Samsung Galaxy Watch Active2 review

samsung galaxy watch active2 review

– Update: 9 januari 2023 –

Samsung en Apple zijn de grootste merken in telefoons en smartwatches. Samsung is soms veel goedkoper, en past soms ook beter bij Android. Daarom nu deze Samsung Galaxy Watch Active2 review: een uitstekende smartwatch van hoge kwaliteit, die goed werkt met elke telefoon – of dat nou Samsung, Apple of Android is.

Welkom bij een nieuwe aflevering uit de serie “beste smartwatch”. Ik had al wat geschreven over goedkope smartwatches op AliExpress van 60 euro en over fitness-bandjes vanaf een paar euro.

Deze Samsung Galaxy Active2 is wel een fors stukje duurder (hier op BOL vanaf 230,-), maar nog steeds goedkoper dan een Apple watch. En omdat Samsung een topmerk is, mag je ook wel wat verwachten. Ik vond het inderdaad allemaal verrassend goed.

Nou ja, niet álles…

Eerst maar eens de goede dingen. Hij zit lekker, hij is mooi rond, lichtgewicht, compact en waterdicht. Hij is er in 40 of 44 mm, in een aantal kleuren en met allerlei bandjes. Het scherm is goed, de batterij ook (2 tot 5 dagen) en die is draadloos op te laden. De speaker en microfoon zijn uitstekend geschikt om mee te bellen, en de Tizen-interface (met die touch-draairing) is misschien nog wel beter dan Apple of Google Wear OS.

Fitness-functies zitten er ook op, hij heeft GPS, Bluetooth, Wifi en valdetectie, en je kan er ook mee zwemmen.

Samsung Galaxy Active2 review smartwatch
Veel wijzerplaten en mooie uitvoeringen
smart watch review Galaxy
Rond, licht, superscherp scherm, goede snelle hardware en software

Stressmeter: hartcoherentie

Wat vooral uniek is, is de stressmeter. Dat is eigenlijk een hartcoherentiemeter, en dat heeft geen enkel ander horloge – okee, Garmin heeft ook zoiets. Elke smartwatch heeft een hartslagmeter en stappenteller en zo. Maar hartcoherentie zegt veel meer:

Een goede hartslagmeter heeft elke smartwatch wel
Een hartslagmeter heeft elke smartwatch wel
De stress-test is uniek en goed van de Samsung watch
Maar die stress-test is uniek en goed

Als je die stress-test doet krijg je een hartslag-analyse: je variatie in hartslag wordt gemeten, en hoe hoger die variatie is, hoe beter. Ik heb daar dit artikel over geschreven. En ik heb er ook twee gratis apps voor gemaakt. Je kunt die hartcoherentie oefenen, ook op deze smartwatch. Ik stel ‘m in op 3 seconden inademen, en 8 seconden uitademen. Je kan kiezen of je daar geluid bij wil, of trillinkjes. Dat is heel fijn, want ik doe mijn ogen dicht tijdens de oefening, en ik wil geen geluid.

Samsung Galaxy Active2 review smartwatch

Dus dat is gewoon heel goed gedaan, en die oefening ontspant ook echt. Voor mij zou dit de belangrijkste reden zijn om voor deze smartwatch te kiezen.

De rest zit er ook allemaal op: je kan bijvoorbeeld zien hoe laat het is ;).

Of het weer, of je agenda, of je muziek bedienen. Notificaties gaan met trillen of geluid. Bellen gaat uitstekend, de speaker en microfoon zijn verbluffend goed. Het is eigenlijk superchill om met je horloge te bellen.

Fitness en sport, GPS

Het is ook een fitness-tracker met van alles erop, met veel apps en ook met slaapanalyse. De stappenteller werkt ook tijdens fietsen en zwemmen: hij herkent dat allemaal automatisch. Er zit ook GPS op, dus zonder telefoon kan hij ook je route tracken (maar de GPS van je telefoon is wel beter en preciezer). Find-My-Watch zit er dus ook  op. Met de valdetectie kan je automatisch een bericht sturen aan je SOS-contact als je valt:

Bloeddruk meten?

Bloeddruk meten kan hij niet: daar heb je een aparte app voor nodig, en een Samsung telefoon, en ook nog een losse bloeddrukmeter… Maar ik denk dat dit juist heel eerlijk is, want een horloge kan dit volgens mij sowieso niet. Ga ik nog testen, met andere watches, maar ik heb al gezien dat de goedkope zelfs de hartslag en bloeddruk van een kopje koffie kunnen meten! Of die van een sinaasappel!

Samsung is daar gelukkig eerlijk over: bloeddruk meten kan gewoon niet.

Een goede bloeddrukmeter, een echte dus, kan ook goedkoop: bijvoorbeeld deze. Zuurstofverzadiging meten kan met deze oximeter. Die geeft de hartslag ook perfect aan: Je moet kunnen zien dat bij een inademing je hartslag omhoog gaat (bij mij rond de 80) en bij uitademen omlaag (bij mij 65). Zo’n meter trekt veel stroom: de batterij is snel op. Maar dat kan ook niet anders, dus de vraag is of het op een horloge uberhaupt wel mogelijk is.

NFC / Navigatie

NFC zit er ook op, onder andere om mee te betalen. Maar in de praktijk werkt dat bij mij (nog) niet, met mijn ING. Ik denk dat het alleen met Samsung Pay werkt. Dat heb ik niet.

De Google Assistent / Siri is hier Bixby: dat is de assistent van Samsung. Die is uiteraard niet zo goed, maar ik gebruik dat ook niet. Wel een minpuntje overigens.

Navigatie is op een horloge ideaal. Je moet nog wel twee apps downloaden (eentje gratis op de watch, en eentje voor 3 euro op je telefoon). Je Google Maps route wordt dan zo op je watch getoond:

Tizen Galaxy smartwacth navigatie met Google Maps

Bij die drie puntjes heb je nog allerlei instellingen:

Tizen Galaxy smartwacth navigatie met Google Maps

Bediening en Tizen OS

Ik heb geen handleiding gelezen – dat doet toch niemand. Maar alles lukte. Swipe van boven, swipe naar rechts of links, de bovenste knop is Terug/home, de onderste knop is Aan/uit. En er is draai-veeg op de buitenring (als je dat instelt bij Ring aanraken). Langtik is er ook, bijvoorbeeld om wijzerplaten te wisselen.

Jammer dat Terug/Home niet gewoon swipe van onder is…

Samsung heeft zijn eigen watch OS: Tizen. Je zit dan dus ook vast in de Samsung store, qua apps. En qua NFC-betalen zit je dus in Samsung Pay. En qua Siri heb je dus Bixby. Dat vind ik allemaal wel minpunten. Het voordeel van Tizen is dat de hardware en software perfect op elkaar zijn afgestemd, dus dat alles snel en soepel werkt.

samsung watch face

Samsung Galaxy Active2 review smartwatch: conclusie

Helemaal top dus! Een aanrader! Wat had je dan nog te zeiken, Aartjan? Nou ja, die wijzerplaat bijvoorbeeld. IK WIL GRAAG DE DAG EN DE DATUM ZIEN, JA!

MET DE MAAND ERBIJ GRAAG!!!

Nou, da’s mij niet gelukt. Op die hierboven staat geen maand, en, trouwens, het Weer ook niet. En die wijzerplaat met het Weer en de maand: daar is alles lelijk. En te klein!

HALLO, je hebt maar een klein schermpje: WAAROM ZOU JE DIE RUIMTE DAN NIET BENUTTEN??

samsung galaxy watch active2 review
Er zijn er duizenden wijzerplaten. Maar geen één door AARTJAN goedgekeurd.

Er zal vast wel een wijzerplaat zijn die aan mijn “absurde” eisen voldoet, maar ík kan ‘m nergens vinden, ook niet na uren zoeken in die vage samsung-store.

–IK–KRIJG–STRESS–DAARVAN–

Gelukkig heb ik daar nu een smartwatch voor.

Samasung Galaxy smartwatch
Okee, deze is mooi. Rustgevend ;)

En waarom is Home- en Terug niet gewoon SWIPE VAN ONDER?? Dat is overal zo! Op Android, iPhone, iPad, Tablet – OVERAL!

HOEZO HIER DAN NIET??

Active2 review smartwatch
Ook prachtig hoor. Maar graag MET DAG EN MAAND  – DANK U.

Het instellen en verbinden met mijn Poco Android telefoon ging allemaal wel prima. De Galaxy Wear App staat in de App Store en de Play Store. Het scherm kan ook Always On, en ook dan houdt de batterij het wel twee dagen vol. En er is ook een LTE-versie met SIM die kan bellen ZONDER telefoon.

 

Waarom een horloge?

Vooral voor sport dus. Je handen vrij, en notificaties via trillen. GPS tracking van je hardloop- of fietsrondjes zonder telefoon mee te hoeven nemen. Bellen met je pols is ook superchill. Slaap-analyse is beter met een horloge. Hartslag meten ook. Fitness-tracking ook, zelfs bij zwemmen en fietsen. En navigatie via je horloge gaat ook beter. Nogal wat redenen dus!

Laat maar weten in de comments of jullie nog iets anders willen weten, of wat jullie vinden! Tot de volgende… LOVE U ALL!!

Deze Samsung Galaxy Active2 review was niet gesponsord

10 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. hoi
  ik heb een Galaxy Watch Active2
  die vraagt elke minuut of ik Samsung pay wil maar dat wil ik niet maar ik krijg het er ook niet weg
  heb jij een idee hoe ik dat weer weg krijg want nu is mijn horloge binnen een dag leeg

 2. Ik had de Xiaomi Smart Band 7 Pro global edition gekocht voor een introductieprijs van € 79. Mooi apparaat. Ik wist dat er jammer genoeg geen ECG functie op zat. Maar er zou wel NFC op zitten. Dat zat er niet op, ondanks dat dat wel aangekondigd was en de chinese uitvoering wel NFC heeft (werkt niet in Nederland) en zelfs de Xiaomi Smart Band 6 NFC heeft. Dus op 12-10-2022 teruggestuurd naar Xiaomi. Maar nog geen refund ontvangen.

 3. Zo’n unit verbindt toch via Bluetooth? Betekent dit dan ook dat ik niet ook via Bluetooth muziek kan luisteren via mijn headset? Heb je dat toevallig geprobeerd?

  1. De muziek kan via je telefoon op je oortjes, en met deze watch kan je dat dan bedienen. Dat werkt perfect (in mijn geval Spotify). Maar het kan ook direct van de watch naar je oortjes, met een app op je watch.

 4. Ik heb een “smart”watch van de action. Eu 9,99.. geeft tijd, dag en datum inclusief maand! Ik krijg hem alleen (nog?) niet in 24 uurs mode :-)

  (veel smarter dan dat is hij niet hoor.. Hij doet wel stappen tellen en hartslagmeting op verzoek, maar die O2 en bloeddruk die hij geeft kun je sowieso beter negeren)

 5. Zelf heb ik (via de duurzame manier) een z.g.a.n. Samsung Galaxy Watch 4 classic gekocht 46 mm. Maar de bloeddrukmeter en de ECG-meting werkt alleen met een Samsung telefoon i.c.m.Samsung Health App. Dit vind ik jammer. Er is we een workaround, maar dan moet je dus allerlei apps vanuit Github downloaden en via een aparte manier je gegevens syncen met je telefoon, zodat je als het ware de Samsung’connectie’ manipuleert.

  Of weet iemand een andere manier om toch de bloeddruk- en ECG-meting aan de praat te krijgen op een Poco of willekeurige andere niet-Androidtoestel.

Geef een reactie