Gebeld door onbekend nummer uit het buitenland: IOS 13 helpt bij telefoon spam

Telefoon-spam! Je wordt gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland zoals Algerije (+21). Niet opnemen! En zeker niet terugbellen. Vaak is het een betaalnummer, zonder enige waarschuwing, en dat kost je meteen geld. Je kon altijd al zien welk land het was: in de lijst met oproepen. Daar staat het land, onder het nummer. En je kon ook altijd al Niet Storen aanzetten. Maar dat is nogal drastisch. In het nieuwe IOS 13 kan je een onbekend nummer stilhouden op een slimmere, betere manier:

Houd onbekende bellers stil in IOS 13

Bij Niet Storen komen alleen de favorieten door, en worden ook alle andere notificaties stilgehouden. De nieuwe functie Houd onbekende bellers stil is handiger (het zit bij Instellingen  > Telefoon). Alle bellers en notificaties komen dan gewoon door, behalve als er een onbekende belt. Die wordt direct naar de voicemail gestuurd, en verschijnt als gemiste oproep in de Telefoon-app. Het land zie je eronder staan. Dat is handig, want dan zie je meestal meteen of het spam is. iOS kijkt ook of dit onbekende nummer ergens in een e-mail stond: dan gaat de telefoon WEL gewoon over.

Gebeld door onbekend nummer: IOS 13 telefoon spam: houd onbekende bellers stil

Telefonie-providers over “Wangiri fraude”

Dit zeggen telefonie-providers over deze oplichters: “Pas op voor toenemende wangiri-fraude! Wangiri is een vorm van telefonische oplichting waarbij geprobeerd wordt om mensen terug te laten bellen naar dure betaalnummers. ‘Wangiri’ is Japans voor één keer overgaan en stoppen.

Als je het slachtoffer bent van een poging tot wangiri-fraude word je vanaf een onbekend, buitenlands nummer gebeld. Na een enkele keer overgaan wordt er aan de andere kant weer opgehangen. De fraudeurs hopen dat je het nummer terugbelt en proberen je vervolgens zo lang mogelijk aan de lijn te houden. Dit doen ze door je bijvoorbeeld een bandje van een beltoon, een ingesprekstoon of helemaal niets te laten horen. Zonder dat je het weet, bel je dan naar een duur betaalnummer en loopt je telefoonrekening snel op.”

1 Reactie

Geef een reactie