Moondrop Chu review

moondrop chu review

– Update: 9 december 2023 –

Het populaire Chinese merk Moondrop maakt audiofiele oordopjes. Ze hebben een gedegen wetenschappelijke Research & Development-afdeling. Met akoestische metingen en zo, en de allernieuwste technieken. Zie de review van de Moondrop Aria; een van de beste oordopjes ooit. Maar die zijn wel een stukje duurder. Nu is er ook een goedkoper model, onder de 25 euro: hier de Moondrop Chu review.

Ze zijn hier te koop op AliExpress of hier op Amazon.

UPDATE: Er is nu ook de nog iets betere Moondrop Chu II, voor dezelfde prijs, nu met afneembare kabel.

De verpakking is altijd mooi en leuk bij Moondrop. Echt nice! Gewoon kadootjes zijn het. De oordopjes zijn lichter, kleiner en platter dan veel andere. En de premium bouwkwaliteit is ook altijd van hoog niveau:

Moondrop CHU verpakking
Mooie leuke verpakking

Ze zijn klein, licht, plat en ergonomisch
Met unieke custom eartips

De kabel

Bij dit model hebben ze gekozen voor een niet-afneembare kabel. In het duurdere segment is de kabel altijd afneembaar, want audiofiele puristen willen vaak de kabel nog upgraden. Of er draadloze oorhaken op zetten. Dat kan bij deze Chu niet. De bijgeleverde kabel is verder wel stevig en goed, dat wel. En er zit volume op de kabel, met twee knopjes. Dat is best uniek. De microfoon is ook top (als je die versie kiest):

Maar voor mij is die kabel toch een minpuntje. Voor diezelfde prijs heb je namelijk ook de KZ ZEX, met afneembare kabel. Die kan je dus upgraden naar een audiofiele gold-silver kabel, of draadloos maken met earhooks. En bij een kabelbreuk of kapot stekkertje kan je gewoon een nieuw kabeltje doen.

leveromvang
Mooi plat vilten etuitje, drie maten eartips en volume op de kabel.

Er zitten ook oorboogjes bij, want het snoer moet OM je oren. Dat zit beter, en dan heb je ook minder kabel-geluiden. Maar die boogjes heb ik daar niet per se voor nodig. Het gaat net zo goed zonder:

oorhaken
Er zitten ook oorboogjes bij
Moondrop Chu review: het kan zonder die haakjes ook om je oren heen
Het kan ook zonder die haakjes om je oren

Moondrop Chu review: geluidskwaliteit

Bijzonder aan deze Moondrop Chu zijn de eartips. Die zijn belangrijk voor het geluid. Ik had al eens een blog geschreven over eartips, want dat is nogal persoonlijk. Moondrop heeft hier ook een eigen kijk op met hun Spring eartips. Die zijn ook los te koop. Bij deze Chu in Small, Medium en Large. Maar helaas niet in XL. Die moet je los kopen, maar dan wordt het totaal wel €40…

UPDATE: voor mij zijn die XL tips veel beter en essentieel. L is voor mij te klein.

Als het goed past en perfect afdicht is het geluid heel mooi, en vooral heel gebalanceerd. Je hoeft dus helemaal niks met EQ te doen. Dat is bijzonder, want dat komt bijna nooit voor. Ze zijn gevoelig, ze kunnen hard en blijven dan ook zuiver. Het geluid is voor deze prijs echt goed en behoort tot de top. Alleen in het veel duurdere audiofiele segment kan hij niet meekomen. Dat is ook wel logisch, anders zou niemand meer een Moondrop Aria kopen. Bijvoorbeeld.

Waar zit ‘m dat dan nog in? Ik kan een heel verhaal houden over zus-en-zo laag, dit-en-dat mid en hallelujah-hoog. En daar scoort deze Chu ook echt wel goed. Maar je hebt ook nog soundstage, ruimtelijkheid, definitie, plaatsing, separatie en muzikaliteit. En daar kan het allemaal nog wel beter. Meetgegevens zeggen mij weinig. Je kan ook niet alles meten, uiteindelijk is het een persoonlijke mening. Over de Moondrop Aria zei ik bijvoorbeeld: ruimtelijk, zuiver, exact, vriendelijk, muzikaal, gevoelig, gebalanceerd en natuurgetrouw.

In het project AutoEQ settings scoort Moondrop altijd erg hoog, qua metingen. De Moondrop Sparks was daar zelfs vrijwel perfect. Maar in dat project ligt de nadruk teveel op hoog en te weinig op laag: en da’s niks voor mij. Dat kan aan het volume liggen (want ik luister vaak op zachte volumes, en dan is er naar verhouding minder bas) of aan mijn persoonlijke voorkeur (alhoewel velen het met me eens zijn).

En ook al heeft de Moondrop Chu een perfect gebalanceerde EQ, toch vind ik de KZ Zex  mooier klinken, voor diezelfde prijs. En de duurdere Vesper of Moondrop Aria zijn op de meeste punten toch ook echt beduidend beter.

Tegenwoordig heb ik meestal de draadloze Q30 koptelefoon op, met ANC, custom EQ en alles-erop-en-eraan. En die klinkt ook veel beter. Dus dat geeft ook wel aan dat het echt wel beter kan.

Maar voor die prijs behoort de Moondrop Chu tot de top.

Moondrop Chu review: conclusie

De beste oordopjes voor deze prijs? Ja, zo’n beetje wel; hij behoort daar tot de allerbeste. De Moondrop Chu heeft een uitstekend, prachtig gebalanceerd geluid. Je hebt geen EQ nodig. Ze zijn ook veel kleiner, lichter en platter dan andere oordopjes. Vergeleken met veel duurdere mist hij nog wel wat op punten, maar dat is logisch: alle waar naar zijn geld. Een ander klein nadeel is de kabel, want die is niet afneembaar.

Er is nu ook de nog betere Moondrop Chu II, voor dezelfde prijs, met afneembare kabel. Zeker een aanrader!

Bijlage: Moondrop Spring Eartips

Moondrop heeft ook eigen eartips ontwikkeld, de “Spring”. Nu ook los te koop, zelfs in XL formaat (14mm), hier voor 15 euro voor drie setjes. XL is bijzonder, want voor mij zijn Large eartips vaak te klein. Helaas zitten deze XL-tips dus niet bij deze Chu. Daar zitten alleen de S, M en L bij. De Moondrop tips lijken een beetje op Spinfit, maar dan goedkoper – als je ze per drie setjes koopt:

moondrop spring eartips review

Deze Moondrop Chu review is niet gesponsord. De links in de blog zijn vaak affliliate links, dat maakt voor de prijs niet uit, en dan kan ik er nog iets aan verdienen. DANK U, ook voor de reacties! LOVE U ALL en tot de volgende!

Moondrop Chu review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497, of met de Loconaq DAC die altijd aan mijn telefoon en laptop hangt. Of met de buizenversterker. Als referentie heb ik o.a. Sennheiser HD660 en de QoA Vesper. Ik gebruik ook Spotify in de hoogste kwaliteit, zie mijn BASS HiFi TEST playlist:

10 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hoi Aart Jan,
  Ik hoop dat je de nieuwe Chu2’s ook gaat reviewen. Lees er al positieve dingen over (zoals betere build quality tov de oorspronkelijke versie)

 2. Ik heb vandaag de Moondrop Chu 2 besteld op Amazon.nl voor 18,99 incl. verzenden. Ik lees er goede dingen over. Ik wil ze vooral hebben zodat ik ze kan vergelijken met mijn pas aangeschafte KZ Krila, de naar mijn mening beste IEM van rond de 20,- Die Krila klinkt echt ongelooflijk goed en presteren net zo goed als IEM’s in de 80-100 pricerange. Helaas komen de Chu’s 2 pas half augustus maar dat mag de pret niet drukken.
  Gr. Pascal

 3. Ze vallen bij bosjes lees ik op klant reviews.
  Linker en of rechter oortje valt zonder aankondiging uit
  Zonde van het geld.
  Zelf de Moondrop Kato in mijn bezit, klinkt abnormaal goed maar ja is ook 4x zo duur.

 4. Beste Aartjan,
  Ik heb met interesse je recensie over de Moondrop Chu gelezen. Alleen vraag ik mij af of ik geen maandagochtend exemplaar heb. Het laag is in mijn Chu ver te zoeken. Ik overwoog om de Aria te bestellen. Ik zie hier van af. Mijn Chu is geen reclame voor Moondrop.
  Met een vriendelijke groet,
  H. Banis

 5. Ik hb een aanstal van deze bedrade zeer goed klinkende KZ’ s gehad maar ze zaten nooit lekker en eigenlijk is het ook niet meer van deze tijd. Geef mij dus maar true wireless, bijvoorbeeld die van 1More!

Geef een reactie