Xiaomi tv stick 4K review met Android TV 11

xiaomi 4k tv stick review

– Update: 24 september 2022 –

De Google Chromecast was de toekomst van tv. De kleine dongle paste in je jaszak, en zo had je je eigen tv altijd mee. Ook op vakantie of in een ander huis. Als er maar een scherm stond, of een beamer. Je had dan altijd je eigen Netflix, Videoland, NPO, Ziggo, F1 of KPN tv enzovoorts. Hij had alleen geen 4K, en geen afstandsbediening. En de nieuwe 4K-versie was hier niet te koop (UPDATE: inmiddels wel, zie onderaan). Deze Xiaomi TV stick heeft dat allemaal wel, en die is hier wel te koop. Met Android TV 11, Chromecast, Google Play Store en met de Google Assistant: dus stemgestuurd, via de afstandsbediening. De hardware is krachtig en snel. Geheid dus een succes, lijkt mij! Hier mijn Xiaomi tv stick 4K review.

Ik kocht de Global Version met 2Gb+8GB op AliExpress voor 60,-. Hij staat nu ook in Nederland op BOL.com. Deze HDMI-stick is mega-populair. Hij zet de nieuwe standaard in mini 4K mediaspelers – oftewel tv sticks. Er is geen betere – nou ja, inmiddels misschien de nieuwste Google Chromecast.

In de verpakking zit de tv stick, USB-lader, afstandsbediening (zonder de 2 AAA-batterijen!), HDMI-verlengkabeltje, USB-micro-oplaadkabel en de manual:

xiaomi tv stick 4k review

xiaomi tv stick 4K review
Links het HDMI-verlengkabeltje. Bovenaan de afstandsbediening. Onderaan de tv stick. Rechts de USB-lader + snoer.

Xiaomi tv stick 4K review

Je doet de tv stick in de HDMI van een tv. Als het niet goed past gebruik je het korte verlengkabeltje. De stroom gaat via USB. Als de tv geen USB heeft, dan gebruik je de  USB-lader die je erbij krijgt.

Stap twee is de Wifi. Op het scherm zie je wel wat je moet doen: je Wifi kiezen en je wachtwoord intikken. Met de afstandbediening – dus daar moet je eerst nog twee gewone AAA-batterijtjes in doen.

En dan kun je er van alles mee: Netflixen, Disney+, Amazon Prime, Ziggo Go, KPN tv, NPO, gamen, Spotify et cetera. Je moet daar wel abonnementen op hebben, uiteraard. De apps van Deezer, Tidal, Videoland en duizenden games staan ook allemaal in de Google Play Store. En Kodi en Plex ook (losse media player apps). HBO, Viaplay en F1 TV ook.

Je kan ook je telefoon draadloos op het grote scherm tonen. Of je laptop.

Standalone

Je kan ‘m met de afstandsbediening ook standalone gebruiken, dus zonder je telefoon of laptop (dat kan niet met de Google Chromecast). Op de afstandsbediening zit ook het volume van de tv. En je kan ook praten tegen de afstandsbediening, via de Google Assistant. Gewoon in het Nederlands.

Interface

De interface is Android TV 11 / Google TV, wat in het algemeen wordt gezien als de beste interface voor smart tv’s: helder, soepel en snel. Dus daar kom je wel uit:

android tv 11 google tv
Netflix, Ziggo Go en KPN tv enzovoorts gaan perfect. Muziek zoals Spotify ook. Je kan ook je telefoon casten.

Je bedient alles met de kleine handige afstandbediening. Het is dus een volwaardige media player. En dan nog superklein ook.

Audio player

Je kan ‘m ook als Audio Player gebruiken, gewoon met het geluid op de tv-speakers. Of in HiFi-topkwaliteit via een HDMI Audio Extractor, met het geluid digitaal naar je Hifi-set. Vanuit die extractor kan de digitale audio ook naar een DAC (met optisch IN) en dan analoog naar een oude versterker. HiFi via Wifi kan ook op andere manieren, zoals met deze Audiocast met Airplay. Zie ook dit artikel daarover.

Hardware

Hij heeft een krachtige processor en grafische chip, snel genoeg voor 4K. Ik heb een aantal van dit soort TV sticks gehad, maar die waren allemaal te traag, en daar zat ook geen Netflix en zo op. Die waren overigens wel veel goedkoper. Deze is snel en goed, zeer compleet, superklein en toch nog betaalbaar.

Je kan er via de micro-USB-poort op de zijkant een OTG USB-hub aan doen, waar je bijvoorbeeld een keyboard en een muis of een USB-stick met films of muziek in kan doen (als extra geheugen, er zit ook al 8GB geheugen in). En als die hub ethernet zou hebben heb je ook bedraad internet, in plaats van Wifi. Wel jammer dat het micro-USB is, en geen USB-C. Dan had je de USB-C-hub van je laptop namelijk ook kunnen gebruiken.

 • Goede snelle hardware voor 4K, met 2GB RAM | 8GB ROM
 • Uitbreidbaar geheugen via een USB-hub
 • Dolby Vision
 • Google Widevine L1
 • Audio: Dolby Atmos en DTS HD
 • Android TV 11 / Google TV
 • Chromecast: draadloos je telefoon of laptop op het grote scherm, via Wifi
 • Google Assistant via de microfoon op de afstandsbediening (Bluetooth 5.0)

Media sharing? Apple Airplay? Casten?

Via Wifi kan je jouw scherm op de grote tv tonen: “casten”: GoogleCast ofwel Chromecast.

xiaomi chromecast
Je telefoon of laptop draadloos op het grote scherm met Chromecast

DLNA kan met een app: Bubble PnP.

Er moet wel goede snelle Wifi zijn, want hij zendt geen eigen Wifi uit. Miracast zit er helaas ook niet op: dan is er deze goedkope tv stick met 4K, maar daar kan weer geen Netflix en zo op. Maar die heeft wel Airplay, en dat zit weer niet op de Xiaomi.

Voor Apple Airplay kan je ook een Apple TV nemen. Of de nieuwste Google Chromecast met Google TV.

Deze Xiaomi tv stick werkt overigens wel met iPhone en iPad. Download dan de Google Home-app. Start die op en volg de stappen. Via Media > Systeem beheren kan je dan de apps zoals Netflix en Spotify koppelen aan Google Home. Nu heb je in die apps een Casting-knop, vergelijkbaar met de Airplay-knop. En op Windows computers (zie dit artikel) en Apple laptops (zie deze handleiding) werkt het ook:

Vanuit Chrome het hele scherm delen naar de tv
Vanuit een Video-venster kan je ook alleen de video casten
In VLC kan het zo
En vanuit Spotify gaat het bijvoorbeeld zo

MacBook casten

 1. Start Chrome (browser) en kies rechtsboven de drie puntjes > Instellingen > Casten
 2. Kies wat je wil casten: het venster, je volledige bureaublad of een bestand.
 3. Selecteer je Chromecast (de Xiaomi stick dus)

Grote tv, monitor of beamer

Een voorbeeld van een 27 inch monitor die je op deze manier als Smart TV kan gebruiken is deze 27 inch 4K monitor van LG (de best geteste).

En het werkt ook met vrijwel elke oude tv. Of met nieuwe: bijvoorbeeld met deze megagrote Samsung 65 inch tv (1,65 meter) voor €650,-.

En als het portable moet zijn dan kan je zo’n goedkope mini-beamer nemen.

Xiaomi tv stick 4K review: updates volgen nog

Inmiddels heb ik al veel updates in dit artikel geplaatst. Er volgen nog meer updates. Bijvoorbeeld als draadloze tweede monitor. Als Mirror is dat eenvoudig, gewoon met de cast-knop, en dan “Bureaublad”. Maar het is ook mogelijk om de tv als tweede (extended) monitor te gebruiken: zie deze manual voor zowel Mac als Windows.

Laat maar weten in de comments wat jij vindt, of wil weten!

NIEUW: Google Chromecast met Google TV 4K

De 4K Google Chromecast met Google TV is inmiddels ook te koop, voor 59,- hier op BOL.com:

4K goole chromcast google tv
De nieuwe 4K Chromecast met Google TV

Deze is zeer vergelijkbaar en krijgt ook toekomstige Google TV-updates. Met eigenlijk maar een paar kleine nadelen: de stroom kan niet via de USB van de TV, maar het moet met de adapter. Die krijg je er bij, maar er is dus wel een kabeltje naar een stopcontact. En hij kan niet standalone, dus het moet met je telefoon. En Netflix kan niet in 4K maar wel in HD (??). Geen Dolby Digital en geen Dolby Vision. De vrije opslagruimte is maar 4GB.

En deze kan ook Airplay, zie deze handleiding.

Als je Miracast wil dan moet je deze nemen, voor €25,-, maar daar kan geen Netflix en zo mee. Die kan wel Airplay, wat de Xiaomi juist weer NIET kan.


Wil je op de hoogte blijven van updates, abonneer je dan via het rode belletje rechtsonder. Dan krijg je zowel meldingen van nieuwe blogs als van grote updates. Als je je abonneert via de oranje email-VOLG-knop krijg je mailtjes van nieuwe blogs, maar niet van updates.

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affiliate links in. Dat maakt voor de prijs niet uit. Zo blijft de blog in leven. THANK U, LOVE U ALL & TILL NEXT TIME!

37 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik ben helaas de afstandbediening kwijt van de 4k stick. Iemand enig idee waar ik de orginele kan bestellen met bluetooth en ir

 2. is de stadia, xbox gamepass & geforce now app zichtbaar in de store? vooral stadia is ideaal.

  ik weet al dat je kan sideloaden etc… maar soms is het ook fijn dat het al in de store staat.

 3. Ik zou zelf voor de Chromecast met Google TV gaan. Nagenoeg dezelfde prijs. Het is allebei Android TV, maar Google TV is net even anders. Zo krijg je aanbevelingen voor al je services( Netflix, Disney+ etc.) op je homepage. Veel meer gepersonaliseerd dus. Google TV krijgt ook binnenkort een update naar Android 12. Deze bevat een aantal nieuwe functies ten opzichte van Android 11. Zo krijgt het een native 4k-interface en automatische verversingssnelheid-switching om bewegingstrillingen tegen te gaan. Updates via Xiaomi laten vaak enige tijd op zich wachten!

 4. Hoi, interessant zo’n stick. Zou je hier ook youtubevanced op kunnen installeren zodat je youtube kunt kijken zonder reclame?

  1. Ik weet het niet helemaal zeker (heb hem niet) maar volgens mij kan je op deze stick, net als op de Firestick 4k gewoon apps ‘sideloaden’ die niet in de playstore staan. Dat is voor mij het grote voordeel van de Firestick 4k tov Apple TV.. Kijk eens op www troypoint . com voor handige handleidingen. Volgens mij kan je praktisch dezelfde stappen volgen als voor de Firestick

 5. Enig idee hoe ik spullen vanuit spanje naar nederland verscheept krijg? Ik krijg alleen de optie vanuit China. Met als melding dat de verkoper niet vanuit spanje naar Nederland verstuurd?

 6. Hi Aartjan, thanks. Ik overweeg hem wel. Heb een oudere smart tv en die smart software is ruk, loopt vaak vast of doet het mager. Kun je op deze Xiaomi ook een VPN gebruiken? Zou lekker zijn ivm Geo Lock. En is er opslagruimte voor downloads? Thanks!

 7. Kun je vanuit je lokale netwerk streamen zonder dat de stick internet connectie heeft? De chromecast werkte alleen als hij het internet op kon ook al was je lokaal aan het streamen.

     1. Tele2: Unlimited Databundel?
      Je kunt maximaal 20GB per maand gebruiken. Nadat je deze limiet bereikt kun je blijven internetten voor € 0,0030 per MB. Dit kan tot de EU buiten-de-bundel limiet van € 60,50. Je kunt deze limiet voor de huidige maand uitschakelen door EU LIMIET UIT te sms’en naar 1280.

      1. oeps 20Gb / m klinkt niet best, maar dat kan niet kloppen: de FUP is best okee bij Tele2

      2. Heb er ander beeld bij. Max 8 gb p dag en verder extra x gb bundel Booster. Gratis. Kun je gewoon dag op dag doen. Heb veel meer dan 20 gb p maand opgemaakt meerdere maanden achtereen.

Geef een reactie