Bluetooth speaker review: XDOBO X8 en X8 Plus

xdobo x8 review

– Update: 12 april 2024 –

De XDOBO X8 is een voordelige Bluetooth speaker van 60 Watt, voor €50. Vergelijkbaar met de populaire JBL’s, maar dan veel goedkoper. In deze Xdobo X8 review ook de grotere Xdobo X8 Plus ter vergelijking erbij.

Ik had al een aantal Bluetooth speakers gereviewd. Die waren klein en goedkoop. Maar uiteindelijk kocht ik toch een grote dure Harman Kardon Onyx Studio. Die klonk echt enorm veel beter dan die kleintjes. En ook nog beter dan de JBL’s. Wat mij betreft was dat dus de top in geluidskwaliteit voor draagbare speakers.

Maar die voordelige kleine XDOBO X8 (hier voor €50) bleek eigenlijk nóg beter. Want de Harman Kardon had eigenlijk juist iets teveel bas. En ook op alle andere punten won de XDOBO X8 het van die dure Harman Kardon:

  1. Hij is veel lichter en kleiner, met toch een prachtig geluid met goede bas.
  2. Je kan hem opladen met USB-C, en vooral: je kan ‘m tijdens het opladen ook gebruiken. Dat kan die Harman Kardon niet.
  3. De batterij gaat langer mee (tot 15 uur)
  4. Je kan er twee draadloos met elkaar verbinden: TWS, voor stereo. Ik hou van dat ruimtelijke stereo, ook bij kleine speakers. Kan die Harman Kardon niet.
  5. Hij is waterdicht, IPX5
  6. Je kan er een SD kaartje in doen (met muziek)
  7. Er zit een microfoon op, om mee te bellen
Xdobo X8 review leveromvang
Met USB > USB-C laadkabel, mini-jack kabel en een Engelstalige manual
Xdobo X8 review klein formaat Bluetooth speaker 60W
Mooi ding hoor, hoge kwaliteit allemaal, compact en lichtgewicht
Xdobo X8 review bedieining
De M is de input-schakelaar: BT, SD of Aux. Met langklik op de M kan je 3 EQ’s-kiezen.
klein formaat Bluetooth speaker 60W input SD AUX
Het rubberen klepje maakt ‘m spatwaterdicht

Met langklik op de M zijn er drie standen voor het geluid, maar ik vind de eerste stand het beste klinken. Volgens de manual is de derde stand mega-bas, maar dat is bij mij juist de eerste stand. Helemaal goed dus, want dan hoef je nooit te klikken voor een andere stand als je ‘m aanzet: hij staat altijd meteen al goed.

De grotere XDOBO X8 Plus, 80Watt, voor €80 klinkt minder goed vind ik, zeker met de standaard EQ. Je kan 2x de EQ-knop drukken voor Mega Bass (dan zie je een groen lichtje). Beter, maar de kleine X8 klinkt toch nog mooier vind ik.

Verbinding

De verbinding en het bereik is prima, op alle apparaten. Ook op mijn Poco-telefoon, mijn goedkope Android tablet en op Apple dingen.

Xdobo X8 Plus review en vergelijking

Zoals je ziet hieronder is die X8 Plus (rechts) veel groter. En ook meer dan twee keer zo zwaar. Maar ik vind die kleine toch mooier klinken. Die kleine goedkope X8 is dus de aanrader:

Hieronder kan je het verschil wel horen denk ik, ook al is dit gewoon met een Poco telefoon opgenomen. Eerst die kleine X8 in de standaard setting (Superbass dus):

Nu de grote X8 Plus in de standaard setting (EQ normaal):

En dan de grote X8 Plus met de EQ op Super Bass (twee keer klikken op de EQ knop, het lampje groen). Nu wel met veel meer bas dus:

Stereo TWS

Je kan er twee koppelen tot een stereo set, draadloos dus. Bij de X8 Plus moet je ze allebei met lang-klik aanzetten tot je een toon hoort, en dan op één van de twee de TWS knop een seconde indrukken (niet te kort dus). Als het niet lukt doe je het gewoon opnieuw. Wel een vaag systeem overigens! Maar met JBL’s gaat dit ook altijd lastig – of zelfs NIET.

Bij de kleine X8 gaat het door dubbelklik op de Power-knop (je moet wel eerst de verbinding verbreken). Dan hoor je een toon en zie je een geel lichtje. Dan kun je verbinden via Bluetooth.

Stereo vind ik wel een waardevolle aanvulling, echt mooi ruimtelijk. Je kan een X8 helaas niet aan een X8 Plus koppelen, dus het moeten wel twee dezelfde zijn.

XDOBO X8 review conclusie

Enorme aanrader dus. De kleinste en voordeligste Bluetooth speaker die toch nog geweldig groots klinkt. Wil je nog harder en voller geluid, dan doe je gewoon twee kleine, in stereo, draadloos. De XDOBO X8 is hier te koop voor €50.

De grotere XDOBO X8 Plus, 80Watt, voor €80 klinkt minder mooi in de standaard EQ vind ik, heeft wel een grotere batterij, en je kunt ‘m ook als powerbank gebruiken. Druk 2x op de EQ-knop voor Super Bass, dan klinkt hij een stuk beter. Ze werden supersnel bezorgd in iets van vijf dagen (vanuit Spanje).

Specs XDOBO X8

  • Bluetooth 5.0
  • 60W RMS vermogen
  • Spatwaterdicht IPX5
  • Met microfoon en belfunctie
  • TWS: dubbelklik de power knop om twee speakers tot stereo te verbinden
  • Met TF / SD en AUX in
  • Lithium-ion accu (6600mAh) voor 8 tot 15 uur muziek
  • Opladen in 3 uur via USB-C 5V/2.1A
  • Afmetingen: 22 × 9,5 × 7 cm, gewicht: 0,86 kilo
  • Codec: SBC

Specs XDOBO X8 Plus

  • Bluetooth 5.0
  • 80W vermogen
  • Spatwaterdicht IPX5
  • Met microfoon en belfunctie
  • TWS: langklik de power knop, en klik de TWS-knop op één speaker
  • Met TF / SD en AUX in en USB in
  • Lithium-ion accu (10.400mAh) met tot 18 uur muziek
  • Met powerbank-functie
  • Opladen in 2-4 uur via USB-C 5V max 3A
  • Afmetingen: 26*12*9 cm, gewicht: 1,88 kilo
  • Codec: SBC

Alternatieven

Vergelijkbare speakers zijn de Anker Soundcore Motion Boom en de grotere Boom Plus. Ook een goede is de Ultimate Ears Megaboom. De populairste speaker is de JBL Charge 5 van 149 euro. Prachtig hoor! Klinkt ook super. Aanrader. En je kan er zelfs meer dan twee aan elkaar koppelen, als het maar precies dezelfde zijn:

jbl bluetooth speaker

Voor feestjes moet het veel groter,  zoals een grote JBL Party Box, met maar liefst 800 Watt aan dik geluid! Wel ff wat duurder…

Deze Xdobo X8 review is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in zodat je makkelijk kan bestellen. Maar dat maakt voor de prijs niet uit.

42 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Weet je misschien ook een accu speaker op wi-fi + multi-room, zodat ik ‘m met airplay 2 en m’n denon home 350’s kan gebruiken?

  2. Beste Aart Jan,

    Ook de xdobo x8 aangeschaft voor gebruik in de auto.
    De 1e stand is idd de meest luide en heeft de voorkeur tov de overige standen maar wel net ff te schel naar mijn mening.
    Ik gebruik Roon Arc via iPhone.
    Wellicht is er met Muse wat verbetering te halen, nog geen gelegenheid voor gehad.
    Verder een solide indruk.
    Bedankt voor de review.
    Ton

  3. Even een vraag. Ik heb 2x de X8 Plus II besteld. Nu heb ik ze ontvangen na het betalen van de BTW. Maar op de dozen en de speaker staat alleen X8 Plus (zonder de II). Wat zijn de verschillen tussen de ‘oude’ X8 Plus’ en de nieuwe ‘X8 Plus II’? Hoe kan ik zien of ik wel de juiste versie heb ontvangen?

  4. Vandaag de XDOBO X8 van Ali ontvangen. Er is geen woord gelogen, in je review! Een subliem apparaat met een super geluid en vette bas. Hulde! Dank voor de tip, Aartjan

  5. Als ik de x8 wil laden, dan lijkt dat alleen maar te kunnen met goedkopere of minder krachtige usb-c laders. De macbook-lader, de iPad lader enzo laden niet. Iemand een verklaring?

      1. Ik weet niet meer welke in bijgeleverd kreeg, maar de USB-C van Apple, én hoogwaardiger die jij aanprees, werken dus gek genoeg niet. Goedkopere van action en/of alie dus wel. Maar inderdaad, USB-C is USB-C niet.

        1. Ja, dat is echt een hel, ik weet ook niet meer welke kabel bij wat hoorde. Die van Apple kunnen bijna niks dus daar heb je weinig aan.

  6. Beste Aart Jan,
    Ik volg je al een aantal jaar en maak dankbaar gebruik van de goede tips (niet alleen op geluid maar ook fiets en energie). zo ook al de KZ en de Vesper aangeschaft met groot plezier – ook voor mijn zoons gekocht.

    Zo heb ik ook deze x8 tweemaal aangeschaft. Prachtig geluid! En ben met je eens, alleen de M1 geeft het beste geluid. Het lukt mij echter niet om ze met elkaar te koppelen als ik de gebruiksaanwijzing volg. alle verbindingen met apparaten uit – beide aanzetten – een van beide dubbelklikken op powerknop – gele led knippert – deze springt echter naar verloop van tijd weer naar blauw zonder dat er wat gebeurt / connectie gemaakt wordt. Weet jij wat ik verkeerd doe? ik heb de tweede luidspreker later gekocht dan de eerste (wel hetzelfde model). Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Misschien moet je er één verwijderen uit je Bluetooth, of allebei. De tweede maakt connectie met de eerste, en mag niet zelf connecten met de player. Dus Bluetooth connecties verwijderen, allebei aanzetten, 5 seconden wachten en op ééntje de TWS knop kort indrukken. Dan pas verbinden met de Bluetooth op de player.

      1. Het TWS-verbinden gaat bij mij op de X8 Plus het beste met lang-klik op de Power-knop, en daarna op de TWS -knop van één speaker.

        1. Best Aart Jan, ik heb jouw suggesties geprobeerd. de X8 kent een andere knop maar afgezien daarvan lukt het ook met de suggesties niet. alle connecties verwijderd van mijn laptop – niet bij mijn zoon. Dat ga ik nog proberen.

          Daarnaast heb ik een andere tip mbt fietsen opgevolgd – de Tenways 600 pro – fijne fiets inderdaad, fietst licht en bij de juiste weersomstandigheden kun je al vrij gauw sneller fietsen dan 25 km/u. een tip voor kopers – na montage en de eerste kilometers fietsen goed de moeren controleren en de wielen, en vast(er) draaien. bij mij was een van de trappers er al bijna uit en het voorwiel moest ook aangedraaid. Logisch en staat ook in de montage handleiding, maar het ging sneller los dan ik dacht. Verstelbare stuur is heel prettig en ook de uitneembare accu.

  7. Hoi Aart-Jan, ik heb de X8 sinds enkele maanden, maar nog weinig gebruikt. Het geluidsvolume is instabiel, vooral als de muziek zacht staat. Iedere paar seconden lijkt er een dip in het volume op te treden. Enig idee hoe dit op te lossen is?

    1. Heb je al een andere player geprobeerd? Om uit te sluiten dat het daar aan ligt. Bij Bluetooth heb je verschillende volumes, op de player, in de app, op het apparaat, en codecs zoals SBC en AAC gaan anders met volume om. Telefoons schakelen over naar een andere codec als je gebeld wordt bijvoorbeeld.

  8. ik heb de Xdobo II vergeleken met de JBL Charge 5. Ben geen kenner/audioboek en draai veel dance. Zelfde formaat box ongeveer. Maar ik vind de JBL charge toch echt een veel beter geluid hebben, ook kan hij harder. Ook gebruiksvriendelijk (op de Xdobo is de standaard setting beetje schel, echter de baas stand klinkt wat dof). Elke X moet ik dus eerst de M knop indrukken voor andere zeggingskracht (helaas maar 3 settings). De JBL charge heeft een app met equalizer. En de Xdobo wandelt over je tafel heen met dance muziek. JBL charge is wel ca 2 a 2,5 X duurder

  9. Net de X8 besteld voor €42. Ben benieuwd hoe die klinkt.
    Om eerlijk te zijn ben ik vaker afgegaan op jouw uiterst enthousiase reviews met toch wel tegen vallende resultaten…

    Zal mij benieuwen!

  10. Superfijn apparaat, heb ‘m nu een aantal maanden in gebruik.
    Eén nadeel, en niet specifiek van dit apparaat, maar van bluetooth speakers in ’t algemeen, denk ik: zodra je telefoon (of andere met bluetooth verbonden bron) net even te lang (langer dan een halve minuut ofzo?) buiten het bereik is (en ja, ook met Bt 5 gebeurt dat bij mij, als de Xdobo in de studio in de tuin is, en ik even in m’n huis wat ophaal), moet ik ‘m opnieuw koppelen.
    Dat zou met een wifi speaker opgelost zijn (want studio en huis hebben zelfde mesh-netwerk).

    Dus Aartjan: weet jij of er een goede, betaalbare, draagbare, accu-speaker met wifi (én BT5) te koop is?

    Als er in de Denon home serie nu zoiets te koop kwam, zou ik meteen om zijn.

  11. Hoi Aartjan en sitebezoekers, inmiddels is er ook de x8 plus van 80W en ook wat meer accucapaciteit geloof ik, heeft iemand die al kunnen uitproberen en zijn ze de meerprijs waard? Groet, Aart (echt waar).

  12. Zojuist de Xdobo X8 II ontvangen via AliExpress, zonder problemen, zonder bijbetaling (wel BTW betaald bij bestelling), razendsnel bezorgd.
    Mooi geluid en kan keihard.

  13. Hoi Aart Jan,
    Had meteen 2 Xdobo’s 8 gekocht en ze zijn echt geweldig, helemaal in de stereo opstelling!
    Volle sound en makkelijk overal te gebruiken.
    Wat me wel opeens erg stoort is de behoorlijk aanwezige ruis (ik speel via iPhone XS Max en Spotify premium in hoogste kwaliteit). Heb jij hiervoor nog tips?
    Thanks, ciaooo!

            1. Ja met een klein mengpaneel er tussen moet dat lukken, misschien zelfs zonder als de microfoon een lijn-niveau heeft (wat meestal niet zo is)

  14. Qua luidere én kwalitatievere (doch bedraad) kun je ipv sonos ook voor denon home gaan: ietsje duurder; veel beter.

      1. Ha Aartjan kan je er zelfs meer dan 2 koppelen. Ik werk veel thuis, lijkt mij fantastisch om in iedere kamer, beneden en boven dezelfde muziek te hebben.

        1. Dat kan dus met fantastische kwaliteit met Denon home. Of met (ietsje goedkoper maar ook minder qua geluid, en een geslotener systeem) sonos. Inderdaad wel over wifi.

Geef een reactie