TRN V90 review

trn v90 beste goedkope oortjes?

Wordt dit de nieuwe nummer 1 in de TOP 40 beste goedkope oordopjes? De bovenste tien zijn allemaal waanzinnig goed, met een prachtig top-geluid. Maar er kan er maar één de beste zijn. Of toch twee? Hier mijn review van de TRN V90 met tien-speakersysteem: 1xDD en 4xBA per kant. Hier te koop voor 31,-.

De TRN V90 klinkt prachtig maar behoorlijk anders dan de huidige nummer 1, de KZ ZSX Terminator. Als je erg lang die ZSX hebt gebruikt dan klinkt een TRN V90 nogal afwijkend. Maar als je lang naar de TRN V90 hebt geluisterd dan klinkt de Terminator juist weer vreemd. Ze zijn allebei extreem goed, maar op hun eigen manier. Het klankverschil is groot, maar moeilijk te beschrijven.

TRN V90 review: bas, mid en hoog

De bas van de V90 is heerlijk vet en royaal aanwezig, diep doorlopend tot het sublaag, voldoende strak en gedefinieerd. Deze V90 heeft nog iets meer bas dan de KZ ZSX Terminator, al zal het voor sommigen misschien net een tikje teveel zijn. Bass-heads zullen de V90 wel prefereren lijkt mij. Ook al is de bas van de Terminator ietsje strakker, meer gedefinieerd en nog verder doorlopend in het sublaag.

Het mid was op de voorganger TRN V80 een zwakker punt – als je heel streng was. Bij deze V90 is dat verbeterd. De V80 was V-shaped: veel hoog en laag, weinig mid. Het mid op de V90 is nu zo ongeveer het beste van alle oordopjes. Het zou zelfs kunnen dat dit mid natuurlijker is dan de ZSX Terminator. Ze verschillen hier nogal, het mid van de Terminator lijkt meer gekleurd, en klinkt soms ietsje “geknepen” als je lang naar de V90 hebt geluisterd. De V90 lijkt dan opeens warmer, ronder, analoger en vriendelijker.

De V80 had iets te veel hoog, of was in ieder geval iets te scherp. Dat is bij deze V90 ook beter. Je hebt hier absoluut geen EQ nodig. Ik doe bij veel toppers toch nog vaak wat hoog eruit. Bij deze hoeft dat niet.

Dit maakt dat het allemaal zeer prettig luistert. Een heerlijk geluid. Weldadige topkwaliteit. En dat voor maar 31 euro. Hier kan je kan geen buil aan vallen. De meeste mensen vinden dit onvoorstelbaar mooi klinkende oordopjes. Reviewers zijn overal enthousiast. Een echte nummer 1!

Toch vind ik de ZSX Terminator wel analytischer. Het ultrahoog is bij de Terminator fenomenaal en ongeëvenaard. Die klinkt daarom ruimtelijker, en de instrumentscheiding en definitie zijn beter. Maar het wordt dan ook een kwestie van smaak en gewenning. Analytisch kan namelijk ook een nadeel zijn: dat kan ook koel en opdringerig overkomen. Als je een natuurgetrouw mid en een zacht vriendelijk warm geluid waardeert is de TRN V90 misschien weer beter.

Maar als je de muziek keihard zet dan is de Terminator beter, want op extreem hoge volumes wordt het hoog van de TRN V90 toch te grof en snerpend.

Kortom: ik weet nog niet of ik ze op nummer 1 ga zetten. Wat vinden jullie?

Er zitten drie maten siliconen eartips bij, maar die zijn bij mij veel te klein. Ik moet er mijn favoriete Spinfits op doen, of goedkope XL eartips. Zie de blog daarover. Maar die vallen er nog wel eens af, want de “nozzle” van de TRN V90 is nogal klein.

Er zitten luchtgaatjes in, zodat je geen druk op je oren voelt. De behuizing is veel kleiner en platter dan bij KZ, dus deze zijn beter geschikt op mee op een kussen te liggen. Het zit verder heel comfortabel en past goed, ook al is dat persoonlijk.

De passieve demping is redelijk, maar hangt af van de eartips die je gebruikt. Ze zijn gevoelig en kunnen dus erg hard, maar de KZ Terminator is nog gevoeliger.

De afneembare kabel met voorgevormde oorhaken vind ik prima. De stekkers zijn 2-pin 0,75mm. De microfoon is erg goed en klinkt het meest natuurlijk van alle headsets die ik heb getest, ook al zit er meer ruis in de opnames dan bij andere top-kabels.

Je kan de kabel nog upgraden naar de audiofiele 16 core zilveren kabel van TRN voor 7 a 8 euro extra. En er is een Bluetooth kabel (18,-) van TRN om ze draadloos te maken. Dat kan ook met draadloze earhooks (22,-): dan heb je zelfs geen nekdraadje meer:

Omdat het boven de 25 euro is heb je een kleine kans dat je iets moet bijbetalen aan inklaringskosten. Maar dat komt gelukkig bijna nooit voor.

TRN V90 review

TRN V90 review

TRN V90 review close up
Vijf speakers in een compacte ergonomische aluminium behuizing
TRN V90 review kleur
Ze zijn er in donkerblauw of zwart

Een kabel kan ook met Lightning zodat je deze direct op iPhones kan gebruiken (kies de 0,75mm 2 pin). Kost 12,- euro. MFi-gecertificeerd door Apple. Zie de review.

Lightning snoer KZ oordopjes

Hij klinkt pas echt goed met een goede DAC, zoals de Sonata USB-C (23,-). Nog ietsje beter zijn de grote USB-DAC’s zoals de K.Guss (25,-). Of Hi-Res Audio players zoals de Shanling M0 (90,-) of de Fiio M9 waar ook Wifi en Spotify op zit. Zie het overzicht met de beste DAC’s. Zonder een goede DAC klinkt deze TRN V90 een tikje saai.

Sonata Dac

Niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in: maakt voor de prijs niet uit. Als je via de links bestelt verdien ik wat bij en koop ik weer wat leuks om jullie te verwennen. THANK U & SEE U NEXT TIME!!!

2 Reacties

  1. Ikzelf heb de blon bl03, erg benieuwd wat je daar van gaat vinden, wel direct een andere 0.78 kabel op aansluiten en andere eartips.
    Ik had de spinfits cp100 in maatje L besteld maar hou het toch bij mijn Symbio mandarin W Peel eartips in maatje L.

  2. Lijkt mij toch de KZ Ze zijn technisch mooier gefabriceerd en uiteindelijk is technisch perfecte weergave met ruimtelijkheid de doorslaggevende factor. Ik heb de trn 80 en de de laatste KZ’s die allebei fantastisch zijn. Ik wacht dus nog even af Aartjan 🤗

Geef een reactie