Binaural Beats: Alpha, Theta en Delta golven

– Update: 9 december 2023 –

Op Youtube staan allerlei relaxende filmpjes met Binaural Beats. Je kan daarmee beter en dieper slapen. In beide oren wordt dan een verschillende toon afgespeeld, en het verschil tussen die tonen is de werkzame frequentie. De tonen worden steeds lager, en het verschil steeds kleiner, waardoor je steeds dieper in slaap valt. Het is best wel verbluffend. Je valt enorm diep in slaap, en je wordt na anderhalf uur ook nog eens uitgerust wakker.

Tekst en uitleg staan in de filmpjes. Heel fijn op een ANC koptelefoon. Of gewoon op oordopjes. En het is al helemaal ideaal met dit slaapmasker met draadloze speakers erin.

Het werkt alleen met oordopjes of koptelefoons, niet met speakers. Het geluid moet niet te hard, maar ook niet te zacht. De theorie is dat je beide hersenhelften gaan synchroniseren, waardoor er in de hersenen ontspanningsgolven ontstaan.

De filmpjes hieronder zijn 90 minuten, met eerst een stukje Alpha-frequenties, om in slaap te vallen, dan een stuk Theta voor de benodigde REM-slaap (dromen), en dan een stuk met Delta-golven voor de diepste, droomloze slaap.

Volgens de theorie produceren je hersenen tijdens die Alpha-golven serotonine, en dat voelt prettig. Daarna komen de lagere frequenties om goed te kunnen leren (vooral dingen onthouden). Dan nog lager, voor meer creativiteit en probleem-oplossend vermogen. De Theta-fase daarna zorgt dat je minder slaap nodig hebt, en produceert enkefaline, een pijnstiller en rustgevend middel.

De traagste golven komen daarna. Dat zijn Delta-golven, voor een nog diepere ontspanning dan normale slaap. Zo’n volledig stukje afgeronde slaap is meestal rond de 90 minuten. ’s Nachts heb je vier tot zes van die stukken nodig, elk stuk ongestoord dan.

Je kunt de frequenties ook proefondervindelijk voor jezelf uitzoeken: hier op deze website. Ik vind bijvoorbeeld 64 links en 63 rechts op een bepaalde manier prettig en ontspannend, want het geluid lijkt dan op een rustige hartslag.

Je kunt de audio ook downloaden via sites als deze. En dan kun je die Mp3’s op je iPod zetten, of op je telefoon of laptop of DAP, zoals deze Fiio of deze Zishan.

Tijdens lange reizen in het vliegtuig, trein of bus is dit op zo’n slaapmasker met geluid ook ideaal. Zie ook het artikel over het ideale nekkussen.

Er staan op Spotify ook Binaural Beats, maar die zijn totaal anders. Dat is gewoon muziek zeg maar:Andere manieren om totaal te relaxen en goed in slaap te vallen zijn deze ademhalingsoefeningen. En weer iets totaal anders, maar toch ook zeer ontspannend, zijn de ASMR-video’s: Getik en gefluister in je oor. Enorm populair, en je valt er geheid van in slaap. Overigens ook op Spotify te vinden:

Zie ook alle blogs hier over Gezondheid.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in. Maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik ook weer wat nieuwe dingen kopen om reviews over te schrijven.

11 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Binaural beats are fascinating! It’s incredible how Alpha, Theta, and Delta waves can influence our mental state and improve relaxation, focus, and sleep. Great insights in this article!

  2. Hallo Aartjan ik zie dat je het youtube kanaal van Jody ook gevonden hebt
    Ik heb tijdens een periode van slecht in slaapkomen ook gebruik van gemaakt het hielp echt

  3. Hoe krijg je dit op je telefoon ? kun je het mooi via de oordopje luisteren, lijkt mij geweldig om te proberen

    1. Zie de link voor het downloaden in het artikel. En als het gedownload is: via iTunes bijvoorbeeld op je iPhone

      1. Ik heb een van de YouTube filmpjes met binaural beats geprobeerd en dat hielp goed. Wilde dat daarna dan ook downloaden, maar helaas werkt de link niet meer dat je hier hebt geplaatst.

Geef een reactie