Yersen FEN-2000 review: we hebben ’n winnaar

– Update: 11 september 2018 –

De Yersen FEN-2000 oordopjes, met twee MMCX-kabels, had ik hier gevonden voor 20 euro. In de prijsklasse tot 250,- is dit een van de allerbeste oortjes. Hierbij mijn review. Hij was zelfs een tijd winnaar in de TOP 20 beste goedkope oordopjes.

Er zijn een aantal dingen heel bijzonder aan deze oordopjes: ten eerste zitten er twee afneembare MMCX-kabels bij. Een met oorhaakjes en een zonder. Beide kun je overigens gebruiken om de kabel om je oor te doen. Dat doe ik tegenwoordig altijd, bij alle in ear hoofdtelefoons. Als je de kabel om je oor doet hoor je minder contactgeluiden in het snoer, en dat is bij in ears best wel belangrijk. Zit ook eigenlijk lekkerder.

Het voordeel van MMCX is dat je de kabel makkelijk kan vervangen, er dat je er ook een draadloze Bluetooth MMCX kabel op kan doen. Heb je meteen een Bluetooth headsetje (met microfoon), voor maar 8 € extra! Een MMCX-stekker schiet ook los als er hard aan getrokken wordt; dat is handig en voorkomt beschadigingen. Heeft die van mij al een paar keer gered in ieder geval. Net als die geniale Magsafe op je Mac! Alhoewel je op die manier ook een dopje kan verliezen.

Yersen FEN-2000 review

Ten tweede lijken ze ongelofelijk rubuust, built-like-a-tank. Ze zijn namelijk helemaal uit één stuk metaal. Unibody dus zeg maar. Ziet er ook mooi en stijlvol uit. Alhoewel sommigen melden dat hij toch ook nog wel fragiel is…Yersen FEN-2000 review

Ten derde zitten er 9 setjes met dopjes (ear tips) bij. Zowel van schuim (memory foam, in alle maten) als van siliconen. Daarvan zijn er 3 setjes met een filter, om het hoog te dempen. Ze klinken dan totaal anders, voor sommigen veel beter. In mijn geval filter ik liever met mijn eigen EQ, zie verderop.

Ze zijn licht en klein en de pasvorm is perfect. Er zit een mooi en handig etui bij. Een microfoon ontbreekt, maar dat kan je met een andere MMCX kabel doen, bijvoorbeeld deze voor 7,50 €. Of anders met een Bluetooth kabel. Een clip zou nog wel handig zijn, om de kabel aan je kleding te bevestigen, maar die kan je er ook gewoon los bijkopen: deze bijvoorbeeld: 10 clips voor 65 cent. Of de iets langere, in wit of zwart, 10 stuks voor 85 cent.

Maar het belangrijkste is natuurlijk het geluid. Ze klinken ongelofelijk goed, al heb ik wel wat EQ aanstaan, om het hoog te dempen en er wat mid bij te doen. En je moet ze inbranden, oftewel minstens 24 uur gebruikt hebben, dan klinken ze langzaam een stuk beter. Na twee weken klinken ze nog weer beter, en heb je mogelijk niet eens meer EQ nodig. Het hoog is ontzettend goed en mooi: analytisch en superhelder, dus als je daar van houdt heb je zelfs geen Equalizer nodig. Als je de filter-dopjes gebruikt kan dit ook al veel beter zijn. Het midden is ook verbazend goed, alleen wat mij betreft aanvankelijk iets te zacht rondom 500K. Ook op te lossen met die filters of met een EQ, zie hieronder. De bas is goed en strak, het sublaag ook, en de bas is ook niet eens te zacht, als je het hoog dempt. Als je van extreem veel bas houdt kan je misschien beter een van de andere best geteste bass-dopjes nemen. Maar met EQ vind ik deze dopjes fenomenaal goed klinken, en zijn dan zelfs mijn favoriet geworden: ze verslaan mijn vorige winnaars KZ-ZS5 en Lker i8. In combinatie met mijn nieuwste ontdekking: deze goedkope DAC hoofdtelefoonversterker van 24,- is dit totaal verslavend. Audiofiel genieten.

Dit is mijn EQ voor de Yersen, na inbranden. In Spotify op je mobiel zit een EQ, en op de Mac is er Airfoil of anders SoundBooster. Op Windows kan je EQ presets gewoon direct maken in de Audio-settings. Op Android is er Poweramp als Equalizer. 

Yersen FEN-2000 conclusie

Voor die prijs van 19 € zijn deze extreem goed, vooral als je van een analytisch, superhelder geluid met veel hoog houdt. Met EQ of met de bijgeleverde filters kan je dat nog wat dempen en verbeteren. Je moet ze wel lang inbranden. Dan zijn het zelfs de best klinkende oordopjes in de gehele prijklasse tot 250,-. Ze lijken onverwoestbaar sterk, uit één stuk metaal en het design is mooi. De pasvorm is perfect en comfortabel. Er zitten twee MMCX kabels bij. Er zijn ook Bluetooth MMCX kabels voor te koop, of MMCX-kabels met microfoon. Enorme aanrader!

Yersen FEN-2000 review


Elke hoofdtelefoon gaat overigens nog beter klinken met een DAC of hoofdtelefoonversterker. De beste goedkope die ik heb gevonden is deze voor 24,-.

Zie ook de TOP 20 beste in ear oordopjes en de TOP 20 beste Bluetooth oortjes.

Deze blog is niet gesponsord. De links naar de produkten zijn afffiliate links. Als dat wat oplevert koop ik nieuwe produkten om te reviewen.

17 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb de Yersen Fen-2000 net ontvangen; ze geven idd een prachtig helder geluid en mooi hoog maar ik vind de bas niet warm genoeg. Het is heel persoonlijk, zoveel mensen zoveel wensen…. Ik gebruik geen EQ en zou ze graag weer doorgeven aan een andere liefhebber… Voor 19€ stuur ik ze op en ik kan u vooraf foto’s sturen incl originele verpakking/envelop.

 2. Gisteren binnen gekregen, vind ze goed klinken (speel hem af via die Dac van 25 euro) maar toch ben ik net iets meer fan van de Lker I8.. Laag vind ik mooier.. Maar ja is persoonlijk en ik gebruik ook geen EQ.. maar ja ik had natuurlijk ook de revonext moeten kopen :O)

 3. Die zien er inderdaad ook interessant uit, helaas geen MMCX stekker, ik was namelijk ook wel erg te spreken over die bluetooth kabel, klonk prima en makkelijk navigeren tussen nummers.

 4. Helaas, dat is een kwaaltje dat de Yersen FEN-2000 vaker treft. De kwaliteitscontrole bij de productie is niet erg hoog. Daarom ‘overlijden’ Yersens veel te vaak.

  Er is een geweldig alternatief inmiddels trouwens, al is die wel een tientje duurder: de RevoNext QT2. Prachtig helder geluid, iets vloeiender nog dan de Yersen en een rijke bas. Ongekend veel waar voor je geld.

  1. Ik heb de veelbelovende Revonext ook een tijdje geleden besteld, binnenkort hier met een review! Jammer van die Yersen, ze leken zo stevig…

 5. Naar aanleiding van je review ook een setje gekocht (erg tevreden over) maar helaas is een van de drivers al overleden (na een maandje). Nu maar eens kijken of ze ook aan ‘garantie’ doen :).

 6. Oeps, en die heb LKer I8 heb ik net binnen… en die beginnen steeds beter te klinken.. Dan moeten deze wel erg goed zijn.. Iemand nog jarig binnenkort waar ik de LKer I8 aan kan geven ;o) ?

 7. Helaas. Ik had gehoopt dat je dat even snel bij jouw exemplaar zou kunnen zien.
  En dat de verkoper gewoon voorzichtig was.

  Dat gaat dan niet werken. Beide Bluetooth stacks (transmitter en receiver) moeten de AAC codec ondersteunen. De player kan AAC encoded opsturen, maar als de ontvangende kant AAC niet kan decoderen voorzie ik problemen. Dat ondervind ik nu omgekeerd met mijn Sony WH-1000XM2 en de LDAC codec. De Bluez BT stack in Linux, laat zien dat de WH-1000XM2 de LDAC codec ondersteunt/beheerst, maar er is geen Linux player die LDAC ondersteunt. Dus er wordt nooit geconnect met LDAC compressie+decompressie. Terwijl Android Oreo dat perfect doet met zijn Fluoride BT stack.

  AAC zit zelfs in de BT stack van mijn El Cheapo Logilink BT0037 (Qualcomm CSR8510 BT controller), getest op Windows 8.1, 10 (desktops) en Linux (desktops en Rock64 SBC). En zelfs Qualcomm ondersteund het in ook met zijn nieuwere CSR8645 en CSR8675 BT controllers (zie onder features in de pdf) : https://www.qualcomm.com/media/documents/files/csr8645-product-brief.pdf (voor de CSR8675 even de URL aanpassen).

  AAC is licentievrij (in tegenstelling tot zijn voorganger mp3). Zelfs de hoge kwaliteit AAC implementatie van Frauenhofer is licentievrij (zolang deze maar in open source software gebruikt wordt). Op Linux is dat FFMPEG.

  Tin plated of silver plated BT upgrade kabels met 2-pin connector is het zelfde verhaal. Het is een woud van tegenstrijdige antwoorden van de veropers. DE ene zegt 2-pin is 2-pin, de ander zegt van niet. Zelfs KZ waarschuwt dat bij hun eigen in-ears niet iedere kabel met 2-pin (BT of niet) incompatibel kan zijn. Daarom heb ik de KZ ZS10 (mijn eerste keuze) maar laten vallen. Standaardisatie schijnt bij MMCX wat beter te zijn.

  Ik dacht even mijn V-Moda in-ears (met draadbreuk) even snel te vervangen door een goedkoop maar goed Chineesje omdat ik in-ears niet meer zo vaak gebruik. Maar het wordt weer een lange kruistocht.

  In ieder geval bedankt voor je input. Ik bestel de kabel gewoon erbij. We zien wel wie er gelijk heeft. Ik of de verkoper. ;)

  1. Interessant. Ik kan alleen beamen dat verschillende 2-pins snoeren van verschillende merken toch wel op elkaar passen. De topkabel van de TRN V20 past bijvoorbeeld op KZ ZS5/ZS6/ZS10. En bij de KZ ZS10 kreeg ik zelfs 2 kabels, als je MET microfoon bestelt.

   Zie ook https://aartjan.nl/blog/bluetooth-mac/
   AptX zit vrijwel altijd op alle nieuwe apparaten maar wordt officieel door Apple niet ondersteund. Alhoewel het wel gewoon werkt. Apple ontwijkt denk ik de AptX licentie (van Qualcomm). Daarom kun je ook in de Bluetooth Explorer niet eens zien welke codec wordt gebruikt. AAC wordt in ieder geval door Apple standaard gebruikt en klinkt perfect. Het microfoon-probleem is daarmee helaas niet opgelost.

   Andere codecs zijn HSP, HFP en A2DP. Die werken altijd, maar klinken slechter. Alles zou inderdaad AAC moeten zijn zoals je al aangeeft!

 8. AJ,

  Ik wilde de FEN-2000 kopen samen met de “draadloze Bluetooth MMCX kabel” die jij linkt.
  Maar vroeg voor de zekerheid toch eerst aan de verkoper van de kabel of de AAC codec ondersteund werd. Het antwoord was : “No. Don’t support”.

  Is dit nu gewoon voorzichtigheid van de verkoper of is dit echt zo ?

  Wat achtergrond. Ik moet voor de beste Bluetooth geluidskwaliteit gokken op AAC. Want ik gebruik Linux (op x86 en ARM) en iOS. En heb dus niets aan Apt-X.

 9. Zoveel oren, zoveel smaken. Ik wilde de Yersen FEN-2000 al overschat noemen, omdat ik ze te overheersend en schel in het hoog vond… tótdat ik de blauw-witte ear tips met de ingebouwde filters probeerde.

  Eerst was het even checken: halve nummers vergelijken met het ene en het andere setje ear tips. Het lijkt wel alsof je een ander nummer luistert. Toch de keuze laten vallen op de tips met filters.

  En toen… zat ik voor het eerst sinds mijn vele, vele geteste oordopjes echt ín de muziek. Wat een fe-no-me-naal geluid. Zo ruimtelijk, zo zuiver en hoog nog steeds, maar wel met een hele fijne bas erbij. Geweldige set voor een onvoorstelbare prijs.

  (Overigens zie ik dat je nog steeds idolaat bent van de ZS5. Heb je de KZ ZSR al geprobeerd? Die halen het hoge scherpe randje van de ZS5 weg, klinken nog ruimtelijker en voegen een strakke, volle bas toe.)

  1. Okee dank! Ik heb de tekst inmiddels iets aangepast, zie de updates. Na een paar weken, is deze nu zelfs mijn nr 1 geworden, met de juiste EQ. ZSR sla ik over; ik ga meteen voor de ZS10!

Geef een reactie