K.GuSS review: de beste goedkope DAC met hoofdtelefoonversterker

– Update: 14 november 2023 –

Ik ben altijd op zoek naar goedkope maar hoogwaardige audio-apparatuur. Ik heb inmiddels al best veel dingen zoals oordopjes, draadloze bluetooth headsets en DAC’s getest. Nu dus deze Breeze Audio / K.GuSS voor 35,-. Wat een topding! Elke hoofdtelefoon en alle muziek uit je laptop klinkt nu beter. Ik kan niet meer zonder! Het is een supervoordelige Chinese 24 bit 96 KHz digitaal-analoog-converter. Dit is de beste goedkope DAC. Er zijn veel andere goedkope, zelfs onder de €25, maar die waren vrijwel allemaal slecht, zie dit overzicht met allerlei DAC’s.

Deze K.GuSS – ook wel Breeze Audio geheten – heeft zowel tulp als mini-jack. Dat maakt deze ook perfect geschikt als hoofdtelefoon-versterker. Je krijgt er een dikke hoogwaardige twee meter lange USB-kabel bij. Stroom komt via deze USB, dus een adapter is niet nodig. Dat is erg handig. Verder is-ie zo klein als een pakje sigaretten (9x7x3 cm).

Het geluid is gewoon geweldig, en vergelijkbaar met veel duurdere DAC’s. Hij kan concurreren met DAC’s van 200 euro. Sterker nog: eigenlijk is-ie beter. Het geluid is zeer exact en gebalanceerd, de bas is superstrak en niet te hard, het hoog is superhelder en niet te scherp, het midden is warm en natuurlijk. Zo hoort het allemaal, wat mij betreft hoeft het niet veel beter, want dan ga je al gauw naar 2000 euro voor een DAC.

Je moet ‘m een tijdje “inbranden”: hij wordt na een paar dagen gebruik nog wat beter en warmer van klank.

Hij kwam redelijk snel aan, in iets van 2 weken. Het enige nadeel is dat er geen SPDif of Toslink op zit. Die heb je ook niet per se nodig, als je het direct aan je computer of aan een mediaplayer met USB hangt. Die optische digitale uitgang heb je nodig als je het gebruikt voor draadloze audio.

Verder zit er ook geen volume-knop op, maar het volume van je computer kun je op diverse manieren instellen: in Spotify of in iTunes, en ook nog via het master volume van je computer. Of anders ook nog via Airfoil of SoundBooster.

Je hoofdtelefoon kan er dus direct in, voor een aanzienlijke verbetering van het standaard geluid uit je computer. Al het geluid wordt beter, ook je Spotify, je MP3-tjes, iTunes of wat dan ook. Elke hoofdtelefoon of oordopje klinkt beter. En via de tulp-uitgang kan je ‘m dus ook aansluiten op je versterker of je stereo. Zo’n tulp-kabeltje zit er niet bij, maar die heb je altijd wel liggen (links en rechts is bij deze omgedraaid?).

Het loont nu ook om een hele goede hoofdtelefoon te gebruiken zoals de Sennheiser HD650 van 350,- (tot nu toe mijn beste hoofdtelefoon). Met deze versterker/DAC kan zo’n hoofdtelefoon ook veel harder, er zit meer power in het geluid (die HD650 is 300 Ohm dus normaliter heel zacht).

Maar ook kleine goedkope oordopjes zoals de KZ ZS10 pro of de TRN V90 (35,-) klinken beter en mooier met deze Class D versterker. Of de KZ PR1 PRO want dat zijn wat mij betreft de allerbeste oordopjes.

Enorme aanrader dus! Een welkome upgrade voor any digitale audio, voor maar 25 €. Hier te koop.

UPDATE: Of de nieuwe nog betere KGUSS DAC-K3 (€75,-). Met volumeknop en optisch IN, en een top chipset, o.a. CS8416+CS4398
Of de nieuwe kleine buizen-voorversterkers: dat is nog weer een stap mooier.

KGUSS dac K3 review
De nieuwe KGUSS K3 heeft wel een Volumeknop en optische ingangen. Ook in zilveren uitvoering.

Zie ook de blogs over de beste goedkope oordopjes en de beste Bluetooth hoofdtelefoons

84 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hoi Aartjan,

  Een vraag van een leek. Ik heb een Philips mcm7000 setje en een kguss k3 pro. De mcm 7000 heeft 1 witte en 1 rode line out en ook aux in, zelfde verhaal. Is het mogelijk dat ik vanaf mijn pc via de kguss via de mcm7000 op de daaraan gekoppelde speakers muziek afspeel?

  Mvg,

  Leendert

    1. Als het niet draadloos hoeft is die hele ontvanger niet nodig: dan gewoon van PC naar DAC met USB-kabeltje, en van DAC Uit naar de ingang op de Philips, met een tulp-kabeltje.

      1. Ik zou die koptelefoon gewoon dan direct op die Kguss doen. Maar het kan ook op de Philips, dat zal maar weinig schelen.

 2. Zojuist de K.GUSS DAC-K3 ontvangen, binnen 2 weken vanuit China, niet slecht. Unit is goed verpakt en wordt geleverd met voeding en degelijk USB kabel.
  Wordt gebruikt in combinatie met Jriver, NAD C740 en FOCAL 807. Jriver ingesteld kernel streaming. Geluid is erg goed. Aanrader.

 3. Dag Aart Jan,
  Kan ik de Kguss Q2 tussen een apple airport en een versterker plaatsen? Verbetert dit de kwaliteit van via telefoon gestreamde spotiy muziek?
  Alvast bedankt voor je reactie.
  gr
  thomas

 4. Beste Aartjan, nog een paar vraagjes over de k.guss. Ik ben zo enthousiast over het geluid dat ik me afvroeg of er een mobiele dac is die een beetje in de buurt komt van deze kwaliteit. De k.guss biedt alleen uitkomst voor geluid uit je computer.
  Verder vroeg ik mij af of je via de rca uitgang ook rechtstreeks passieve speakers kunt aansturen.

   1. Dank.
    De trasam heb ik, vind ik ook erg mooi, maar haalt het vind ik toch niet bij de k.guss. Mssch moet ik dan de zishan eens uitproberen. Kan je ook aangeven waar de verschillen zitten met de k.guss?

    Ik luister heel toevallig nu naar muziek met de trasam i.c.m. de rock zirkon. Ik raad alle mensen aan die niet overtuigd waren van de rock zirkon deze nog eens uit te proberen met een goede dac en zeer goed afsluitende eartips. Het klinkt zo ongeloffelijk mooi, echt belachelijk dat die nu voor minder dan 9 euro te krijgen is.

 5. Beste Aartjan, weet jij ook iets over de k. Guss bl50 pro. Ik zie dat deze ook bluetooth heeft en de k3 niet. Dat lijkt mij een voordeel. Hoe kijk jij daar tehenaan?

  1. Dat is een Bluetooth Receiver plus versterker, dat is iets anders dan een DAC. Topdingetje, dat wel, voor draadloze audio, maar het is geen high end super HiFi

 6. Ha AJ
  Ik heb deze dac ook, maar weet jij of je via een driver voor de mac kan switchen tussen headphone aansluiting of tulp. Als ik nu mijn oortjes inplug blijft er ook signaal op de tulp aansluiting

 7. Hoi Aartjan ik gebruik nu deze dac op mijn laptop waar ik heel blij mee ben. Maar nu begint het te vervelend dat ik een lange kabel heb lopen over de vloer naar mijn versterker. Welkde dac zou je adviseren om draadloos van de laptop naar de versterker te verbinden? Of is er een andere mogelijkheid om de k guss dac draadloos te kunnen gebruiken? Alvast bedankt

  1. Zie de blog over de beste DAC en zoek daar naar draadloos. In het kort: je hebt een zender nodig, bijv Chromecast Audio of een media player, met optische uitgang. En een DAC met een een optische ingang. Dat is ‘m! Klaar!

 8. Hoi Aartjan, leuke blog heb je! Welke dac kan ik het beste kopen om de dac van mijn cd speler te omzeilen via een externe dac? Alvast bedankt

  1. Ligt eraan wat er uit de cd speler komt. Er moet een digitaal signaal uit de cd speler komen, zoals SPdif of toslink of USB. Anders kan er geen DAc op. Helaas zit dat er bijna nooit op

 9. Hi Aartjan,

  Als ik een USB DAC zou gebruiken op mijn laptop, dan vervangt deze dus de geluidskaart die de normale jack-aansluiting aanstuurt?

 10. Dag Aartjan,
  Ik beluister momenteel muziek op mijn laptop met een koptelefoon en het software programma FxSound Enhancer. Klinkt fantastisch. Zonder dit programma is het allemaal maar mager en futloos. Ik heb slechts een proefperiode van dit programma. Na afloop zou ik deze DAC willen aanschaffen. Is de geluidsverbetering te vergelijken met FxSound Enhancer?
  Aansluiten op USB van laptop en koptelefoon aansluiten op DAC audio uit?

  De audio uit (koptelefoon) op mijn tv geeft ook maar een zeer mager geluid. De TV heeft een digitale audio uit. DAC aansluiten op digitaal uit van TV?
  Super bedankt. GRT

  1. De FX Sound Enhancer is software, dus dat is alleen maar Compressor/ Limiter / Exciter / EQ. Dat kan ook met andere software, kan ook wel gratis. De DAC verbetert het geluid hardwarematig, zonder al die software-foefjes. Die software is met een goede koptelefoon en een goede DAC eigenlijk niet nodig. Maar die Enhancer zal gewoon ook werken via een DAC.
   En inderdaad, aansluiten zoals je al zegt.

   1. Ok bedankt, ik ga dan voor een DAC en dan zonder software. De DAC Q3v pro (Ali) krijgt ook goede reviews. Ervaring met deze? Treble en bass valt dan te regelen. Lijkt me handig voor tv, waar dit anders niet kan.

 11. Dag, ben beetje een leek. Maar kan ik dit apparaat gebruiken om mijn twee boxen (met gewoon kabels) te verbinden met mijn macbook?

 12. Ha Aartjan, allereerst wat een topsite. Ik volg e.e.a. met veel plezier! Een vraag: zou ik deze DAC tussen mijn platenspeler met USB-uitgang en een Sonos Connect kunnen hangen, of zou de Connect het signaal niet aan kunnen? Alvast dank voor de info!

 13. Mijn vorige reactie mag verwijderd worden. Inclusief deze. Zojuist op mijn laptop kunnen instellen dat 96 kHz
  wordt ondersteund en Tidal klinkt perfect! Top! Dank je wel!

   1. Die Red heb ik niet maar wat mij betreft schelen alle toppers niet zo heel veel meer. Shanling M0 is ook top en zelfs de Sonata is perfect voor 23,-

 14. Is 24 bit/96 khz voldoende voor het digitaliseren van LP’s / audiocassettes? (deze laatste met dbx ruisonderdrukking).

 15. Het valt mij op dat de K.Guss/Breeze reageert op externe apparaten. Als ik hem aansluit op mijn Windows PC dan hoor ik via mijn hoofdtelefoon (philips Fidelio x2) een brommend geluid als ik de muis beweeg. Dit is zowel bekabeld als onbekabeld het geval. Hetzelfde als ik hem aansluit op mijn mediaplayer. Hij reageert ook zoals omschreven op de remote van mijn mediaplayer. Gek genoeg een volkomen clean en perfect geluid als ik hem aansluit op mijn Chromebook. Dàt is wel genieten!!
  Is dit herkenbaar of een “exemplarische” fout?? In dat geval bestel ik er nog maar één. Het apparaat heeft absoluut potentie!

 16. Kan je de K.Guss ook aansluiten op je mobiel via een otg adapter en zal dan je mobiel niet snel leeg lopen, omdat de voeding via usb gaat?

 17. Vandaag ook mijn DAC G. Kuss ontvangen. Meteen aangesloten op mijn laptop. Wat opviel is dat de kleuren van de connectors omgedraaid waren. Dus de rode uitgang heeft de letter L en de witte uitgang de letter R. Op mijn versterker is dit net andersom, rode uitgang letter R en de witte uitgang letter L. Moet ik nu de L en de R van de dac aansluiten op de L en de R van de versterker of rood en wit op de dac bij rood en wit op de versterker. Ook zal ik een langere kabel moeten kopen, de afstand is te kort tot aan mijn laptop. Welke kabel van de twee kan ik best vervangen voor een langere? De usb kabel of de audio kabel naar de versterker om het minste kwaliteits verlies te hebben?

  1. Links en Rechts zou je n dat geval moeten beluisteren, met de Balans knop.
   Een zeer lange USB-kabel is lastiger te verkrijgen maar is in principe zonder enig verlies.

   1. Ik heb vandaag de usb kabel van 5 meter binnen van allekabels.nl. Koste 5euris. Aangesloten en prachtig geluid. Zeer helder en gedetailleerd, hoor geen verschil met cd meer. Bedankt voor de tip! Ik ben er erg blij mee.

 18. Hallo, ik ben me sinds kort ook aan het verdiepen in deze materie. Ik heb momenteel een Marantz 1060 met een logitech bluetooth adaptor in gebruik om naar spotify en Tidal te kunnen luisteren. Dit doe ik via een bleutooth usb dongle op mijn laptop.
  Kan ik met deze G.Kuss DAC de geluidskwaliteit nog verbeteren? En waar moet ik de G.Kuss DAC dan aansluiten? Op de usb van de laptop of op de marantz 1060 versterker of via de bleutooth adaptor? Excusez als deze vragen dom overkomen maar ik ben nog een newbie op dit vlak.

  1. Ja, via de DAC klinkt het veel beter dan via Bluetooth. De DAC moet in de USB van je laptop, en vanaf daar met een audio kabeltje naar je versterker.

 19. Vervolg defecte DAC.
  De retourkosten naar AliEpress zijn dusdanig hoog (ca. € 25,-) dat het terugsturen geen optie is. Dus in dit geval was goedkoop duurkoop !!
  Helaas. N

 20. Goedemorgen Aart Jan, na je lovende artikel heb ik de G.Kuss DAC ook besteld voor € 26,_ en na 4 weken in huis, Maar helaas toen nog wel extra € 18,50 inklaringkosten betalen. Maar goed het is nog niet echt duur als hij goed had gewerkt ! Wat was geval, na aansluiting op de PC, koptelefoon in geplugd, toen bleek het linker kanaal minimaal geluid te produceren tov het rechter kanaal. Dus toen de kabels naar de versterker aangesloten daarbij het zelfde probleem. Helaas dus maar een retour aanvraag ingediend bij Ali,.

 21. Hoi Aart Jan ik heb een vraag over een DAC. Ik gebruikte tot voor kort een raspberry pi met hierop een piano dac om mijn spotify naar mijn stereo te streamen. Klonk echt als een klok, super gewoon…. echter vrat dat ding om de zoveel tijd m’n micro sd kaartjes op en dat was ik zat. Nu heb ik er een Chromecast Audio tussen gezet en qua functionaliteit werkt dit nog net wat makkelijker. Ik heb wel het idee dat het allemaal net wat minder sprankelend klinkt dan eerst. Is het zinvol om een goede (goedkope) DAC tssen de chromecast en m’n stereo te zetten en heb je een suggestie 😉

  1. – – BIJGEWERKT antwoord – – ja, dan kan je een DAC met een optische ingang nemen. Deze KGuss en de Leory hebben dat helaas niet. Je kan dan met een Optische kabel van de Chromecast Audio naar de DAC, en vanaf daar naar de stereo. Je gebruikt de Chromecast dan alleen als ontvanger, en de DAC van de Leory. Kan ipv met de Chromecast Audio ook met een Airplay ontvanger van dik twintig euro, zie https://aartjan.nl/blog/airplay-tips/

   de Optische kabel is deze Toslink naar 3.5mm SPDif

   1. Ik laat me graag corrigeren, maar de digitale ingang waar u het over heeft is een digitale uitgang. Dus het gebruik van de chromecast audio zoals u die hier voorstelt, is volgens mij helaas niet mogelijk. Ik heb deze Leroy sinds langere tijd in gebruik, vandaar. Dit is uitsluitend een usb-dac en in die hoedanigheid levert hij puik werk, dàt wel!!

 22. Heb de G.Kuss besteld en nu een weekje binnen. Man wat een verschil t.o.v. de headphone output van de iMax. Superhelder, krachtig, alsof je er midden inzit. Ik luister via de MDR-7506 van Sony.
  Thanks voor de tip!

 23. OK, jammer. Dan wacht ik het rustig af.
  Coole blog heb je overigens. Het verspilt veel te veel van mijn tijd. :)

  1. Is inmiddels aangekomen, enorme aanrader, zeer vergelijkbaar, moet misschien alleen nog even een paar dagen inbranden voor een warmer geluid

 24. Ik zag net dat je de HD 650 aanbeveelt. Sta op het punt de K.Guss DAC/AMP te bestellen; geeft deze voldoende power om de HD 650 een goed volume en diepte te geven?

 25. Hi Aart Jan ik ga de K.GuSS proberen op mijn Scansonic S5 speakers met de Scansonic S8 Subwoofer. Gewoon via de desktop. Ik denk dat ik dan wel bijna aan het plafond zit qua geluidkwaliteit. Heb vroeger een Sennheiser HD589 gehad nu een AKG Hearo 888
  Ben benieuwd, fantastisch dat ik gewoon van je aanbeveling uit kan gaan; anders had ik het ook niet geweten.

 26. Bedankt, volume-niveau wordt dan denk ik meegegeven als digitaal signaal vanuit het bronapparaat. Ik ga de Breeze bestellen. Door jouw site heb ik echt mijn audio liefde herontdekt en ik heb inmiddels al wat kastjes en hoofdtelefoons liggen.

 27. Bedankt voor je review van de K.guss, leuk.

  Nog een vraag; het is een DAC, met een AMP neem ik aan, want je kunt direct een hoofdtelefoon inpluggen. Maar hoe regel je het volume aangezien er geen volumeknop op de K.guss zit?

  1. Volume zit eigenlijk al op diverse manieren bijv in spotify of iTunes EN via de master volume van je computer EN in Airfoil. En het is inderdaad met een AMP voor de hoofdtelefoon.

 28. Ah dank je wel, nou ik heb gewoon een pre-ligtning aansluiting op mijn ipod touch, volgens mij zelfs nog 1e generatie. Verder een Huawei telefoon, dus daar zou deze prima op kunnen, al vind ik het vaak prettig om daar toch een aparte “device” voor te hebben. Vandaar. de CX6 had je die nog kunnen beluisteren of heb je die uiteindelijk nooit in huis gekregen? Grt Olger

 29. Nou ja met een iPod of ander IOS ding is het ingewikkeld. Het kan wel, maar je hebt een camera-kit nodig en dan moet er ook nog voldoende stroom doorheen lopen. Vroeger lukte dat wel, Pre-Lightning zeg maar, maar via Lightning heb ik dit nog niet aan de gang gekregen. Op IOS zou ik de Fiio i1 nemen.

 30. Dag Aartjan, leuke recensie.. werkt die kguss ook met een ipod dat je weet? Klopt het dat je die CX6 nog niet hebt gehoord? Grt Olger

Geef een reactie