Superlichte compacte ebike: de AMX Mini

AMX Mini ebike

Ik kocht op INDIEGOGO deze AMX Mini. Een kleine superlichte ebike van 13 kilo, met 20 inch wielen. Net groot genoeg voor mijn 1,90 meter. In augustus 2020 werd hij geleverd, een half jaartje later dan beloofd. Is dit de ideale ebike? Hier de Hands On review.

Kostte dat? Het goedkoopste model was in totaal 750 euro. Ik heb de iets duurdere versie genomen, met een grotere batterij, dikkere banden en luxe schijfremmen. Die was in totaal 875 euro. Normaal kost zoiets bijna het dubbele. In de prijs inbegrepen zat 100 euro bezorging en € 150,- aan import en BTW.

Helaas is de Mini alweer uitverkocht. Alleen de grote 28 inch modellen zijn er nog. Jammer, want die kleine Mini is top. In Azië zijn dat soort kleine frames ook heel populair. Kleine fietsen zijn altijd lichter, sterker en stijver. 20 inch wielen zijn net groot genoeg om comfortabel te zijn.

De producent van deze AMX Mini is het Britse Analog Motion. Over hun vorige ebike had ik al eens een blog geschreven. Ze leverden uiteindelijk een prachtig product. Hun vorige fiets-projecten zijn ook succesvol verlopen, en ze hebben ook alweer nieuwe modellen op Indiegogo en op hun eigen website. Aanraders. Want deze Mini is ook echt top, en bevalt mij zeer goed.

Ik heb ook een ultralichte XIaomi Qicyle vouwfiets en de Deense Strøm City. Dat zijn ook allebei toppers. Alleen is de Xiaomi voor mijn 1,90m net een tikje te klein. En de Strøm vind ik juist weer te zwaar. Daarom deze AMX Mini. Dit is voor mij vrijwel de perfecte ebike.

Verderop de Hands On Review.

lichte ebike elektrische fiets AMX Mini review

lichte ebike elektrische fiets AMX Mini hands on review

lichte ebike elektrische fiets AMX Mini

lichte ebike AMX Mini Specs

Hands on review AMX Mini Capital ebike

Ik heb dus de Mini Capital, met uitstekende schijfremmen, iets grotere batterij en dikkere banden. Inderdaad superlicht. Alles werkt perfect. Kabels mooi weggewerkt in het frame. Goede zithouding, zelfs voor 1,90 meter. Alhoewel het voor mijn 1,90m toch nog eigenlijk net te klein is. Perfecte motor en goede afneembare batterij. De begrenzer kun je eenvoudig zelf instellen. Superzuinig, dus met een grote range: zo te zien iets van 50km in mijn geval.

Montage

Het in elkaar zetten ging in een half uur. De bijgeleverde handleiding was kort, maar je kan de QR-codes scannen voor de langere handleidingen en video’s. Al het gereedschap zit er ook al bij.

 1. Uitpakken en de manuals bekijken
 2. Batterij opladen (aan het lampje op de oplader zie je of hij vol is)
 3. Het stuur vastzetten
 4. Het voorwiel erin, en de schijfrem VOOR erop, met de twee schroeven
 5. Schijfremmen afstellen (video bekijken): remkabel, hendel en stelschroef afstellen
 6. Zadel erin. Ik had er geen achterlicht bij besteld, dus die kabel kan terug in de zitbuis. Voorlicht-kabel kan ook terug in de onderste buis.
 7. De pedalen erop
 8. Belletje erop (ook bijgeleverd)
 9. Voorspatbord (meegeleverd) heb ik er nog niet op, want het achterspatbord is wat mij betreft al voldoende.

Om de indicator-lampjes op de batterij te zien moet je het piepkleine knopje induwen. Maar ook het groene lampje op de oplader zelf geeft aan of hij vol is (rood = laden, groen = vol). Op de grote rode knop op de batterij moet je hem AANzetten. Dan pas kan de fiets aan op de oranje knop op het display.

AMX Mini rijgedrag

Hij fietst verrukkelijk. Actieve lage zit. Voor mij goed, niet te diep. En hoewel het voor mijn 1,90 meter net iets te klein is, is dit wel goed te doen. Ik heb het zadel echter wel 2 cm boven de max staan. Ik heb daarom ook alvast maar een carbon zadelpen gekocht (30.8mm x 400mm).

Zo’n klein frame heeft veel voordelen: lichter, sterker en stijver. Dan gaat er ook minder energie verloren. Zuiniger dus met stroom. Of sneller. Hoe je het maar bekijkt. Op- en afstappen gaat ook makkelijker op zo’n kleine fiets. Het frame is unisex, en One Size Fits All.

De ondersteuning is perfect. Standje 1 is al goed genoeg. Echt heel bijzonder. Heb ik nog nooit meegemaakt. Het voelt bijna net zo goed als een torque sensor (maar het is een rotatie-sensor). Je rijdt met deze altijd rond de 25-28 km/u. Er zit geen versnelling op. Dat is ideaal op een ebike: dan kan er ook niks kapot, en het is lichter en goedkoper. En ook nog zuiniger. Maar het verzet had wel iets groter gekund. Met een groter verzet zou ik altijd 27-30 rijden. Misschien zet ik er nog wel een groter voortandwiel op (achter is lastig te wisselen).

Een gaaf detail is de Walk-assist. Ik moet wel eens een trap omhoog, met de fiets aan de hand. Met die walk assist rijdt de fiets dan vanzelf naar boven! Supercool. Zie de manual: Press and hold the Arrow to activate the walk-assist (6km/h).

Bereik

Omdat standje 1 al goed genoeg is, is het bereik ook erg hoog. Dat komt ook omdat de fiets zo licht is. Dat is altijd zuiniger. En omdat je in dit verzet maar 25 km/u rijdt. Als je harder gaat, draaien je beentjes te snel. Na een paar weken gebruik zal ik het hier nog updaten, maar het bereik lijkt nu extreem hoog te zijn.

Licht en klein genoeg ook om een trap op te tillen. Of een auto in. Dat vind ik ook een enorm voordeel. De batterij is afneembaar, dus je kan ook binnen opladen.

Begrenzer instellen op het display

Het display is prima, met de 5 standen ondersteuning, snelheidsmeter, kilometerteller en batterij-level. De zijknop (langklik is AAN) is met kort-klik de verlichting (als je die hebt).

Hou de Plus en Min tegelijk ingedrukt, en klik dan naar P10. Daar kun je 25 km/u of 32km/u instellen. Hier de manual van het display. Ik heb ‘m meteen op 32 km/u gezet. Maar inmiddels heb ik ‘m teruggezet naar 25 km/u. Sneller heeft geen zin, omdat je benen dan te snel draaien. Boven de 25 km/u is ook illegaal en het kost ook veel meer stroom.

Opmerkingen

Voor- en achterlicht moest je apart bijbestellen. Had ik achteraf bezien misschien moeten doen. De bedrading zit er al, dus als je handig bent en de juiste stekkertjes gebruikt (waterproof 2 pin) kun je aan die draden zelf ook lampjes bevestigen. Daar volgt nog een update over, hier, als ik goedkope losse lampjes heb gevonden.

Er zit een zakje bij met alle reflectoren. Een extra oplader of batterij kun je bestellen op de webshop van AnalogMotion.com. Daar is ook een throttle te koop: een Powerboost, ofwel een gashendel. Dat is hier illegaal. De draad met de 3 pin waterproof stekker voor de throttle zit al op de fiets, dus dan hoef je alleen het knopje te kopen. Die staat volgens mij voor 7 euro hier ook op AliExpress (neem de 3 pin Waterproof versie). Maar ik mis dit niet, omdat de fiets al zo enorm licht fietst.

Een standaard zit er ook al op. Het zadel is goedkoop maar okee. De grips zijn “lock on” maar niet ergonomisch. Ik heb liever ergogrips.

De Stuurdrager en de Kettingbeschermer ga ik er ook nog opzetten, foto’s volgen nog. Met de stuurdrager heb je de ideale bagagedrager. En met de kettingbeschermer gaat je ketting langer mee, en heb je ook geen kettingkast nodig. Dan zou dit mijn ideale ebike zijn – als het verzet ietsje groter zou zijn. En als de zadelpen iets langer zou zijn. Maar die kun je er zelf ook opzetten: hier staat en lange carbon zadelpen. Een groter verzet moet je aan de voorkant doen, bij de trappers, een groter voorblad dus. Want het tandwiel aan de achterkant is ingewikkeldere en duurder bij deze fiets.

AMX mini ebike hands on review
Die afneembare batterij als bidon is top. Klein en licht, maar wel krachtig.
AMX mini ebike hands on review
Superstille goede 250W motor in het achterwiel, schijfrem, zij-standaard
AMX mini ebike hands on review
Goed klein waterdicht display, en de begrenzer kan je zelf instellen op 25 of 32 km/u
AMX mini ebike hands on review
Tektro schijfremmen
AMX mini ebike review unisex one size fits all
Ook geschikt voor dames. Je kan makkelijk op- en afstappen, door het kleine formaat. Zithouding is prima van 1,50 meter tot ongeveer 1,90 meter

Zie ook de blogs en reviews over:

Of alle blogs hier over fietsen.

Deze blog is niet gesponsord. Ik kan helaas ook niks verdienen aan deze waardevolle Indiegogo-tips. Jammer hoor.

10 Reacties (nieuwste bovenaan)

 1. Hi Aart-Jan, als je naar trustpilot kijkt, zijn reacties op indiegogo bijzonder slecht. Maar jij lijkt positief over deze site of niet? Ze hebben paar mooie fietsen voor backers. Maar na trustpilot lijkt het risico groot.

  1. Ik heb diverse dingen gekocht op Indiegogo, het duurde vaak wat langer, soms wel jaren, maar bijna alles is gelukt, en de prijs was altijd extreem goed.

 2. Hi, dank voor al je nuttige info. Vraagje over de one speed van de AMX CLASSIC LE die nu op indiegogo staat ivm aankoop. ik twijfel of die ene versnelling niet te licht is voor lange afstanden waar je lang 25km/u fietst?
  Wat denk jij?

 3. Heb je deze inmiddels al binnen? En hoe bevalt hij? Ik denk erover de AMX classic te bestellen en ben dus benieuwd hoe de levering gaat.

  1. ze sturen altijd goede updates, en het wordt binnenkort geleverd.
   Dan zal ik het hier updaten. Met de Coronacrisis is het ook zeer begrijpelijk dat ze vertraging oplopen.

Geef een reactie