Gebeld door onbekend nummer uit het buitenland: Wangiri fraude

– Update: 11 november 2020 –

Telefoon-spam! Ofwel Wangiri-fraude. Je wordt gebeld door een onbekend buitenlands nummer zoals Algerije (+21), Tunesië of Marokko. Niet opnemen! En zeker niet terugbellen. Vaak is het een betaalnummer, en terugbellen kost je dan bakken met geld. Je kon altijd al zien welk land het was: in de lijst met oproepen. Daar staat het land, onder het nummer. En je kon ook altijd al Niet Storen aanzetten. Maar dat is nogal drastisch. Vanaf IOS 13 kan je een onbekend nummer stilhouden op een slimmere, betere manier – alhoewel dat ook een groot nadeel heeft:

Houd onbekende bellers stil in IOS 13

Bij Niet Storen komen alleen de favorieten door, en worden ook alle andere notificaties stilgehouden. De nieuwe functie Houd onbekende bellers stil is handiger (het zit bij Instellingen  > Telefoon). Alle bellers en notificaties komen dan gewoon door, behalve als er een onbekende belt. Die wordt direct naar de voicemail gestuurd, en verschijnt als gemiste oproep in de Telefoon-app. Het land zie je eronder staan. Dat is handig, want dan zie je meestal meteen of het spam is. iOS kijkt ook of dit onbekende nummer ergens in een e-mail stond: dan gaat de telefoon WEL gewoon over.

UPDATE: Maar het grote nadeel is dat de koerier of bezorger je dan ook niet kan bereiken, of je arts, of je makelaar, of je klant. Ben ik al een paar keer enorm mee de mist in gegaan! Alhoewel dat meestal geen buitenlandse nummers zijn, maar 06-nummers: die kan je natuurlijk wel terugbellen.

Gebeld door onbekend nummer: IOS 13 telefoon spam: houd onbekende bellers stil

Telefonie-providers over “Wangiri fraude”

Dit zeggen telefonie-providers over deze oplichters: “Pas op voor toenemende wangiri-fraude! Wangiri is een vorm van telefonische oplichting waarbij geprobeerd wordt om mensen terug te laten bellen naar dure betaalnummers. ‘Wangiri’ is Japans voor één keer overgaan en stoppen.

Als je het slachtoffer bent van een poging tot wangiri-fraude word je vanaf een onbekend, buitenlands nummer gebeld. Na een enkele keer overgaan wordt er aan de andere kant weer opgehangen. De fraudeurs hopen dat je het nummer terugbelt en proberen je vervolgens zo lang mogelijk aan de lijn te houden. Dit doen ze door je bijvoorbeeld een bandje van een beltoon, een ingesprekstoon of helemaal niets te laten horen. Zonder dat je het weet, bel je dan naar een duur betaalnummer en loopt je telefoonrekening snel op.”

UPDATE: ondanks dat ik dit allemaal weet en heb uitgezocht was ik ook slachtoffer. De iPhone belt wel eens per ongeluk uit zichzelf, broekzakbeller dus, en in dit geval het fraude-nummer. Kostte mij meteen 50 euro! En niks aan te doen! Mijn provider zei dat je dan je plafond kan instellen. Dus die heb ik nu op 10 euro gezet. Daarboven wordt bellen naar het buitenland onmogelijk (tenzij je het zelf even de-blokkeert). Dit werkt op zich redelijk. Maar ik zou liever al het buitenlandse uitgaand bellen blokkeren (of naar bepaalde landen, want de fraude-nummers zijn toch altijd Marokko, Tunesië of Algerije). 

3 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Wordt al dagen gestalkt door mensen die ophangen wanneer rik opneem, even gecheckt op https://gebeld.com maar niet anders dan dat ze uit malta bellen. Ondertussen gebeld met KPn maar die kunnen het nummer of netnummer niet blokkeren. ja weet niet hoe te stoppen maar dit is strontvervelend.

  2. Dat het alleen Marokko, Tunesië of Algerije zou zijn, ervaar ik anders. Mijn lijst van gemiste telefoontjes uit het buitenland groeit en groeit. Inmiddels speelt het al een tijd en zijn er al een paar uit de lijst gehaald. Nu zie ik daar bijv nog Estland, Tsjechie, Oostenrijk, Andalusie, Ligurie, Texas, Griekenland en Litouwen. Alleen het nummer uit Texas heeft meer dan 1x gebeld. Er wordt vaak midden in de nacht gebeld dus “Niet Storen” heeft nut voor mij.

Geef een reactie