata Dac

Maar nu kan dat dus ook met zo’n goedkope Lightning kabel, met ingebouwde DAC. Vrijwel dezelfde kwaliteit, scheelt nog maar weinig. Kan alleen niet zo hard. Levertijd was 20 dagen.

Niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in: maakt voor de prijs niet uit.

6 Reacties (nieuwste bovenaan)

  1. Aartjan, dat volume op ‘zacht’ klopt dat? Is dat niet juist nog meer compressie (ten opzichte van ‘hard’) of snap ik compressie gewoon niet zo goed :-) thanks voor je blog!

  2. Het nadeel van deze lightning kabel lijkt mij dat hij toch weer in je telefoon moet worden geplugd. Dan blijf je steeds weer met die kabel ergens achter haken. Daarom vind ik bluetooth ideaal.

    Tot voor kort had ik verschillende bluetooth-kabels nodig omdat de aansluitingen van de dopjes weer allemaal anders zijn. Bovendien gaan die snoertjes vaak na verloop van tijd stuk door interne kabelbreuk en/of is de pasvorm verre van ideaal.

    Nu gebruik ik met heel veel plezier de Shanling UP2 Bluetooth 5.0 hoofdtelefoon versterker. Die klinkt geweldig goed en….heeft een ingebouwde microfoon. Hij is klein(55 x 21 x 12 mm) maar met een batterijduur van maar liefst 11 uur!
    Het grootste voordeel is echter dat je elke kabel die bij je favoriete oordopje hoort draadloos kunt verbinden met je telefoon: Plug je kabel in de UP2, clip die aan je shirt, doe de dopjes in je oor, stop de kabel ook weg in je shirt en je telefoon kun je daar laten waar dat het beste uitkomt. M’n ZS10 pro klink zo echt fantastisch. Ideaal!

  3. Deze kabel ook besteld maar helaas nog niet binnen. Wel de bluetooth upgrade binnengekregen. Die klinkt zeer goed, maar de kabel zorgt er voor dat de oortjes bij mij constant uit mijn oren floepen. Dit is niet zo met de originele kabel. De bluetooth kabel is ook veel stugger en de voorgevormde bocht bij de aansluiting is niet echt goed. Bestelde er een en kreeg er 2??? Toen ik dit melde kreeg ik een totaal nietstoedoend antwoord.

Geef een reactie