Check je hart zelf met een bloeddrukmeter / hartslagmeter / ECG app

– Update: 10 april 2024 –

Hart- en vaatziekte komt veel voor, vooral bij mannen boven de 50. Een van de risicofactoren is een hoge bloeddruk. Dat heb ik zelf ook. Als je dat regelmatig zelf kan meten met een bloeddrukmeter krijg je daar beter inzicht in. En een ECG of hartfilmpje kan je zelf ook maken.

Ik had laatst gewoon een griep die op mijn hart was geslagen. Op slag was ik hartpatiënt. Of misschien lag het aan de kapotte zenuwen na mijn operatie aan mijn sleutelbeen, want die liggen dichtbij je hart. Anyway, ik moet voortaan op mijn hart gaan letten, en ik moet allerlei onderzoeken gaan doen. Dus nam ik om te beginnen maar zo’n oplaadbare meter voor €15:

bloeddrukmeter hartslagmeter oplaadbaar

Zo meet ik dan af en toe mijn bloeddruk en hartslag. In het geheugen kun je alle metingen opslaan en later aan je arts laten zien. Je kan ‘m ook voor twee personen gebruiken, met twee aparte geheugens dus.

Een bloeddrukmeter zit soms ook op smart watches, maar dat kan nooit goed werken. Dat moet gewoon met zo’n drukband. Je hartslag meten kan wel prima met slimme horloges of met gratis apps. Heel nuttig als je een hartritmestoornis hebt of vermoedt. Een van de beste apps vind ik HeartRate+, waarmee je ook hartcoherentie kan trainen. Ook voor Android. De app meet je hartslag gewoon met je vinger op de camera. Zie dit artikel. Zo kan je een hartritmestoornis ook direct zien en horen, al gaat dat nog een stuk beter met een hartfilmpje of ECG erbij:

Gratis Hartritmemonitor app met ECG

Zo’n hartfilmpje zit op deze Hartritmemonitor-app (ook voor IOS: Heart Rate Monitor). Hij meet je hartslag via je vinger op de camera. Je ziet en hoort het ritme dan. Er zijn een aantal instellingen zoals hoe lang je wil meten, of je er geluid bij wil, en hoe gevoelig hij is. De metingen kan je opslaan, en daar kun je ook doorheen scrollen om het gehele filmpje te zien:

hartritme ecg app

Fitness Ring: hartslag meten

Hartslag meten kan ook met een fitness band (€30) of met deze fitness ring (€17). Die kunnen dag en nacht je hartslag monitoren, bijvoorbeeld om de tien minuten. Daar merk je dan niks van, het gaat automatisch. Je kan waarschuwingen zetten bij een te lage of juist te hoge hartslag. Maar je kan geen hartritmestoornis zien of horen, en er is ook geen hartfilmpje. Dit geldt overigens voor de meeste fitness horloges en smart watches (behalve die van Apple). Maar zo’n ECG kan dus ook gratis, met die app hierboven.

fitness ring hartlagmeter

Bloeddruk meten

Bloeddruk meten moet met zo’n drukband. Dat doet deze prima. Je kan ‘m desnoods ijken bij je huisarts. Je kan dan voortaan zelf meten waar je een hoge bloeddruk van krijgt. En vooral: hoe je die effectief weer omlaag krijgt.

Ik krijg bijvoorbeeld een hoge bloeddruk van artsen om me heen: dat heet het witte jassen syndroom. Serieus! Tijdens het sporten krijg ik uiteraard ook een hoge bloeddruk – maar dat is de bedoeling. Ook kan je het effect van lichte stress zien, en van ontspanning. Hier zag ik bijvoorbeeld hoeveel stress het maken van deze fotootjes kostte:

bloeddrukmeter hartslagmeter, USB-C oplaadbaar voor twee personen Foto Copyright © 2024 AJ Bergshoeff - AARTJAN.nl

Maar als ik daarna even twee minuten relax daalt het ook weer snel:

bloeddrukmeter hartslagmeter, USB-C oplaadbaar voor twee personen. Foto Copyright © 2024 AJ Bergshoeff - AARTJAN.nl

Het bovenste getal is de bovendruk (systolisch), daaronder de onderdruk (diastolisch). En daaronder je hartslag. De groene, oranje of rode streepjes rechts geven aan of de waardes goed zijn (al mag je hier voor man / leeftijd / aanleg wel een streepje afhalen, in overleg met je cardioloog). Onderaan de icoontjes voor persoon 1 of 2 en voor het geluid.

Je kan zo ook zien dat ontspanningsoefeningen zoals deze adem-app goed werken om je bloeddruk en je hartslag snel te verlagen. Of dat je medicijnen werken.

Die band doe je dus strak om je linkerpols, en de meter hou je op de hoogte van je hart. Er zit ook een doosje bij:

doosje Foto Copyright © 2024 AJ Bergshoeff - AARTJAN.nl bloeddrukmeter

Je kan zo ook een hartritmestoornis zien op deze meter:

Hartritmestoornis

Het hartslagicoon toont je hartslag, door op te lichten. Ik had laatst een boezemflutter: dat is urenlang een extreem hoge hartslag. Dat zie je hierop duidelijk, en dan weet je dus dat je als de sodemieter naar de Eerste Hulp moet. Een week later had ik een boezemfibrillatie: dat zie je hierop ook duidelijk, als een extreem onregelmatige hartslag. Ook meteen maar weer naar de Eerste Hulp dus… het is gelukkig beide keren goed gekomen.

Er zit geen ECG of hartfilmpje op, maar je kan het ritme dus wel zelf live beoordelen, zonder grafiekje. Al kan je daarvoor dan beter de Hartritmemonitor-app gebruiken, zie hierboven.

Uit het apparaat komt ook een Engelse stem met de conclusie, en die kan je ook uitzetten: langklik de S, klik dan weer de S, en dan de M om de speaker ON / OFF te zetten.

Verder is de M-knop de memory, zodat je arts al die keren dat je thuis gemeten hebt ook kan inzien. Dat kan ook voor twee personen apart: met de knop S zet je ‘m dan op Persoon 1 of 2, voordat je gaat meten. In de praktijk werkt dit allemaal erg handig en goed. Ook die streepjes zijn superhandig: dan hoef je ook niet te weten wat die getallen betekenen.

ECG oftewel een hartfilmpje

Een onregelmatige hartslag kan je zien op een ECG oftewel hartfilmpje. De Apple Watch en onder andere de Fitbit 6 kunnen zo’n grafiekje maken, maar de meeste andere smart watches kunnen dat niet niet. Maar het kan ook gratis met apps op je telefoon. De Hartritmemonitor-app doet dat bij mij uitstekend.

ECG hartfilmpje met Apple Watch
ECG hartfilmpje met de Apple Watch

Dit artikel was niet gesponsord. Ik hoop dat ik het allemaal overleef en dat ik nog lang zulke blogjes mag schrijven.

13 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Allereerst succes met je nieuwe status van hartpatiënt, AJ. Goede tip om op tijd te starten met monitoren van de gezondheid, dat kan een hoop serieuze klachten in de toekomst voorkomen.

  Mijn status is sinds half februari van dit jaar ook veranderd (van gezonde en vrij sportieve 40-er) naar hartpatiënt.
  Ik heb nu een s-ICD en meet zelf 2x per week mijn bloeddruk via dit bluetooth meetapparaat die ik van het ziekenhuis heb gekregen. Deze is erg gebruiksvriendelijk, verder heb ik geen vergelijkingsmateriaal.
  Als smartwatch heb ik een Huawei watch GT4 gekocht. Huawei heeft een erg goede hartslagmeter, maar kent ook wat nadelen (het is maar net wat je zoekt). Tip: zoek op youtube naar het Engelstalige kanaal van ’the quantified scientist’ voor serieuze metingen van de diverse smartwatches en andere health trackers.

 2. Hoi AartJan,
  Heb je toevallig een goed advies voor een horloge die hartslag meet tijdens het zwemmen? Het zit op veel horloges, maar eenmaal je aan het zwemmen bent slaan de meeste er niet om nog een juiste waarde te geven… (borstband mag ook hoewel ik niet graag mijn gsm onbewaakt aan de kant laat liggen om het uit te lezen) (android)

   1. Ik ben uiteindelijk toch voor een Garmin Swim 2 (200Eur op amazon.de vs 400 op amazon.nl …) gegaan… is de enige die ik vind dat geen negatieve kritiek krijgt over de hartslag meeting onderwater. Ze raden nog een borstband bij aan voor nog een beter resultaat maar ik ga het eerst zonder borstband proberen.

    dcrainmaker (ook een Nederlander) heeft een goeie website om smartwatches te vergelijken.
    https://www.dcrainmaker.com/2019/10/garmin-swim-2-openwater-pool-gps-watch-review.html

    Ik heb de Xiaomi smart band 7 gehad welke gebrand was als de zwemhorloge, zeer slechte resultaten. Geen hartslag meeting tijdens het zwemmen, en de laps waren bijna altijd verkeerd. Bij versie 8 zag ik al vergelijkbare resultaten.

    Garmin heeft ondertussen wel veel nieuwere modellen welke waarsch. een even goed resultaat geven als de swim2 maar mits ik het echt enkel voor het zwemmen nodig heb ben ik niet voor de duurdere modellen gegaan.

 3. Ik had al een goede Medisana bloeddrukmeter maar die is op batterijen die altijd leeg zijn als je hem wil gebruiken. Dus zo’n compacte met accu leek mij handig. Kon ook voor dat bedrag niet niet weerstaan om er één te bestellen moet ik toegeven.

  Hij werkt. Wel netjes op de pols zetten en de meter ter hoogte van je hart houden, zoals aangegeven in de instructie.

  Het is altijd lastig om bloeddrukmetingen te vergelijken, omdat de waardes altijd wat variëren, maar bij een stuk of 6 keer meten met deze meter en de Medisana valt wel op dat de hier besproken meter af en toe wat flinke uitschieters heeft, naar beneden in mijn geval, dus bijvoorbeeld 110 bovendruk in plaats van 125.
  Ik heb geen idee of het de meter zelf is, of dat de meetmethode minder ideaal is. De Medisana werkt met een klassieke klittenband-band om de bovenarm en zit dus altijd op de goede plek. Dat je je pols moet optillen is niet ideaal.

  Als je een hartconditie hebt zou ik in ieder geval de meetresultaten gaan vergelijken met een andere meter om te zien of je hem betrouwbaar genoeg vindt…

 4. Dag Aartjan je duikt ook overal geweldig in ze hebben zelfs smart watch suiker meters voor diabetes patiënten maar of ik dat moet geloven is wel een dingetje. Zelfs voor die paar tientjes laat ik het achterwege. Die computerjes om de pols zitten werkelijk bomvol met sensoren en een laser aan de achterzijde voor iets belangrijks uiteraard. Maar ik houd niet van horloges en me telefoon is meer dan genoeg.. Notabene mag ik je een tip geven voor muziek dan zou ik zeggen EST Met seven days of falling, illusions van Ibrahim malouf.. Word je vast lekker rustig van..
  Groet Paul Heijtel

 5. We hebben al jaren zo’n professionele OMRON in huis die ze ook bij huisartsen hebben staan.
  Inmiddels in 2021 hartoperatie met 4 bypasses gehad.
  Dankzij vroege signalen loop ik nog rond op deze aarde.
  Inmiddels 58 jaar jong ;-)
  Goede tip AARTJAN

Geef een reactie