Wat is Spatial Audio en 7D of 8D t/m 12D Audio?

spatial audio 8d audio

– Update: 7 maart 2023 –

De een vindt het onzin, de ander vindt het verbluffend en geniaal. Maar wat is Spatial Audio eigenlijk? En 7D / 8D / 12D Audio? En heb je daar dure AirPods Pro voor nodig?

Vroeger had je mono: dat is één luidspreker. Daarna had je stereo. Met twee luidsprekers kreeg je een enorm breed geluidsbeeld. Prachtig. Nog steeds.

Pas heel veel later kwam er Dolby Surround en zo. Heet ook wel 5.1 of 7.1. Met een center speaker erbij, en een extra subwoofer (dat is die .1). Met twee extra speakers aan de achterkant, zodat je behalve links-rechts, nu ook voor-achter hebt. Je kan dan een Starfighter van voor naar achter horen vliegen. Of wind en regen rondom je. Of iemand ademt vlak links-achter je, in een horrorfilm. Die grapjes zitten dan ook altijd in dat soort films.

Een 5.1 AV versterker met Bluetooth is bijvoorbeeld deze:
https://s.click.aliexpress.com/e/_AFCiGc
Of deze: https://s.click.aliexpress.com/e/_AbfawY

7D / 8D / 12D Audio op je koptelefoon

Je zou denken dat je minstens vier speakers moet hebben. Maar met slimme software kan dat nu ook op een koptelefoon, of op oordopjes. Op twéé speakers dus. Dat is werkelijk verbluffend.

Of het goed werkt hangt een beetje af van jezelf. Net als bij 3D in de bioscoop: het grapje is eventjes leuk, maar voor mij heeft dat 3D juist veel nadelen. Je moet ten eerste in de sweet spot zitten. Het werkt niet goed op andere plekken in de zaal. Je krijgt er koppijn van, je hersens moeten al het rekenwerk doen. Het is ook veel te donker: de helft van het licht is weg (want elk oog ziet maar de helft van de beelden). Dat alleen al is vermoeiend. De ondertitels zweven belachelijk in de weg. En het allerergste is: de prachtige cinematografische scherptediepte (iedereen wil toch ook Portret-modus op z’n telefoon?) – die zelfs verhalend kan werken (pull focus shots) – is GEHEEL VERDWENEN. IN DE HELE FILM. Een verarming, in plaats van een verrijking.

Maar deze Spatial Audio demo is verbluffend

Ik heb allerlei Spatial Audio en 8D demo’s geluisterd, en ik vond het allemaal nietszeggende trailer-achtige junk. Niet om door te komen. Youtube op zijn allerslechtst. Sterker nog: de hele AV-industre op zijn slechtst.

Op één fragment na dan: deze stokoude 7D Barber Shop.

Ik wist niet wat ik hoorde:

Wat een shock! Je hoort ze letterlijk naast je staan! Ook al zijn het de ALLERSLECHTSTE acteurs ooit. Waanzinnig!!

Je kijkt meteen over je schouder. Je hoort ze echt in je eigen kamer staan! Werkelijk verbluffend. Nog nooit zoiets gehoord. Werkt ook op alle gewone koptelefoons en oordopjes. Je hebt geeneens AirPods Pro nodig.

Maar wat ze met al die andere demo’s proberen te doen: bij mij werkt het niet. Wat een onzin allemaal. Van voor, naar achter, van links naar rechts. Dat was het zo’n beetje.

Binaural en ASMR

Die stokoude barber shop is honderd keer beter dan al die nieuwe dingen. Het was niet eens Spatial Audio: het heette destijds Binaural. Het vormde de basis van de waanzinnig populaire ASMR video’s. Deze Russische dame is er schat-hemeltje-rijk mee geworden:

Eindelijk weer naar de kapper! 30 Miljoen mensen gingen je voor… virtueel dan

Een slaapcursus via ASMR. Oortjes in!

Het barst ervan, op Youtube… of wil je er geen gepraat doorheen? Kan ook:

Je valt geheid in slaap…

En het staat uiteraard ook op Spotify:

Overigens: een totaal ander soort slaapcursus voor op je oortjes staat hier. Dat gaat over Binaural Beats.

7D / 8D / 12D

Maar dan al die nieuwe muziek in 7D / 8D / 12D. Je hoort dan gewoon alles de hele tijd rondjes draaien. Gek wordt je er van. Je snakt na een minuut alweer naar gewone stereo. STOP IT PLEASE! Al die tracks doen hetzelfde: oneindig rondjes draaien. Je hebt het na tien seconden al gezien. Gehoord, bedoel ik.

Aardig hoor. Voor eventjes. Maar dan die hieronder, nu wordt het echt verschrikkelijk:

Niet om aan te horen. En ze doen allemaal hetzelfde, of het nu 7D, 8D, of 12D heet. Alsof er iemand de hele tijd aan de Pan-Potmeter zit te draaien. KAP NOU!! Blijf met je takken van die draaiknop af!

Spatial Audio op de AirPods Pro

Op de AirPods Pro (met de nieuwste IOS) gaan ze nog een stap verder: Spatial Audio. Het doet in basis precies hetzelfde, dus geluid rondom, maar dan met iets nieuws: het geluid blijft namelijk op dezelfde plek, ook al draai je je hoofd.

Dus in die Barber Shop zouden de personages op dezelfde plek blijven, ook al beweeg je je hoofd. Dan wordt het echt HEEL spooky.

Zeer geavanceerd wederom, maar toch ook wel bekend. Want zoals je ook al met je telefoon om je heen kon kijken, in virtual / augmented reality, zo kunnen je oordopjes nu – door de G-sensor – ook “voelen” naar welke kant je kijkt. En het geluidsbeeld daar op aanpassen. Precies als het beeld op je telefoon al jaren kan. Toch niet zo schokkend dus.

Wat vinden jullie? Heb ik het helemaal mis?


Zie ook de review over de Apple AirPods Pro

8 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Mooi verhaal. Twee t-jes extra in de eerste zin maakt het helemaal goed. Verder houd ik erg van je stijl van schrijven: korte zinnen met veel staccato. En veel gevoel voor spelling en stijl. Succes verder!

 2. Wat geweldig! Ik heb hardop zitten lachen van verbazing en plezier dat ik dat allemaal zo gedetailleerd ruimtelijk kon horen. Van dat (spoiler!!!) gefluister schrok ik me een hoedje. Een (wat onrustige) variant van ASMR staat in ons gezin sinds jaar en dag bekend onder de naam geluidskietelen. Zachtjes blazen, smakken, fluisteren etc dichtbij het oor. Mijn kinderen vonden dat toen ze klein waren heel grappig.

 3. Eigenlijk zou je de nieuwste Sony XM1000 hoofdtelefoon moeten testen in combinatie met de app “artistconnection”.
  Die Sony is sowieso het beste wat je op dit moment over ear kunt kopen. Maar hij heeft ook nog een 360-graden standje. alleen nog maar bij een klein aantal nummers.

  In combinatie met bovengenoemde app, die hier speciaal voor is gemaakt, krijg je nog verbluffender resultaten. je vind daarin een paar nummers van artiesten die echt in 360-graden zijn opgenomen, zowel in beeld als geluid

 4. Die barbershop is inderdaad geweldig, en jaren oud al. Ze doen dat met Binaural audio. Is een hele hoop over te vinden. In principe nemen ze 2 microfoons die op gelijke afstand staan als de gemiddelde oren. In sommige gevallen zit er zelfs een dummy hoofd tussen om de weerkaatsing/demping van het geluid zoals we zelf ook ervaren te simuleren in de opnames.

  Binaural audio is dus het dichtst wat je kunt krijgen bij hoe onze oren geluid zonder oortjes binnen krijgen. Werkt top.

  De rest is allemaal marketing rotzooi naar mijn mening. Je kunt niet met een algoritme hetzelfde resultaat krijgen.

 5. In de 90s had ik een geweldige geluidskaart die toen al 3d audio op een koptelefoon kon projecteren (Gravis Ultrasound voor de liefhebbers). Voor games was dat geweldig. Daarna heeft die specifieke ontwikkeling helemaal stil gestaan. Creative Labs had wat misbaksels die het probeerden, maar tot aan nu was echte 3d op de koptelefoon niet overtuigend. Nu is de techniek er! Maar wat doen ze ermee? Precies wat jij aangeeft Aartjan, fantasieloos rondjes draaien van de diverse sporen van een muzieknummer. Zonde! Terwijl de techniek fantastisch is en veel kan bieden.

  Wat zou ik graag willen? Dat men de techniek van 8d/12d/16d gebruikt om een ATMOS/AC3/DTS spoor in een film of serie te vertalen naar je koptelefoon. Dan zit je echt midden in de film, wordt het oorspronkelijke audiospoor gebruikt waar het voor is, en de nieuwe techniek vertaalt al dat moois naar je koptelefoon. Heerlijk genieten in je stoel van je favoriete film in écht surround. Nog nergens heb ik een app gevonden die dit kan. Misschien een ander? Laat het horen alsjeblieft :-).

Geef een reactie