Shanling M0 review: Hi-Res DAP Audio player

– Update: 9 januari 2023 –

Hierbij een hands on review van de Shanling M0 – hier te koop bij Aliexpress voor 105,- of bij Amazon.de). Hij lijkt op een Apple Watch, maar dit is een 24bit Hi-Res Audio Player. Wat je vroeger een Walkman of iPod noemde – maar kleiner en met audiofiele topkwaliteit. Deze Digital Audio Player (DAP) is tegelijk ook een DAC en een Bluetooth zender/ontvanger.  

Je kan ‘m als iPod gebruiken, of als hoofdtelefoonversterker, of als DAC, of als draadloze ontvanger / zender met draadloze oordoppen. Je kan er een Micro-SD kaart indoen met al je muziek (512 Gb). Inmiddels is er ook de nog betere Shanling Q1:

shanling q1 review
De nieuwe Shanling Q1 is iets groter, beter en krachtiger dan de M0, voor ongeveer dezelfde prijs

UPDATE: inmiddels in 2023 zou ik de Xduoo X2s doen, of de Hidizs AP80 Pro

Tips: deze 400GB Micro SD bij Bol.com. Of een Samsung 256GB (47,-) in de officiële Samsung Store op AliExpress. Of deze populaire Lexar 512GB (55,-) op AliExpress.

Shanling M0 als USB DAC

Via de USB-C aansluiting werkt het als elke andere USB-DAC (zie het overzicht met de beste DAC’s). Hij klinkt net zo goed als de allerbeste DAC’s die veel duurder zijn. In de mini-jack kan je hoofdtelefoon of een snoertje naar je stereo. Zo haal je de hoogste kwaliteit audio uit je computer. Je vervangt zo de audio-kaart van je computer door deze veel betere.

Shanling M0 review DAP digital Audio player USB-C Bluetooth Shanling M0 review DAP digital Audio player USB-C Bluetooth

De Shanling M0 is een topding. Geluidskwaliteit is optimaal, en verder is alles verbazingwekkend voor die prijs. Audiofiel, multifunctioneel, klein, handig en met touch screen. De nieuwe Shanling Q1 is nog weer beter. 

Bluetooth / draadloos: zender of ontvanger

Je kan ook draadloos streamen naar je speakers / versterker. De Shanling M0 zit dan bijvoorbeeld met een mini-jack snoertje aan je versterker. Nu kan je de muziek van je telefoon / ipad / computer draadloos afspelen naar de M0. Je kan ook direct de muziek van de M0 afspelen, zonder computer of telefoon.

Of je ontvangt draadloos muziek van je telefoon op je favoriete gewone hoofdtelefoon: die doe je dan in deze Shanling, en de M0 is dan een Bluetooth clip, ofwel een ontvanger.

In de settings zet je dan Bluetooth aan. Je kan ‘m behalve als ontvanger ook als zender gebruiken, bijvoorbeeld vanuit je jaszak naar je draadloze Bluetooth headset.

Als iPod

Je kan er muziek opzetten, als een iPod zeg maar. Op een SD kaart, in alle formaten zoals MP3 of zelfs 24 bit FLAC. Zo kan je ook vinyl elpee’s erop zetten: FLAC vinyl. Al je vinyl en HD Audio, in pure originele 24bit kwaliteit, op dit mini-spelertje. Je kan ‘m op je versterker aansluiten, je hebt geen dure externe DAC nodig. Of doe direct je topklasse hoofdtelefoon erin. Superleuk om je High End HiFi systeem gewoon in bus/ trein / metro te kunnen beluisteren! Voor 95,- vervang je eigenlijk een dure SACD-player van 2000,- en een externe DAC van 2000,-. En het klinkt vrijwel even goed want er zit een top AK4490 DAC-chip in. Hier een uitgebreide blog over 24 bit HD Audio. Ik doe er nu vaak de UiiSii BA T8S oordopjes van 37 euro of de onovertroffen KZ ZSX Terminator (40,-) in: heerlijk. En grote koptelefoons zoals een Bose Quietcomfort kunnen ook perfect. Zelfs lage impedantie kan zoals de Sennheiser HD660, want er zit ook een instelling op de Shanling om de output te verhogen.

Het kleine touchscreen is mooi en handig. Volume zit op de draaiknop. Qua bedieningsgemak en touch hardware is het natuurlijk geen Apple, dus dit is allemaal wat stroever. Maar dat geeft niet. Als het geluid maar top is, en als het maar werkt. En dat is zo.

Je kan ‘m ook met sporten gebruiken, omdat het zo klein is. Je kan er hoesjes of bandjes voor kopen. De batterij gaat 10 uur mee.

Via Bluetooth klinkt het ook top. Apt-X en LDAC en zo zit er namelijk ook allemaal op.

De Shanling M0 (95,-) is hier te koop. Hij is veel beter dan een iPod, want:

 • Uitbreidbaar supergroot SD geheugen
 • 24 bit FLAC HD audio
 • Hoge kwaliteit audiofiele DAC
 • Ook als losse USB-C DAC te gebruiken
 • HD Bluetooth met LDAC en AptX en zo
 • Zo klein als een Apple Watch
 • Je kan er simpel muziek opzetten
 • zelfs zonder iTunes
 • Met de firmware update heb je nu ook Custom EQ’s 

Kan allemaal niet met een iPod!

Zie ook deze blogs:

Omdat deze Shanling M0 boven de 22 euro is zou het kunnen dat je extra kosten krijgt: de BTW + inklaringskosten. Bovendien zorgt het dan voor vertraging. Maar op de verpakking staat gelukkig als waarde 12 dollar. Meestal slipt het er dan doorheen, in mijn geval ook.

HANDS ON REVIEW Eerst maar eens als DAC getest, als hoofdtelefoonversterker. Er zit een USB-naar-USB-C kabel bij van 1 meter. Als je ‘m aansluit springt hij op USB-modus. Je kan de USB-modus ook uitzetten in het menu. Dan zie je ‘m als “M0” in de audio-voorkeuren op je computer.

Als je laptop USB-C is, dan kun je ook je USB-C laadkabel gebruiken van je Mac. Een losse USB-C naar USB-C kabel voor 2 euro kan ook. Als je laptop gewone USB heeft dan kan je ook deze magnetische USB kabel voor 3,- van PZOZ doen. Dat is de kabel plus een magneet-plug naar keuze, in dit geval een USB-C plug. Of dit verloopje van USB 3 naar USB-C.

Dit is de kleinste en slimste DAC die ik ooit gezien heb, en hij klinkt fantastisch. Alles klopt aan het geluid – beter hoeft eigenlijk niet wat mij betreft.

Er zit een draaiknop op voor volume, of AAN-UIT als je erop klikt. Lang-klik is echt uit. Dubbelklik op de draaiknop kun je instellen: ik zet die op Next. Het is touch-screen, je kan tappen en scrollen. Lang-tap is Home. Naar rechts vegen is Terug. Er zijn EQ presets (die werken wel op mp3, maar niet op FLAC). 

Met de firmware update heb je nu ook Custom EQ-settings. Ideaal! Updaten is eenvoudig: download en unzip de update, en zet de “update.bin” op je m0. Klik Settings > Firmware update. Als dat helemaal klaar is moet je de muziek nog updaten: Settings > Update Music. Lukte eerst niet: ik moest eerst herstarten. EQ kun je nu handmatig afstellen en opslaan. EQ werkt alleen niet voor 24 bit bestanden.

Er is een Gain-knop, handig voor grote hoofdtelefoons met lage impedantie. En ook Filters (geen idee wat dat is): ik zet ‘m op Minimum slow. Er zit een Engelse manual bij. Er is ook een line out modus, als je ‘m aansluit op je stereo.

Bluetooth werkt ook top. Stabiel, zelfs op oude apparatuur. Je kan in de instellingen kiezen voor alle Bluetooth versies zoals Apt-X (van Qualcomm), LDAC (van Sony) en AAC. Zowel zender als ontvanger moet dat ondersteunen, anders valt het terug naar SBC, en dat is minder goed.

Je kan zo ook zien dat Apple alleen SBC ondersteunt, want dat zie je op de display van de Shanling. Ook op de allernieuwste MacBook Air 2018 met de allernieuwste OS Mojave. Je zou AAC verwachten, dat is beter namelijk.

Ik heb het getest op een oude en nieuwe Macs, en de Bluetooth is bijna net zo goed als bedraad. Nog wel wat verschil. Het is afhankelijk van het andere apparaat: het kan slechter klinken, als die een minder goede Bluetooth versie heeft. Maar omdat Apple blijkbaar alleen SBC ondersteunt,  kan ik LDAC en AAC en Apt-X niet eens testen. SBC kan je wel instellen op een hogere kwaliteit, zie deze info op Reddit.

Een oplader zit er niet bij, want je kan elke USB-lader gebruiken. Als kadootje zit er een SD-kaartlezer bij: een handige kleine, met zowel USB als Micro-USB:

Kortom: waanzinnige aanrader. Een stand-alone audiofiele muziekspeler waar veel muziek op kan, ook in 24 bit HD. Je kan ‘m als DAC gebruiken, als hoofdtelefoonversterker en als Bluetooth zender / ontvanger. En dat alles zo klein als een horloge, en ook nog eens supervoordelig: 95,-.

Het enige nadeel is misschien dat iedereen al een muziekspeler heeft: je telefoon, je laptop en je tablet. En Spotify zit niet op deze M0: er zit geen wifi op. Er zijn inmiddels  ook vergelijkbare spelers die wel Wifi, Spotify en Qobuz hebben, zoals de Fiio M9 / M6 / M11. Er is nu er ook de grotere Shanling M2s (199,-), met Tidal, als app. 

Als je van 24bit HD audio houdt is dit ding een must, want het kan allerlei dure audio-apparatuur vervangen, en dit is behalve veel goedkoper ook nog eens  veelzijdiger en handiger. En het klinkt inderdaad echt waanzinnig goed.

hanling m0 digitale audio player dap dac

Via USB is het een DAC en hoofdtelefoonversterker, om muziek uit je laptop (ook Spotify) in de hoogste kwaliteit af te spelen. 

Het USB-kabeltje (links) kan er ook uit, dan is het een iPod. Er kan een SD-kaart in de zijkant met al je muziek, zelfs in 24 bit.  Hoofdtelefoon erin en genieten maar. Of rechtstreeks je stereo in. Geen dure DAC of dure CD-speler meer nodig.

Draadloos via Bluetooth kan ook. Als ontvanger bij je stereo-set, of juist als zender naar je Bluetooth headset.

Hidizs AP 80: het grotere alternatief

Inmiddels is er ook een iets grotere, vergelijkbare player: de Hidizs AP-80 voor 25 euro meer. Met dezelfde interne DAC-chip (AK4490EN) maar dan met een groter scherm, FM-radio en stappenteller. En hij slikt een grotere geheugenkaart: tot 1Tb.  

Nog groter en beter + Wifi + Spotify: Fiio M9

Nog iets duurder (rond 275 euro) is de Fiio M9: nieuwer, groter. Ook met USB-C. Met 3,5 mm minijack en met 2,5 mm gebalanceerde output, en SPDif uit. Met alle soorten Bluetooth. Hi-Res Audio gecertificeerd. 2GB intern geheugen, uitbreidbaar tot 2Tb via SD. En met Wifi voor DLNA media players en voor Spotify, Qobuz, Deezer en Tidal, die allemaal met apps werken op deze player. De nieuwste versie is de Fiio M11 (418,-) met de AK4493 DAC-chip en die klinkt nog weer beter en audiofieler.

De nieuwe Shanling M2S (199,-) heeft ook wifi, en is verder net zo’n groot model. Met Tidal als App, maar nog zonder Spotify. Dat volgt misschien nog, als update.

Shanling M25 Tidal player

Maar de AK4497 dac chip is de allerbeste chip op dit moment. Die zit alleen in hele dure grote DAC’s, en in de superkale uitgeklede Hi-Res Audio Player Wooeasy DIY Zishan DSD (95,-, niet geschikt als DAC):

Wooeasy DIY Zishan DSD

ZIKU HD-X9: het goedkope alternatief

De ZIKU HD-X9 is 40,- euro is ook een DAP en USB DAC tegelijk. Met een groot 2,4 inch scherm. Ongeveer zo groot als een iPhone 4 (9x6cm). Van aluminium. Met een grote batterij: 30 uur. Met goed geluid en krachtige versterker, ook geschikt voor grote hoofdtelefoons. Zonder Bluetooth. Er kan maximaal 128GB SD in. Er zitten ook een paar EQ presets op. – nog niet getest –

ZIKU HD-X9 review Dap DAC 

En er is nu ook de Fiio M3K voor zo’n 50 euro. Zonder wifi of Bluetooth, maar wel een Hi Res Audio muziekspeler met AK4376A chip en een 28 uur batterij. Max 2Tb SD kan er in. Ook geschikt als USB DAC, en met microfoon, dus ook geschikt als voice memo recorder:

fiio m3k dac

42 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Help.. na terug naar de fabrieksinstellingen te zijn gegaan met de m0, heb ik te snel gedrukt en nu is Chinees als taal ingesteld.. enig idee hoe ik dit kan resetten? Alvast heel veel dank

 2. Het is mij niet helemaal duidelijk of het mogelijk is om de M0 via bluetooth te verbinden met mijn iphone en tegelijkertijd de M0 ook via bluetooth the verbinden met mijn draadloze hoofdtelefoon. De review suggereert dat dit kan: “Je kan ‘m behalve als ontvanger ook als zender gebruiken, bijvoorbeeld vanuit je jaszak naar je draadloze Bluetooth headset.” Maar ik krijg het niet voor mekaar: zodra ik het ene bluetooth device verbindt, wordt de verbinding met het andere verbroken. Wellicht heb ik het verkeerd begrepen, maar kan iemand uitsluitsel geven?

 3. Ik heb zojuist de shanling aangeschaft, ben heel erg benieuwd!
  Klopt het als ik mijn iPhone met de shanling via bluetooth verbind dit dan in sbc kwaliteit is?

   1. Ik heb de shanling Q1 gekocht en blij mee, ook al is er wat vertraging met het geluid met youtube en heb ik met de mac problemen gehad met de output van videobronnen. Ik heb het AAC va SBC issue gisteren uitgevogeld op de Q1: Als je op iphone (7 met ios 14.x in mijn geval) de BT verbinding opzet gaat hij wel op AAC. Dus als de iPhone al automatisch verbonden is als zodra shanling aangaat kun je op iphone de BT even uitschakelen in het controlepaneel, dan weer inschakelen en dan shanling als device kiezen. Dan schakelt hij over van sbc naar aac.

  1. Voor de muzikanten onder ons, als je de USB-driver installeert worden er ook de zgn ASIO drivers geinstalleerd. Op mijn laptop haalde ik daarmee een (zeer geringe) latency van 128 samples. De Shanlin kun je dus als mini-geluidskaart gebruiken (uiteraard zonder inputs), om soft-synths en VST-instrumenten te gebruiken.

 4. Aartjan, ik sta op het punt om (op je advies) de Hidizs AP80 te bestellen maar heb daarover 1 vraag. Ik ga een SD card invoegen van minimaal 256 GB maar vraag me af of je een handige playlist krigt. Ik heb nu de Classic Ipod 160 GB en gebruik de playlist die indeelt op Artiesten. Die klik ik aan en dan kies ik de LP of CD die ik wil horen (ik heb ze zelfs op jaar ingedeeld).
  Heeft de Hidizs AP80 die handige playlist ook (en zonee, heeft de Shanling Mo die?).
  Het wordt voor mij een dealbreaker: hebben ze die niet en kan je allen scrollen op song (en staan de artiesten kriskras doorelkaar) dan ga ik voor de Fiio M6. Ik kan er werkelijks niets duidelijks over vinden op internet.
  Hoop dat je me daarmee kan helpen?

  1. De Shanling kan dat zeker, en de Hidisz ook:

   Swipe from left to right opens the media library. It has two sections: music and playlists, switching between them is carried out by the Central buttons at the top. In music there are traditional lists of artists, albums, and genres as well as view all files and folder browser that lets you enjoy music the way you have it laid out. In the playlists available, in fact, playlists, favorites and recently played files. In General, the media library is convenient.
   https://scienews.com/sound-and-acoustics/6592-review-of-hidizs-player-ap80-a-baby-with-a-claim-to-leadership.html

   1. Bedankt voor je reactie Aartjan, besteld via jouw link en daar zat ook nog eens een kortingscoupon bij van bijna 10 euro. Grt Hans

 5. Beste Aart-Jan, jouw prachtige recensie van de Shanling M0 heeft mij op het spoor gezet van de Hidizs AP-80 die nog maar een paar maanden op de markt is voor 25 euro meer. Lijkt heel veel op de M0 maar heeft een paar extra’s. Een groter schermpje is voor mij het grootste voordeel, samen met de geweldige MSEB geluidsregeling die fijner werkt dan de equalizer. Deze MSEB is ontwikkeld door de makers van de HiBy. Met de HiBy app op je telefoon kun je de AP-80 eventueel ook draadloos via de telefoon bedienen. Daarnaast ook 3 extra fysieke knoppen, een fm radio, een stappenteller en hij slikt een dubbel zo groot geheugenkaartje Wereldapparaatje, erg blij mee en binnen 7 dagen in huis! (ook van BrightAudio Store op AliExpress)

  1. Hallo Wilfried,
   Ben ook zeer geinteresseerd in Hidisz AP 80. Kan hem bij BrightAudioStore bestellen of rechtstreeks bij Hidisz. Komen er vanuit China nog extra (douane)kosten bij?

   1. Sorry Sjon, ik heb je vraag gemist. Zelf heb ik hem inderdaad bij Bright Audio Store op AliExpress besteld en ik heb het geluk gehad dat hij vanuit China binnen een week zonder bijkomende kosten bezorgd is. Als de douane het pakketje eruit vist, moet je E13,50 plus 21 procent btw bijbetalen.

  2. Wilfried, hoop dat je het me niet kwalijk neemt dat ik je iets vraag. Ik wil de Hidizs AP80 bestellen maar vraag me af of je weet of de Hidizs AP80 een handige playlist die ook indeelt op artiesten en daarna op albums (zoals ik het op mijn iPod Classic heb en zoals Spotify die eigenlijk ook heeft). Voor mij een dealbreaker als die er niet is maar ik lees verder alleen maar lovende recensies.

 6. Beste Aartjan, bedankt voor de uitgebreide review. De Shanling M0 is gisteren bezorgd. Yeah!
  Vraagje: is het nog handig om albums op genre in te delen in een mappen structuur? Oftewel kan de Shanling op basis van een folderstructuur muziek afspelen?

 7. Fijne review:
  Heb net (door oa bovenstaande tekst) de m0 besteld bij Amazon.de voor 99 (uit Duitsland verstuurd).

  Had al de m2s, maar helaas is de backknop hier op kapot en moet ik steeds mijn telefoon pakken om zaken aan te passen/aan te sturen via de HiByMusic-app.
  de m0 heeft een stuk minder knoppen…dus dat scheelt weer wat problemen.

  Lang verhaal kort gemaakt: was al te vreden met de m2s (die nu mijn strand-speler-aan-mijn-kratradio wordt) en kijk uit naar de m0!

  1. Aanvulling:
   Ik was in de war, ouderdom, maar ik had al een M1 ipv M2S.

   De M0 is binnen: prima speler!
   Het enige wat ik mis, is de Hibymusic app voor op mijn telefoon die deze M0 niet ondersteunt.
   Geen ramp, scheelt alleen wat browser gemak.

 8. Bedankt voor het testen. Rest mij nog de vraag of de schanling mo nog een maximum heeft aan muzieknummers wat geindexeerd kan worden ?.

 9. Als er nu nieuwe nummers worden toegevoegd aan de 200 gb wordt dan alles opnieuw geindexeerd en moet je dan weer bijv. een half uur wachten ?. Ik wil een 512 gb micro SD kaart gaan gebruiken, bij testberichten van andere merken blijkt er vaak een maximum te zijn van het aantal nummers dat geindexeerd kan worden ( bijv. maximaal 15.000 nummers) is dit bij deze shanling mo ook het geval?

  1. Nee bij nieuwe toegevoegde nummers hoef je niet te wachten. Bij System kun je kiezen voor Auto-update en dat werkt prima (zojuist getest). Je hoeft dan niks te doen: nieuwe nummers worden meteen zichtbaar. Je kan daar ook kiezen voor een handmatige update.

 10. Wat ik nergens getest zie, is muziek afspelen vanaf een Micro-SD kaart, namelijk hoe snel worden muzieknummers geindexeerd en is er bijv. een limiet aan het aantal muzieknummers
  dat geindexeerd kan worfen en bij het toevoegen van nieuwe muzieknummers worden dan weer alle muzieknummers geindexeerd of alleen de nieuwe muzieknummers.

  1. Indexeren gaat prima. Ik heb er 200 gb op staan. Mix van flac en mp3. Updaten gaat via Open All of zo. Lukt allemaal wel maar niet zo mooi en goed als Apple.

  1. Met een iPhone zou je ‘m draadloos kunnen gebruiken via Bluetooth. Als DAC moet het via USB, en dat zit niet op een iPhone, tenzij je een camera connection kit gebruikt. Ik heb dat in het verleden werkend gehad maar op de nieuwste IOS en nieuwe iPhones weet ik het niet.

   1. Maar ik denk inderdaad dat via de Bluetooth van de Shanling het nog beter klinkt dan de standaard uitgang van de iPhone. En dan is het nog draadloos ook. Kan ik hier niet testen want ik heb Lightning.

  1. Ik heb m zojuist opnieuw besteld. UPDATE: na 7 dagen al binnen. Top-ding! Waanzinnig eigenlijk. Enorme aanrader! Op de verpakking stond: waarde 12 dollar, dus afgezien van steekproeven heb je grote kans dat het er doorheen slipt.

  2. Zie ook de updates, soms moet je de browser verversen, als je hier eerder bent geweest. Moderne goede browsers doen de cache zo goed dat allerlei oplossingen daartegen niet goed werken. Iets voor een blog denk ik… ;)

 11. Tja, op het eerste gezicht een mooi product, maar loop je niet een beetje achter de feiten aan met 96khz 24bit? Daarnaast het belangrijkste, hoe klinkt de dac? Voor ChiFi niet echt goedkoop te noemen. Eerst je test maar is afwachten

Geef een reactie