De beste laptop voor studenten

– Update: 8 april 2022 –

Dat is de vraag van veel studenten: wat is de beste laptop voor school en studie? Kort gezegd is dat de MacBook Air met M1. Net onder de 1000 euro, en voor die prijs verreweg de beste laptop, voor alle studies op MBO, HBO en WO.

De M1 processor van Apple is extreem snel en zuinig, en wordt overal geprezen. Zelfs MS Teams werkt soepel, zonder ventilator-herrie. De Air is verder superlicht en dun, dus makkelijk mee te nemen. Met uitstekend Retina 13 inch scherm. De batterij is absurd goed, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Het toetsenbord is ook weer perfect (ook met die handige en veilige Touch ID), en het trackpad ook. De concurrentie blijft mijlenver achter. En de prijs is ook goed. Want zo’n MacBook Air gaat wel zeven jaar mee. De M1 heeft verder ook een goede videokaart, geschikt voor video-montage.

Bij de Apple Store krijg je altijd een beetje studentenkorting, op vertoon van je studentenkaart. En er zijn nu tijdelijk ook gratis AirPods bij een MacBook.

Er zit nu eindelijk ook minstens 256Gb SSD in, en 8Gb RAM. Dat is prima, en voor alles geschikt.

beste latop voor school en studie
MacBook Air M1

De Air is geschikt voor alle toepassingen en alle opleidingen, zelfs voor Audio Visueel (videomontage). Alleen voor de zwaarste 3D-en AV-toepassingen kan je beter de nieuwe MacBook Pro 2021 nemen, met groter 14 inch of 16 inch scherm.

De 13 inch Pro is vrijwel hetzelfde als de Air, maar dan duurder. Die Pro heeft een ventilator (dat is ietsje sneller bij zware belasting), een Touch Bar (voor veel mensen niet nodig) en er kan 32Gb Ram in (ook voor velen niet nodig). Op het HBO werd vaak een MacBook Pro als minimum geëist, maar dat was alleen vroeger zo. Een MacBook Air is nu net zo goed.

De aansluitingen op de Pro en de Air hadden nog wel iets beter gekund, want er zit alleen maar twee keer USB-C op. Maar dat kan je eenvoudig oplossen met een hub voor twee tientjes (of neem de nieuwe 2021 MacBook Pro 14 inch of 16 inch, die hebben die aansluitingen wel, en ook nog Magsafe)

Zoals deze hub die je aan de zijkant klikt. Getest en goed bevonden. Met HDMI, USB, SD, en Thunderbolt – alleen geen ethernet (dat zit wel op deze):

macbook air hub voor studei en studenten usb-c hub thunderbolt hdmi sd

Waarom geen iPad, tablet, Windows of Chromebook?

Op een iPad, tablet of Chromebook kan de software niet. Je hebt vrijwel altijd software nodig, zoals Adobe CC of andere gespecialiseerde software. Een goed toetsenbord en trackpad heb je ook altijd nodig, en dat is op een MacBook ook beter en goedkoper dan op een dure iPad (die met-alles-erop-en-eraan al richting de tweeduizend euro gaat).

Windows was vroeger altijd goedkoper, maar nu niet meer. Zeker niet als je de levensduur en restwaarde meetelt: dan is een Mac zelfs goedkoper. Op Windows heb je minstens 16Gb Ram nodig, terwijl bij een Mac 8Gb vaak al volstaat. Op een Mac heb je ook veel minder gedoe met virussen, de veiligheid is beter, de integratie met je iPhone is perfect en de processor is ook de snelste. Elke nieuwe MacBook is geschikt voor videomontage, en een Windows laptop is dat vaak niet. Het OS is zeer gebruiksvriendelijk, en perfect afgesteld op de hardware. En je kan desnoods ook Windows-programma’s draaien op een Mac.

Budget-keus

Maar als je geen speciale software nodig hebt bij jouw studierichting, dan kan het met elk device. Dan kan je ook zo’n Android tablet nemen van 160 euro. Je kan zelfs gewoon je telefoon gebruiken. Met een draadloos toetsenbord kan je daar ook redelijk op tikken, en er online Excel, Word en MS Teams mee doen.

Of een mini PC met Windows zoals deze onder de 200 euro. Daar moet dan nog wel een toetsenbord, muis en monitor bij.

Of een Chromebook (dat is een laptop zonder Windows, en alleen geschikt voor online platforms en apps) zoals deze 14 inch Lenovo Ideapad voor €219,- met 64Gb en 8Gb ram. Goed voor mail, internetten, tekstverwerken en Excel (nou ja, alleen de app dan, dus niet de volledige versie). Ook prima om mee te Netflixen en zo.

Wil je toch een voordelige volledige Windows laptop met redelijk specs en een groot 16 inch scherm, dan is een aanrader bijvoorbeeld deze Lenovo Ideapad 5 voor €750,- met 16Gb ram en 500Gb SSD. Maar de videokaart is daarbij nog steeds niet goed genoeg voor videobewerking, 3D en gaming. Dan heb je bijvoorbeeld deze Lenovo Ideapad Gaming nodig. Die kost 1000 euro, maar die heeft vergeleken met de Air wel een slechtere koeling (lawaai) en een veel slechtere batterij.

De MacBook Air M1 staat op BOL.com vanaf €969,-. De MacBook Pro M1 staat op BOL.com vanaf €1209,-.

Waarom geen tweedehands MacBook?

Een tweedehands MacBook is nauwelijks goedkoper. Er zitten slechte toetsenborden op de vorige Macbooks. En die hebben ook niet die snelle M1 van nu. De batterij gaat tweedehands ook niet meer lang mee. En er zit soms ook geen Touch ID-sensor op. Kortom: een nieuwe MacBook Air is beter en sneller, gaat veel langer mee en is in verhouding dan ook nog goedkoper.

En zie ook de blog over de perfecte laptophoes:

laptophoes macbook

14 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Je schrijft: “Chromebook (dat is een laptop zonder Windows, dus alleen geschikt voor online platforms)”.

  Dat klopt niet, je kunt op de meeste chromebooks ook apps installeren uit de Google Play Store, die zijn net als op je telefoon gewoon lokaal aanwezig en werken ook enkel daar.

  Bron: mijn eigen Lenovo, die ik gekocht heb omdat ik nieuwsgierig was hoe zo’n ding in de praktijk functioneerde, conclusie: verrekte handig en snel.

    1. InDesign? Première? After effects? Dreamweaver? Multitrack audio? 3D? Etc etc
     Dat kan allemaal niet op een Chromebook, ook niet op een tablet of iPad.

     1. Right, echt studentenlaptopwerkjes, nee, gewoon Word of Excel en dergelijke, allemaal lokaal.

      Ik vang uw dreft, maar het snijdt geen hout.

 2. In de titel staat “Beste laptop voor studenten”. Volgens mij hangt dit wel af van de studie richting. Als er veel grafisch werk gedaan wordt is dit vast de beste laptop. Voor opleidingen waar voornamelijk gebruik wordt gemaakt van Teams en online platforms zou ik iets anders adviseren. Het is niet voor alle ouders mogelijk zo’n grote investering te doen.
  Heb je ook een advies/alternatief voor deze studenten?

  1. Jazekers. Photoshop, Indesign en Illustrator zijn er al voor de M1. Sommige oude software werkt nog via Rosetta, en dat gaat ook prima.

 3. Je schrijft “Zelfs MS Teams werkt goed, zonder dat de ventilator aan gaat.”
  Daar heb je ook wel gelijk in maar in een MacAir zit geen ventilator dus kan ook niet aan gaan ;-)

  1. Precies! Haha. Maar in plaats van de ventilator zit er een slimme begrenzer op: bij hoge temperatuur gaat de processor-snelheid omlaag. Dat heeft mijn voorkeur in ieder geval…

   1. Heb hier toch een andere mening over. Inderdaad levert Apple veel kwaliteit qua hard en software. Maar voor 1000 euro en 256gb ssd, 8gb ram en snelle processor heb ik voor zeg 600-900 euro alleen al op Coolblue zeker 7 opties met 15 inch of meer. En die houden het ook wel even vol. Incl windows licentie. Of ik er 8 jaar mee wil doen weet ik niet maar als ik 600 euro uitgeef kan ik em na 4 jaar weer verkopen en een nieuwer model kopen. Heb ik toch weer een nieuwe laptop. Laptop batterijen houden het vaak iets van 3 tot 5 jaar uit, moet je die toch vervangen.

    1. Nou ja, de restwaarde van een M1 MacBook Air zal straks ook hoog zijn, dus als je elke 3 jaar een nieuwe wil, zit je juist goed met een Air.

     Maar ik heb nu ook een stukje over budget-keus toegevoegd…

Geef een reactie