Film & TV tips 2023 Q2 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

– Update: 25 juni 2024 –

Ik ben al die filmmakers oneindig dankbaar. Ze hebben me zoveel gegeven. Wat kan ik terugdoen? Nou ja, ik kan in ieder geval elk kwartaal de beste films en series vijf sterretjes geven. Zodat deze nieuwe pareltjes niet ongezien aan je voorbijgaan.

(Deze topfilms en tv-series uit het tweede kwartaal van 2023 zijn nu uit op DVD of verhuur, en komen vroeg of laat ook op allerlei zenders en streamers).

Topfilms 2023 tweede kwartaal

Reality (6,7)  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Een 6,7 op IMDB is al een hoog cijfer voor een film. Toch zou ik ‘m nog veel hoger waarderen. Want deze film is uniek: het script is niet geschreven, maar het is een transcript van een woord-voor-woord waargebeurde inval van de FBI bij Reality Winner (ja, ze heet echt zo), een vermeende klokkenluider. Let ook op het eind want is namelijk verpletterend, ook al duurt dat maar een paar seconden. Sydney Sweeney acteert alles fenomenaal. De camera, de art direction, de muziek en het geluid zijn allemaal veel creatiever en hoogstaander dan je aanvankelijk denkt. Het is eigenlijk een masterclass filmmaken en script schrijven. Met de realiteit als leermeester. Wat doe je bijvoorbeeld met huisdieren, en met kuchjes van de karakters? Het was ook al eerder een succesvol theaterstuk: “Is this a room?”. Met overal Awards. Nu dus ook verfilmd.

Air (7,5)  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De meest legendarische sportschoen uit de geschiedenis is natuurlijk de Nike Air Jordan. In deze film volgen we dat verhaal. Nike is dan nog lang niet zo groot als nu. Een van de Nike-medewerkers gaat proberen om rijzende superster Michael Jordan te strikken. De film is met veel liefde en humor gemaakt, naar een oud script dat compleet nieuw leven werd ingeblazen door boezemvrienden Ben Affleck en Matt Damon, die ook regisseren en hier heerlijk acteren. Dat zijn twee creatieve toptalentjes – als ze maar iets hebben wat ze zelf leuk vinden. Zoals dit dus.

Paint (5,0)  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Wow, een vijf komma nul. Het grote publiek vind het dus niet leuk als hun lievelingetje Bob Ross op de hak wordt genomen. Owen Wilson speelt Bob. Een film over Bob Ross, dat zegt toch al bijna genoeg. Dat is heerlijk, dat is geniaal, dat is lief, leuk en mooi. Maar dan wel graag met veel humor en vette ironie! Nou, dat komt hier wel goed. Prachtig top-vermaak, druipend van het sarcasme. Heerlijk. Een van de beste vijf-komma-nul films ooit.

Big George Foreman (6,6)  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Het ongelofelijke en absurde levensverhaal van wereldkampioen zwaargewicht boksen George Foreman. Allemaal waargebeurd. Een indrukwekkende biopic, en ook al kunnen de acteurs totaal niet boksen: dat geeft helemaal niks, want de rest is allemaal zeer overtuigend en mooi.

Guy Ritchie’s The Covenant (7,5)  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Het plaatje zegt al genoeg, zeker als je er ook nog “Guy Ritchie” en “Jake Gyllenhaal” bij zegt. Geen typische Guy Ritchie-film overigens. Meer een Amerikaanse oorlogsfilm eigenlijk, tot in de puntjes perfect, met alles-erop-en-eraan. Steengoed en superspannend:

To Catch A Killer (6,6)  ⭐️⭐️⭐️⭐️

Met Shailene Woodley en Ben Mendelssohn. Spannende politiefilm met veel actie.

The Last Kingdom: Seven Kings Must Die (6,9) ⭐️⭐️⭐️⭐️

Na de tv-serie volgde dus deze speelfilm, over de Vikingen in Engeland, enigszins historisch – nou ja, een beetje dan. Rond 1000–1100 AD. Nog beter dan de serie. En die was al goed.

The Artifice Girl (6,6)  ⭐️⭐️⭐️⭐️

Over AI. Het script is uitstekend en heel bijzonder, maar de regie is matig, net als het acteren. Maar toch: als je even doorzet na het enigszins bedenkelijk saaie begin, komt er een echt goed verhaal op stoom. Zelfs met een stukje Nederlandse invloed.

Extraction II (7,1)  ⭐️⭐️⭐️⭐️

Eigenlijk een slechte film, met een raar en matig script. Maar de actie-scenes zijn werkelijk van topniveau. Eigenlijk nog nooit eerder vertoond. Het lijkt soms wel 3D animatie, zo perfect is het. Het zal me niet verbazen als dat hier en daar ook werkelijk 3D-computerbeelden zijn. En de stuntmannen zijn tegenwoordig de beste regisseurs. Zelfs de Volkskrant geeft John Wick (ook van een stuntman) nu opeens 5 sterretjes. Maar dat slaat nergens op, afgezien van de actie-scenes dan. Vier sterretjes dan maar?

TV serie tips 2023 Q2

Daisy Jones & The Six (8,1)  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Te zien op Amazon Prime, alhoewel elke serie vroeg of laat ook wel op de andere streamers en op tv komt. Het is een juweeltje van tien afleveringen. Over de opkomst en ondergang van een fictieve wereldberoemde rockband in de jaren zeventig, min of meer gemodelleerd naar Fleetwood Mac. Heel romantisch allemaal. Met een prachtig einde ook. De muziek is ook goed: vier nummers zijn nu al enorme hits geworden.

Zie ook de lange review

beste films en tv series 2023 q2

beste films en tv series 2023 q2

Somebody Somewhere – 7,9  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Echt heel goed en leuk, valt op en in de prijzen:

Black Bird (8,1)  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Met Taron Egerton, die vanuit de gevangenis een serial killer moet zien te framen, allemaal based on true events. Topacteurs, topscript, topregie.

Succession (8,8)  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Een krantenmagnaat, een soort Rupert Murdoch, zo eentje die presidenten in zijn broekzak heeft, moet zijn opvolger aanwijzen. Een van zijn kinderen misschien? Een zwarte satirische dramedy volgt. Erg goed geschreven en geacteerd allemaal. Heel talig, dat wel. Aanvankelijk denk je: hoezo ga ik daarin mee, in zo’n verhaal over botte macht en absurde rijkdom? Maar het is erg menselijk, heel realistisch en verrassend. Met geniale dialogen en doordachte verhaallijnen. En ook al was het voor de schrijvers ongelofelijk lastig om zich in te leven in die absurde rijkdom, je wordt er genadeloos in meegezogen.

Seizoen 4 is echt ook het laatste seizoen, het eindigt hier:

Hole (7,5)  ⭐️⭐️⭐️⭐️

Met Kiefer Sutherland. Niet echt heel goed, maar wel echt heel entertainend.

Love, Death & Robots (8,4)  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Oude serie, maar ik zag ‘m nu pas. Elke aflevering is een afgerond en op zich staand verhaal, telkens door een andere animatie-studio. Alle toptalenten uit de animatiewereld komen langs, met alle soorten 2D en 3D animatietechnieken. Kunst met een grote K: