MacBook M1 2021 review: een Pro of een Air?

macbook M1 review Air of Pro

– Update: 3 mei 2023 –

MacBooks hebben nu in 2021 allemaal een M1 processor. Die is zo ongelofelijk snel en zuinig dat Apple de concurrentie mijlenver achter zich laat. De beste laptop was altijd al een MacBook Pro of een MacBook Air, en nu in 2021 al helemaal. Hier een hands on review, en een vergelijking tussen de Pro en de Air. Wat is het verschil?

Vooraf gezegd: het verschil tussen de 13 inch Air en de 13 inch Pro is klein. Daarom zou ik de MacBook Air doen, omdat die veel goedkoper is (vanaf € 999,-). De Air is ook kleiner, want hij loopt taps toe. Hij is ook iets lichter. De Air is er bovendien ook in Gold. De professionals nemen de nieuwe 14 of 16 inch MacBook Pro, en niet de Air. Zie de review. Maar de Air blijft de beste en voordeligste keus voor de gewone gebruiker.

Snel, zuinig en met IOS apps

Die M1 is bij allebei supersnel en energie-zuinig. In allerlei reviews, benchmarks en Youtube filmpjes werd dat bejubeld. De batterij gaat daarom ook enorm veel langer mee, wel vier keer zo lang, vergeleken met mijn MacBook Air 2018 (zie de review daarvan). Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Je laptop wordt ook lang niet meer zo heet, ook niet bij zware belasting (zelfs niet in Teams – kan je nagaan!), en alles gaat supersnel. Tel daar bij op: het perfecte toetsenbord, trackpad en scherm, en je hebt de beste laptop ooit.

En je kan nu ook iPhone apps op je MacBook gebruiken. Leuk en handig.

De MacBook Air en de Pro hebben allebei Touch ID, dus wachtwoorden gaan met je vingerafdruk. Betalen en unlocken ook, en dat is allemaal ideaal.

Ze hebben allebei een uitstekend groot haptisch trackpad: daar kan je op tappen, en je kan er ook zacht of hard op klikken (dat heet ook wel Force touch of 3D touch).

Het nieuwe toetsenbord is heerlijk. Met de goede oude pijltjes. De problemen met de vorige vlinder-toetsen zijn opgelost.

De Touch Bar zit niet op de Air, maar nog wel op de 13 inch Pro. Ik heb die juist liever niet, want ik ben gewend aan F-toetsen. Die kan ik blind vinden, en dat kan niet op de Touch Bar. Veel professionals vinden dat ook, want de nieuwe Pro’s hebben ook geen Touch Bar meer. Ik gebruik verder custom gestures met BetterTouchTool, en daarom heb ik die Touch Bar al helemaal niet nodig.

Het RAM-geheugen kan in een Pro 13 inch tot 32Gb, in de Air tot 16Gb. Dat kan je later niet meer upgraden. Maar 8GB volstaat ook wel, want de supersnelle SSD kan slim worden gebruikt als extra RAM-geheugen. De SSD kan je ook niet upgraden. Gelukkig is er geen 128Gb-versie meer: dat was echt veel te weinig. Dus je kan niet meer “per ongeluk” de verkeerde kopen, want de instapper is nu ook goed. Alhoewel ik zelf altijd naar 512GB zou upgraden.

De nieuwe Pro 14 inch en 16 inch zijn ook meteen goed, zelfs de instapmodellen.

Extra opslag kan overigens ook met een externe schijf, met een USB-stick of met een  SD-kaart.

Pro versus Air: ventilator en graphics

De Air heeft geen ventilator: als hij te heet wordt schakelt de snelheid gewoon terug. Ik vind dat prima. De M1 is zo ontzettend snel dat ik daar geen last van heb. Niet alleen voor kantoor-dingen dus goed, maar zelfs voor audiovisueel, fotografie, grafisch en muziekproductie. Voor zware 3D- en AV kan je beter de Pro 14 inch of 16 inch nemen, met ventilator. De graphics card zit bij allebei geïntegreerd op de M1-chip,  ook van Apple zelf. Volgens de benchmarks is die bijna net zo snel als de snelste videokaarten in de vorige MacBooks, en is de M1 dus zelfs voor 3D en games geschikt. De nieuwe M1 Pro en Max zijn zelfs nog weer veel sneller.

Je kan op een M1 overigens geen externe eGPU gebruiken. Dus als je de allersnelste graphics van dit moment nodig hebt, moet je de nieuwste Pro 16 inch nemen.

Het scherpe en waanzinnig mooie scherm is bij allebei 13,3 inch Truetone Retina. Als je tijdelijk een grotere monitor nodig hebt, zet je in Systeemvoorkeuren > Beeldscherm > Geschaald > Meer ruimte aan: dan heb je virtueel een 16 inch monitor (dan moet je wel goede ogen hebben!). Een externe monitor hang je er ook zo aan, als er maar USB-C (ofwel Thunderbolt 3) op de monitor zit. Maar via een hub of adapter van een paar euro kan het ook gewoon met ouderwetse HDMI. En draadloos (via een Apple TV) kan het ook.

Nieuwe MacBook Pro 14 en 16 inch in 2021

De nieuwste MacBook Pro heeft een groter scherm: 14 en 16 inch. Met de allernieuwste Mini-LED-techniek, en kleinere randen rondom het scherm. Ze hebben ook geen Touch Bar meer, en weer wel HDMI, SD en zelfs weer Magsafe! Dat was die oplaadstekker met een magneetje, die losschiet als er iemand tegen aan loopt. Geniaal. Wat mij betreft is die 14 inch Pro weer verreweg de beste laptop voor prefessionals. Verder ook enorm veel sneller, met M1 Pro en de M1 MAX processor.
Zie de review.

Aansluitingen

De Air en 13 inch Pro zijn ook wat aansluitingen betreft hetzelfde: 2x USB-C. De poorten zijn USB 4, 40Gb/s, oftewel Thunderbolt 3. USB-C was tot 20Gb/s.

Je kan ‘m met allerlei opladers opladen, ook met powerbanks – als het maar minstens 18W USB-C is. Snelladen kunnen ze ook allebei, als je krachtige opladers gebruikt.

De Air en de Pro hebben ook allebei een normale 3,5 mm mini-jack, voor headsets, oordopjes of speakers. En Bluetooth en wifi.

Een Wacom tekentablet kan er ook op, en een muis en toetsenbord ook: via een USB-C hub of draadloos.

Wat zit er NIET op?

Er zit dus geen HDMI op, geen SD, geen oude USB en geen ethernet (bedraad internet). Maar dat kan allemaal met een USB-C hub. Die hoeft niet per se van Apple, want USB-C is een open standaard. Een externe monitor kan via HDMI, of met een Thunderbolt 3-kabel. En draadloos kan het ook via een Apple TV of via media players.

Op de MacBook Pro 14 ich en 16 inch uit 2021 zit wel weer HDMI, SD en zelfs MagSafe. Eindelijk, want verloopjes gaan snel kapot en raken altijd kwijt.

Er zit geen Windows op, uiteraard. Maar met Crossover van Codeweaver kan je een Windows programma op een M1 MacBook draaien.

De MacBook Air M1 is er nu vanaf 999,- op BOL.com

macbook M1 review Air of Pro
MacBook Air M1
macbook pro M1 review
MacBook Pro M1, nu ook met korting op BOL.com

Accessoires

Voor het eerst heb je ook geen desktop meer nodig. Met zo’n 27 inch 4K monitor als deze best geteste LG vanaf €259,- ben je beter en goedkoper af dan met een iMac. De bediening gaat uitstekend, met 1 knopje, in tegenstelling tot veel andere monitors – waar afstellen altijd een ramp is.

Je kan ‘m via een HDMI-kabel verbinden, ook in 4K. Niet alle hubs en verloopjes kunnen dat overigens. Deze USC-hub doet het wel goed, en deze HDMI-adapter ook. Maar er zijn ook hubs zonder 4K. Het kan ook draadloos, met de nieuwe 4K Google Chromecast of met een Apple TV.

En zie deze blog over goede goedkope covers. Kan voor een tientje. Een poetsdoekje kost bij Apple €25,- maar dit microvezel poetsdoekje van 2 euro is net zo goed. En voor voordelige snelladers: zie deze blog over GAN-opladers.

MacBook M1 review: conclusie

De MacBook Air M1 is verreweg de beste laptop in 2021 voor alle gewone gebruikers. Zo’n snelle laptop was nooit eerder zo goedkoop. Hij volstaat voor vrijwel alles, en heeft geen ventilator of Touch Bar. Te koop op BOL.com vanaf €999,-. Er is ook een 512GB versie (aan te raden, maar niet per se noodzakelijk.)

De MacBook Pro M1 heeft wel een ventilator en een Touch Bar. Maar de Pro is zojuist vernieuwd. Die is nu veel sneller, met een groter en beter scherm, met verbeterde camera, beter geluid, en eindelijk weer met HDMI, SD en Magsafe, en met echte F-toetsen. Dus voor de professionals is de MacBook Pro 14 inch nu verreweg de beste laptop. Zie de review van de 14 inch en 16 inch.

– Je kan de SSD en de RAM later NIET meer upgraden! –

Een nadeel: OS migratie

Die M1 heeft met zijn revolutionaire reuzenstap maar één nadeel: ik kon niet migreren vanaf een ouder systeem. Ik moest een clean install doen, op MacOS Big Sur. Maar via iCloud, Dropbox, Gmail en andere cloud-accounts ging dat nog verbazend soepel. Of je moet op je oude Mac eerst Big Sur installeren.

Zie ook de blog over een nieuw Mac installeren.

Deze MacBook M1 review is niet gesponsord. Bij de opleiding waar ik lesgeef krijgen docenten zo’n heerlijke MacBook M1.

47 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Beste Aart, mooie bespreking, dank. Wel een vraag: als ik nu op zoek ga naar een MacBook M1 2021 zie ik alleen maar resultaten met MacBook M1 2020. 2020 dus. Is dat dezelfde als jij hier bespreekt?

 2. Wat een handige uitleg! Ik ben zelf niet zo handig met laptops en computers. Toch wil ik wel graag een MacBook kopen en dit artikel geeft me een duidelijker beeld. Bedankt voor het delen van dit artikel.

  Met vriendelijke groet,

  Felix

 3. Ik heb een macbook air 2020 met een Ram geheugen van 16 gig. Ik besluit misschien om een M1 Pro of M2 te nemen. Op dit moment gebruik ik mijn laptop voornamelijk veel voor webdesign, video’s en grafisch werk met mijn Adobe programma. Ik vind het ook zo zonde om misschien een laptop te kopen omdat de nieuwe chip heeft.

  Hoe denk jij hierover?

  1. De Air M1 of M2 zijn allebei enorme aanraders, zeker voor wat jij doet. Nu krijg je nog wat geld voor jouw MacBook (als er een i7 in zit), dus meteen verkopen dat ding!

 4. Ik heb een Macbook Air M1 met 8gb en 512 gb opslag. Ik wil graag weten of de 8gb ram voldoende is voor fotobewerking met Pixelmator.

 5. Zijn er mensen die een M1 Macbook air hebben en hier 2 schermen op hebben aangesloten.
  Hoor wisselende verhallen (kan niet / kan wel)

  Als het kan met welke docking station doe je dit dan en ben je tevreden???

  1. Ik heb dit al met de macbook air 2013 zonder problemen kunnen doen met behulp van een fujitsu display port adapter (USB), dus ik kan me niet voorstellen dat de macbook air van nu er problemen mee zou hebben. Je moet dan wel de displayport software installeren.

  2. Heb vandaag getest op een Dell d6000 adapter. Met 2x display Port aangesloten schermen.
   Na installeren DisplayPort drivers werkte de 2 schermen perfect

 6. “Niet alle hubs en verloopjes kunnen dat overigens. Deze USC-hub doet het bijvoorbeeld wel goed, en deze doet bijvoorbeeld niet de volledige resolutie.”

  Hadden hier linkjes moeten staan? Ben wel benieuwd naar een goede hub voor de Air M1 (dat is mijn keuze geworden, mede dankzij jou info, waarvoor dank!)

 7. Beste Aartjan, helemaal met je eens, de air is de beste keuze. Ik heb hem al een tijdje, een probleem is echter dat je met die M1 chip niet meer gemakkelijk Windows programma’s kunt draaien en helaas heb ik dat nog wel nodig. Parallels desktop werkte niet goed voor mij. Wat wel een oplossing is is Crossover van Codeweaver, een programma wat geen Windows emuleert maar wel de mogelijkheid biedt om een windows programma in de MacOS-omgeving te draaien. Wellicht een goede tip voor mensen die twijfelen of ze willen overstappen naar de M1 chip.

 8. Ik heb ergens (weet niet meer waar) gelezen dat deze Mac Air nog wat problemen zou geven als je MS Office wil gebruiken – klopt dat nog of is er ondertussen al geupdated en is dit niet meer het geval?

  1. Draai op m’n MacBook Air zonder problemen O365. Moet m’n Office 2019 nog overzetten maar nog geen tijd voor gehad om licentie probleem (heb de download niet meer) en mag maar op 1 werkstation worden gebruikt.
   Binnenkort maar eens kijken hoe ik dit kan / mag regelen.

 9. Ik kan niet wachten totdat de nieuwe MBP uitkomt, met meer poorten, beter scherm en zonder touchbar. Tenminste, als de geruchten kloppen. Verwachting nu is september. Maar als ’t me te lang duurt, maar aanleiding van je review (bedankt!!) misschien toch een air, want m’n huidige MBP uit 2015 heeft (hoogstwaarschijnlijk door unauthorized reparateur geknoei / mijn roekeloosheid) de geest bijna gegeven.

 10. De SSD en RAM kan je niet uitbreiden of verwijderen van het moederbord.

  De repareerbaarheid van deze laptops is verschrikkelijk laag, zoniet haast onbestaande.

  Dit zou beter moeten kunnen.

  Ik raad mensen met een MacBook aan om heel erg vaak een backup te maken.

  Alvast een laptop waar ik persoonlijk geen fan van ben.

  Blij dat u hem wel geweldig vindt

  1. De ‘repareerbaarheid’ kan beter, maar anderzijds ben je op elke computer net zo goed je data kwijt als de ssd kapot gaat. Het is dus een beetje vreemd om specifiek ‘mensen met een MacBook’ te adviseren vaak een backup te maken. Zet iCloud aan of gebruik Time Machine in combinatie met een tweede, lokale harde schijf. Of allebei. Dan heb je altijd een backup. In geval van Time Machine zelfs eentje waar je uit verschillende versies van documenten door de tijd heen kunt kiezen.

 11. Ik heb na mijn macbook pro 2015, vorig jaar een macbook air 2020 gekocht, helaas geen M1-chip.
  Wat een miskoop was dat. Bij het minste of geringste begint te ventilator als een gek te blazen….alsof de hele ruimte gekoeld moet worden.
  Daar waar Google Meet of Teams op een iPad of 5 jaar oude Surface soepeltjes draait, wordt de MBA helemaal gek.
  Ik hoop dat dat bij deze M1 versie niet geldt….anders toch maar een Pro kopen.

   1. Inmiddels toch maar de Early2020 MBA van 1350 euro ingeruild voor een
    Late2020 MBA M1 van 999,00.
    Ruim 600 verloren op de eerste MBA, maar als een kind zo blij. Alles werkt weer soepel en vooral geruisloos….

  1. Met de Macbook air 2020 had ik dezelfde matige ervaring. Bij het minste of geringste begonnen de ventilatoren te loeien. Nu heb ik een Macbook Pro M1. Echt een briljant apparaat. Stil (ventilatoren draaien nu nooit, ook niet bij zware belasting in Teams met deling van zware bestanden), super snel en de batterij is heel erg zuinig. Verder ook stabiel systeem. Aanrader!

  2. Heb zelf een mbp 2020mar die blaast ook als een gek met teams en of Chrome.
   Helaas waterschade dus ga nu waarschijnlijk voor de M1 air

 12. Dat is een enorme cliffhanger. Want het lijkt me heel sterk dat je niet gewoon van een Time Machine backup je nieuwe MacBook kan installeren. Of overzetten met Migration Assistant. Gelukkig heb ik geen Dropbox,- Office- of Gmail-accounts.

  1. Ja heel raar, maar een Time Machine backup gaat echt niet, Migratie assistent ook niet. Bizar, maar begrijpelijk omdat dit een totaal andere architectuur is. De overstap is vergelijkbaar met de overstap naar Intel destijds.

  2. Misschien lag het aan mij of aan het te oude OS, want bij anderen lukt het wel via time machine of migratie assistent

  3. Ik heb mijn Macbook Pro 2020 (met Big Sur) via Time Machine heel eenvoudig gemigreerd naar de Macbook Pro M1. Je moet je oude computer dus omzetten naar Big Sur en dan is het echt een fluitje van een cent.

   1. Aha, dank! Ja, dat kan ook! Tenzij je oude laptop het niet meer doet (in mijn geval dus), of je die niet wil of kan updaten naar Big Sur.

Geef een reactie