Wifi van een tientje: Xiaomi repeater review

xiaomi wifi repeater

– Update: 19 december 2020 –

Ik heb veel routers, modems en netwerkspullen versleten. Mijn dure wifi extender was ook alweer overleden. Dus ik moest een nieuwe. Ik verdiepte me in mesh-WiFi, maar dat is erg duur (vanaf € 300,-) en MESH heeft ook nadelen: het is merkgebonden, het is trager dan de originele verbinding, het kost meer stroom en er zit latency op. Dus ik nam deze goedkope repeater voor een tientje. Hij was er in twee weken, en hij doet het perfect! Ik heb weer wifi tot in de uithoeken van mijn huis. Heerlijk. Het instellen was ook simpel. Hier mijn Xiaomi Wifi repeater review. 

Er zijn twee versies: een simpele goedkopere 2.4G versie van een tientje, en een snelle met 5G, voor twee tientjes (alleen zie ik die nu niet meer staan?). Ik nam de goedkope. Als ik snel wil, pak ik wel de originele 5G wifi vlakbij de router. En bovendien is 2.4 ook redelijk als het bereik goed is. Dat is bij deze inderdaad zo, door die twee antennes. De 5G versie heeft zelfs vier antennes.

5G is veel sneller maar heeft minder bereik. In mijn geval gaat het om beter bereik, dus hoef ik ook geen 5G op de extender. 

Het instellen vind ik ook belangrijk. Niet te moeilijk graag! Bij deze ging dat super. De 5G-versie is nog veel makkelijker, want daar kan je gewoon op de WPS-knop drukken. Dat moet je modem dan wel ondersteunen – maar dat is meestal wel zo.

Ik had dus de 2.4G versie. Zonder zo’n WPS-knop. En tot mijn schrik was de manual ook nog in het Chinees! Maar er staat gelukkig een QR code op. Als je die scant met je telefoon gaat hij naar de Xiaomi app. Je moet een account maken – gedoe. Maar dat kon ook met m’n 06-nummer. Pfoei, ook snel gelukt. Op de app voeg je het apparaat toe. Daarna wordt je geholpen. Je moet je wifi kiezen, wachtwoord intikken, en daarna verbinden met de wifi van de repeater. Dan kun je die repeater verder instellen. Alles ging vanzelf. En twee minuten later werkt het! Het is ongelofelijk. Stabiel, snel en goed. Xiaomi is top! Ik hoefde niet eens naam en wachtwoord van de repeater te veranderen; dat ging ook vanzelf. Verrassend hoor.

(De repeater heeft nu zijn eigen wifi. Je kan ook de bestaande wifi uitbreiden, maar dat doe ik niet, want ik wil de originele WiFi snel houden.)

Stabiel, snel en goed: stabiel betekent dat je niet de hele tijd een apparaat hoeft te herstarten. Snel betekent dat YouTube gewoon werkt. En goed betekent vijf bolletjes wifi op plekken waar je nul bolletjes had. 

Die goedkope 2.4G versie had geen EU-stekker, maar wordt geleverd met een reis-verloopstekker. Ziet er lelijk uit, maar werkt prima. De 5G versie kan je wel direct met EU-stekker kiezen.

Kortom, aanrader. Na een half jaar en na doormeten (meetresultaten hieronder) bevalt hij nog steeds goed.

xiaomi wifi repeater
De goedkope versie van een tientje heeft 2 antennes, en 2.4G. Er zit een EU-verloopje bij voor de stekker.
De snelle 5G versie heeft 4 antennes, een EU stekker en een WPS-knop om ‘m snel en makkelijk in te stellen.

UPDATE: de 5G versie staat er inmiddels niet meer bij, ik zou dan deze bijvoorbeeld nemen, of deze, of deze long range extender 802.11ac WiFi Booster 2.4G/5Ghz router Access point.

Ethernet-kabel

Een ethernet-kabel is sneller en stabieler dan draadloos. Aan het eind van die ethernet-kabel kan je dan een access point plaatsen zoals een oude wifi-modem, of een repeater met ethernet (de 2.4 versie heeft GEEN ethernet).

Dit
Dit is een 5G repeater MET Ethernet (de 2.4 versie heeft GEEN ethernet)
Deze heeft zowel WAN als LAN ethernet aan de onderkant

Longe range extender: krachtige wifi voor buiten

Krachtige wifi voor buiten en grote afstanden is er ook, zoals een Wavlink High Power Outdoor Long Range Extender voor iets van 50 euro.

sterke wifi voor buiten long range extender

ps – De dure mesh-systemen hebben ook altijd nadelen.  Als je niet veel extra punten nodig hebt kan je juist beter een repeater nemen. In mijn geval heb ik er maar 1 nodig , voor de laatste 10 meter. 

Goedkope MESH routers

Inmiddels zijn er ook goedkope mesh routers. Zoals deze TENDA MW6 voor € 40,- per stuk of € 100,- per drie stuks.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in. Dat maakt voor de prijs niet uit. Als je bestelt via de links verdien ik wat bij, en blijft de blog in leven. DANK!

Bronnen:
Mesh network Wiki
https://getinternet.com/mesh-network/
https://www.windowscentral.com/pros-and-cons-mesh-wi-fi-system
https://www.minim.co/blog/wifi-extenders-vs-mesh-networks-pros-and-cons
https://www.smarthomemagazine.nl/2017/02/mesh-netwerk-is-en-hoe-werkt/
https://www.wifiweb.nl/mesh-wifi/
https://www.wifi-advies.nl/technologie/wireless-mesh-networks-wmn
https://webwereld.nl/how-to/business/wat-beter-wifi-mesh-traditionele-router-3774911/

Meetresultaten Xiaomi 2.4 WiFi extender:
De 5G WiFi uit de kabel-modem zelf behoudt zijn originele snelheid: 16,5 MegaByte p/s down (132 Mbit) en 4 MegaByte UP (32 Mbit). Maar alleen in de kamer waar hij staat. Iets verderop haalt hij dat niet meer.

De 2.4 WiFi uit de modem zelf haalt  2,7 MegaByte (22 Mbit) zowel UP als DOWN in de kamer waar de extender staat. De 5G WiFi haalt die plek überhaupt niet eens: 0 Mbit. De 2.4 Xiaomi repeater haalt vervolgens daar 2,0 MegaByte DOWN (16Mbit) en 2,3 MegaByte UP (18 Mbit). 

33 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Dag Aartjan, je doet het voorkomen alsof de installatie heel gemakkelijk is, maar ik ben dus heel onhandig met dit soort dingen en ik kom er niet uit. Ik heb de app gedownload, mezelf geregistreerd. Ik zie wel de wifi repeater in de wifi lijst staan maar heb geen internet verbinding. Een apparaat toevoegen lukt mij niet via de app. Kan jij me vertellen wat er fout gaat?
  Dank

    1. Nou.. voor mensen zoals ik is het misschien handig om iets meer uitleg te geven bij apparaat toevoegen. Dat was voor mij niet direct duidelijk. Als ik het mij goed herinner moet je de repeater toevoegen. Omdat ik niet weet hoe het precies werkt, was ik eerst in de veronderstelling dat ik het apparaat waarmee ik wifi verbinding wil moest toevoegen.
     Maar verder bedankt voor de tip, ik heb nu boven ook goede wifi verbinding!

 2. Je schrijft “Je moet een account maken, en dat kon met m’n 06-nummer.”

  Je bedoelt dat de vendor nu jouw telefoonnummer heeft? Dat vindt je niet bezwaarlijk?

 3. Ik zelf heb een aantal van die Devolo WiFi zendertjes die over het 220 netwerk gaan middels een moeder adapter die op enige plek, waar je wel/makkelijk bij de netwerkkabel kan, is aangesloten op het bestaande netwerk. Werkt prima, ik heb er ook 1 in de schuur buiten zodat ik ook WiFi in de tuin heb. Devolo is niet de goedkoopste en zal ook niet de beste zijn maar bij mij werkt het stabiel en mag ik niet klagen over de snelheid. Leuk dat je andere mensen helpt met je bevindingen en wel weer jammer dat er mensen zijn die dan weer iets van jou apparatuur of ervaringen moeten vinden op een minder aardige manier. Leven en laten leven, ze zongen het vroeger al in het schaep met de vijf poten “we zijn er op de wereld om mekaar te helpen niet waar”

 4. Ik heb hetzelfde apparaat en installatie was makkelijk. Ga niet op internet want de snelheid is bagger! Als je dat goed vindt weet ik niet wat je eisen zijn aan een goed stabiel netwerk?

 5. Zelfde verhaal. Binnen een paar weken binnen. Na het scannen van de QR code werd een app geïnstalleerd die je stap voor stap verder helpt. Werkt probleemloos.

 6. Wat een slechte review:
  ‘Het is ongelofelijk. Stabiel, snel en goed.’
  Dit zegt niets.
  Als je een review schrijft, zeker van wifi apparatuur. Dan mag je wel wat meer informatie geven.

  1. De praktijktest is voor mij het belangrijkste. Maar toch bedankt voor je reactie, ik heb wat meetresultaten en wat tekst toegevoegd.

  2. Pfff. Mensen met die prul wifi zooi. Zou zeggen plaatst hem onder het matras van je vriendin, dan ben je verzekerd dat je geen kinderen kan maken.
   Straling van die troep valt buiten de EU norm…
   Heb zelf de Google wifi met Mesh. Top ding! En ook gekeken naar Meraki/Cisco. Maar die zijn aardig prijzig.
   tbv Google wifi (tja, in Nederland valt alles te tappen)
   Maar je repeater is gewoon vuilnis!

      1. En jouw troep repeatertje komt op de markt zonder geldige CE keuring.

       CE-markering
       Potentiele kopers van routers die willen weten of hun apparaat aan de Nederlandse eisen voldoet moeten letten op de CE-markering. Elk elektronisch apparaat, dus ook een Wi-Fi router, dat in Europa verkocht wordt moet zijn voorzien van CE-markering. De markering moet op de verpakking en op het apparaat zichtbaar zijn. Is die er niet, dan mag het apparaat niet in Europa, en dus ook niet in Nederland, verhandeld worden. Is het gebruik van de apparatuur beperkt of verboden in bepaalde Europese landen, dan zit er naast de CE-markering een zogenaamd Alert-teken (een uitroepteken binnen een cirkel). Raadpleeg bij dit teken de gebruiksaanwijzing, alvorens het apparaat te kopen, zo is het advies van Agentschap Telecom. De beperkingen zijn in de gebruiksaanwijzing te vinden.

       Dus dat!

  1. Deze heb ik sinds een aantal maanden, en ben zeer tevreden. Voor net geen €100 euro geen uitval meer in wifi, bereik in het hele huis en de tuin. En nog een paar handife features. Aanbevolen.

 7. Of je haalt een TP-Link voor een paar tientjes en zet er DD-WRT op. Kan je de signaal sterkte van de antennes aanpassen. En heel veel mogelijkheden!
  Erg stabiel met een fantastische snelheid en in elke uithoek van het huis, tuin en garage internet zonder repeater en/of meer van die commerciele verkoopgrage kastjes!!

  1. ps – De dure MESH-systemen hebben ook altijd nadelen, want het gaat altijd ten koste van de snelheid.

   Een repeater gaat juist ten koste van de snelheid omdat hij de snelheid ongeveer halveert.Een mesh system heeft de snelheid van de nodes dus ligt het er aan wat je koopt.

   1. In mijn geval is de wifi alleen NA repeater iets langzamer (26% langzamer, dus niet 50%). Bij een mesh is het gehele netwerk trager. En NA de repeater heb ik nu wifi waar ik voorheen NUL bereik had.

   1. Ik vermoed inderdaad dat hij bedoeld dat je een (goedkope) TP link router koopt, en daar DD-WRT opzet. Deze kan je dan inzetten als Accesspoint. Maar dan moet je dus wel een Ethernet kabel hebben liggen!

    In mijn geval heb ik gewoon een kabel, en vraag ik me af of ik met dit apparaat gewoon in “access point” mode mijn Wifi signaal kan verbeteren op die plek, of dat ik toch beter een (goedkoop) accesspoint kan gebruiken.

    Wordt het apparaat trouwens warm? (Op Ali zag ik hier en daar wat klachten daarover.

    1. Misschien wel als je ‘m de hele dag op volle snelheid gebruikt. Bij mij wordt hij niet warm nee.

     En de 2.4 versie heeft GEEN ethernet. Zie de updates in het artikel over ethernet, dank! Inderdaad wel belangrijk om te vermelden, want met ethernet kan het ook als access point.

Geef een reactie