– Update: 9 juni 2021 –
Mijn vorige MacBook Air was alweer zeven jaar oud, en die was heerlijk en perfect. Nu stapte ik over naar de nieuwe MacBook Air 2018. Wat is er nieuw of beter? Zijn er ook nadelen? Hier een hands on review.
Het Retina scherm van de MacBook Air 2018 is in de praktijk veel fijner dan ik had verwacht. Vier keer zo scherp en de kleuren zijn veel beter. De kijkhoek is ook veel beter geworden.
Je moet overigens nog steeds anti-aliasing aanzetten (Systeemvoorkeuren > Algemeen > onderste knop).
Als je een groter scherm wil, bijvoorbeeld voor video-editing, dan kun je dat nu gewoon aanzetten! In Systeemvoorkeuren > Beeldscherm > Geschaald > Meer ruimte. Dit is echt super, dat is virtueel een 20 inch monitor. En zelfs de native resolutie kan je gebruiken met een app. Heb je virtueel een kanjergroot scherm. Maar dan moet je wel goede ogen hebben!
De nieuwe Air is een stuk kleiner dan de vorige Air, want de randen rondom het scherm zijn smaller. Het gewicht is 1,25 kilo en dat is lichter dan de Pro. Hij is ook dunner dan de Pro, omdat hij taps toeloopt. Als je ‘m veel mee moet nemen is dit best een belangrijk verschil.
Het geluid is ook verbeterd. Het kan harder en klinkt beter. Het toetsenbord is ook al beter dan ik dacht. Er werd veel geklaagd over de vlindertoetsen: lawaaiig, snel kapot, en de “travel” was zogenaamd niet fijn. Maar ik vind deze deze derde generatie vlindertoetsen prima. Niks mis mee. Veel beter dan de tweede generatie vlindertoetsen. De verlichting in de toetsen is echt perfect. In standje 1 is net alsof het niet eens verlicht is, terwijl je toch de letters duidelijk ziet. Prachtig en functioneel.
UPDATE: na een half jaar was er al 1 toets half kapot. Dat is wel heel erg! Hij moet nog 6 jaar mee please!! Gelukkig doet-ie het weer na wat schudden, kloppen en op z’n kop houden… Maar weer een paar maanden later is dit echt verschrikkelijk geworden. NOOIT MEER DIT KEYBOARD!! De nieuwe MacBook Air 2020 heeft ongeveer het oude keyboard, dus die moet je doen.
En er zit Touch-ID op, ook heel handig. Dus een wachtwoord hoeft niet meer, ook niet bij al die websites: je legt gewoon je vinger erop. Net als bij iPhones. Dit heeft een MacBook Pro niet. Er zit geen TouchBar op, maar die hoeft niemand. BetterTouchTool is een beter alternatief.
Een mini-jack voor hoofdtelefoon / headset / microfoon zit er gelukkig nog op.
De processor is net zo snel als de snelste i7 uit de oude Air of als de MacBook Pro i5 2017 (zie deze benchmarks). Als je echt snelheid nodig hebt (voor video editing en 3D-rendering) moet je de nieuwste MacBook Pro 2018 nemen: die i5 scoort twee keer hoger dan deze Air, voor 150 euro meer. De MacBook Pro i5 is dus iets beter voor video editing en 3D, alhoewel hij wel groter en zwaarder is, en geen Touch ID heeft (update: inmiddels in 2019 wel). De MacBook Pro i7 scoort zelfs drie keer hoger in de benchmark. Die kost dan wel dik 4000 euro met alles-erop-en-eraan.
De Air heeft ook actieve koeling, wat bijvoorbeeld de 12 inch MacBook niet heeft (update: die ook niet meer te koop is).
De batterij is prima. Bij mij in de praktijk richting 8 uur, wat gezien mijn computer-gebruik best okee is. Want bij mij staat Spotify nonstop aan, met een externe DAC en met Airfoil Equalizer. Allemaal energieslurpers (dat kun je testen met Coconut Battery).
Nadelen MacBook Air 2018
Dan de nadelen, en dit geldt voor alle MacBooks, ook voor de Pro: er zit geen SD-kaart meer op. Dat moet met een adapter. Zo’n handige onzichtbare extra harddisk kan dus niet meer. Er zit ook geen USB meer op, maar dat kan ook met adapters zoals deze van 1 euro, of deze SD kaart lezer USB-C van 3 euro (getest en goed bevonden). Of deze USB-splitter met drie USB-ingangen (3,-). Deze drie zijn overigens allemaal niet USB3, dus niet snel.
UPDATE het toetsenbord is waardeloos, daar ga je vroeg of laat last van krijgen. Je moet nu de MacBook Air 2020 nemen, of de 16 inch Pro, want die hebben weer het oude keyboard.
Video Out kan met hubs. Deze goedkope USB-C hub met HDMI, USB en SD is 15 euro. Of deze kleinere voor 9 euro zonder SD. Allebei getest en goed bevonden. Deze zijn ook snel, want USB3 (de blauwe USB, 1GB per 10 sec).
Die hierboven is 9 euro, lekker compact, en die hieronder 15 euro en daar zit ook SD op. In verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Beide getest: werkt allemaal perfect. Beide met aluminium behuizing, dus mooi, luxe en stevig.Met de snelheid van USB3.
Als je een supersnelle dure videokaart nodig hebt hoef je de Macbook niet meer open te schroeven. Je hangt er gewoon een eGPU aan (externe videokaart), via USB-C / Thunderbolt 3. Dan is het dus ook niet erg dat er niet de duurste en snelste videokaart in de MacBook Air 2018 zit.
Verder zit er ook geen Magsafe meer op. Jammer!
Een ander nadeel is de 128GB SSD. Dat is te klein. Schandalig dat Apple dit nog steeds standaard verkoopt, en dat upgraden zo duur is. Wat nog erger is: je kan je SSD en de RAM nooit meer vervangen. Het zit vastgesoldeerd! Verderop tips hoe je dit nog enigszins kan oplossen.
Verder is er geen TouchBar, maar dat is niet erg, want er is BetterTouchTool. Dat is nog beter.
Conclusie MacBook Air 2018 review
Moet het superklein en superlicht? Dan neem je de MacBook 12 inch. Moet het snel, voor professionele video en 3D? Dan neem je een MacBook Pro, eventueel met dure upgrades. Maar wil je de beste allround, met prachtig 13-inch Retina scherm, de beste batterij en een handig Touch-ID: dan neem je de MacBook Air 2018 (vanaf 1350,-). De batterij, het gewicht, de Touch ID en de prijs zijn beter dan de MacBook Pro. De Air kan ook video-editing en 3D, alhoewel de Pro dan veel sneller is.
UPDATE: het butterfly toetsenbord blijkt na een jaar waardeloos, daar ga je vroeg of laat last van krijgen. Hij gaat haperen en dubbelen. Daar wordt je gek van. De enige twee modellen die dat niet hebben zijn de MacBook Air 2020 en de 16 inch Pro. De rest is slecht.
De MacBook Air 2018 is er in Aluminium, Space Grey en in Goud. Een upgrade naar 256GB en 16GB RAM is aan te raden. Of zie deze upgrade-tips:
Goedkope upgrades MacBook Air 2018
Je kan eventueel nog de instapversie 128GB nemen: zie de blog over hoe je zelf goedkoop kan upgraden
Zie ook de blog over de oude MacBook Air
En zie ook de blog over goedkope USB-C accessoires.
TIP: Zakelijke investeringsaftrek
Via de zakelijke investeringsaftrek over 2018 kan je veel geld terugkrijgen. Het aankoopbedrag moet minstens 2301 euro ex btw zijn. Mag verdeeld over verschillende bonnen, bijvoorbeeld een iPad en een MacBook. Minstens 450,- per bon ex btw. Toebehoren zoals hoesjes, muizen, keyboards en printers mogen ook meetellen, als ze tesamen op de bon met de computer of iPad staan.