Fiio i1 review: hifi audio uit je iPhone

– Update: 15 september 2018 –

Op de iPhone 7 zit geen mini-jack. Veel mensen vonden dat lastig, en best wel een probleem. Ik dacht dat het wel meeviel, omdat je er een gratis adapter bijkreeg: van Lightning naar Mini-jack. Maar dat kabeltje is fragiel en raakt snel kwijt. Bovendien moet je het altijd bij je hebben want al je oude en nieuwe hoofdtelefoons hebben mini-jack. Gelukkig is er nu de Fiio i1, onder andere te koop bij HDPHNS. Het is een Lightning-naar-minijack-adapter, maar dan slimmer, beter en met audiofiele geluidskwaliteit. En niet heel duur: 50,-.

Dankzij dit ding kun je op IOS nu uit de Lightning-poort digitale audio halen. Ook in het Apple-snoertje zit een minuscule DAC, maar dan van mindere kwaliteit. Er is sinds Lightning eigenlijk geen andere officiële manier  geweest om digitale audio uit je iPhone te halen. Nu dus wel, met deze Fiio i1. Er zit namelijk ook een DAC-chip in (een digitaal-analoog-converter), van hogere kwaliteit. Alle muziek klinkt dus beter. Nu kun je dus je favoriete top-hoofdtelefoon gebruiken op je iPhone, in de hoogste geluidskwaliteit die een iPhone te bieden heeft. Ook kun je de iPhone (of iPad) met dit snoertje gebruiken om muziek te draaien op een goede stereo-installatie, of zelfs als DJ op feestjes. In de toekomst kan je de firmware ook nog upgraden naar 24 bit audio, via de gratis bijbehorende app.

Verder heeft deze Fiio i1 een microfoon, zodat je met elke hoofdtelefoon ook kan bellen. Het snoer is precies lang genoeg daarvoor, en alle controls zitten er op (volume en telefoon opnemen). Hij is ook nog eens MFI ofwel Made For iPhone: gecertificeerd door Apple. Een slim, mooi en goed ding. Hoge kwaliteit voor een redelijke prijs.

Het enige nadeel is dat er geen Lightning INPUT op zit: dan had je ook de iPhone tegelijkertijd kunnen opladen.

Op AliExpress is de Fiio i1 ook te koop voor iets van 43,- en dan is de bezorgtijd een paar weken. Op Amazon is de Fiio i1 hier te koop, dan is het er supersnel in 2 a 3 dagen en dan is het ook veilig voor de douane.

Fiio i1 Lightnig minijack audio DAC met microfoon voor IOS

Fiio is een nieuw Chinees topmerk in budget Hifi audio.

IOS Lightning naar 3,5 mm koptelefoonaansluiting adapter

Bij de iPhone 7 zit ook zo’n kabeltje. Maar dat ben je vast al kwijtgeraakt of het is kapot. Je kan ‘m bij Apple bestellen voor slechts 9,-. Dat is op zich goedkoop, maar het  is dus niet zo’n heel handig ding. Je kan ze ook heel goedkoop voor 2 euro op Aliexpress kopen, maar de meeste doen het niet: ze doen het eventjes, iets van 30 seconden, en dan zegt IOS: “Dit accesoire wordt niet ondersteund”. Hetzelfde gebeurt met het goedkope kabeltje van de Action, want daar ligt-ie ook:

lightning naar 3,5 mm mini jack adapter
Deze ligt bij de Action, en die werkt dus niet. Niet doen dus!

UPDATE: ik heb er inmiddels eindelijk een gevonden die WEL werkt, en die ook nog beter is dan het Apple snoertje: steviger, en met betere geluidskwaliteit. Werkt ook op de allernieuwste IOS 11.2.5. . Het is deze Enjowi voor 9 euro:lightning audio iPhone dac converter adpater

Er zijn ook nog wel andere goedwerkende kabels te koop, maar die kosten meteen 100 euro. De Fiio i1 is met z’n 50,- de beste en de goedkoopste. Alhoewel het officiële Apple Lightning-naar-mini-jack verloopje (die je bij je iPhone kreeg) ook maar 9 euro kost. Maar die is kwetsbaar, niet zo handig en klinkt ook niet zo goed als de Fiio i1.

Apple Lightning-naar-mini-jack voor 9 euro. Ook met een DAC, maar wel heel kwetsbaar en hij klinkt niet zo goed als de Fiio i1

Audio uit je iPhone op andere manieren

Er zijn ook andere manieren om geluid uit je mobiel te halen. Het kan natuurlijk draadloos via Bluetooth. En het kan ook draadloos via wifi, dat klinkt nog beter en is eigenlijk de meest voor de hand liggende draadloze manier. Maar er is ook nog deze AV-verloopkabel voor 15 euro. Daarmee kan je HDMI en VGA uit je iPhone halen, dus je kan je mobiel op je grote TV of beamer zien. Ook met geluid, ook als is dat niet in de hoogste kwaliteit. Het werkt! Je moet er wel USB-voeding in doen, heel gek. Als je je iPhone kantelt werkt het ook: dan is het beeld fullscreen. Leuk ding: je iPhone op je tv!

Equalizer gebruiken met de Fiio

De equalizer werkt ook gewoon met deze snoertjes. In Spotify op IOS zit de eqalizer bij Bibliotheek > Instellingen. Voor Apple Muziek kan je de equalizer vinden op je iPhone bij Instellingen > Muziek (dus niet IN de Muziek-app)

Fiio K1: een mini USB audiokaart ofwel DAC

Zo’n zelfde mini-DAC van Fiio is er ook met USB, dat is de Fiio K1 voor ongeveer dezelfde prijs. DEze kun je op je laptop of desktop gebruiken als externe audiokaart, ofwel DAC.

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

    1. De equalizer van Spotify op IOS werkt gewoon prima met de Fiio i1 (zit bij Bibliotheek > Instellingen). En de EQ van iTunes (Apple Muziek) werkt ook: die zit weer bij Instellingen > Muziek.

Geef een reactie