Deze MPPT laadregelaar levert tot 30% meer stroom van zonnepanelen

MPPT laadregelaar

– Update: 11 juni 2024 –

Een MPPT laadregelaar regelt de stroom van zonnepanelen naar accu’s, zodat de accu’s nooit te leeg of te vol worden, en zodat de zonne-energie beter benut wordt. Bijvoorbeeld bij zonneladers in tuinhuis, camper of boot. MPPT kan tot wel 30% meer stroom opleveren dan PWM – bij grote panelen dan.

MPPT haalt dus meer rendement uit grote zonnepanelen door het Voltage beter te regelen. Maar onder de 200W aan zonnepanelen kan je net zo goed PWM laadregelaars nemen, want dan scheelt het bijna niks. Grofweg kun je stellen dat bij vrijwel alle 18V zonnepanelen op 12V accu’s een goedkope PWM ook prima is.

MPPT versus PWM

MPPT kan hoge Voltages zoals 40V lager maken met de interne DC DC converter. PWM onderbreekt simpelweg de stroom een aantal keer per seconde (met een Puls Wave) bij een te hoog Voltage.

Ik had deze goedkope regelaar. Die werkt bij mij al zes jaar uitstekend met kleine zonnepanelen tot zo’n 200W. Hij doet het zowel op 12V als op 24V accu-systemen en hij kiest dat automatisch – als je eerst de accu aansluit. Hij werkt op allerlei soorten loodaccu’s en dat kun je ook allemaal instellen. Hij is alleen niet geschikt voor Lithium accu’s – en ook niet voor meer dan 200W aan zonnepanelen. Maar bij kleine installaties met loodaccu doet hij het altijd en overal prima – ook al is dit geen echte MPPT:

goedkope MPPT laadregelaar zonnepaneel 24V regelpaneel Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Geen echte MPPT, maar hij doet het prima tot 200W installaties

Omdat mijn vorige zonnepaneel was beschadigd bij een storm kocht ik een nieuw zonnepaneel van 400W. Die zijn nu heel goedkoop (zie dit artikel ). Zo’n groot paneel werkt alleen op 24V accu’s, en met volle zon geeft ook hij veel hogere Voltages. De goedkope laadregelaar kon die hoge Voltages niet terugbrengen en stopte dan gewoon. De oplossing was een echte MPPT regelaar waar ook een step down DC DC converter in zit.

Is stroom hetzelfde als Ampère?

Ja, maar stroom betekent ook elektriciteit, zoals bij de woorden stroomverbruik, stroomkosten en stroomstoring. Stroomsterkte meet je in Ampere. Stroomspanning in Volt. Vermogen in Watt: dat is Ampere x Volt.

MPPT laadregelaar

Ik kocht daarom nu deze nieuwe MPPT regelaar, ook geschikt voor LiFePo accu’s (€31). Ik had ook deze regelaar kunnen doen, dat is de best verkochte nu op AliExpress.

Ze zijn goedkoper dan MPPT laadregelaars in Nederland zoals de SmartSolar 75/15 van Victron. Die Victron heeft geen display, maar wel een Bluetooth app voor je telefoon. Dat is heel handig bij het instellen. Alhoewel het display op die goedkope ook handig is, want dan zie je ook zonder telefoon altijd hoeveel Ampère het zonnepaneel levert, en hoe vol de accu is. En zo.

Het instellen is wel ingewikkeld zonder de app, en de handleiding is zoals altijd niet heel helder (ook niet bij die Victron overigens). Maar veel dingen staan al automatisch goed, en de Engelse manual is niet eens zo heel slecht. In mijn geval wilde ik alleen Low Voltage instellen, omdat mijn Calcium loodaccu’s niet te leeg mogen worden. Dus die heb ik wat hoger gezet, en verder heb ik alles op de standaard setting gelaten. Dat lukte wel met die handleiding.

En nu werkt alles als een zonnetje! Ik heb er een 220V Pure Sinus omvormer bij, met daarop een zuinige koelkast zoals deze (€259). Gaat allemaal prima. Als de accu’s te leeg raken slaat de omvormer automatisch af (en dus ook de koelkast), en blijft er nog genoeg stroom over voor verlichting en opladers. De omvormer slaat dus eerder af dan de laadregelaar. Helemaal goed dus.

Een app via Bluetooth was wel veel handiger geweest, voor het instellen. Zoals op die Victron. Binnenkort zullen er dus wel nieuwe versies komen, met app. Dat laat ik hier wel weer weten, dus kom nog eens terug! Of abonneer je…

MPPT laadregelaar goedkoop zonnepaneel 12v / 24V regelpaneel. Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Met volle zon 12 a 13A, maal 30V, dus bijna 400 Watt. Nice.

Volgorde van aansluiten

Bij aansluiten: Sluit EERST de accu aan op de laadregelaar.
Bij loshalen:  Haal EERST het zonnepaneel los.

Verder is het aan te raden om ook een stoppenkast met zekeringen te plaatsen.

USB en USB-C

Er zitten twee USB-aansluitingen op van 10W. Hogere vermogens doe ik met dit soort USB-C car chargers van minstens 60W – die heb je nodig voor laptops en voor grote powerbanks en zo.

Instellen MPPT laadregelaar

Met de twee knoppen kan je alles instellen, al gaat dat wel ingewikkeld en onhandig. Zonder de Engelstalige manual is het instellen bijvoorbeeld onmogelijk, en die klopt ook niet echt 100%. Maar als alles eenmaal is ingesteld gebruik je de knoppen alleen nog om de basisgegevens te zien.

Dat gaat prima. In de eerste stand zie je dan het Voltage, en dan werkt de SET-knop als een AAN/UIT knop voor de uitgaande stroom (Load On/Off). Streepjes rond het lampjes-icoon geven dat aan. Met een druk op de knop omhoog zie je de inkomende Amperes. Vermenigvuldig dat met het Voltage voor het Wattage van het zonnepaneel.

Bij de instellingen kan je allerlei soorten accu’s kiezen, ook LiFePo accu’s, en je kan  ook handmatige aanpassingen doen. Er zitten ook temperatuur-correcties op en instellingen voor automatische verlichting (’s avonds AAN of juist uit, en timers).

Als accu kan je dus ook 24V LifePo thuisaccu’s nemen in plaats van loodaccu’s mits je dat dan ook instelt op het regelpaneel. Die zijn veel kleiner en krachtiger maar die kunnen alleen niet goed tegen vrieskou.

Dit artikel over de MPPT laadregelaar was niet gesponsord. Er staan betaallinks in om makkelijk te bestellen. Dat maakt voor de prijs niet uit en dan blijft de blog in leven en reclamevrij. DANK U, LOVE U ALL & TOT DE VOLGENDE!

12 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Die goedkope regelaar waar naar je verwijst is geen MPPT regelaar. Het is een van de vele Chinese neppers.

 2. Oei Oei, het gaat al fout in de eerste zin. Een solar controller regelt niet de stroom naar de accu, maar de spanning ( in meerdere fases zoals bulk en float). Geen wonder dat de nieuwe mppt regelaar het beter doet dan de oude, want op die oude staat mppt maar dat is duidelijk een Chinese nepper; het is een pwm controller. Een pwm controller regelt een hoge ingangsspanning ( bijvoorbeeld 18 volt van één paneel) terug naar 14.4 volt door de ingangsspanning met een hoge frequentie kort te onderbreken ( vandaar pulse width modulation). Bij één paneel is dat dus 30% van je vermogen weggooien, bij twee panelen in serie al 60%. Hoeveel een moot efficiënter is hangt dus af van de hoeveelheid en opstelling van de panelen. Een mppt controller heeft een step down converter, die een hoge ingangsspanning met lage stroomsterkte omzet in een lage spanning met hoge stroomsterkte, waardoor het vermogen dus gelijk blijft en er niets verloren gaat. Overigens heeft je nieuwe mppt hetzelfde display als zo ongeveer álle goedkope Chinese pwn controllers, dus heb je ook nagemeten of hij écht die 12-13 A levert? Voor die prijs is de kans nl. groot dat het ook een nepper is. Bovendien is deze niet specifiek geschikt voor LifePo4, want in de tabel op AliExpress staan geen voltages en float periodes voor LifePo4 accu’s, dus ik betwijfel of je die voor LifePo4 op de juiste waarden kunt instellen. Daarnaast is van het merk Powmr ( wat deze is) bekend dat het minderwaardige kopieën zijn van een ander Chinees merk. Kortom: koop alleen deze solar controller als je de allergoedkoopste wilt hebben.

  1. Dank voor deze zinvolle toevoeging. Die Victron is ook een aanrader.
   In de volksmond staat “stroom” voor “elektriciteit”. “Stroomverbruik” is correct en totaal wat anders dan Amperage-verbruik. “Stroomkosten” is correct en totaal wat anders dan “Ampere-kosten”. Stroom is vergelijkbaar met waterstroom: die is afhankelijk van waterdruk (en bij elektronen van het Voltage).

   1. Doet me denken aan mijn leraar in het 3de middelbaar hier in België. 1 fout in een toets, hoofdletter, kleine letter tegen een eenheid, … een verkeerde redenering en je kreeg 0 op 10.
    Eén van de strengste leerkrachten waar ik nog steeds dankbaar voor ben.
    Stroom is het resultaat. Stroom is het resultaat van spanning en een weerstand. Met een weerstand wordt uiteraard een verbruiker bedoeld.
    Eigenlijk een basisbegrip U = I x R

    Wat er hier uit de muur komt komt nog steeds van een spanningsbron en geen stroombron (wat trouwens ook bestaat)
    Ik heb zo een beetje een wrang gevoel als men hier zegt dat er een stroomonderbreking gaat volgen.

    Nu stroomkosten. Geen idee. Je betaald kosten voor het vermogen P = U x I en dit meestal over x tijd. KWh

  2. Ik had dezelfde gedachten bij die powmr regelaar. Op YouTube zag ik echter de pcb en hierop zit een grote inductor. Het zou dus MPPT kunnen zijn. Maar gezien het standaard uiterlijk van het display en de prijs heb ik heel weinig vertrouwen in de kwaliteit. Er wordt gewoon veel troep verkocht op Ali mbt MPPT Solar chargers.

   1. Die “troep” van €10 doet het anders perfect (in alle kleine installaties). Exact dezelfde troep staat hier in NL voor €60, dus die prijs zegt niks.

    Bij die PowMR worden hoge Voltages goed teruggebracht, dus die inductor werkt blijkbaar goed.

    1. Als pwm regelaar doet hij het zeker prima. Maar hij wordt verkocht als mppt regelaar en hele volksstammen trappen erin omdat ze ondeskundig zijn.
     De aangehaalde dc-dc regelaar zit niet in de powmr! Er zit een zware versie van de inductor in met bijbehorende electronica geschikt voor grote vermogens. Zonder zo’n inductor is MPPT bedrijf niet mogelijk. MPPT wordt verzorgd door de software icm een bestuurbare DC-DC converter. De kwaliteit van het mppt algoritme en het rendement van de conversie bepalen de effectiviteit van de regelaar. Daarin zijn grote verschillen.

   2. Heb hem hier nog liggen in de doos. Er zijn er al die testen hebben gedaan, YouTubers met verstand, de juiste meetapparatuur (en niet diegene die een product promoten). Pedator Ohne R en KemperOK zijn er 2 die ik al effectief heb zien meten.
    Nu MPPT, alles hangt ook af van welke logaritmes men toepast.
    Ben er heel zeker van dat die Victron superieur is. (en die komt er voor mij ook nog wel) . Voor die 20 euro en occasioneel gebruik is het wel beter speelgoed dan die 5A pwm dingen, alhoewel die ook hun ding kunnen doen.

 3. Hoi Aartjan, lees je blogs altijd met veel plezier, in deze is echter een foutje geslopen; bij de Victron MPPT waar je naar verwijst (SmartSolar 75/15) is GEEN dongle nodig. En op andere sites dan Bol is hij ook aanzienlijk goedkoper ;-)

  1. O dank je! Ik vond het al vreemd. Het staat er meestal ook niet duidelijk bij, en er zijn vergelijkbare modellen waarbij het juist weer wel nodig is. Dus je moet wel heel erg uitkijken dat je niet de verkeerde Victron koopt…

Geef een reactie