Overstappen van iPhone naar Android in 2023

android vs ios apple vs google

– Update: 12 februari 2023 –

Ik ben al een paar keer overgestapt van iPhone naar Android. En weer terug. Maar dit keer ging overstappen echt uitstekend. Op een tablet was het al eerder goed gelukt, zie deze blog. Nu dus met een telefoon, sinds 2022. Hier allerlei tips voor IOS-naar-Android overstappers.

Overstappen is helaas wel tijdrovend. Het vereist een open en onderzoekende houding. En geduld. Het design van Android kan soms niet tippen aan IOS. Maar soms juist wel, en de functionaliteit is vaak beter. Veel functies zijn zelfs uitgevonden door Android.

Ik stapte over van een iPhone X van € 1400 die zomaar kapot ging, en die Apple niet kon repareren. Ik kocht een Xiaomi Poco X3 (€ 200), de beste goedkope Android toen. Nu in 2023 zou ik de Poco M5s nemen, op BOL. Hij bevalt verbazend goed, beter dan mijn iPhone. Sommige dingen vielen tegen, maar waren toch op te lossen. Zoals de datum in het icoon van je agenda: dat is er niet op Android. Maar daar heb ik Day Widgets voor gevonden – en die is juist weer beter dan op IOS:

Day Widget heeft de datum en dag, en als je er op klikt ga je naar een Agenda app naar keus. En bij het weer (Weawow, midden-onder) staat de live temperatuur en weersvoorspelling in het icoon. Als je daar op de tijd klikt ga je naar de wekker.

Whatsapp

Tja, dat is lelijk op Android. Pijn aan je ogen. Maar het werkt prima, net zoals op IOS. Oude gegevens overzetten gaat vanzelf goed, of maak desnoods een backup vanaf je iPhone en installeer het opnieuw.

iMessage is er niet, maar in de Berichten app (sms) zitten vergelijkbare Facetime-achtige functies – van Google. En met Whatsapp kun je ook bellen en videobellen…

Widgets

Widgets zijn een van de vele Android-uitvindingen. Lang-klik een open plek op je homescreen. Onderaan zie je de knop voor widgets. Daar kom je wel uit. Iconen op je thuisscherm kun je op Android ook beter ordenen, met open plekken erbij. Fijn.

Notificaties, Control center, gestures

Lang-klik een app icoon, en stel daar meteen de notificaties in. Beter dan op IOS! Het notificatie-center is veeg-naar-beneden op de linkerhelft, en het Control Center is veeg-naar-beneden op de rechterhelft. Het hoeft dus niet van bovenaf: die veegbeweging kan overal op je scherm. Beter! Zoeken is veeg-omhoog. Zo stel je dat allemaal in:

 • Kies Aanvullende instellingen > Volledige schermweergave. Veeg nu van onder voor Home, veeg-en-hou-vast voor de App switcher. Veeg vanaf de linkerrand voor Terug (vanaf de rechterrand kan ook!). De drie Android knoppen zijn zo dus gebaren geworden – net als op IOS. Siri (Assistent) is veeg vanaf de hoek, linksonder of rechtsonder.
 • Een screenshot kan nu ook met drie vingers naar beneden.

Vooral Terugvegen is briljant, dat zou ik enorm missen op een iPhone.

Agenda en adresboek

Mijn adresboek en agenda staan altijd al op Google, ook op mijn Mac en iPhone. Ik gebruik daar wel de Apple Agenda, maar dan met het account van Google. Dan kan je agenda’s delen, met Android, Mac en PC. Dat kan niet met iCloud. Zie deze blog. Kort gezegd: je stelt je Gmail in – en klaar. De Sync moet je nog wel zelf aanzetten: Agenda > Menu > Instellingen > Tap elke agenda > Tap “Synchroniseren”.

Ik vond de Google Agenda aanvankelijk lelijk, maar nu niet meer. De MiUI-app vond ik mooier, maar die heeft geen kleur-code, dus die valt af. Aan de kleur kan je namelijk zien in welke agenda het staat. Nogal essentieel!

Agenda sync

Bij mij werden een aantal Agenda-items niet getoond. Wat bleek? In de Agenda-voorkeuren > Algemeen op mijn Mac stond de Standaardagenda op: “werk”. Dat is bij mij een abonnement: die items kun je niet wijzigen. Nieuwe items kwamen dus in die Agenda, en waren dan op ander devices niet zichtbaar! Bizar. Als ik in de Agenda op Android handmatig Refresh (rechtsboven) zag ik ze wel, maar dat doe ik nooit.

Nu is het dus opgelost, door de standaardagenda overal (ook op mijn Macs) aan te passen.

Mail

De standaard app van deze Xiaomi is Edison. Je kan 1 tot 4 regels preview instellen, je kan op conversatie groeperen, handtekeningen beheren en je kan al je accounts aanzetten – JA, zelfs je iCloud-account! Swipe gestures zijn ook instelbaar. En er is kleurcodering voor je accounts.

Het standaard lettertype voor platte tekst is wel ontzettend lelijk, en te klein, en ook niet eens aanpasbaar. Minpunt!

De apps voor Outlook en Gmail zijn er uiteraard ook, maar die accounts kun je dus ook in Edison aanzetten. Ik heb een aantal andere mail-apps bekeken, maar die Edison voldoet eigenlijk wel, afgezien van die lelijke platte tekst. Outlook gebruik ik ook, onder andere voor school-accounts.

Wekker: geniaal

Een iPhone kan je niet uitzetten ’s nachts, want dan gaat de wekker niet. Dat kan met Android wel: de wekker start de telefoon zelf op. En er zijn mooie wekkergeluiden. Kan zelfs met elke dag een ander geluid. Heerlijk! Mooi! Goed! Briljant!

Veiligheid, Find-my, virusscanner, backup

Er zit meestal nog een extra “schil” om Android. Bij Xiaomi is dat MiUI. Updates gaan ook goed (nu dus naar Android 12). De Google Play store is er gewoon, en er is geen overbodige rare “bloatware”. Hij vraagt bij het installeren wel vaak om een Mi-account, maar dat heb ik telkens geweigerd. Vooral bij Find-my-phone vroeg hij daar aanvankelijk nog vaak om, maar dat staat al aan via Google, net als de backup.

Er zit ook een virus-scanner op. Die is ook niet van Google, maar van Xiaomi. Dus die zet ik dan toch maar liever uit. Dat kan. Er zit zelfs reclame in die scanner, maar die kan je ook apart uitzetten.

Foto’s en camera’s

Google Photo stond ook op mijn iPhone altijd al aan, in plaats van iCloud. Dus wat dat betreft was ik altijd al Android. De interface is vergelijkbaar, en voor Live Foto’s (bewegende foto’s) zijn er apps. De camera’s op mijn goedkope Xiaomi zijn zelfs beter dan de dure iPhone X: meer scherpte, een extra groothoek-lens, meer mogelijkheden, beter in het donker en ook nog een betere stabilisatie bij het filmen. Ja, dat is echt waar! Bekijk de testen maar eens op internet, of geloof me op mijn woord…

Notities: Keep

Google Keep is perfect voor Notities. Je moet even in de voorkeuren duiken. Helaas kan je Apple Notes niet exporteren (Keep kan dat overigens ook niet). MAAR: als je je Gmail als account voor Apple Notes gebruikt (op je iPhone) dan staan al je Apple notes ook al gewoon in je Gmail: in de map Notes.

Xiaomi heeft ook een eigen Notes app, met Xiaomi account: maar dan hebben ze meteen je notities… beetje tricky hoor. Dat doe ik maar liever niet.

Toetsenborden

Het toetsenbord is beter dan iPhone. Voorspellende tekst hebben ze al eeuwen op Android, ook in het Nederlands. Kwam bij Apple pas in IOS13. Swype kan ook al lang op Android, kwam bij Apple pas in IOS13 en alleen in het Engels. Teksten inspreken met Dicteren gaat ook prima op Android.

Chrome / Firefox / Adblocker / Reader / Passwords

Ik gebruik liever Firefox dan Chrome. Daar zit ook een passwordmanager in. Met uBlock origin (de beste adblocker). Reader zit er ook in, dat is de versimpelde weergave van webpagina’s. Zie deze blog. Ik gebruik dat vaak.

Google Pay: met je telefoon betalen via NFC

Met NFC kun je betalen met je telefoon (en je OV-pas koppelen, wat op iPhone niet eens kon). Het instellen bij de ING ging eenvoudig. Vaak moet je bij het afrekenen nog je pincode invullen, net als vroeger met je pin-pas. Dat zie je op het scherm wel.

En er is nu ook Google Pay.

Betalen op webshops gaat via QR-codes, met de vinger-sensor ter identificatie. Heerlijk, prima, snel en soepel allemaal.

USB-C, mini-jack, SD, dual SIM

Dat is ook al zo heerlijk. Want dat heeft een iPhone allemaal niet! Je kan dus opladen met elke lader, ook met die van een laptop. Of andersom: je kan je MacBook opladen met deze telefoonlader. Je kan ALLE oordopjes direct inpluggen. Je kan ook een USB-C DAC gebruiken voor top-Hifi. Je kan het geheugen uitbreiden, met SD-kaartjes. Je kan er twee SIM-kaarten in doen: een van je werk en een privé, of een extra buitenlandse SIM voor je buitenlandse data-bundel.

Android Auto

Android Auto is vergelijkbaar met het briljante CarPlay. Het werkt! En goed ook. Ik moest aanvankelijk Spotify en de radio op de telefoon zelf opstarten. Maar dat is een instelling: die heet “Autostart”. Uiteindelijk werkt het allemaal. Hier wat troubleshooting mocht je nog wat instellingen zoeken. Bijvoorbeeld om in de Bluetooth-voorkeuren in te stellen dat de muziek niet via Bluetooth, maar juist via de kabel gaat. Zie ook deze blog over een standalone Wireless Android Auto-scherm.

Android Auto wordt voortdurend verbeterd. Als de USB-verbinding niet werkt kan je dat zo oplossen.

Weer

Zie de blog over de beste weer apps op Android en IOS. Met bijvoorbeeld temperatuur en voorspelling, direct in het icoon op je homescreen.

Aandelen apps

De aandelen app van Apple was onovertroffen. Een toonbeeld van een perfecte UI. Maar Google Finance en Yahoo zijn ook erg goed, en die kunnen sommige dingen zelfs beter. Nadat ik ontelbaar veel apps heb uitgeprobeerd kocht ik voor € 5,- de app Stoxy Pro. Die is zelfs veel beter dan Apple.

TIP: op alle nieuwe Macs kan je nu iPhone apps installeren. Dus ook de originele Apple Aandelen app.

Nog meer leuke Android-verrassingen

 • Swipe op home naar links voor nieuws.
 • Quick reply heet Zwevend venster (bij Speciale functies): op je homescreen kun je snel beantwoorden via trek naar beneden. 
 • Veeg over de spatiebalk om de cursor te verplaatsen (instelling bij toetsenbord).
 • “Oppakken om te wekken” is er ook (bij Vergrendelscherm) maar deze gaat uit als je batterij-besparing aanzet.
 • Face Unlock zit er ook op, sinds Android 12, en je kan het combineren met de vingersensor, voor betalingen bijvoorbeeld
 • Met Broekzakmodus, goed zo Google! Er zijn nog steeds teveel broekzakbellers op iPhone
 • Drie keer tik om op je scherm in te zoomen (zoek in instellingen op Vergroting). Of 3x tik en hou vast, voor een tijdelijke vergroting.
 • Een Vergrootglas? Gewoon inzoomen met de camera!
 • QR codes kunnen met de camera (QR knopje) of vanuit de bank-app
 • In de camera kun je tekst live vertalen, met Google Lens (knopje boven).
 • De Dictafoon heet “Recorder”.
 • Veel apps zijn vrijwel identiek: Google Maps, Bankieren, Buienradar, Outlook, Teams, Dropbox, myTuner, PostNL, Kompas, Lens, Volkskrant, Analytics, Wekker, Word, Excel, Onedrive, Netflix, Paypal, Heart Rate, Nu.nl, Parkmobile, WordPress,  om er maar een paar te noemen…

 – – TEGENVALLERS / NOG NIET OPGELOST – –

Iemand nog tips? Laat maar weten in de comments, met dank! Dan werk ik het hier bij. Ik heb inmiddels nog maar één vraag:

Bellen via Wifi – hoe dan?

Op mijn Poco (met Tele2) heb ik de instelling voor VoWifi (Voice over wifi) niet. Normaliter zou dat moeten zitten in de telefoon-app > drie puntjes > Instellingen > Bellen via Wifi / VoWifi. Het ligt ook niet aan Tele2, want die ondersteunen dat wel, ook voor Android. Heel misschien gaat dit geheel automatisch, zonder instelling??


25 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Bellen via Wifi – hoe dan?

  Open je telefoon app. Klik op 3 dots boven elkaar. Kies instellingen en klik op bellen voa wifi. Je wifi moet wel aan staan. Als je belt gaat ie via wifi als dat kan of via 4g als je buiten bent en geen wifi hebt.

 2. “Ik weet precies wat er wel en niet naar Google gaat en daar is geen bedreigende content in het spel, nu niet en in de toekomst niet.” las ik hierboven. Maar als er data naar Google gaat, dan kan je niet tevoren weten of het wel of niet bedreigend kan zijn. Geen data naar Google (of wie dan ook) is per definitie veiliger. Hoe je dat kan voorkomen en ondertussen wel volledig gebruik kan maken van Google-dienstverlening blijft onduidelijk.

 3. behoorlijke weer app Android – WEAWOW. Ziet er gelikt uit en geeft heel veel informatie zoals luchtkwaliteit, dauwpunt, UV- index, hPa druk enz. Weer Provider kan je zelf kiezen. Misschien eens proberen?

 4. Typisch voor Apple kinderen. Klagen over iets waar niet over te klagen valt. Voorlopig “mag” ik nog steeds doen en laten op mijn Android devices zoals ik me dat ZELF voorstel in plaats van het gereformeerde (veel te dure)Apple. Enneh….wie zegt dat je Google nodig hebt. Gewoon slim zijn en de wereld ligt aan je voeten.
  Heb noodgedwongen nog een iPad Air 2 op de schoorsteen staan maar daarmee kan ik helaas niet mijn 2K video’s van mijn beveigigingscamera’s bekijken. Want dat kan niet in iOS. Pffffffff
  Android is gewoon het beste.

 5. Dag Aardjan, zou je iets willen zeggen over jouw browservoorkeur? ik vind Chrome top, maar raak wel minder en minder tevreden over Googles ontwikkelingen op mijn Chomebook. Volgende maand komt er een verse Windowsnotebook. Mijn ervaringen met Firefox zijn dat er veel flexbiliteit wordt geboden, en dat de browser voor mij tegelijk wat minder intuitief en gestroomlijnd aanvoelt. Ben benieuwd naar jouw motieven voor Firefox.

   1. Top, dank je. Firefox komt op de nieuw notebook. ik lees net dat er een nieuwe versie is verschenen, waarin de UI is aangepakt. Is kijken of die full screen vanzelf al beter doet, en je met escape eruit kunt.

    1. Nou ja ik bedoelde de Kiosk mode, maar dat is meestal niet belangrijk. Gewoon fullscreen gaat prima, maar inderdaad nog steeds zonder Escape, ook in de nieuwste versie, juni 2021.

 6. Het homescreen kun je aanpassen met verschillende launchers. Ik gebruik Nova. En als weer-app Flowx. En voor de regen waarschuwingen Buienalarm. Op het agenda-icoon staat de datum van vandaag. In jouw geval 31 (vandaag). Bij mij ook. Pak de widget-knop, dan kun je nog wat meer richtingen op. Voor de rest is het vooral veel spelen en ontdekken. Alles is vrij en de hoeveelheid apps eindeloos. Je komt er altijd wel uit. Succes!

 7. Verwachtingen van apps willen nog wel eens flink verschillen. Weer: Zowel op iPad als android phone yahoo weather en buienalarm. Agenda: Onecalender (in lijst view).

 8. Moraal van het verhaal: Android kan je niet goed gebruiken als je niet ook met Google in zee gaat. Als je bij Google weg wil blijven dan is Android geen alternatief voor Apple.

   1. Laten we de twee kwaden met elkaar vergelijken. Op grond van hun motieven/dna.

    Apple is groot geworden met het verkopen van doosjes met electronica erin. Door design, interface en een online-omgeving met gekoppelde diensten blijf je ‘gevangen’. Waardoor je in de toekomst meer van die doosjes blijft kopen. Geen ontsnappen mogelijk, een lock-in. Recent profileren ze zich als pro-privacy. Dat bijt hun verdienmodel niet, het kan twijfelaars zelfs overhalen. Het is in ieder geval goede pr.

    Google verkoopt geen doosjes, maar aandacht van consumenten aan adverteerders. Wij zijn dus het product in plaats van consument. Om ons gevangen te houden hebben ze fijne interfaces voor allerlei dagelijkse behoeften. Je kan er praktisch niet aan ontsnappen, zoals je wel bij Apple volledig weg kan blijven. Omdat het zo moeilijk is uit de klauwen van Google te blijven geven veel mensen het gelijk op. Je krijgt er fijne diensten en interfaces voor terug. Gratis veelal en vaak beter dan betaalde alternatieven.

    Allebei erg dus, lastig kiezen. Andere benadering dan maar. Wat nu als het bedrijf zomaar volledig wegvalt? Verzin maar iets geks, dat de EU op een economische sanctielijst van de VS komt te staan. Een chantage van binnenuit.

    Apple. Geen updates voor de doosjes en software meer, maar de eerste tijd blijft het meeste werken. Backup en nog wat diensten doe je niet meer met iCloud maar anders, lokaal bijvoorbeeld.

    Google. Grote disruptie voor je dagelijks leven. Je bent alles kwijt, want alles zat in ‘de cloud’. Onbereikbaar per e-mail.

    Hm…

    1. Wat een complete bak nonsens, niets is zoas jij je het voorstelt, voor alles is een moeiteloze oplossing voorhanden. Je kunt bijvoorbeeld op Android alle reclame en heimelijke tracking disabelen middels Blokada, zie elders in deze comments.
     Ook doet Google, die inderdaad een grage verzamelaar is van gegevens, maar ook dat is uit te schakelen, niet moeilijk over third-party apps die je mail lokaal laat storagen.

     Grote verschil tussen Apple en Google is dat beide bedrijven standaard uit zijn op zoveel mogelijk invloed, maar dat Google de mogelijkheid open laat om, met enige moeite, maar heus niet veel, dat te passeren. Advertenties, reclame überhaupt, tracking etc, ik zie het nooit en te nimmer, ik kijk geen tv en ik zie online ook nooit advertenties dankzij een goed afgestelde Android omgeving en Firefox, te complementeren met uBlock Origin en nog wat add-ons als Privacy Badger.

     Kijk ook eens naar andere repositories als F-Droid, een beetje de GitHub op Android gebied.

     1. Ook als je zelf geen advertenties ziet van Google ben je wel een waardevolle container met data. Via jou kunnen je connecties weer beter geprofileerd worden voor adverteerders. Ik kan me goed voorstellen dat Google al een team heeft zitten op de gebruikers die aan reclame willen ontsnappen. Interessante doelgroep om van te leren.

      En uiteindelijk is elk Amerikaans bedrijf verplicht om gegevens te overhandigen als justitie erom vraagt. Ook zijn er internationale overeenkomsten met bevriende landen.

      Zoveel data in handen van 1 bedrijf is ziekmakend eng. Er is altijd de dreiging van infiltratie, labiele of chantabele werknemers die lekken kunnen inbouwen. Je weet niet hoe de toekomst eruit ziet, maar die data blijft je achtervolgen. Ook als die een verkeerde voorstelling van zaken geeft.

      Dan toch liever een bedrijf dat er prat op gaat data te wissen en vooral kekke doosjes, downloads en streams wil verkopen.

      1. Merkwaardig, met de data die google niet van mij heeft, gaan ze me volgen omdat ik een interessante doelgroep ben, want ze hebben mijn data niet?

       Ja, ik weet van metadata en de hele rambam, je argumenten snijden eenvoudig geen hout. Ja google is een enge mastodont en databullebak, maar er is omheen te werken, daarom ben ik juist oninteressant, want het zijn er maar enkelen die de grootmacht ontwijken en toch de diensten gebruiken, maar dan met mate.
       Ik weet precies wat er wel en niet naar Google gaat en daar is geen bedreigende content in het spel, nu niet en in de toekomst niet.
       Lees je eens in, dan zijn je aanhoudend loze commentaren onnodig.

 9. https://blokada.org/ een adblocker voor je complete telefoon, dus ook binnen diverse apps. Zowel android als ios. Versie op playstore is niet het zelfde dan via bovenstaande website. Pas op je moet dus op Android een beveiliging uitzetten dat je ook apps buiten playstore mag installeren. Wil je zeker zijn zet deze dan later weer aan.

  1. Correct en van harte aanbevolen, voordeel van Android is ook dat je meerdere repositories kunt gebruiken, niet enkel Play van Google.

   (Zij-)installeer F-Droid en vandaaruit Blokada en verwonder je over alle andere fantastische apps die die store je biedt, zonder tracking, zonder reclame.

 10. Kan het zijn dat je multimedia systeem in de auto verouderd is? Ik gebruik Android Auto al heel lang en herken niet jouw problemen.

  1. Same here. Perfect geluid via Spotify over Android Auto. @aartjan: heb je hetzelfde slechte geluid middels Bluetooth ZONDER de Android Auto kabel? Of wordt het geluid beter als je Bluetooth uitzet terwijl je met de Android Auto kabel verbonden bent?

   Split screen in Android Auto zou wel echt top zijn trouwens…

    1. Opgelost, met een OTA update van MiUI op de telefoon! Nou ja, niet helemaal… vergeleken met IOS is het geluid veel te zacht en te weinig bas. Met exact dezelfde radio-app en dezelfde zender klinkt IOS veel BETER dan de autoradio zelf, en Android SLECHTER dan de autoradio zelf.

Geef een reactie