Overstappen van iPhone naar Android in 2024

android vs ios apple vs google

– Update: 25 januari 2024 –

Hier tips voor iPhone-naar-Android overstappers. En van iPad-naar-Tablet. Ik stapte zelf ook over. Op een tablet al eerder, zie deze blog. Scheelde me al meer dan duizend euro. Kon ik mooi een MacBook van kopen! Want qua laptop blijf ik wel Mac…

Overstappen kost wel tijd en geduld. Het design van Android is anders, en kan soms niet tippen aan IOS. Maar sommige dingen zijn juist beter op Android. En veel functies zijn uitgevonden op Android.

De eerste stap krijg je tijdens het instellen vanzelf: gegevens kopiëren via android.com/switch

overstappen van iphone IOS naar android 2023

Ik stapte over van een iPhone X van € 1.400 (die Apple niet kon repareren). Ik nam een Poco X3 van €180. En van iPad stapte ik over naar een Redmi Pad SE van €160. De Poco X3 zou nu inmiddels de Poco M5s zijn, of de Redmi 13C vanaf €160. Poco en Redmi zijn allebei Xiaomi.

Het bevalt verbazend goed, beter zelfs dan mijn iPhone X en iPad. Dat had ik niet verwacht. Ik heb die Poco ruim twee jaar en wil niet meer terug. Sommige dingen vielen aanvankelijk even tegen, maar dat viel op te lossen. Zoals de datum in het icoon van je agenda. Dat kan met Day Widget:

Day Widget met datum en dag. Als je erop klikt ga je naar Agenda. Het weer (Weawow) met live icoon. En als je daar op de tijd klikt ga je naar de wekker.

Facetime = Whatsapp

Facetime is er uiteraard niet, maar iedereen gebruikt toch Whatsapp, ook om mee te beeldbellen. Oude gegevens overzetten van Whatsapp gaat ook vanzelf goed, of maak desnoods een backup vanaf je iPhone en installeer het hier opnieuw.

Face ID en vingersensor

De vingersensor is geniaal op deze Poco: die zit namelijk aan de zijkant. Daar waar je ‘m toch al vastpakt. Totaal niet in de weg dus. Briljant. Face ID voor unlock zit er ook op, via de camera, zonder dure 3D scanner. Voor betalingen en zo blijf je wel de vingersensor gebruiken (of de pincode). Prima dus.

Widgets

Widgets zijn een van de vele Android-uitvindingen. Lang-klik een open plek op je homescreen. Kom je wel uit. Iconen kun je veel beter ordenen, ook met open plekken erbij als je dat wil. Echt veel beter.

Notificaties, Control center, gestures

Langklik een icoon om notificaties in te stellen. Beter dan IOS! Notificaties is veeg-naar-beneden op de linkerhelft, en Control Center is veeg-naar-beneden op de rechterhelft. Hoeft dus niet van bovenaf: die veegbeweging kan overal. Beter! Zoeken is veeg-omhoog. De Assistent is veeg-vanaf-een-onderhoek.

Zo stel je dat allemaal in – als dat nog niet zo is:

 • Kies Aanvullende instellingen > Volledige schermweergave. Veeg nu van onder voor Home, veeg-en-hou-vast voor de App switcher. Veeg vanaf de linkerrand voor Terug (vanaf de rechterrand kan ook). Siri (Assistent) is veeg vanaf de hoek, linksonder of rechtsonder.
 • Screenshots is drie vingers naar beneden. Of drie-vinger-langklik om een vakje te trekken.

Terugvegen is briljant (vanaf links of rechts). Dat kwam pas veel later op de iPhone (en dan alleen maar aan de linkerkant).

Reachability heet hier Eén-hand-modus. Werkt hetzelfde: veeg op de onderrand naar onder, om het scherm naar onder te trekken, zodat je bij de bovenkant kan.

Android: gebaren in 30 seconden

Android: Vergroting (3x tik)

Screenshots op Android

Agenda en Adresboek (Contacten)

Mijn adresboek en agenda stonden altijd al op Google, ook op mijn Mac en iPhone. Ik gebruik daar in de Apple Agenda het account van Google. Dan kan je agenda’s delen, ook met Android, Mac en PC. Dat kan niet met iCloud. Zie deze blog.

Kort gezegd: bij het instellen van je Gmail vink je ook Agenda en Contacten aan.
(Eventueel overstappen door alle items te knippen en plakken)

De Sync moest ik nog wel aanzetten:
Agenda > Menu > Instellingen > Tap elke agenda > Tap “Synchroniseren”.

Ik vond de Google Agenda lelijk, maar dat is inmiddels verbeterd. De MiUI-app vond ik mooier, maar die had geen kleuren, dus die viel af. Aan de kleur kan ik namelijk zien bij welke agenda het hoort. Nogal essentieel!

Inmiddels heb ik ook OneCalendar. Ook top, zeker de betaalde versie van €5.

Agenda sync

Bij mij werden een aantal Agenda-items niet getoond. Wat bleek? In de Agenda-voorkeuren > Algemeen op mijn Mac stond de Standaardagenda op: “werk”. Dat is bij mij een abonnement: die items kun je niet wijzigen. Nieuwe items kwamen dus in die Agenda, en waren dan op ander devices niet zichtbaar.

Nu is het dus opgelost, door als standaardagenda (ook op mijn Macs) de goede agenda te kiezen.

Mail

De standaard mail app van Xiaomi is Edison. Je kan 1 tot 4 regels preview instellen, je kan op conversatie groeperen, handtekeningen beheren en je kan al je accounts er in aanzetten – JA, zelfs je iCloud-account!

Alleen is het standaard lettertype voor platte tekst (dus kale mailtjes zonder opmaak)  ontzettend lelijk, te klein, en niet aanpasbaar.

Outlook en Gmail zijn er uiteraard ook, maar die accounts kun je dus ook in Edison aanzetten. Die Edison voldoet verder prima, afgezien van die ontzettend lelijke platte tekst. Outlook heb ik ook, maar die kan niet eens 4 regels previewen, dus dat is totaal ongeschikt voor email ;).

Wekker: geniaal

Een iPhone kan je niet uitzetten ’s nachts, want dan gaat de wekker niet af. Dat kan met deze Android wel: de wekker start de telefoon zelf op. En er zijn mooie wekkergeluiden zoals natuurgeluiden. Heerlijk! Mooi! Goed! Briljant! En het instellen is supersimpel, ook allerlei weekschema’s. Probeer dat maar eens op IOS! Wat een ramp is dat daar.

Veiligheid, Find-my, virusscanner, backup

Er zit vaak een extra “schil” om Android. Bij Xiaomi is dat MiUI. Updates gaan tegenwoordig ook goed. Google Play is de App Store, en er is geen overbodige rare “bloatware”. De Poco vroeg bij het installeren wel vaak om een Mi-account, maar dat heb ik telkens geweigerd. Vooral bij Find-my-phone vroeg hij daar nog vaak om, maar dat staat al aan via Google, net als de backup overigens. Check het maar!

De virus-scanner was niet van Google, maar van Xiaomi. Dus die zet ik liever uit.

Foto’s en camera’s

Google Photo had ik ook altijd al op mijn iPhone, in plaats van iCloud. Dus wat dat betreft was ik ook al overgestapt naar Google. De interface is vergelijkbaar, en voor Live Foto’s (bewegende foto’s) zijn er apps. De camera’s op mijn goedkope Xiaomi zijn zelfs beter dan die dure iPhone X: meer scherpte, een extra groothoek-lens, meer mogelijkheden, beter in het donker en betere stabilisatie. Ja, echt waar! Bekijk de testen maar, of geloof me op mijn woord…

Notities: Keep

Google Keep is perfect voor Notities. Helaas kan je Apple Notes niet exporteren (Keep kan dat overigens ook niet). MAAR: als je je Gmail als account voor Apple Notes aanzet (op je iPhone) dan staan al je Apple notes ook in je Gmail: in de map Notes.

Xiaomi heeft ook een eigen Notes app, met Xiaomi account, maar die gebruik ik dus maar liever niet.

Toetsenborden

Voorspellende tekst hebben ze al eeuwen op Android, ook in het Nederlands. Kwam bij Apple pas in IOS13. Swype kan ook al lang op Android, kwam bij Apple pas in IOS13 en dan alleen in het Engels. Dicteren gaat ook prima op Android. Je cursor bewegen kan door te vegen over de spatiebalk.

Chrome / Firefox / Adblocker / Reader / Passwords

Ik gebruik Firefox als browser. Die heeft ook en passwordmanager. Met uBlock origin erin als Adblocker. En een goede Reader-functie: zie deze blog.

Google Pay: met je telefoon betalen via NFC

Met NFC kun je betalen met je telefoon (en je OV-pas koppelen, wat op iPhone niet eens kon). Het instellen bij de ING ging eenvoudig. Vaak moet je bij het afrekenen nog wel je pincode invullen, op je telefoon. Dat zie je dan op het scherm wel. Ietsje onhandiger dan iPhone, maar het werkt.

Er is nu ook Google Pay. Dan is het exact hetzelfde als iPhone, maar alleen als je bank het ondersteunt.

Betalen op webshops gaat perfect met QR-codes, met de vinger-sensor ter identificatie. Heerlijk, prima, snel en soepel allemaal.

USB-C, mini-jack, SD, dual SIM

Dat is ook al zo heerlijk. Want dat heeft een iPhone allemaal niet. Je kan dus opladen met elke USB-C-lader, ook met die van een laptop. Je kan je MacBook zelfs opladen met de telefoonlader. Je kan ALLE oordopjes direct gebruiken. Je kan een USB-C DAC gebruiken voor top-Hifi. Je kan het geheugen uitbreiden met SD-kaartjes. Je kan er twee SIM-kaarten in doen: voor werk en privé of een buitenlandse SIM. En dat kon een iPhone ALLEMAAL niet!

Android Auto

Android Auto is zeer vergelijkbaar met CarPlay. Nu ook met split screen. Hier wat troubleshooting mocht je nog wat zoeken. Zie ook een standalone Wireless Android Auto-scherm.

Als de USB-verbinding niet werkt kan je dat zo oplossen.

Weer

Zie de beste weer apps op Android en IOS.

Aandelen apps

De aandelen app van Apple was een toonbeeld van een perfecte UI. Maar Google Finance en Yahoo zijn ook erg goed. Nadat ik ontelbaar veel apps heb geprobeerd kocht ik voor € 5,- de app Stoxy Pro. Die is zelfs beter dan die van Apple.

TIP: op een MacBook kan je nu ook iPhone apps installeren. Dus ook de Apple Aandelen app.

Leuke Android-verrassingen

 • Swipe op home naar links voor nieuws.
 • Veeg over de spatiebalk om de cursor te verplaatsen (instelling bij toetsenbord).
 • Face Unlock zit er ook op, sinds Android 12
 • Veel apps zijn vrijwel identiek als op IOS: Netflix, Spotify, NOS, Google Maps, Bankieren, Buienradar, Buienalarm, Weawow, Parkeren, Felyx, OV, Teams, Dropbox, Radio, PostNL, Kompas, Kranten – om maar wat te noemen…
 • Drie keer tik voor inzoomen (instellingen > Vergroting). Of 3x tik en hou vast, voor een tijdelijke vergroting.
 • Screenshot: veeg drie-vingers-naar-beneden.
 • Vergrootglas? Gewoon inzoomen met de camera!
 • Siri is “veeg-vanaf-onderhoek“. Zeg bijvoorbeeld “Tolk modus van Italiaans naar Nederlands”.
 • “Oppakken om te wekken” zit bij Vergrendelscherm. Kost wel batterij.
 • QR codes met de camera (het QR knopje) of met de bank-app
 • In de camera kun je tekst live vertalen, met Google Lens (icoontje).
 • De Dictafoon heet “Recorder”.
 • Met Broekzakmodus, goed zo Google! Er zijn nog steeds teveel broekzakbellers op iPhone
 • Quick reply heet Zwevend venster (bij Speciale functies): op je homescreen kun je snel beantwoorden via trek naar beneden. 

 – – TEGENVALLERS / NOG NIET OPGELOST – –

Laat maar weten in de comments, met dank!  Ik heb inmiddels nog maar één vraag:

Bellen via Wifi – hoe dan?

Op mijn Poco (met Tele2) heb ik de instelling voor VoWifi (Voice over wifi) niet. Normaliter zit dat in de telefoon-app > drie puntjes > Instellingen > Bellen via Wifi / VoWifi. Het ligt niet aan Tele2, want die hebben dat ook voor Android. Misschien gaat dit automatisch??


26 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Bellen via Wifi – hoe dan?

  Open je telefoon app. Klik op 3 dots boven elkaar. Kies instellingen en klik op bellen voa wifi. Je wifi moet wel aan staan. Als je belt gaat ie via wifi als dat kan of via 4g als je buiten bent en geen wifi hebt.

 2. “Ik weet precies wat er wel en niet naar Google gaat en daar is geen bedreigende content in het spel, nu niet en in de toekomst niet.” las ik hierboven. Maar als er data naar Google gaat, dan kan je niet tevoren weten of het wel of niet bedreigend kan zijn. Geen data naar Google (of wie dan ook) is per definitie veiliger. Hoe je dat kan voorkomen en ondertussen wel volledig gebruik kan maken van Google-dienstverlening blijft onduidelijk.

 3. behoorlijke weer app Android – WEAWOW. Ziet er gelikt uit en geeft heel veel informatie zoals luchtkwaliteit, dauwpunt, UV- index, hPa druk enz. Weer Provider kan je zelf kiezen. Misschien eens proberen?

 4. Typisch voor Apple kinderen. Klagen over iets waar niet over te klagen valt. Voorlopig “mag” ik nog steeds doen en laten op mijn Android devices zoals ik me dat ZELF voorstel in plaats van het gereformeerde (veel te dure)Apple. Enneh….wie zegt dat je Google nodig hebt. Gewoon slim zijn en de wereld ligt aan je voeten.
  Heb noodgedwongen nog een iPad Air 2 op de schoorsteen staan maar daarmee kan ik helaas niet mijn 2K video’s van mijn beveigigingscamera’s bekijken. Want dat kan niet in iOS. Pffffffff
  Android is gewoon het beste.

 5. Dag Aardjan, zou je iets willen zeggen over jouw browservoorkeur? ik vind Chrome top, maar raak wel minder en minder tevreden over Googles ontwikkelingen op mijn Chomebook. Volgende maand komt er een verse Windowsnotebook. Mijn ervaringen met Firefox zijn dat er veel flexbiliteit wordt geboden, en dat de browser voor mij tegelijk wat minder intuitief en gestroomlijnd aanvoelt. Ben benieuwd naar jouw motieven voor Firefox.

   1. Top, dank je. Firefox komt op de nieuw notebook. ik lees net dat er een nieuwe versie is verschenen, waarin de UI is aangepakt. Is kijken of die full screen vanzelf al beter doet, en je met escape eruit kunt.

    1. Nou ja ik bedoelde de Kiosk mode, maar dat is meestal niet belangrijk. Gewoon fullscreen gaat prima, maar inderdaad nog steeds zonder Escape, ook in de nieuwste versie, juni 2021.

 6. Het homescreen kun je aanpassen met verschillende launchers. Ik gebruik Nova. En als weer-app Flowx. En voor de regen waarschuwingen Buienalarm. Op het agenda-icoon staat de datum van vandaag. In jouw geval 31 (vandaag). Bij mij ook. Pak de widget-knop, dan kun je nog wat meer richtingen op. Voor de rest is het vooral veel spelen en ontdekken. Alles is vrij en de hoeveelheid apps eindeloos. Je komt er altijd wel uit. Succes!

 7. Verwachtingen van apps willen nog wel eens flink verschillen. Weer: Zowel op iPad als android phone yahoo weather en buienalarm. Agenda: Onecalender (in lijst view).

 8. Moraal van het verhaal: Android kan je niet goed gebruiken als je niet ook met Google in zee gaat. Als je bij Google weg wil blijven dan is Android geen alternatief voor Apple.

   1. Laten we de twee kwaden met elkaar vergelijken. Op grond van hun motieven/dna.

    Apple is groot geworden met het verkopen van doosjes met electronica erin. Door design, interface en een online-omgeving met gekoppelde diensten blijf je ‘gevangen’. Waardoor je in de toekomst meer van die doosjes blijft kopen. Geen ontsnappen mogelijk, een lock-in. Recent profileren ze zich als pro-privacy. Dat bijt hun verdienmodel niet, het kan twijfelaars zelfs overhalen. Het is in ieder geval goede pr.

    Google verkoopt geen doosjes, maar aandacht van consumenten aan adverteerders. Wij zijn dus het product in plaats van consument. Om ons gevangen te houden hebben ze fijne interfaces voor allerlei dagelijkse behoeften. Je kan er praktisch niet aan ontsnappen, zoals je wel bij Apple volledig weg kan blijven. Omdat het zo moeilijk is uit de klauwen van Google te blijven geven veel mensen het gelijk op. Je krijgt er fijne diensten en interfaces voor terug. Gratis veelal en vaak beter dan betaalde alternatieven.

    Allebei erg dus, lastig kiezen. Andere benadering dan maar. Wat nu als het bedrijf zomaar volledig wegvalt? Verzin maar iets geks, dat de EU op een economische sanctielijst van de VS komt te staan. Een chantage van binnenuit.

    Apple. Geen updates voor de doosjes en software meer, maar de eerste tijd blijft het meeste werken. Backup en nog wat diensten doe je niet meer met iCloud maar anders, lokaal bijvoorbeeld.

    Google. Grote disruptie voor je dagelijks leven. Je bent alles kwijt, want alles zat in ‘de cloud’. Onbereikbaar per e-mail.

    Hm…

    1. Wat een complete bak nonsens, niets is zoas jij je het voorstelt, voor alles is een moeiteloze oplossing voorhanden. Je kunt bijvoorbeeld op Android alle reclame en heimelijke tracking disabelen middels Blokada, zie elders in deze comments.
     Ook doet Google, die inderdaad een grage verzamelaar is van gegevens, maar ook dat is uit te schakelen, niet moeilijk over third-party apps die je mail lokaal laat storagen.

     Grote verschil tussen Apple en Google is dat beide bedrijven standaard uit zijn op zoveel mogelijk invloed, maar dat Google de mogelijkheid open laat om, met enige moeite, maar heus niet veel, dat te passeren. Advertenties, reclame überhaupt, tracking etc, ik zie het nooit en te nimmer, ik kijk geen tv en ik zie online ook nooit advertenties dankzij een goed afgestelde Android omgeving en Firefox, te complementeren met uBlock Origin en nog wat add-ons als Privacy Badger.

     Kijk ook eens naar andere repositories als F-Droid, een beetje de GitHub op Android gebied.

     1. Ook als je zelf geen advertenties ziet van Google ben je wel een waardevolle container met data. Via jou kunnen je connecties weer beter geprofileerd worden voor adverteerders. Ik kan me goed voorstellen dat Google al een team heeft zitten op de gebruikers die aan reclame willen ontsnappen. Interessante doelgroep om van te leren.

      En uiteindelijk is elk Amerikaans bedrijf verplicht om gegevens te overhandigen als justitie erom vraagt. Ook zijn er internationale overeenkomsten met bevriende landen.

      Zoveel data in handen van 1 bedrijf is ziekmakend eng. Er is altijd de dreiging van infiltratie, labiele of chantabele werknemers die lekken kunnen inbouwen. Je weet niet hoe de toekomst eruit ziet, maar die data blijft je achtervolgen. Ook als die een verkeerde voorstelling van zaken geeft.

      Dan toch liever een bedrijf dat er prat op gaat data te wissen en vooral kekke doosjes, downloads en streams wil verkopen.

      1. Merkwaardig, met de data die google niet van mij heeft, gaan ze me volgen omdat ik een interessante doelgroep ben, want ze hebben mijn data niet?

       Ja, ik weet van metadata en de hele rambam, je argumenten snijden eenvoudig geen hout. Ja google is een enge mastodont en databullebak, maar er is omheen te werken, daarom ben ik juist oninteressant, want het zijn er maar enkelen die de grootmacht ontwijken en toch de diensten gebruiken, maar dan met mate.
       Ik weet precies wat er wel en niet naar Google gaat en daar is geen bedreigende content in het spel, nu niet en in de toekomst niet.
       Lees je eens in, dan zijn je aanhoudend loze commentaren onnodig.

 9. https://blokada.org/ een adblocker voor je complete telefoon, dus ook binnen diverse apps. Zowel android als ios. Versie op playstore is niet het zelfde dan via bovenstaande website. Pas op je moet dus op Android een beveiliging uitzetten dat je ook apps buiten playstore mag installeren. Wil je zeker zijn zet deze dan later weer aan.

  1. Correct en van harte aanbevolen, voordeel van Android is ook dat je meerdere repositories kunt gebruiken, niet enkel Play van Google.

   (Zij-)installeer F-Droid en vandaaruit Blokada en verwonder je over alle andere fantastische apps die die store je biedt, zonder tracking, zonder reclame.

 10. Kan het zijn dat je multimedia systeem in de auto verouderd is? Ik gebruik Android Auto al heel lang en herken niet jouw problemen.

  1. Same here. Perfect geluid via Spotify over Android Auto. @aartjan: heb je hetzelfde slechte geluid middels Bluetooth ZONDER de Android Auto kabel? Of wordt het geluid beter als je Bluetooth uitzet terwijl je met de Android Auto kabel verbonden bent?

   Split screen in Android Auto zou wel echt top zijn trouwens…

Geef een reactie