Top 10 iPad accessoires

– Update: 12 april 2019 –

De baas van Apple beweerde recent dat veel mensen helemaal geen laptop meer nodig hebben. Die kunnen alles op een iPad. Ik kan geen seconde zonder laptop. Maar wie ben ik? En misschien kan het wel, inmiddels?

De grote voordelen van een iPad zijn: goedkoop (nou ja 500,-) en het weegt niks, dus ideaal om mee te nemen. En hij kan heel goed filmen en foto’s maken! Dat kan een laptop niet (tenminste niet makkelijk). Verder kun je veel beter lezen op een iPad. Kranten en magazines bijvoorbeeld.

Als je vooral schrijft, internet, mailt, researcht, tekent of Excel doet, dan kan dat allemaal op een iPad. Het is dan misschien handig om er een extern draadloos toetsenbord bij te doen voor 8,-. Zet je iPad dan ook op een verstelbaar standaardje: deze hieronder bijvoorbeeld. Slim opvouwbaar dingetje, voor maar iets van 3 euro, kan je ook met een iPhone gebruiken:

Of zo’n mooi aluminium iMac-achtig ding voor 7 euro, is eigenlijk mooier en beter:

ipad standaard
Met zo’n aluminium standaard lijkt  je iPad net een mini-iMac!
Draadloos toetsenbord voor 8,-.
Draadloos toetsenbord voor 8,-.

Het zal je verbazen dat veel sneltoetsen het op de iPad gewoon doen: ⌘-Tab bijvoorbeeld, gewoon net als op je laptop! ⌘-S, ⌘-C, ⌘-V, ⌘-A, ⌘-Z, ⌘-X, ⌘-P: al die bekende sneltoetsen die je blindelings doet werken allemaal.

Een slim goed hoesje voor je iPad? Zie deze blog over de beste Apple iPad hoes!

ipad hoesje

Op de iPad is er een slimmer toetsenbord dan op de iPhone. Je kunt op letters direct OMHOOGvegen voor speciale tekens (zoals de Ö en de É). Je kunt OMLAAGvegen voor de tekens die in het klein op elke toets staan. Twee haakjes bijvoorbeeld: schuif OMLAAG op de H en de J. Of 2017: schuif OMLAAG op woqu.

Muziekje luisteren, filmpje kijken, Youtube, Spotify: kan ook allemaal. Kan je zelfs allemaal draadloos naar je tv sturen. Je bestanden op Dropbox of een andere Cloud service / Google Docs / Google Spreadsheets: werkt allemaal.

En als het niet meteen kan, zijn er nog Apps. Ben je scenario-schrijver, dan is er zelfs de Final Draft App – kost maar 20,-. Of kies voor CeltX,  schijnt nog weer beter te zijn. Shot-designer apps voor de AV-mens zijn er ook. Word en Office en zo zijn er natuurlijk ook allemaal. En ga zo maar door. Printen kan ook vanaf een iPad. Zelfs Dj-en kan goed, met apps als DJay Pro.

Fervente lezers kunnen prima uit de voeten met iBooks of andere ebook-apps, en er is Blendle of Topics voor alle kranten en magazines. Bankieren gaat ook prima, want alles wat je ook op je mobiel doet, kan ook op je iPad. Knippen, plakken en multitasken gaat nu ook een stuk beter, sinds IOS11.

Dus stel: je bent geen ontwerper, programmeur, muzikant, architect, game developer of video editor, kortom je hoeft niet te Photoshoppen, te Indesignen, audio op te nemen, 3D te tekenen, ingewikkelde code te schrijven en testen of video te monteren: dan kan je dus alles op een iPad!

Okee, foto’s bewerken kan wel een beetje op de iPad (er is een basic Photoshop en zo), en een videootje monteren ook, zelfs muziek en audio opnemen kan redelijk. 3D kan ook nog wel, en code editen ook, met apps of met codeanywhere. Maar niet riant. Waarom niet? Je mist soms rekenkracht/videokracht, soms mis je opslag en externe apparaten. Het grote scherm mis je altijd, je muis, extended keyboard en je WACOM-tekentablet ook. Veel plugins of speciale software doen het natuurlijk ook niet op een iPad. Met deze Camera Connection kit van 10 euro kan je wel foto’s van een SD kaart halen en die zo importeren. Maar je kan daar geen USB-sticks mee lezen of andere bestanden inlezen. Je kan ook geen harddisk koppelen om vanaf daar filmpjes te kijken. Best wel een ramp!

Tim hoeft blijkbaar niet zoveel te doen. Die zit een beetje te internetten, checkt zijn mail de hele tijd en doet wat met excelletjes. Gaat allemaal prima op z’n iPad!

Geef een reactie