Android Auto vs CarPlay update review

android auto coolwalk update splitscreen

– Update: 13 november 2023 –

Ik kreeg vandaag een kadootje van Google: een nieuwe auto! Nou ja – ik bedoel: de update van Android Auto. Met de langverwachte Coolwalk, met split-screen en zo. Apple CarPlay had dat al lang, maar nu heb ik dat ook op mijn cheap-ass Android telefoon. Heerlijk hoor. Het lijkt wel alsof ik een nieuwe auto heb…

Google doet dat updaten anders dan je gewend bent. Je krijgt de update vanzelf een keer, gepusht vanaf hun kant. Je hoeft dus niks te doen, maar je weet dan ook nooit wanneer je dat kadootje krijgt. Dat heeft voordelen: de servers worden gespreid belast, en de eerste bugs worden er meteen uitgehaald. En het is een echte verrassing. Prima toch?

Voor mij is de enorme verbetering het split-screen: je kan tegelijkertijd de navigatie, de muziek en je meldingen zien. De muziek inclusief de controls en het artwork. Sommige meldingen zie je aan het begin van je rit, en verdwijnen na een paar minuten – precies zoals op Apple CarPlay. Tenzij er nieuwe meldingen komen. Kan je ook instellen. Je kan er op swipen voor meer info (zie het plaatje onderaan).

In de split-screen-versie staat bij de navigatie ook de aankomsttijd, de lane assist en de maximum snelheid en zo. Uiteraard kan je het ook groot zetten, full-screen, gewoon door erop te klikken. Er komt dan onder een split-screen knopje bij. Bij de muziek kan je in full-screen ook scrubben (doorspoelen). Dat was een veelgevraagde functie.

De temperatuur en het weer zijn nu verdwenen (behalve bij een staand formaat), maar die zullen met een update wel weer terugkomen. Afhankelijk van de afmetingen van je scherm in je auto krijg je verschillende indelingen. Bij mij was de navigatie links, maar dat kan je omwisselen in de voorkeuren.

Android Auto update: de toekomst

Straks gaat je auto steeds verder integreren met je telefoon: op sommige modellen zoals de Polestar is de hele interface ook al Android Auto. Dat heet Android Automotive:

Android Automotive. Copyright: Creative commons
Android Automotive

De nieuwe CarPlay wordt dan ook weer vergelijkbaar, ook over meerdere schermen:

Carplay. Copyright: creative commons
CarPlay op ALLE schermen in je auto

Mijn Android telefoon is al jaren een goedkope Poco X3 en die bevalt nog steeds uitstekend. En zeker met zulke updates is het weer alsof je een nieuwe telefoon hebt. Sterker: alsof je een hele nieuwe auto hebt!

android auto update coolwalk splitscreen. Copyright: AJ Bergshoeff- aartjan.nl
Bij mij ziet Android Auto Coolwalk er zo uit. Maps kan ook rechts: via Instellingen op je telefoon
Als de meldingen verdwijnen krijgt Spotify meer ruimte, en kun je daarop doorvegen naar de meldingen (zie de witte puntjes)

19 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. dat ding van 30 euro heeft geen carplay, die van 30 euro is alleen een camera, als je ook carplay wil moet je 65 betalen :)

 2. Ik heb ook een dergelijke head unit. Probleem is wel dat de AA verbinding, coolwalk, de wifi van de head unit uitzet. Waardoor dat niet gelijktijdig te gebruiken is.

  Is dat herkenbaar?

 3. Kun je weer en muziek ook uitvinken? Ik gebruik het voor navigatie maar heb nu een half scherm omdat rest is gevuld met zaken die ik niet gebruik

 4. Hoi Aartjan,
  Bij mij laat het beginscherm van Android auto tegenwoordig geen navigatie (ook geen Google Maps) meer zien. Om deze wel te kunnen zien moet ik deze eerst activeren en instellen op mijn telefoon. Best irritant als je snel wil vertrekken.
  Weet jij misschien hoe dit komt?

 5. Hoi AartJan, Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met je Android telefoon in een (volgens mij) Apple omgeving. Hoe zorg jij dat jij je data zoals foto’s, contacten, en bestanden eenvoudig met elkaar deelt? Misschien leuk voor een artikel. Bedankt voor je leuke blogs! Groet Gordon

   1. AartJan, je bent geweldig!
    En dag nadat ik de vraag gesteld had staat maps weer op mijn AndroidAuto en ik had die nieuwe splitscreen! Dus ik weet niet hoe je het gedaan hebt maar bedankt. :)

   1. Sinds de update komen mijn meldingen niet meer op het scherm. In de Android Auto app staan alle meldingen wel aangevinkt. Heb jij toevallig enig idee hoe ik dit op kan lossen?

Geef een reactie