MacBook M1 2021 review: een Pro of een Air?

macbook M1 review Air of Pro

– Update: 15 juli 2021 –

MacBooks hebben nu in 2021 allemaal een M1 processor. Die is zo ongelofelijk snel en zuinig dat Apple de concurrentie mijlenver achter zich laat. De beste laptop was altijd al een MacBook Pro of een MacBook Air, en nu in 2021 al helemaal. Hier een hands on review, en een vergelijking tussen de Pro en de Air. Wat is het verschil?

Vooraf gezegd: het verschil is klein. Het zijn allebei de beste laptops op dit moment. Omdat het maar zo weinig scheelt zou ik de Air doen, omdat die veel goedkoper is. Dat scheelt ruim 300 euro. De Air is ietsje kleiner, want hij loopt taps toe. Dat is ook erg mooi. En hij is iets lichter. De Air is er bovendien – behalve in Silver en Space grey – ook nog in Gold. Een andere reden om nu een Air te kiezen is dat er in 2021 een nieuwe drastisch verbeterde MacBook Pro komt, in 14 en 16 inch. Zie verderop.

Snel, zuinig en met IOS apps

Die M1 is bij allebei supersnel en energie-zuinig. In allerlei reviews, benchmarks en Youtube filmpjes werd dat bejubeld. De batterij gaat daarom ook enorm veel langer mee, wel vier keer zo lang, vergeleken met mijn MacBook Air 2018 (zie de review daarvan). Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Je laptop wordt ook lang niet meer zo heet, ook niet bij zware belasting (zelfs niet in Teams – kan je nagaan!), en alles gaat supersnel. Tel daar bij op: het perfecte toetsenbord, trackpad en scherm, en je hebt de beste laptop ooit.

En je kan nu dankzij die M1 ook je iPhone apps op je MacBook gebruiken. Leuk en handig.

De MacBook Air en de Pro hebben allebei Touch ID, dus wachtwoorden gaan met je vingerafdruk. Betalen en unlocken ook, en dat is allemaal ideaal.

Ze hebben allebei een uitstekend groot haptisch trackpad: daar kan je op tappen, en je kan er ook zacht of hard op klikken (heet ook wel Force touch of 3D touch). Die drie verschillende kliks kunnen allemaal aparte functies hebben.

Het nieuwe toetsenbord is heerlijk. Met de goede oude pijltjes. Je kan er een numeriek pad bijdoen als je dat mist. De problemen met de vorige vlinder-toetsen zijn opgelost.

De Touch Bar zit niet op de Air, maar wel op de Pro. Ik heb die juist liever niet, want ik ben gewend aan F-toetsen. Die kan ik blind vinden, en dat kan niet op de Touch Bar. Want daar moet je naar kijken… Maar sommigen vinden de Touch Bar super, als ze er aan gewend zijn. Het is bijvoorbeeld een geniale manier om intuïtief sliders, draaiknoppen, schuifbalken en faders te gebruiken. Ik gebruik allerlei custom gestures via BetterTouchTool. Dat is misschien erg “nerdy”, maar daarom heb ik die Touch Bar ook niet nodig.

Het RAM-geheugen kan in een Pro tot 32Gb, in de Air tot 16Gb. Dat kan je later niet meer upgraden. Maar 8Gb volstaat ook, want de supersnelle SSD kan slim worden gebruikt als extra RAM-geheugen. De SSD kan je ook niet upgraden. Gelukkig is er geen 128Gb-versie meer: dat was echt veel te weinig. Dus je kan niet meer “per ongeluk” de verkeerde kopen, want de instapper is nu ook goed. Alhoewel ik zelf altijd naar 512Gb zou upgraden.

Extra opslag kan overigens ook met een externe schijf, met een USB-stick of met een  SD-kaart.

Pro versus Air: ventilator en graphics

De Air heeft geen ventilator: als hij te heet wordt schakelt de snelheid gewoon terug. Ik vind dat prima. De M1 is zo ontzettend snel dat ik daar geen last van heb. Niet alleen voor kantoor-dingen dus goed, maar zelfs voor audio-visueel, fotografie, grafisch en muziekproductie. Alleen voor de zwaarste 3D- en AV-rendering kan je beter de Pro nemen, met ventilator. De graphics card zit bij allebei geïntegreerd op de M1-chip, dus ook van Apple zelf. Volgens de benchmarks is die bijna net zo snel als de snelste videokaarten in de vorige MacBooks, en is de M1 dus zelfs voor 3D-games geschikt.

Je kan op een M1 overigens geen externe eGPU gebruiken. Dus als je de allersnelste graphics van dit moment nodig hebt, moet je (zoals altijd) een dikke dure desktop nemen.

Het scherpe mooie scherm is bij allebei 13,3 inch Truetone Retina. Als je tijdelijk een grotere monitor nodig hebt, zet je in Systeemvoorkeuren > Beeldscherm > Geschaald > Meer ruimte aan: dan heb je virtueel een 16 inch monitor (moet je wel goede ogen hebben!). De Pro is er ook nog echt in 16 inch. Een externe monitor hang je er ook zo aan, als er maar USB-C (ofwel Thunderbolt 3) op de monitor zit. Maar via een hub of adapter van een paar euro kan het ook gewoon met ouderwetse HDMI. En draadloos (via een Apple TV) kan natuurlijk ook nog.

Nieuwe MacBook Pro 14 en 16 inch in 2021

Er komt  in 2021 nog een nieuwe MacBook Pro, met een groter scherm: 14 en 16 inch. Met de allernieuwste Mini-LED-techniek. Die heeft ook geen Touch Bar meer, en weer wel HDMI, SD en zelfs weer Magsafe! Dat was die oplaadstekker met een magneetje, die losschiet als er iemand tegen aan loopt. Geniaal. Wat mij betreft is die Pro dan verreweg de beste laptop. Verder ook sneller: met de M1X.

Aansluitingen

De Air en Pro zijn ook wat aansluitingen betreft hetzelfde: 2x USB-C. De poorten zijn USB 4, 40Gb/s, oftewel Thunderbolt 3. USB-C was tot 20Gb/s.

Je kan ‘m met allerlei opladers opladen, ook met powerbanks – als het maar minstens 18W USB-C is. Snelladen kunnen ze ook allebei, als je krachtige opladers gebruikt.

De Air en de Pro hebben ook allebei een normale 3,5 mm mini-jack, voor headsets, oordopjes, speakers of microfoons. En Bluetooth en wifi.

Wat zit er NIET op?

Er zit dus geen HDMI op, geen SD, geen oude USB en geen ethernet (bedraad internet). Maar dat kan allemaal met een USB-C hub. Die hoeft niet per se van Apple, want USB-C is een open standaard. Een externe monitor kan via HDMI, of direct zonder verloop met Thunderbolt 3. En draadloos kan het ook via een Apple TV of via media players.

Op de MacBook Pro 2021 – die later dit jaar komt – zit hoogstwaarschijnlijk wel weer HDMI, SD, oude USB, nieuwe USB-C, Thunderbolt 3 en zelfs MagSafe. Dat is allemaal zeer welkom, want die verloopjes zijn fragiel en raken ook altijd kwijt.

Een Wacom tekentablet kan er ook op, een muis en toetsenbord ook: met een hub of draadloos.

Bekijk maar eens die gelikte website van de MacBook M1 Air op Apple.nl, met alle specs op een rij:

macbook M1 review Air of Pro
MacBook Air M1
macbook pro M1 review
MacBook Pro M1

MacBook M1 review: conclusie

De MacBook M1 is verreweg de beste laptop in 2021. Zulke snelle laptops waren ook nooit eerder zo goedkoop. De MacBook Air M1 volstaat voor vrijwel alles, zelfs voor 3D en AV, en heeft geen ventilator of Touch Bar. Te koop op BOL.com vanaf €999,-. De MacBook Pro M1 heeft wel een ventilator en een Touch Bar, en is daarom iets beter  voor zware 3D- en AV-rendering, of als je gewoon die Touch Bar wil. Die Pro staat ook op BOL.com vanaf €1299,-. Maar de MacBook Pro wordt binnenkort drastisch vernieuwd, dus als je de Pro wil kan je beter eventjes wachten: die is sneller, heeft een groter en beter scherm, HDMI, SD en Magsafe, en echte F-toetsen.

– Je kan de SSD en de RAM later NIET meer upgraden! –

Een nadeel: OS migratie

Die M1 heeft met zijn revolutionaire reuzenstap maar één nadeel: ik kon niet migreren vanaf een ouder systeem. Ik moest een clean install doen, op MacOS Big Sur. Maar via iCloud, Dropbox, Gmail en andere cloud-accounts ging dat nog verbazend soepel. Of je moet op je oude Mac eerst Big Sur installeren.

Zie de volgende blog met Installeer-Tips op een nieuw Mac.

Deze MacBook M1 review is niet gesponsord. Bij de opleiding waar ik lesgeef krijgen docenten zo’n heerlijke MacBook M1.

23 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb ergens (weet niet meer waar) gelezen dat deze Mac Air nog wat problemen zou geven als je MS Office wil gebruiken – klopt dat nog of is er ondertussen al geupdated en is dit niet meer het geval?

  1. Draai op m’n MacBook Air zonder problemen O365. Moet m’n Office 2019 nog overzetten maar nog geen tijd voor gehad om licentie probleem (heb de download niet meer) en mag maar op 1 werkstation worden gebruikt.
   Binnenkort maar eens kijken hoe ik dit kan / mag regelen.

 2. Ik kan niet wachten totdat de nieuwe MBP uitkomt, met meer poorten, beter scherm en zonder touchbar. Tenminste, als de geruchten kloppen. Verwachting nu is september. Maar als ’t me te lang duurt, maar aanleiding van je review (bedankt!!) misschien toch een air, want m’n huidige MBP uit 2015 heeft (hoogstwaarschijnlijk door unauthorized reparateur geknoei / mijn roekeloosheid) de geest bijna gegeven.

 3. De SSD en RAM kan je niet uitbreiden of verwijderen van het moederbord.

  De repareerbaarheid van deze laptops is verschrikkelijk laag, zoniet haast onbestaande.

  Dit zou beter moeten kunnen.

  Ik raad mensen met een MacBook aan om heel erg vaak een backup te maken.

  Alvast een laptop waar ik persoonlijk geen fan van ben.

  Blij dat u hem wel geweldig vindt

  1. De ‘repareerbaarheid’ kan beter, maar anderzijds ben je op elke computer net zo goed je data kwijt als de ssd kapot gaat. Het is dus een beetje vreemd om specifiek ‘mensen met een MacBook’ te adviseren vaak een backup te maken. Zet iCloud aan of gebruik Time Machine in combinatie met een tweede, lokale harde schijf. Of allebei. Dan heb je altijd een backup. In geval van Time Machine zelfs eentje waar je uit verschillende versies van documenten door de tijd heen kunt kiezen.

 4. Ik heb na mijn macbook pro 2015, vorig jaar een macbook air 2020 gekocht, helaas geen M1-chip.
  Wat een miskoop was dat. Bij het minste of geringste begint te ventilator als een gek te blazen….alsof de hele ruimte gekoeld moet worden.
  Daar waar Google Meet of Teams op een iPad of 5 jaar oude Surface soepeltjes draait, wordt de MBA helemaal gek.
  Ik hoop dat dat bij deze M1 versie niet geldt….anders toch maar een Pro kopen.

  1. Met de Macbook air 2020 had ik dezelfde matige ervaring. Bij het minste of geringste begonnen de ventilatoren te loeien. Nu heb ik een Macbook Pro M1. Echt een briljant apparaat. Stil (ventilatoren draaien nu nooit, ook niet bij zware belasting in Teams met deling van zware bestanden), super snel en de batterij is heel erg zuinig. Verder ook stabiel systeem. Aanrader!

  2. Heb zelf een mbp 2020mar die blaast ook als een gek met teams en of Chrome.
   Helaas waterschade dus ga nu waarschijnlijk voor de M1 air

 5. Dat is een enorme cliffhanger. Want het lijkt me heel sterk dat je niet gewoon van een Time Machine backup je nieuwe MacBook kan installeren. Of overzetten met Migration Assistant. Gelukkig heb ik geen Dropbox,- Office- of Gmail-accounts.

  1. Ja heel raar, maar een Time Machine backup gaat echt niet, Migratie assistent ook niet. Bizar, maar begrijpelijk omdat dit een totaal andere architectuur is. De overstap is vergelijkbaar met de overstap naar Intel destijds.

  2. Misschien lag het aan mij of aan het te oude OS, want bij anderen lukt het wel via time machine of migratie assistent

  3. Ik heb mijn Macbook Pro 2020 (met Big Sur) via Time Machine heel eenvoudig gemigreerd naar de Macbook Pro M1. Je moet je oude computer dus omzetten naar Big Sur en dan is het echt een fluitje van een cent.

   1. Aha, dank! Ja, dat kan ook! Tenzij je oude laptop het niet meer doet (in mijn geval dus), of je die niet wil of kan updaten naar Big Sur.

Geef een reactie