Cowboy ebike review: lichte elektrische fiets

cowboy ebike review

Ik voorspel de Cowboy ebike een gouden toekomst. Deze Belgische elektrische stadsfiets is TOP, en prachtig om te zien. Er zijn er al veel van verkocht. De prijs is ook goed: € 1990,- (hier te koop). Hier mijn Cowboy ebike review.

Op mijn andere blog kettingbeschermer.nl komt nog een uitgebreide review. Hier alvast in het kort. De Cowboy is een lichte single speed ebike met hydraulische schijfremmen. Met een prachtig minimalistisch matzwart design. De algehele afwerking is van hoge kwaliteit en de ondersteuning is perfect. Ik hoop en verwacht dat de after sales service ook goed zal zijn. En dat is best belangrijk bij elektrische fietsen. Want je kan er niet mee naar elke fietsenmaker.

Lichtgewicht: 16 kilo

Met zijn 16 kilo inclusief batterij behoort hij tot de lichtste elektrische fietsen. Dat is belangrijk, want in de praktijk moet je ‘m toch ook wel eens tillen. En lichter is sneller, wendbaarder en zuiniger. Veel grote ebikes, zoals Strøm of Van Moof zijn veel zwaarder: 26 kilo. Scheelt nogal.

Single speed met afneembare batterij

De batterij is afneembaar, zodat je makkelijk binnen kan opladen. Zonder batterij fietst hij ook prima. De motor zit in het achterwiel en is stil en perfect. Op zo’n lichte elektrische fiets heb ik geen versnelling nodig, in de stad. Dat maakt ‘m ook goedkoper, en het is ook nog eens onderhoudsvrij. Het verzet is ook supergoed gekozen. Voor mij fietst dit perfect.

Het bereik van de batterij is maximaal 70 kilometer, afhankelijk van de stand, je rijstijl en je gewicht. Dat is vergelijkbaar met de meeste andere ebikes.

De ketting is vervangen door een belt drive. Dat is iets onderhoudsvriendelijker, maar ook duurder. Wat mij betreft had een ketting ook gemogen. Dat had de fiets veel voordeliger gemaakt. Een belt drive vereist nogal wat dure aanpassingen aan het frame. De WATT Bike kost bijvoorbeeld maar € 1100,- en die lijkt enigszins op de Cowboy, maar dan met een gewone ketting. Daar kan je dan ook gewoon een kettingbeschermer op zetten.

Ondersteuning in twee standen

De  Cowboy heeft twee standen: de legale 25 km/u en de “off road” van 30 km/u. Die laatste is illegaal op de weg in de EU, maar op eigen terrein mag dat wel. Vooral die 30 km/u stand voelt precies goed, de ondersteuning is dan echt perfect. Exact zoals je het zou willen hebben. Ik zet hem in de drukke binnenstad op 25, maar overal waar veel ruimte is op 30. Moet je natuurlijk wel mee uitkijken! Want het is illegaal en je bent dan onverzekerd.

cowboy review 25 of 30 km/u

De perfecte ondersteuning van de Cowboy wordt vaak geroemd. Veel beter dan die van de Strøm of de Van Moof. Maar op de Qicycle van 600,- is dat precies net zo perfect, dus zo heel bijzonder is dat nou ook weer niet.

App met GPS

Je kan de ondersteuning op de app op je telefoon instellen (IOS + Android). Zet er nog wel een goede telefoonhouder op (zie deze blog). Want het is verboden en onveilig om je telefoon op je fiets in je hand te houden. Verder zit er ook een Find My Bike op de app, want er zit een ingebouwde GPS in. Je hoeft geen SIM of abonnement te betalen: dat zit er al levenslang gratis op.

Spatborden en bagagedrager

De Stuurdrager past perfect op deze fiets, als handige mooie bagagedrager. Het stuur is dan 4cm hoger (in de lage stand), en dat maakt je zithouding iets beter en fijner. Je kan ‘m ook in de hoge stand zetten: dat is 13 cm hoger. Ideaal voor lange mensen. De kabels zijn dan misschien net te kort. Die kan je verlengen. De stuurdrager is er in zilver of wit; zwart is tijdelijk uitverkocht.

Er is een bijpassende spatbord-set te koop als accessoire, of kijk op deze blog voor andere spatborden. Een zijstandaard is ook als extra te koop.

cowboy ebike review met stuurdrager
De stuurdrager past perfect en maakt het stuur 6cm hoger waardoor je beter zit, vooral als je lang bent.

Cowboy ebike review: slot en verzekering

Je moet zelf nog wel voor een slot zorgen. Je kan er via Cowboy wel een diefstal-verzekering bij afsluiten, voor € 8,- per maand, of een volledige verzekering inclusief schade en diefstal voor €10,- per maand. Met beide verzekeringen krijg je ook notificaties op je telefoon als er aan je fiets wordt gerommeld. De batterij kan je met de meegeleverde sleutel loshalen, en dat werkt zo ook een beetje als anti-diefstal. En ook zonder verzekering kan je via de GPS altijd zien waar je fiets is.

Je kan hier een gratis proefritje reserveren op een Cowboy. Die komt dan gewoon thuis bij je langs! Leuk hoor.

cowboy ebike review

Zie ook de andere blogs over fietsen.

Deze blog is niet gesponsord.

6 Reacties

 1. Beste Aart-jan.
  Mijn zoon (14) heeft deze gezien, we hebben de fiets bekeken, en is een prachtige fiets om op te fietsen. Als je een beetje mee normaal meet trapt , is 30km/uur te doen.
  Fiets heeft 5 ondersteunings standen, is erg netjes afgewerkt.helaas geen riem, want dat fiets gemakkelijker dan een ketting, soepeler.
  Er zijn 3 uitvoeringen, meerdere kleuren echter niet. We hebben een proefrit gemaakt in meppel , bij hirondelle ,
  Zeker de moeite waard deze fiets eens te bekijken, Als je in de buurt van meppel bent.

  https://www.wattfietsen.nl/nl/electric-fixie.html#specs

Geef een reactie