iPhone 7 + IOS10 review

– Update: 9 mei 2017 –

De iPhone 7. Mooi hoor. En waterdicht! Hierbij mijn review.

Camera en beeldscherm

Het scherm is prachtig. Superscherp en briljant qua kleur en helderheid. Er wordt een grotere kleurruimte gebruikt, en dat zie je eigenlijk meteen wel. Ook in de camera wordt die grotere kleurruimte (P3) gebruikt. De lensopening is groter (ƒ/1.8) dan voorheen (ƒ/2.2), waardoor foto’s veel beter zouden zijn. Ik heb het vergeleken met een iPhone 6S Plus. Mijn bevindingen:

  • Met weinig licht maakt het weinig uit
  • Met gewoon licht maakt het ook weinig uit
  • Met zeer veel licht is de iPhone 7 veel beter
  • Met zeer weinig licht is de iPhone 7 ook veel beter
  • Met flits is de iPhone 7 ietsje beter
  • De kleuren zijn in alle lichtsituaties ietsje beter

Maar het meest bijzondere was een stukje filmen. Op de iPhone 6S Plus zat voor het eerst optische beeldstabilisatie. Nu zit dat ook op de iPhone 7, dus ook op het kleine model. Ik vond de filmpjes van die iPhone 6S Plus al verbluffend goed. Het gekke is dat het testfilmpje van de iPhone 7 nog beter en vloeiender is dan de iPhone 6S Plus. Een groter verschil dan dat er qua fotografie tussen beide modellen zit.

De iPhone 7 is er weer net als bij de 6 in twee formaten: de gewone 4,7 inch en de grote Plus met 5,5 inch 1920×1080 scherm. De Plus heeft twee camera’s aan de voorkant, en kan zo ook optisch zoomen (2x). Dit grote model heeft inmiddels ook het scherptediepte-effect (bokeh): dat heet Portretmodus. De 7 Plus is bijna 150 euro duurder, dat dan weer wel.

Camera iPhone 7 review
De camera van de iPhone 7 is uitstekend, vooral met weinig of juist veel licht, en met video

iPhone 7: geluid en mini-jack

Het geluid zou dramatisch verbeterd zijn, met stereo speakers en zo. Nou heb ik de kleine 7, dus niet de Plus, maar de 6S Plus klinkt beter op de speakers, waarschijnlijk omdat dat een grotere kast is. De 7 gaat wel iets harder, maar klinkt iets minder mooi. Ach, voor muziek gebruik ik die speakers toch nooit. Het gaat mij meer om stemmen, bijvoorbeeld voor navigatie of filmpjes. En dat is weer wel iets beter op de 7. Omdat het harder is. Ook de telefoonspeaker aan je oor klinkt beter. En dat is eigenlijk veel belangrijker.

De mini-jack miste ik aanvankelijk niet. Maar een los verloopje van 2,- doet het niet meer na een IOS-update. Ook in de auto kan je niet meer muziek luisteren en opladen tegelijk. Daar zijn ook wel weer verloopjes voor, maar die zullen het na een update ook wel weer niet meer doen. Dat is bijelkaa rtoch wel een ramp. De Lightning oortjes die erbij zitten zijn dezelfde als voorheen, en zitten bij mij nog steeds niet echt goed. Het draad is nog dunner geworden, dus deze zijn waarschijnlijk nog sneller kapot dan die vorige. Hoog tijd voor Bluetooth oordopjes

De USB-oplaadkabel is daarentegen nu weer WEL dikker en steviger. Eindelijk. En ook heel fijn dat er gratis een verloopje naar mini-jack bijzit, zodat je andere dopjes nog wel kan gebruiken. Alhoewel dit verloopje heel dun, klein en fragiel is. Raakt snel kwijt ook, en goedkope Chinese doen het dus niet meer na een update.

Uit de Lightning-poort kan je digitale audio halen via een Lighting USB adapter. Kan ook goedkoop voor 4,-. Werkt perfect. Het snoertje gaat uit je iPhone via USB naar een externe audiokaart (DAC), en die gaat naar de stereo. Topkwaliteit HiFi uit je iPhone!

Er zitten 4 microfoons in de iPhone 7 (net als op de 6S). Twee zitten er aan beide kanten van de Lightning poort. Een zit er achterop, tussen de flits en de lens. En een zit er bij de oorspeaker. IOS kiest zelf welke microfoon er gebruikt wordt, afhankelijk van het geluid. Voor video is dat meestal die achterop, gecombineerd met een andere, want het is stereo.

Home button: waterdicht

De home button beweegt niet meer. Maar het werkt perfect zo, met die force feedback ofwel Taptic Engine. Je voelt dat je hem indrukt, maar hij beweegt niet. Dat kenden we al van het scherm, die 3D touch. Echt verbazingwekkend. En het gaat ook minder snel kapot. Mede door zo’n knop is het nu ook waterdicht (tot 30 minuten een meter onder water), en stofdicht. Ideaal toch! Hoe vaak is er in het verleden niet een iPhone kaduuk gegaan door een waterdruppel? Daar zijn we gelukkig eindelijk van af!

Met als enige nadeel dat je door sommige hoesjes de homebutton niet meer in kan drukken, bijvoorbeeld door zo’n waterdichte hoes voor op je fiets/motor. Het scherm kan je dan gewoon nog wel bedienen.

Herstart een iPhone 7 (soft reset)

Met zo’n nieuwe Home Button kan je niet resetten, want er zit geen beweging in. Een soft reset heb je af en toe nodig als je iPhone vastloopt. Op de iPhone 7 kan dat nu door Volume naar beneden + de Aan-knop lang ingedrukt te houden, totdat het Apple logo verschijnt. Dat was vroeger Home + Aan.

Formaat

Het formaat is hetzelfde als de 6. Maar omdat de camera anders / groter is zijn de hoesjes wel weer totaal anders. De nieuwe kleuren zijn glimmend zwart en matzwart. Ik heb een matzwarte, en die blijft tot nu toe perfect, zonder kleine krasjes zoals bij de zwarte 5 destijds.

Opslag: 32GB of meteen 128Gb

Het instapmodel is 32Gb. Dat werd ook wel eens tijd – minder kan echt niet meer tegenwoordig. 64GB bestaat niet meer: eentje groter is meteen 128Gb, voor 100 euro extra (typisch Apple: riant maar duur). Maar wel weer best slim gekozen: 32 is voor heavy users te weinig, en die hoeven vervolgens niet meer te twijfelen tussen de 64 en de riante 128.

Verpakking

Iemand zat te klagen dat het veel minder mooi verpakt is. Ben ik het niet mee eens. De oordopjes zitten nu in een soort gevouwen origami karton. Echt amazing. Gewoon van papier! Veel mooier en beter dan dat wegwerp-plastic.

Snelheid

Volgens tests is hij waanzinnig snel, maar bij mij start hij langzamer op dan mijn iPhone 6S Plus, dus dat is wel gek. Verder is alles snel, dus het is totaal geen probleem. Er zit nu meer RAM in en een extra coprocessor, sneller en slimmer en energie-zuiniger, maar ook totaal anders dan voorheen, en dat verklaart misschien het  niet-snellere opstarten.

Batterij

Is weer iets verbeterd vergeleken met vorige modellen. En hij laadt ook sneller op! Ook belangrijk. Zie ook hieronder: 141 uur op 1 lading! Weliswaar met allerlei zuinige instellingen, en ’s nachts heb ik ‘m vaak ook nog op Vliegtuigmodus. Maar toch!

iphone 7 batterij

IOS 10

Daar kan ik ook al kort over zijn: ik vind het een goede, zelfs briljante update. Van het vergrootglas tot de 3D touch en de drastisch verbeterde Siri, die zelfs ik nu af en toe gebruik: het is allemaal verbluffend goed. En ik ben een zeikerd, kan je nagaan!

In Berichten zitten nu stickers en bewegende achtergronden en zo. Maar als “Verminder Beweging” aanstaat (Instellingen > Toegankelijkheid) dan doen al die dingen het niet. Mooi, ben je meteen van die onzin af. Weer wat updates verder kun je dit ook nog eens afzonderlijk instellen op diezelfde plek. Dus verminder beweging staat aan, maar die geinige nieuwe Message-foefjes kan je wel zien.

Inmiddels is er ook de mogelijkheid om scherptediepte in de camera toe te voegen met de Portretmodus (alleen op de 7 Plus). Dat is echt revolutionair, en zal veel gebruikt gaan worden denk ik. Ik doe dat truukje ook wel eens met Photoshop, en ik kan je zeggen dat het als een tierelier werkt. Je foto’s zien er dan meteen uit alsof ze met eeen dure DSLR (spiegelreflex) met een dikke lens zijn gemaakt.

iPhone 7 vs Google Pixel

De iPhone 7 is zelfs goedkoper dan de Google Pixel (de Android-concurrent). De Pixel schijnt wel een iets betere camera te hebben, al is het afwachten op tests. Maar de batterij van iPhone is beter, en de iPhone heeft ook iets betere privacy en betere updates, en Apple heeft fysieke winkels. En de Pixel is niet eens waterdicht, dus die valt eigenlijk af. Zie ook mijn vergelijking Android vs IOS.

Prijs

Het blijft natuurlijk duur. Ik kon verlengen bij  T-Mobile. Voor dezelfde prijs als voorheen heb je nu onbeperkt bellen, veel data, met EU-data en EU-bellen gedeeltelijk gratis inbegrepen, inclusief het toestel. Vooruit dan maar! De kinderen willen toch al mijn ouwe 6S+.

a7dazza_700b_v3

UPDATE: netwerk valt uit na switch tussen 2G/3G/4G

Als je Batterijbesparing aan hebt staan en je switcht tussen 2G/3G/4G valt het mobiele netwerk vaak helemaal weg. Je kan het oplossen door Batterijbesparing even uit te zetten. Dat kan daarna weer aan.

1 Reactie

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Je schrijft in denktaal. Erg makkelijk om te lezen. Is ook een goed product. Ga zo door. Probeer eens binnen te komen bij consumentenbond en ik zie er ook wel een komisch tv programma in hoe jij producten uitkleedt.

Geef een reactie