Strijd der Titanen: TRN V90s review

beste goedkope oordopjes

– Update: 7 september 2021 –

De allerbeste “in ear” oordopjes met elkaar vergeleken. Ongeacht de prijs. Nou ja, wel een beetje betaalbaar graag, maar het hoeft dus niet goedkoop. De kandidaten heb ik geselecteerd op basis van reputatie, op mijn eigen ervaringen en op de vele reviews wereldwijd. Hier mijn TRN V90s review.

Deze review gaat als twee druppels water lijken op mijn vorige TRN review: over de TRN V90 (check die review, want dat geldt grotendeels ook voor deze V90s). En die review leek weer precies op de review van de TRN V80, jaren geleden. Want ik heb elke keer precies dezelfde sensatie:

Je doet ze in, en het is meteen als thuiskomen. Het geluid is exact zoals je het hebben wil. Muzikaal. Warm. Gebalanceerd. Steengoed. Heerlijk, een waar genot. Hij hoeft niet eens “in te branden”. Het is meteen goed. Je gaat met andere oren naar dezelfde muziek luisteren. Je hoort nieuwe dingen in tracks die je al door-en-door kent. Ik kan er haast geen ander woord dan “muzikaal” voor geven. Je zit gewoon helemaal IN de muziek. Als muzikant (gitaar en toetsen) luister ik soms opnames terug van mijn oude bands, en mijn eigen composities van toen, en dan zit ik gewoon in een Tijdmachine: helemaal terug in die tijd. Ik hoor het EXACT zoals het toen was.

Bij de TRN V80 zei ik het ook al: “DIT IS ‘M! Ik hoef niet mer verder te zoeken. Ik stop ermee! Beter dan dit hoeft niet!” Achteraf lachen, want er volgden nog vele betere. Zoals de TRN V90. En nu dus de TRN V90s. De bas is nog weer beter, die is nu echt verrukkelijk. Het mid ook. En het hoog misschien ook wel. Eerste plaats dan maar?

De TRN V90S is hier te koop op AliExpress, voor rond de 43,-. Voor die prijs ga je er absoluut geen spijt van krijgen. Normaal kost dit rond de 60,- euro. Soms is hij ook te vinden voor rond € 35,-.

Maak ze draadloos met deze gloednieuwe KZ oorhaken (16,-)!

De Titanenstrijd

Een directe vergelijking tussen de vier allerbeste oordopjes die nog redelijk betaalbaar zijn (maar wel te duur voor de Lijst met de Beste Goedkope oortjes).

 1. De QOA Vesper –  DD + BA in prijs gedaald nu 55,-, zie de review
 2. SHUOER TAPEmet 1 Electrostaat driver, normaal 110,- nu 85,-, zie de review
 3. KZ ASX van ongeveer 85,-
 4. TRN V90S van ongeveer 60,-
 5. KZ ZAX van ongeveer 60,-
 6. De CCA CA16 (45,-) voordelig zustermerk van KZ, 8 drivers
 7. Moondrop Starfield (99,-) – met 1 Carbon Nanotube driver, binnenkort hier

De strijd ging toen dus eigenlijk tussen KZ en TRN. Dat zag je ook terug in mijn review over de TRN V90. Is dat nou de nummer 1 als het goedkoop moet? Of toch een KZ?

KZ staat voor extreme helderheid, het allerbeste hoog, de meest geavanceerde techniek, de allerbeste onderdelen, het meest “directe” geluid ooit. Ongelofelijk analytisch, je hoort alle details. Ook in de superstrakke perfecte bas. Geen EQ nodig. Onovertroffen. Maar…

TRN staat voor muzikaliteit, voor comfort, voor warmte, voor betere pasvorm, voor een ruimtelijke, immersieve ervaring. Je wordt de muziek ingezogen. Helaas ook voor  teveel hoog: je hebt wel een goede EQ nodig.

Ze zijn allebei anders. Ik neem ze gewoon allebei. En wissel ze af. Het is moeilijk om een nummer 1 aan te wijzen.

TRN V90S review: nadelen

Okee, wat zijn dan de nadelen dan nog? De pasvorm is supergoed, hij is klein en plat, je kan er mee op een kussen liggen. Er zitten ontluchting-gaatjes in, voor minder druk op je oren. Super comfortabel. Allemaal veel beter dan KZ. Echt ongekend.

Maar de bijgeleverde ear tips zijn mij veel te klein, zoals gewoonlijk. Dus ik doe er mijn eigen ear tips op. Geen probleem, want dit is ook erg persoonlijk.
(Spinfit CP100 past, en de merkloze XXL ook. Maar ze zitten wel nogal los op de nozzle).

Een ander nadeel is dat ik er wel wat EQ bij aanzet. Het hoog is namelijk te hard en te scherp. Dat hebben alle TRN modellen. Ze willen graag dat het net zo helder is als KZ. En daarom pompen ze er net iets te veel hoog in. Helderheid is niet hetzelfde als MEER hoog. Het hoog wordt daardoor te scherp. Je moet het scherpe randje eraf halen. Dat doe ik niet alleen door het ultrahoog (16K) iets af te vlakken met een Equalizer, en het hoog 8k en 4K zelfs nog meer, maar ook door er iets laag (128 en 64) en sublaag (32) in te gooien. Dat werkt namelijk verzachtend op het hoog, omdat je de balans dan verschuift. Dit is mijn EQ (zie ook mijn blog over Equalizers):

TRN V90S review EQ stand

Ik vind dat niet zo’n enorm nadeel. Als je van helder en hoog houdt, dan hoeft het niet eens. Maar ik heb niet op al mijn apparaten een goede EQ, zeker niet met 24 bit HD muziek. Dus dan is het toch WEL een nadeel. En ik doe de EQ soms nog drastischer:

TRN V90s EQ
Het is niet dat de bas niet goed is, want die is juist perfect. Maar je moet alle middelen inzetten om de scherpte in het hoog te dempen, dus dat betekent dan ook meer bas.

Maak ze draadloos! C-type

De stekkertjes zijn volledig identiek aan KZ “C-type”. Dus elke C-type 2-pin kabel past ook perfect op deze TRN, ook Bluetooth kabels om ‘m draadloos te maken. Zoals de Earhooks van TRN zelf. Daarmee maak je van deze V90s een draadloze Bluetooth headset, in de allerhoogste kwaliteit. Review volgt nog:

earhooks draadloos TRN V90s V90 Bluetooth C-type BLuetooth headset earhooks TRN V90s

Draadloos kan ook met deze KZ Bluetooth kabel (19,-). Top-combi met deze V90s. Getest en zeer goed bevonden. Echt heerlijk, want nu kan je ‘m ook draadloos gebruiken. Zelfs met sporten, want de oortjes kunnen door de oorhaken niet uitvallen. Met 8 uurs-batterij. Met Apt-X en AAC. Waterdicht. Kies het C-type.

KZ bluetooth kabel C-type

TRN V90s review: conclusie

Gedeelde eerste plaats in de Strijd der Titanen. Als je een goede EQ hebt. En persoonlijk zelfs vaak mijn favoriet: want met EQ vind ik deze soms beter – of vooral fijner – dan de ASX. Ook al is de ASX op punten echt wel beter: in de praktijk heb ik ook vaak de TRN in. Heerlijk muzikaal en ruimtelijk. Een van de allerbeste oordopjes ooit, zeker als je van veel hoog en helderheid houdt, of als je dat met een EQ tempert!

 


Hij is er in het rood en in het zwart. De kabel is top, en je kan er ook een microfoon bijdoen voor een euro extra. De stekkertjes zijn ook verbeterd:

Verpakking van de TRN V90s
Mooie verpakking
TRN V90s verbeterde stekkertjes
De verbeterde stekkertjes. Afgekeken van KZ en volledig identiek aan KZ “C-type”. Dus elke C-type 2-pin kabel past ook perfect op deze TRN, ook Bluetooth kabels om ‘m draadloos te maken.
TRN V90s ear tips review
Links de bijgeleverde, rechts mijn eigen ear tips. Scheelt nogal…
TRN V90s stekker
Ook dit stekkertje is verbeterd
kabel en microfoon TRN
De kabel is top, de microfoon ook.

Microfoontest, vergeleken met KZ ASX:

De behuizing van CNC aluminium
De behuizing is heel klein en plat. Het zit daardoor heel comfortabel. Ook door de ontluchting-gaatjes.

Je kan ‘m  ook op je iPhone kan aansluiten, in hoge kwaliteit. Met onderstaande KZ Lightning kabel (12,- kies het C-type):

kz lightning kabel DAC
Lightning kabel met DAC voor alle iPhones
Of met de Loconaq DAC hieronder. Dat is wat mij betreft de TOP. Die kan met deze Lightning-adapter (8,-) ook op een iPhone:
Loconaq A1 review ak4493 DAC
Deze Loconaq DAC is wat mij betreft de TOP
Die DAC kan ook op een iPhone met dit verloopje
iPhone verloopje voor €8,-

TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD (100,-) met AK4497 of de Loconaq A1 met AK 4493 (55,-). En met Spotify in de hoogste kwaliteit via een Trasam Q1 (20,- ). Als referentie heb ik mijn beste hoofdtelefoons: de Sennheiser HD660 en de Bose Quietcomfort. Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist, publiek op Spotify:

 

Deze blog is niet gesponsord. Zie ook deze info.

44 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Twee weken geleden de TRN V90 aangeschaft, mede vanwege jouw recensie en het advies van twee geluidstechnici. Ik heb inmiddels ter vergelijking ook een setje Sennheiser IE 100 PRO binnen. In de aanbieding bij Bax twee keer zo duur als die TRN. Maar ze leggen het op alle fronten af tegen die TRN. Warmte, draagcomfort en afsluiting zijn bij die TRN echt veel beter.

 2. Hallo Aartjan, via jouw reviews heb ik al een aantal erg fijne oordopjes. Wat ik graag zou willen weten hoe verhoud de TRN SPD hybrid magnetostaat zich met de KZ HBB Pr2. Qua prijs maakt het niet zo heel veel uit

  1. Ik heb ‘m niet, maar qua techniek is hij vergelijkbaar met de KZ ZEX. Ook ongeveer in die prijsklasse. De PR1 Balanced of de PR1 Pro zal beter zijn is mijn inschatting, want veel duurder. Of de PR2 inderdaad. Vrijwel altijd zie je dat de waar naar zijn geld is, bij KZ en TRN.

 3. Mijn TRN’s storen. Ik hoor ruis alsof ze radio oppikken, en geluid valt soms stil. Gebruik een Samsung s22, muziek via poweramp app en verloopstekkertje naar usb-c. Waar zou t aan liggen?

 4. De pasvorm van de V90s is voor mij juist te plat, de dopjes gaan niet diep genoeg mijn oor in. Ik gebruik de dopjes van mijn oude KOSS in-ear koptelefoons (met levenslange garantie maar het model wordt niet meer gerepareerd en KOSS heeft geen goede in-ears meer ter vervanging). Die sluiten echt perfect af op de KZ-ASX (inderdaad erg mooi geluid!) maar blijven met geen mogelijkheid zitten in mijn oor op de V90s. Dan is het geluid dus niet om aan te horen.

  Mijn vrouw heeft nergens last van, en dat is mooi want zij gaat ze gebruiken, maar ik was natuurlijk nieuwsgierig naar de verschillen. Wat zou je aanraden? Nog grotere dopjes? Zo ja, weet iemand goede in NL te bestellen? Ik vind het een beetje zonde om zulke kleine dingetjes vanuit China in een vliegtuig hierheen te laten brengen als ze ook in bulk ingekocht kunnen worden door een Nederlandse winkel. Bovendien kan het MKB nu wel wat bestellingen gebruiken.

  1. Ik heb exact hetzelfde probleem ; al 20 verschillende dopjes geprobeerd, maar de V90s komt gewoon niet ver genoeg in mijn oor. Heb jij ondertussen wel al in ears gehad dit wel goed passen ?

 5. Goede oordopjes hoor, maar ik mis toch een beetje warmte en de bas die ik in de v90 zo waardeerde. In een rechtstreekse vergelijking tussen de twee neig ik naar een voorkeur voor de v90 omdat ik dat muzikaler vind. Maar ik twijfel altijd aan mezelf, hoor ik het nu wel goed, waarom lees ik in andere recensies dat het een vooruitgang is t.o.v. de v90, dus ik heb het diverse keren achter elkaar vergeleken, maar blijf toch de voorkeur geven aan de v90. Ik gebruik voor beide de spinfit oordopjes, dus daar kan het niet aan liggen. Kan het zijn dat ze nog wat meer inspeeltijd nodig hebben?

  1. Het lijkt mij van niet, zeker niet zoals de KZ ASX inspeeltijd nodig heeft.
   Maar ik blijf er ook bij dat een TRN V90s een equalizer nodig heeft: meer bas, minder hoog

    1. “Spinfit CP100 past, en de merkloze XXL ook. Maar ze zitten allebei nogal los op de behuizing/nozzle.”
     ENORM verschil, maar het is uiteraard persoonlijk, het ligt aan de vorm van je oren.
     Bij mij zouden ze zonder mijn eartips totaal waardeloos klinken.

     1. Ik heb nu de Spinfit CP100 op mijn TRN-V90s veel meer rust en detail ongelooflijk.
      Daar naast gebruik de Trasam Q1 met een Tempotec kabel micro naar usb C gevlochten kabeltje lengte totaal 10 cm.
      Alles bij elkaar een hifi set van grote klasse voor 49 euro. (TRN-V90s 17 euro deal)

      1. De nieuwste staan boven, behalve als je reageert op een andere comment (los draadje)

  2. Ik geloof dat ik nu alweer op mijn mening terug moet komen. Nog eens met andere maat eartips geprobeerd, ik had eerst de spinfit xl, die ik normaal altijd gebruik, maar heb daar eens de spinfit l opgezet en nu klinkt het toch beter, de oordopjes zitten nu ook wat beter in mijn oor. Nu hoor ik dat het geluid van de v90s toch beter is, transparanter en ruimtelijker, en de bas is ook precies voldoende aanwezig.

 6. Aartjan ik heb ze nu binnen gekregen en had hoge verwachtingen.
  Echter ze klinken veel te scherp in het hoog en laag is niet erg sterk (mogelijk ook door de kleine oordopjes, de grootste van KZ zijn groter dan die van TRN).
  De KZ ZSX Terminator klinkt veel beter en uitermate detailrijk en gebalanceerd van laag tot hoog. Dus als ik deze totale test bekijk, wint de Terminator het van deze hele groep en doet zijn naam eer aan ;-)
  Helaas deze keer geen topper. Ze klinken wel iets beter dan de V90 via Bluetooth.
  En mooi passend bij mijn product Red IPhone.

  1. You need to change your eartips and try to use a wide bore ear tip. Do not use its trn stock copper copper. Try to use silver plated cable. I use trn black/white silver plated cable and another one is the kz silver plated cable for zsn. These two cables when i used on trn v90s and they improved the highs of v90s.

    1. Ik kan dat beamen. Ik had ze gekocht en was echt teleurgesteld. Ik heb er net grotere eartips in gedaan die goed afsluiten en man man man wat een mooi geluid. Zo vol. Hoog is er, maar niet dat het pijn aan je oren doet. Mis misschien wel een beetje mid.

     Met de bluetooth van hierboven; wat is dan je verlies op kwaliteit van geluid en microfoon?

     1. De microfoon van BT is altijd veel slechter dan bedraad, dat is een dramatisch groot verschil.
      Muziek klinkt weer WEL goed met BT, alhoewel een bedrade DAC altijd beter is. Maar de verschillen zijn subtiel.

 7. Ook van mijn kant, complimenten en dank. Ook ik heb de V90s voor de belachelijke lage prijs van € 18 mogen ontvangen. En inderdaad wat een kwaliteit voor deze prijs! Heerlijk laag, ideaal om films mee te bekijken.
  Met name naar dit laatste was ik al tijden op zoek. Deze iem’s lijken je zelfs het gevoel van trillingen te geven wat natuurkundig uiteraard niet kan.

  Absolute aanrader voor een ieder die op zoek is naar goede iem’s om films mee te kijken.

 8. Recent de TRN-V90s binnengekregen ( € 18,- te gek !) en vanavond voor het eerst beluisterd
  rechtstreeks (nog) zonder DAC, op mijn Samsung A71, klein beetje EQ en…. KIPPENVEL !
  (Dat heb ik hier continu bij :-) Wat een heerlijk geluid. Super/Smullen.

  Geweldige Tip . Bedankt.

 9. Wat heeft voorkeur? Of de TRN V90S icm TRN BT20S Pro of de Eardopes B6 Pro?

  Belangrijk:
  – Verbindingsstabiliteit
  – Belgeluid buitenshuis (wind/microfoon).

  Minder belangrijk:
  – Prijs

 10. Heel gek ze waren steeds meer dan €30 en nu juist nog 1 voor €17 !!! Niet getwijfeld dus meteen geklikt. Rood met microfoon. Ben heel benieuwd. Ik wou bijna de trn v80 kopen…
  Heel blij dat het me gelukt is. Ja raar op Ali…
  Bedankt Aartjan!!!

 11. Hallo Aartjan,
  Ik ben enige tijd geleden toevallig op je Blog terechtgekomen en lees met veel plezier je recensies! Keep up the good work! ;-)

  Ik bestelde na je recensie de TRN V90S. Ik heb echter 2 vragen:

  1) Graag wou ik ze ook draadloos kunnen gebruiken (via bluetooth), maar ik twijfel welke kabel ik dan precies nodig heb. Ik zie dat er verschillende aansluittypes bestaan. Heb ik het juist dat ik voor deze headphones het type 0,75 mm 2-Pin nodig heb? Speelt het merk een rol of zijn alle kabels universeel?

  2) Daarnaast zou ik de headphones ook willen gebruiken om TV te kijken om zo de huisgenoten niet te storen wanneer die niet meekijken. Mijn TV is geen smart tv en heeft ook geen bluetooth. Ik probeerde al een bluetooth audio receiver van Logitech omdat ik daar goeie recencies over had gelezen. maar die werkt bij mij helaas niet. Nu zag ik volgend toestelletje:
  https://s.click.aliexpress.com/e/_AUOZka

  Ken je deze receiver/transmitter? Is het wat? Zou ik hiermee mijn probleem kunnen oplossen?

  Ps Als laatste misschien nog een suggestie: het zou wel fijn zijn mocht je bij de updates ook de datum van de update vermelden.

  Alvast bedankt!
  Groeten!

 12. Dank je wel voor deze top tip AJ, voor 16,17 euro besteld… En voor 28.25 de Ess ES9280C amp/dac ook besteld. Als ik nu nog geen goed geluid heb, weet ik het ook niet meer.

  1. Beiden binnen en…. Wat een fantastische combi! De DAC zelf is nogal scherp, dus een klein beetje minder treble en de combi is echt heel goed. Bas prima maar niet overdadig (gelukkig). Klein voorbeeldje van hoeveel definitie erin zit: in Another Love van Tom Odell hoorde ik nu voor het eerst dat er (als het nummer losgaat) niet alleen wordt meegeklapt, maar ook dat een acoustische gitaar wordt aangeslagen, zonder verder veel akkoorden. En ik had toch echt een Beyer Dynamics koptelefoon van 350 euro. Nou, zo goed dus… Aanrader.

 13. Potverdorie, de TRN V90s voor € 17, een spotprijs. Ik check je blog om de paar dagen maar dit is inderdaad een absurd lage prijs. Ze geven er altijd een aantal voor een spotprijs weg om een groot aantal goede reviews te krijgen, dit had ik verdorie eerder moeten zien.
  Ik heb de TRN V90, is samen met de Revonext QT2 de absolute toppen, de TRN V90 is smooth, mooi hoog en strakke bas. Goede reviews destijds en jammer dat ik deze niet eerder heb gezien. Kost inmiddels weer € 45. Ik ga nog wel dagelijks op de link klikken in de hoop dat ie nog een keer voor € 17 weg mag.

  1. Ik ga mijn eigen reactie beantwoorden, diegenen die interesse hebben in de TRN V90s, klikken op de link in Aartjan’s review, nemen dan contact op met de verkoper en vragen of ze hem nog voor € 19 willen aanbieden, ik heb ze zonet voor € 19 gekocht.

    1. Probeerde de TRN Discount Store en schrijf dat je review gaat schrijven. Ik heb rond half 5 50 procent korting gekregen én 17,10 euro betaalde.

 14. Dacht voor €18,00 kan ik als KZ terminator bezitter geen buil vallen. Blijkbaar en foutje van die webshops. Ik kan ze nu niet goedkoper dan €32,- vinden. Maar €32,- is dan weer iets te veel. Voor je het weet heb je honderden euro’s aan oordopjes waarvan je maar 1 setje echt gebruikt

  1. Super setje! Heel muzikaal. Soms mij iets te scherp in t hoog en daardoor wat vermoeiend. Pasvorm is bij mij veel beter dan de KZ Terminator. Blijvertje. Dank!!

 15. Had de Kz asx besteld, maar na het lezen van meerdere reviews begon ik te twijfelen. En weer afbesteld. Luister normaal veel met buizenversterkers, en ook breedbanders behoren tot de collectie. In vergelijking met meerwegsystemen kan een breedbander vaak een veel mooiere kloppend geluidsbeeld neerzetten. Weet niet of dit ook geld voor iem`s, maar denk dat er wel gelijkenis is. Van de week ga ik zeker de trz bestellen. Onderweg zijn de ibasso it00 en Openheart hoofdtelefoon. Als ze er zijn laat k mijn bevindingen weten.

 16. Jammer dat je geen metingen doet van de oordopjes. Als mens zijn we niet goed uitgerust om vergelijkingen te doen.
  Een microphone van 100€ en bijvoorbeeld het gratis REW programma en je bent vertrokken.

  1. Metingen kun je overal op internet terugvinden, dus daar kan ik niks aan bijdragen. Metingen zeggen mij ook weinig: een buizenversterker heeft slechte metingen, maar het beste geluid. Maar dank, ik zal het eens bekijken.

Geef een reactie