HD Audio test: 24-bit FLAC, Vinyl, MP3, Hi Res Audio

HD Audio

– Update: 26 augustus 2021 –

Audio in superhoge kwaliteit heet HD Audio, of Hi Res. Jaren geleden had je SACD (Super Audio). Dat mislukte, omdat de schijfjes te duur waren. 24 bit Audio is nu weer hip, en vinyl ook, dus ik besloot het allemaal weer eens te gaan testen. Wat is het, waar kan je het halen, en klinkt het echt beter?

Wat is hoge kwaliteit HD Audio / Hi Res Audio?

Geluid is een golf. De groef in vinyl is dezelfde golf, onder een vergrootglas. Om die golf na te tekenen kan je een y-as en x-as verdelen in blokjes. Hoe kleiner deze blokjes, hoe hoger de resolutie, en hoe beter het klinkt. Zie de plaatjes hieronder.

De y-as wordt bit depth genoemd, of sample size. CD is 16 bit. Die as is dan verdeeld in 64.000 blokjes. Bij 24 bit zijn dat 16 miljoen blokjes.

De andere as is de sample rate: dat is het aantal metingen per sec. Bij CD is dat 44 kHz (44.000 x per seconde). Bij HD is dat 96 tot 192 kHz.

HD audio 24 bit
Hier schematisch getekend. In werkelijkheid zijn de 24-bit-blokjes 500x kleiner dan de 16-bit-blokjes!

Bitrate? Compressie? Codec?

MP3 is 16 bit / 44 kHz – net als CD. Maar de bitrate van CD is  hoger: 1440 kbs (1,44 Mb per seconde). Bij een MP3 (of OGG of AAC) worden de bitjes gecomprimeerd (wiskundig slim kleiner gemaakt), bijv. tot 256 kbs. Tijdens het afspelen wordt dat weer uitgepakt tot de volledige 16 bit, met nauwelijks hoorbaar verlies. De CoDec (Coderen-Decoderen) zorgt voor het in- en uitpakken.

Een simpel voorbeeld. Bekijk het volgende getal:
123123123123123123123123123123123123123123123123123123123123123123123
Dat kan je inkorten tot: 24×123
Dat is compressie.

Het verschil is moeilijk te horen. Doe deze test: MP3 of WAV  maar eens, of deze test: 128 of 320 kbs MP3! Of doe deze luistertest.

Zelf vind ik MP3 vanaf 256 kbs vrijwel net zo goed klinken als CD (1,44 Mbs), alleen in het hoog hoor je nog een heel klein beetje verschil. HD Audio is wel 3 tot 6 Mbs. Hoorbaar slechte MP3-tjes zijn 128kbs of lager. Daar zit te weinig informatie per seconde in. Maar een goede 256kbs MP3 kan vaak beter klinken dan een CD, als de MP3 van een betere remaster is. Vandaar dat Spotify vaak heel goed klinkt (de betaalde versie dan, in hoge kwaliteit) omdat zij vaak de beste of meest recente remasters gebruiken. Alhoewel die remasters soms last hebben van teveel Loudness, (zie verderop).

Deze kwaliteitsverschillen zijn eigenlijk op elke audio-set wel te horen, je hebt daar geen topset voor nodig. Het helpt natuurlijk wel. Ook een top-DAC en een top-versterker schelen enorm.

Vinyl klinkt weer beter dan CD, dat kun je vergelijken met 24-bits HD audio. Ik denk dat daarom 24-bits HD audio zo in opkomst is, want je wil dat het net zo goed klinkt als je oude plaatjes vroeger, op vinyl.

Maar vinyl heeft veel nadelen:

 • Vinyl slijt snel
 • 33 toeren is te weinig
 • Draaitafel en element zijn erg prijzig
 • Er zijn grote verschillen in persing
 • Er zitten altijd ruis en tikken op
 • Vinyl heeft minder bereik
 • Er zitten rafelrandjes in het hoog
 • Mastering voor vinyl is afwijkend om beperkingen van vinyl te compenseren
 • Om van gebruiksgemak nog maar te zwijgen

Digitaal heb je al die nadelen niet. Behalve dan dat tegenwoordig de mastering teveel loudness heeft. Op vinyl is dat fysiek onmogelijk, dus daar kan het soms beter klinken, omdat de mastering niet opgepompt is. Vergelijk op deze site je favoriete plaat maar eens: de vinyl-versie staat in het groen, de CD in het rood. Wedden? En helaas staat de 24-bit versie ook soms in het rood… Vinyl is dan dus de enige goed klinkende versie!

Soms heet HD ook 24 bit FLAC – de standaard voor “downloaders”. FLAC is lossless compressie: zonder verlies, maar wel gecomprimeerd.

Soms zijn 24 bits files direct van vinyl opgenomen. Dat is wel mooier dan CD, maar niet zo mooi als echte 24 bit. En die zijn nog steeds nauwelijks te krijgen. Upsamplen van 16 bits naar 24 bit is zinloos, want informatie die er niet is kun je er ook niet bijverzinnen. Net als bij foto’s in lage resolutie: die krijg je nooit meer echt goed, wat voor truukjes je ook uithaalt. Ook andere enhancers, zoals de Aftermaster Pro zijn onzin. Dat ding maakt het geluid alleen maar harder, met een compressor.

Je kan ook een audiofiele player gebruiken (zoals Audirvana) maar dat heeft ook weinig zin. Het digitale signaal wordt door elke player op dezelfde manier doorgesluisd. Daar is het tenslotte digitaal voor! Zie ook dit overtuigende artikel. Het enige wat (enorm) verschil kan maken zijn de DAC, de versterker en de speakers of koptelefoon. En de audio-bestanden zelf natuurlijk, en de mastering-kwaliteit daarvan.

Waar haal je 24 bit HD Audio files?

Je kon ze in diverse winkels online kopen maar dat was allemaal onhandig en te duur. Dus dan maar via: torrentsites of nieuwsgroepen. Daar zoek je dan op 24 FLAC of SACD en dan vind je van alles.

UPDATE: Qobuz heeft inmiddels  24-bit muziek, zowel streaming als download. Het is daarmee voor zover ik weet de enige goede betaalde oplossing voor HD 24 bit Audio.

Maar het fijne mooie warme vinyl-geluid werkt ook prima als MP3. Op Youtube vind je inmiddels veel topkwaliteit vinyl en dat klinkt vaak verbluffend mooi. Dat kun je dan hier downloaden en op een top DAP zetten, zoals de Zishan. Een waar genot. Zie deze blog.

Hoe speel je 24-bit FLAC files af?

Kan niet direct in iTunes, wel met VLC, de onovertroffen open source alleskunner, of met andere audiofiele players zoals Audirvana. Maar: je kan FLAC zonder verlies simpel converteren naar Apple Lossless (m4a) met het programma XLD – en dan kan je het wel gewoon in iTunes afspelen. Converteren gaat razendsnel en zonder verlies. Alleen de “container” is anders, de echte bits worden niet veranderd.

HD Audio

Screenshot-2014-02-05-14.28.49Op een Mac moet je eventueel de Audio Uit aanpassen, via de Audio/MIDI configuratie (tik ⌘-Spatie en dan midi): zet daar de Audio Uit op 24 bits / 96.000 Herz. Maar meestal gaat dit vanzelf als je bij de audio-uitvoer je externe DAC kiest. Externe WAT?

Een externe DAC met 24 bit

Om 24-bit audio vanaf je computer af te spelen heb je een externe DAC nodig: een Digitaal-naar-Analoog-Converter. De DAC in je computer zelf (de audiokaart) doet dat ook, maar dat is vaak maar een goedkoop middelmatig ding. Met zo’n externe DAC klinkt alle muziek uit je computer veel beter, ook je MP3’s. In dure moderne digitale versterkers zit zo’n DAC al ingebouwd, dus dan heb zo’n externe DAC niet nodig.

Het moet via kabels, het kan niet draadloos. Bluetooth kan geen 24 bit, en Airplay ook niet. Zie ook dit artikel over Airplay. Airplay maakt er 16 bit van (CD-kwaliteit). Voor 24-bit HD kwaliteit moet de DAC met een USB- kabeltje direct aan je computer hangen. Een oud laptopje kan je als audio systeem nemen, en naast je versterker zetten (of gebruik een goedkope standalone mediaspeler). Veel goedkoper dan al het High End Audio spul van vroeger. En je kan dat allemaal simpel draadloos bedienen met de Remote App op je iPhones / iPads, of in het geval van die mediaspeler ook met een gewone afstandsbediening.

Zie het artikel over allerlei DAC’s en audiokaarten.

Standalone Hi Res Audio Players

Er zijn ook standalone Hi Res Audio Players. Zoals de Shanling M0 (95,-) zo klein als een Apple Watch. Of andere players, zoals deze Fiio Audio players. Die zijn er ook met wifi en met apps voor Spotify en zo. 24 bits FLAC bestanden kun je daar ook mee afspelen. De best klinkende goedkope is de Zishan (rond 100,-).

En de Google Chromecast Audio dan? Is toch ook 24 bit?

Er is een alternatief voor Airplay, namelijk een Google Chromecast Audio (39,-). Let op de toevoeging “Audio”: de gewone Google Chromecast heeft geen HD geluid, dus die moet je voor superhoge audiokwaliteit niet nemen. Bij de Google Chromecast AUDIO is de analoge uitgang tegelijk ook digitaal, mits je een optische TOSlink-kabel gebruikt (niet meegeleverd, dus die moet je los kopen). De interne DAC van de Google Chromecast Audio is gewoontjes, maar met een digitale TOSlink-kabel heb je de maximale geluidskwaliteit, via het top-geluid van je eigen externe DAC of digitale versterker. De Chromecast Audio is 24-bits. En ook nog eens supergoedkoop. Maar er zijn wel wat nadelen aan die Chromecast, die je overigens wel kan oplossen:

 • Kan geen iTunes of Apple Music streamen vanaf IOS (kan wel via Airfoil)
 • Third-party apps nodig (zoals Airfoil) om audio te streamen vanaf een computer
 • Multiroom nog niet beschikbaar (kan wel via Airfoil)
 • Ondersteunt geen AIFF, maar dat is simpel te converteren naar o.a. FLAC met XLD of andere software

google chromecast audio

Klinkt HD Audio echt beter?

Jazeker. Mooier dan CD en zelfs mooier dan vinyl, want zonder alle nadelen van vinyl. Het geluid is net als vinyl prachtig, ronder en aangenamer, fluweliger en vetter, met zijdezacht hoog, je kan er langer naar luisteren, je kan ‘m harder zetten, het is als een warm bad, een weldadig genot. Alhoewel het toch maar een subtiel verschil is. Het lijkt op ouderwets analoog, zonder de nadelen daarvan.

Op een hoofdtelefoon hoor ik het verschil trouwens totaal niet, en ik heb best een goed en duur ding: een Sennheiser HD 850. Geen verschil, zelfs niet tussen 24 bit en een MP3-tje van 320k. Op m’n B&W 802’s hoor ik het verschil wel.

En het is moeilijk om goede 24 bits files te vinden. Alle digitale opnamen vanaf ongeveer 1984 tot en met 1998 waren allemaal in 16 bit, dus daar heeft het geen zin om die in 24 bit te zoeken: de CD is dan gewoon het origineel. Pas vanaf 1998 bestond er 24 bits. Oudere analoge opnamen van tot en met mid jaren 80 kunnen ongelofelijk mooi klinken, maar zijn soms lelijk of te hard geremasterd, of juist te zacht (dan verlies je veel bits). Als je eenmaal goede files heb gevonden klinkt het wel fantastisch. Bijvoorbeeld recente 24 bits remasters van Grateful Dead, Rush, Beatles, Santana, Billy Joel, Daft Punk, Ahmad Jamal, Zappa, Hendrix, Faithless, Deadmau5,  Tool, David Gilmour, Herbie Hancock – daar heb ik allemaal prachtige 24 bit remasters van gevonden.

De 16 bits-CD-ellende heeft dus ongeveer geduurd van 1984 tot 1998, die muziek uit dat tijdperk krijg je never nooit meer goed, tenzij het toevallig analoog was opgenomen. Zelfs de allerduurste state-of-the-art, zoals sommige Prince-platen, Empire van Queensrÿche, Tutu van Miles Davis of 90125 van Yes: krijg je nooit meer goed. 24 Bit is vooral van belang in de studio, want bij elke bewerking gaat de kwaliteit achteruit. Nieuwere muziek heeft vaak weer te lijden onder de Loudness War. Dus die krijg je ook nooit meer goed, zelfs niet als het 24 bits is.

Prince ja! Waarom geen remasters?

Even een krachtig citaat, hoor je het ook eens van een ander: “Prince’s catalog has languished, with everything before 1990’s Graffiti Bridge suffering from a fatal thinness, especially the earliest, wildest records…  all faint and flattened…

Maar je kan die Prince-platen gewoon zelf remasteren, zie mijn blog daarover! Hier een paar voorbeeldjes:

Alphabet Street – INTRO – Original

Alphabet Street – INTRO – Remaster by AJ

Paisley-Park – INTRO – Remaster by AJ – Source: vinyl

Raspberry-Beret – INTRO – Remaster by AJ – Source: vinyl

Girls & Boys – INTRO – Remaster by AJ – Source: vinyl

When-Doves-Cry – INTRO – Remaster by AJ – Source: vinyl

HD Audio Testfiles en oordeel

Miles Davis – Kind of blue – Veel mooier zo op vinyl dan de meest recente digitale remasters. Oude platen klinken klinken dus mooier  dan CD’s. En 24-bits FLAC files die direct van vinyl zijn opgenomen, klinken soms zelfs mooier dan recente remasters.
Daft Punk – Random Access Memories: klinkt op 24-bits schitterend. Niet normaal!
Beatles Orange album – mooi voorbeeld: klinkt waanzinnig! Er zaten ook MP3-tjes bij, en die klinken ook al extreem goed. Een bewijs dus dat MP3’s van goede masters beter zijn dan CD’s van minder goede masters.
Billy Joel – The stranger. Klinkt exact als de LP vroeger. Veel mooier dan de CD. Niet gek, want het is ook direct van oud vinyl opgenomen. Je kan vaak 24 bit FLAC files vinden die direct van vinyl zijn opgenomen.
Muse – alles van Muse klinkt veel mooier op 24 bit. Het is zelfs zo erg, dat ik alleen fan van 24 bit Muse ben; 16 bit Muse trek ik niet.
George Duke – Dreamweaver. Dit is state-of-the-art audio. In de modernste, hoogste kwaliteit. Maar ik hoor geen verschil tussen de 320 MP3 en de 24-bit FLAC, beide van dezelfde master. Het lijkt er dus op dat ik gewoon het typische warme vinyl-geluid prefereer. Dat is toch wel weer gek.
Miles Davis – Tutu / Amandla. Dit is uit het tijdperk 16 bits, van voor 1998, dus die krijg je nooit meer goed. Vermoeiend geluid. Eeuwig zonde. Wel waanzinnig goeie muziek, dat wel.

Eindoordeel

Het blijkt dus dat we (of ik, het kan ook aan mij liggen) van het typische geluid van vinyl houden. Kan je dan dat typische vinyl-karakter niet gewoon als filter toepassen op al je audio? Ja, daar is een App voor: Airvinyl. Die laat al je mp3’s klinken alsof het vinyl is. Ik heb het op mijn iPad gezet en het klinkt inderdaad best wel goed. Behalve dat Loudness probleem bij moderne muziek, dat is onmogelijk om zo op te lossen. En jammer dat het alleen vanaf iPad / iPhone werkt, want dezelfde App in de AppStore, Airstreem genaamd, is niet beschikbaar of geeft een foutmelding. Lekker dan.

Als er uitgebreid getest wordt blijkt er overigens niemand het verschil te kunnen horen tussen 16 bit en 24 bit. Zelfs tussen 8bit en 16bit is het moeilijk: doe deze test maar eens. Hier nog een test tussen 16 bit en 24 bit.

UPDATE oktober 2015: Na weer wat nieuwe en betere apparatuur heb ik weer eens een paar weken alles opnieuw getest. 24 Bits digitaal vind ik nu toch echt mooier dan 24 bits vinyl, door al die nadelen van vinyl die ik bovenaan heb genoemd. Dus dat Vinyl-filter hoeft voor mij ook niet meer.

UPDATE 2020: HD Audio heet inmiddels Hi Res Audio. De kleine players zoals de Zishan zijn nu wat mij betreft de beste. Een goede DAC kan  nuook, en is ook goedkoop. Zie de blog over DAC’s.

Dolby Headphone masters, 8D

Grappig, die Dolby Headphone masters. Die klinken inderdaad op een hoofdtelefoon ongelofelijk mooi, omdat er een omgeving gemaakt wordt, waardoor het net lijkt alsof het buiten je hoofdtelefoon klinkt, in een echte ruimte. Verbluffend. Maar op speakers klinkt zo’n mix totaal waardeloos. 8D is een leuk foefje voor een minuut, maar na een minuutje constant ronddraaien wil je meteen weer terug naar gewoon stereo. Waarom zou je de muziek de HELE TIJD constant willen laten ronddraaien, alsof je in de kermis zit? WAAROM??

De PONO player van Neil Young

De PONO-player leek aanvankelijk een groot succes te gaan worden op Kickstarter. Het is een soort iPod maar dan met HD audio. Op een iPod kan je trouwens wel hoge kwaliteit afspelen, in het Apple Lossless formaat ALAC. Alhoewel de iPod tot 16 bit gaat, CD-kwaliteit dus, en niet tot 24-bit HD.

Maar de kwaliteit van de hoofdtelefoonuitgang op de Pono player lijkt mij niet te vergelijken met een externe DAC van topkwaliteit, dus zolang je die hoofdtelefoon-uitgang gebruikt kom je denk ik niet boven CD-kwaliteit uit. In mijn ogen/oren is die hele PONO totale onzin dus.

UPDATE: er zijn inmiddels veel betere kleine Hi Res Audio players zoals de Zishan.

Loudness war en mastering

In de Volkskrant van 13 juni 2015 stond een artikel over geluidskwaliteit. Het deskundige panel bevestigt dat vinyl en 24-bits HD audio veel mooier klinken. Ook gaat het over de loudness war: alles moet tegenwoordig zo hard mogelijk klinken, wat lelijk en vermoeiend voor je oren is. Er wordt gesteld dat niet alleen moderne muziek, maar ook oude muziek lijdt onder nieuwe remastering. Dat vind ik ook, maar niet altijd: vooral bij MP3 win je veel aan kwaliteit als het signaal niet te zacht is.

Bijvoorbeeld oude remasters van Toto: die zijn veel te zacht, zo’n laag volume kan alleen werken op 24-bit of vinyl, niet op MP3. Die paar bitjes die je maar hebt moet je wel vullen, als je dat niet doet, gebruik je voor 95% van de track virtueel maar 4 bitjes, die volle 16 gebruik je alleen voor die paar harde klappen in het nummer.

Nieuwe remasters klinken dan soms veel beter. Het signaal moet hard uitgestuurd worden, maar zonder oversturing of clipping, en zonder hoorbare compressors en limiters. Neem alle recente Beatles heruitgaven of Daft Punk. Klinkt allemaal schitterend, op 24 bit FLAC, maar ook zelfs prachtig als 16 bit MP3. Mede omdat het top-masters zijn, met het signaal vol uitgestuurd, zonder hoorbare compressie of limiting – en dan blijft het zelfs als MP3 bloedjemooi.

Zie ook het stukje “Geluid voor AV” op rocweb.nl/geluid en de vergelijking tussen Spotify en Apple Music

15 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb dcc opnames van 18 bit, deze opnames zijn subliem. Met Pasc codering, wat een diepte en breedte. Ook de muziekinstrumenten op de voorgrond staan als een huis. Detaillering is ongehoord. Phillips heeft een studie gedaan waaruit voorkwam dat 18 bit het maximaal hoorbare is wat een mens kan horen. Door weg te laten wat geen betrekking heeft heb je meer informatie voor datgene wat wel belangrijk is en dat is de beleving. Lees eens een test van de dcc 951.

 2. Hoi Aartjan, dank voor je blog, ik lees alles en geniet ervan!

  Ik heb een vraagje over DAC’s: ik gebruik nu die Sonata op mijn Mac Mini voor mijn stereo-installatie (van mooie kwaliteit). Ik twijfelde of het zin heeft die DAC te upgraden voor een HIFI ding zoals de topping D90. Die Sonata kan al 24 bit tot 192 KHZ afspelen, ik verwacht hogere resoluties weinig verschil meer te horen. Verder vraag ik me af of een duurdere DAC op een ‘mooiere’ manier die 24 bit op 192 KHZ kan afspelen, of dat het in principe gewoon hetzelfde verloopt. Wat is jouw idee daarover?

  Trouwens, ik trof nog ‘de grotere broer’ van die Sonata aan op het volgende forum. Daar meten ze alles door en ze zijn krankzinnig tevreden over die DAC. Die heb ik dus maar besteld als bescheiden upgrade. Ergens op p3 in de comments vind je een link naar Ali voor een goedkope variant. Misschien nog aardig voor je op te reviewen. https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/hidizs-s8-usb-c-headphone-adapter-review.10823/

  1. wat een bullshit verhaal MP3 is helemaal geen 16Bit ,alleen een normale cd is dat als je het over 24 bit hebt dan heb je het over geluid van een dvd,surround namelijk, is hoger omdat het geluid 5 x verdeeld word. waarom denk je dat bij mp3 anders 320kbps gebruikt word.dat is namelijk maar iets van 20 % van die 16BIt. zeker door een broekie geschreven. nooit het tijdperk van plaat en cd meegemaakt.

 3. beetje laat…..

  Leuk artikel! Misschien wat dingen die ik denk te missen;

  – Waar is het onderdeel ‘Super audio cd’ SHCD er wordt weinig over gezegd?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Super_Audio_CD
  Het is nooit populair geworden omdat alleen vermogende audiofielen zich hiermee
  bezig hielden, maar ik dacht toch dat dit medium de beperkingen van cd gedeeltelijk
  ophief? Het was in ieder geval geen gecomprimeerd formaat zoals 24bit FLAC.

  – Erg technisch over digitale geluids bestanden, prima! Maar vergeet niet het is ook zeker de
  door versterking die telt. Uit een laptop of ipad krijg je naar mijn idee nooit een goed geluid.
  Je kunt het perfecte digitale media formaat hebben met een DAC omzetter, maar als je
  afhankelijk bent van je beperkte laptop of mobiele telefoon versterkertje die het analoge
  geluid wat uiteindelijk in je oor komt produceert, wat levert het dan
  op? Ik wil niet als een ouwe lul klinken, ik voel me zeker niet zo, maar ik ben 42 en heb de
  tijd van kwaliteit versterkers nog meegemaakt in de rijke jaren 90. Dat is echt wat anders
  hoor! Als je nu 20 bent zie je de geluids wereld in termen van mobiele telefoons.

  Persoonlijk ben ik weer terug bij vinyl. Ja het kraakt soms en het is veel werk om het goed af te stellen, maar that’s part of the fun! Behalve de geluids kwaliteit is er nog een andere reden. Op een plaat staat een echte muziek golf, geen plusjes en minnetjes. Een lp kan je echt vastpakken je hebt wat. Al die plastic troep gaat kapot (bij mij dan….)

 4. Zeer verhelderende uitleg waarvoor dank, spijtig dat er zo weinig 24 bits of zelfs 18 bits (DCC recorder van Philips) opnames ter beschikking zijn. De industrie zag of ziet daar waarschijnlijk geen brood in.
  Ten slotte wil ik nog zeggen dat het uiteindelijk gaat over de essentie van het muziek beluisteren en dat de techniciteit alleen maar een hulpmiddel mag of kan zijn.
  Het klassieke concert in de concertzaal blijft voor mij nog steeds de absolute beleving van het muziek beluisteren.
  In ieder geval met veel respect voor uw uiteenzetting

 5. Ik vindt het gewoon gelul ,volgens mij is die bijna doof de schrijver van dit verhaal,plaat mag je helemaal niet vergelijken met cd ,een appel smaakt toch ook niet als een peer.
  En lijkt mij verstandig een fatsoenlijke installatie te kopen.

  mvg wol

 6. Allemaal goed en wel, maar die Hi Res is en blijft een zootje en je hebt er een computer voor nodig en echt goedkoop kan men het ook niet noemen en fysiek heeft men niets in handen. Ook blijft de onzekerheid of men nu wel “echte” Hi Res download (koopt).
  Ook zien de meeste consumenten door het bos de bomen niet meer.
  SACD (op schijf) leek me de beste oplossing voor de verbetering van CD,
  waarom ze zo’n schijfje niet konden of wilden aanbieden aan € 20 (CD prijs)
  heeft de boel om zeep geholpen.

  Toch nog even dit :
  De gewone CD is en blijft steengoed.
  Helaas wordt er in uw artikel niet over gesproken dat die gewone CD
  op een “deftige” CD speler (of DAC) in feite nauwelijks verbetering nodig heeft.
  Hier komt meer bij kijken dan bits en sampling om de uiteindelijke klankkwaliteit te bepalen.

  Wat vinyl betreft : zin en onzin!
  Oude (analoge) opnames op vinyl gezet klinken inderdaad beter dan de her uitbrenging ervan op CD. Nieuw uitgebrachte nummers kopen op vinyl is onzin,
  want deze werden digitaal opgenomen en je moet er al de nadelen van vinyl bijnemen.

  Moest men heden ten dage een nieuwe opname maken :
  – Analoog en men zet deze op vinyl
  – Analoog en men zet deze op CD
  – Digitaal en men zet deze op vinyl
  – Digitaal en men zet deze op CD
  Het beste ? Gebruik uw verstand :)

  Gino
  http://www.audiohouse.be

  1. Helemaal mee eens. Cd’s klinken heel goed, daar is echt niets mis mee. Maar het kan nog beter. Er is tot 1998 echt geen puinhoop van gemaakt.

 7. Hee Aart Jan, goed stuk ! Sinds ik hier een BlueSound Node 2 heb staan luister ik ook steeds vaker naar 24-96. Makkelijk te vinden iig. Ik zou niet meer terug willen, zeker niet naar Vinyl. Realiseerde me nooit zo dat heel veel van die jaren 80 opnames onherstelbaar lelijk zijn. Jammer, want muzikaal veel mooie dingen.
  Als je dan recente opnames hoort in HD ( voor mij heel veel pop/indie, Jazz en moderne klassieke muziek ) dan gaat er wel een wereld open ! Dit was trouwens ook een interessant stuk : http://www.laweekly.com/music/why-cds-may-actually-sound-better-than-vinyl-5352162
  Groet Jeroen

 8. wow man, jij bent to the point, geweldig!!! wat een gelul bestaat er verder in de ruimte van die hifi freaks he

  ik speel ook met een dac musical fidellity ben ook bezig met vergelijken van spotify met tidal, spotify ietsje rommeliger en minder exact dan tidal, tidal ietsje scherper wel maar echter dus.
  wil ook die 24 bits gaan downloaden en afspelen via usb vanaf lap top, speel nu spotify ook zo en nu tidal 20 euries ook aan t proberen

  wat hebben ze er in die muziekbussiness een zooitje van gemaakt he, onvergeeflijk eigenlijk, dat verhaal van 1984 tot 1998 is echt zo, vindt ik ook, is onherstelbaar gewoon, ik wou dat alles zo klonk als die oude maxi 12 inch 45 toeren singles van begin tachtiger jaren, vind jij ook weet ik zeker!
  heb me eigen speakers gebouwd met 2 25 inch woofers een mid en een goeie tweeter, van alles geprobeerd maar dat klink gewoon het best (voor mij dan) wel goeie versterker maar gewoon analoog ding van Yamaha, kan die dac met rood en wit kabeltje gewoon in op cd direct weet je wel..

  hoor wel duidelijk verbetering laatste jaren met de goed opgenomen akoestische popmuziek gelukkig maar ben al 53 dus oren worden al ietsje minder maar zijn nog zeer ok, hou van zoveel muziek man maar als er een zeer goede opname bij zit gaat ie ff hard en dan echt adrenaline dat ken je wel….

  ik moest gewoon reageren omdat je zoveel onzin weglaat geweldig gewoon!!

  ik groet je!,
  andre wols uit poortugaal onder rotterdam

Geef een reactie