Cowboy ebike review: lichte elektrische fiets

cowboy ebike review

Ik voorspel de Cowboy ebike een gouden toekomst. Deze Belgische elektrische stadsfiets is TOP, en prachtig om te zien. Er zijn er al veel van verkocht. De prijs is goed: € 1990,- (hier te koop). Hier mijn Cowboy ebike review.

Op mijn andere blog kettingbeschermer.nl komt nog een uitgebreidere review. Hier alvast in het kort. De Cowboy is een lichte single speed ebike met luxe hydraulische schijfremmen. Met een prachtig minimalistisch matzwart design. De algehele afwerking is van hoge kwaliteit en de elektrische ondersteuning is perfect. Ik verwacht dat de after sales service ook goed zal zijn. En dat is best belangrijk bij elektrische fietsen. Want je kan er niet mee naar elke fietsenmaker.

Lichtgewicht: 16 kilo

Met zijn 16 kilo inclusief batterij behoort hij tot de lichtste elektrische fietsen. Dat is ook belangrijk, want in de praktijk moet je ‘m toch ook wel eens tillen. En lichter is sneller, wendbaarder en zuiniger. Veel grote ebikes, zoals Strøm of Van Moof zijn veel zwaarder: 26 kilo. Scheelt nogal.

Afneembare batterij en Single speed

De batterij is afneembaar, zodat je ook makkelijk binnen kan opladen. Zonder batterij fietst hij overigens ook prima. De motor zit in het achterwiel en is stil en perfect.

Op zo’n lichte elektrische fiets heb ik geen versnelling nodig, in de stad. Dat maakt ‘m ook onderhoudsvrij. Want de versnelling-naaf, de hendel en de kabels kunnen allemaal niet kapot: die zijn er namelijk niet. Het verzet is ook supergoed gekozen. Voor mij fietst dit perfect.

Het bereik van de batterij is maximaal 70 kilometer, afhankelijk van de stand, je rijstijl en je gewicht. Dat is prima en vergelijkbaar met de beste ebikes.

De ketting is vervangen door een belt drive. Dat is onderhoudsarm, maar ook duurder. Wat mij betreft had een ketting ook gemogen. Dat was de fiets voordeliger. Een belt drive vereist nogal wat dure aanpassingen aan het frame. De WATT Bike kost bijvoorbeeld maar € 1100,- en die lijkt enigszins op de Cowboy, maar dan met een gewone ketting. Daar kan je dan ook gewoon een kettingbeschermer op zetten.

Ondersteuning in twee standen

De  Cowboy heeft twee standen: de legale 25 km/u en de “off road” van 30 km/u. Die laatste is illegaal op de weg in de EU, maar op eigen terrein mag dat wel. Vooral die 30 km/u stand voelt precies goed, de ondersteuning is dan echt perfect. Exact zoals je het zou willen hebben. Ik zet hem in de drukke binnenstad op 25, maar overal waar veel ruimte is op 30. Moet je natuurlijk wel mee uitkijken! Want je bent dan onverzekerd.

cowboy review 25 of 30 km/u

De perfecte ondersteuning van de Cowboy wordt vaak geroemd. Veel beter dan die van andere grote elektrische fietsen zoals de Strøm of de Van Moof. Het fietst inderdaad echt perfect en heerlijk. Topklasse. Maar de ondersteuning op m’n Qicycle van 600,- met BikeID Torque sensor is net zo perfect, dus zo heel bijzonder is die sensor nou ook weer niet.

App met GPS

Zonder telefoon kun je de fiets niet starten. Slim en goed, want het bespaart een display, en er is geen fragiele bedrading. Iedereen heeft toch al een telefoon. Op de app (gratis voor IOS of Android) kan je o.a. de ondersteuning instellen. Neem er een goede telefoonhouder bij (zie deze blog) van een paar euro. Het is namelijk verboden (en ook onveilig) om je telefoon op je fiets in je hand te houden.

Er zit ook een Find My Bike op de app, want er zit een ingebouwde GPS in de fiets. Je hoeft geen SIM of abonnement te betalen: dat zit er al levenslang gratis op. Dit vind ik ook een groot pluspunt.

Spatborden en bagagedrager

De Stuurdrager past perfect op deze fiets, als handige mooie bagagedrager. Het stuur is dan 4cm hoger (in de lage stand), en dat maakt je zithouding iets beter en fijner. Je kan ‘m ook in de hoge stand zetten: dat is 13 cm hoger. Ideaal voor lange mensen. De remkabels zou je dan misschien moeten verlengen. De stuurdrager is er in zilver, wit of zwart. Je moet de Shims (verloopjes) erbij bestellen, anders past het niet op deze Cowboy.

Er is een bijpassende spatbord-set te koop als accessoire, of kijk op deze blog voor andere spatborden. Een zijstandaard is ook als extra te koop.

cowboy ebike review met stuurdrager
De stuurdrager past perfect en maakt het stuur 6cm hoger waardoor je beter zit, vooral als je lang bent.

Cowboy ebike review: slot en verzekering

Je moet zelf nog wel voor een slot zorgen. Een tip is dit slimme Sentinel slot, vooruit te bestellen op IndieGogo. Je kan er via Cowboy wel meteen een diefstal-verzekering bij afsluiten, voor € 8,- per maand, of een volledige verzekering (inclusief schade en diefstal) voor €10,- per maand. Met beide verzekeringen krijg je ook notificaties op je telefoon als er aan je fiets wordt gerommeld. En ook zonder verzekering kan je via de GPS altijd zien waar je fiets is. De batterij kan je met de meegeleverde sleutel loshalen, en dat werkt zo ook een beetje als anti-diefstal.

Je kan hier een gratis proefritje reserveren op een Cowboy. Die komt dan gewoon thuis bij je langs! Leuk hoor.

Kortom: dit is de beste elektrische stadsfiets, voor de beste prijs. Een enorme aanrader als je budget tot 2000,- euro gaat.

cowboy ebike review

Zie ook de andere blogs over fietsen.

Deze blog is niet gesponsord.

11 Reacties

 1. Beste Aart-jan.
  Mijn zoon (14) heeft deze gezien, we hebben de fiets bekeken, en is een prachtige fiets om op te fietsen. Als je een beetje mee normaal meet trapt , is 30km/uur te doen.
  Fiets heeft 5 ondersteunings standen, is erg netjes afgewerkt.helaas geen riem, want dat fiets gemakkelijker dan een ketting, soepeler.
  Er zijn 3 uitvoeringen, meerdere kleuren echter niet. We hebben een proefrit gemaakt in meppel , bij hirondelle ,
  Zeker de moeite waard deze fiets eens te bekijken, Als je in de buurt van meppel bent.

  https://www.wattfietsen.nl/nl/electric-fixie.html#specs

 2. Mooie review AJ, bedankt!
  De stuurdrager staat de fiets erg mooi; beperkt deze de stuuruitslag of loopt hij goed vrij van het balhoofd hier?

   1. Bedankt; emails naar stuurdrager worden teruggestuurd dus hier de vraag: Ik vroeg me af of je een indicatie hebt of en wanneer de zwarte stuurdrager weer binnen wordt verwacht? Kan ik dan evt een heads-up krijgen
    Ik vind je ontwerp erg mooi, en op de Cowboy E-Bike staat hij zeker top!

    Mvg, James

Geef een reactie