Zonnepaneel met 12V Lood-accu? Regelpaneel instellen!

– Update: 3 apr 2021 –

Een zonnelader is een zonnepaneel + accu + regelpaneel. Maar hoe moet je dat regelpaneel ofwel de Solar Controller instellen? Lood-accu’s zijn er in verschillende soorten. En regelpanelen ook. De juiste informatie is moeilijk te vinden, en ook nog vaag en soms zelfs tegenstrijdig. Hier tips en informatie.

Het zou allemaal op de accu zelf moeten staan, maar helaas is dat niet zo. Er zijn er grofweg vijf types loodaccu, die allemaal andere specificaties hebben, die ook nog eens per fabrikant anders kunnen zijn :

 1. FLOODED14,6V (= wet cell = vented cell) – het oude type, moet je af en toe vullen met gedistilleerd water. Het vloeibaar accuzuur kan er zo uitlopen. Je moet ‘m ventileren, want er komt waterstof-gas uit. Geen aanrader!
 2. SEALED14,4V (= Dry Cell = afgesloten = VRLA = met ventiel = onderhoudsvrij) – dit is een verbeterd model. Je hoeft deze niet bij te vullen. Hij moet wel geventileerd worden. Je moet ‘m ook af en toe een beetje bewegen om het accuzuur te verspreiden. Voordelig qua prijs. Meest voorkomend.
 3. GEL14,2V – Het accuzuur zit nu in een dikke gel. Deze kan ook tegen beweging, trilling en kou en hoeft ook niet rechtop.
 4. AGM14,8V (= glasmat, nieuwste type). De gel-vloeistof zit nu gefixeerd tussen glasmatten. Je kan deze dieper ontladen dan Gel-accu’s en je kan deze ook sneller (en verder) opladen. Nieuwste, duurste en beste type. 14,6V kan ook, kan op “flooded” als AGM ontbreekt.
 5. Calcium accu, kan ook op 14,8V. Sommigen zeggen zelfs 16V. Sealed en onderhoudsvrij. Deep Cycle; Houdt de lading lang vast, maar laadt niet supersnel. Semi-tractie, voor boten. Kan op de stand “flooded“.

Het Voltage erachter betekent tot hoever je ‘m op mag laden, en dat is bij elk type anders, zelfs per fabrikant. Als die laadspanning te hoog is “kookt” de accu kapot. Als de spanning te laag is raakt de accu niet vol.

De volgorde van de bekabeling

Let op de Plus en de Min

 1. Eerst de kabels van de accu naar het regelpaneel.
 2. Dan stel je het regelpaneel in, zie hieronder.
 3. Dan doe je de kabels van het zonnepaneel in het regelpaneel.
 4. Dan de apparaten / verloopstekkers in de uitgang.

zonnepaneel laadregelaar 12v 24V, 10 20 of 30A, met 2xUSB

Op regelpanelen zoals deze hierboven (hier te koop, vanaf 7 euro) gaat instellen zo:

12V loodaccu instellen regelpaneel discharge stop

Klik de linkse menuknop totdat je b1 zit staan. Kies daar het type met langklik op menu, en dan met de andere knoppen door de opties. B1 is Sealed. B2 is Gel. B3 is Flooded en kan ook voor AGM en Calcium. Langklik het menu om te bevestigen.

Dan de Float charge. Dit is het Voltage voor onderhoud, via druppelladen als de accu lange tijd niet gebruikt wordt. Bij mij de standaard 13,7.

Daarna de Discharge Reconnect. Als het Voltage te laag wordt gaat de Uitgaande stroom UIT, en die gaat weer AAN als de accu weer wat voller is geladen: Bij mij 12,7.

De volgende stap in het menu is die Discharge Stop:

Accu instellen op het regelpaneel: Discharge Stop

De Discharge Stop betekent tot hoe ver een accu leeg mag raken. Het regelpaneel stopt met ontladen voordat de accu te leeg raakt, want dan gaat-ie kapot. Voor elk type accu anders. Hoe hoger je deze Discharge Stop zet, hoe langer de accu meegaat. De standaard is 10,7V. Dat is laag. Hoe hoog moet je per accu opzoeken. Heel raar dat dat niet op de accu staat. Ik had bijvoorbeeld 11,5V als advies gekregen voor mijn 105Ah boot-accu (type: Sealed / Calcium, wat ook al nergens staat). Maar 11,5 kan niet op dat kleine regelpaneel, die ging tot 11,3V.

Timer

Zo stel je in hoeveel uur hij na zonsondergang nog AAN blijft. 24 betekent altijd AAN. 0 betekent alleen ’s nachts AAN, tussen zon-onder en zon-op. Handig voor verlichting. (dit weet ik niet zeker, kan ook 1 ipv 0 zijn)

Regelpaneel (Solar controller) PWM

Een PWM regelpaneel zoals die hierboven is hier in 6 capaciteiten te koop, van 10A tot 60A. Onder de 100W is 10A okee. Die kost 7 euro. De grote drie modellen (40, 50 en 60A) hebben meer instellingen en mogelijkheden, een stroommeter en een uitgebreider display: AANRADER. Kost rond de 15 euro. Alle modellen hebben 2xUSB.

Links het display van de grotere modellen 40 tot 60A. Rechts van de 10 / 20 /30A modellen.

De grote drie hebben een uitgebreid display, makkelijk in te stellen, en met  stroommeter, zodat je kan zien of alles goed werkt en hoeveel stroom het zonnepaneel  oplevert en dat is handig en belangrijk. Op die kleine drie kan dat niet.

UITLEG over het grote paneel, RBL-40A, op volgorde:

 1. Voltage van de accu (hoe vol is-ie)
 2. Ampere uit zonnepaneel (PV) (x12V = Wattage)
 3. Ampere verbruik (x12V = Wattage)
 4. Opgenomen capaciteit via zonnepaneel in Ah (lang-klik voor reset)
 5. Afgegeven capaciteit (lang-klik voor reset)
 6. Bij welk Voltage stopt zonnepaneel met laden (PV OFF) – INSTELBAAR
  Zie boven de waarde per type accu, zoals 14,4 voor VRLA
 7. Voltage waarop accu weer stroom levert – INSTELBAAR
  12,6 is goed
 8. Onder dit Voltage stopt de accu – INSTELBAAR
  Bijv 11,5 – hoog is goed voor de levensduur
 9. Timer voor verlichting (zie hierboven) – INSTELBAAR

Manual van de grotere versie (40 /50 /60A). Klik voor een vergroting
Boven de kleine, onder de grote. De grote hebben een veel uitgebreider display. En een thermometer.

MPPT T20 regelpaneel manual / gebruiksaanwijzing

Nog beter is een MPPT regelpaneel zoals deze T20 (18,-). De T20 is voor zonnepanelen van 100–260W, ook voor meerdere in serie. Met een MPPT-regelpaneel haal je meer rendement uit je panelen. Tot wel 30% meer. Getest en goed bevonden. Aanrader! Inmiddels heb ik ook deze MPPT controller (14,-) getest, en goed bevonden, zie verderop.

Het losse stekkertje moet in de Thermo-ingang. Dan geeft hij de temperatuur aan. In de winter, rond vriespunt, moet een 12V accu 0,8V voller worden gehouden. En bij hitte, rond 40 graden juist 1,5V lager. Dat gaat met deze panelen automatisch.

Het knopje rechtsboven is AAN en UIT. Ik heb er een auto-verdeelstekker-USB van de ACTION in gedaan. Die heeft een rood lampje als de stroom AAN staat. Handig.

MPPT solar controller regelpaneel zonnepaneel

Dat thermo-stekkertje krijg je erbij, en die moet er in, anders geeft hij geen temperatuur aan. Hier kan ook een externe thermometer in.

MPPT T20 regelpaneel manual / gebruiksaanwijzing

Voorbeeld hierboven: de zon levert nu 8A (x12 voor Watt). De accu heeft nog 13V. Het verbruik is nu 0A en de stroom staat nu UIT.

De rest is instelbaar:

De accu wordt niet voller geladen dan 13,8 (PV off, bij mij op 14,8)
De accu wordt niet verder ontladen dan 11,8 (Load off, hoe hoger hoe beter voor de levensduur, bij mij 11,5)
Als de accu weer tot 12,8 opgeladen is gaat de stroom weer AAN (Load on).

Om de 10 seconden toont hij even de temperatuur (17 graden) en het percentage van de accu (88%)

Nog een MPPT regelpaneel

Inmiddels heb ik ook deze MPPT controller (16,-) getest en goed bevonden. Verderop nog een luxere. Deze kunnen ook alles. Als je de inkomende of uitgaande stroom in Ampere wil zien, klik je een aantal keren op het menu, totdat je de working mode ziet. Als je die op Ampere zet zie je voortaan het inkomende Amperage (of het uitgaande). Handig en belangrijk. Verder is de rechterknop AAN of uit. De USB blijft dan wel werken, ook al staat deze uit. Er zit behalve 2x USB met 10W ook 2x DC op, zodat je een zonnepaneel direct met een stekkertje in kan pluggen (links, IN) of een apparaat (rechts, UIT). Allemaal handig.

Er zijn versies te koop van 30A tot 100A.

mppt regelpaneel
Onderop, links en rechts, zie je ook de DC in- en uitgang. Jammer dat er geen pictogram bijstaat.
mppt regelpaneel
MPPT regelpaneel, goed en goedkoop

Nog een nieuwere (en wellicht betere) is deze zeer complete MPPT Tracer, vanuit de EU, dus snel en zonder problemen verzonden:

Een MPPT tracker, met alle kabels en toebehoren voor als je het ECHT goed wil doen.

USB via verdeelstekker

Op die T20 zit geen USB. Maar je kan er een verdeelstekker van 3 euro van de ACTION in doen, met 2x USB + 2x car plug. Je knipt de sigaret-plug eraf, en doet de Plus en Min direct in de uitgang van het regelpaneel. (Er zit dan geen zekering meer in). Het rode lampje is handig want daarmee zie je of de stroom van het hele systeem AAN staat.

Rechtsonder de car charger met 2x USB van de ACTION. Links ervan de car charger naar de koelbox
Rechts de beide car chargers, samen op de uitgang.

Accu’s parallel: 12 Volt met dubbele capaciteit

Je kan meerdere accu’s (en zonnepanelen) combineren. Dat kan parallel of in serie of een combinatie daarvan.  Neem dan altijd volledig identieke accu’s, en laad ze eerst helemaal vol.

accus-parallel-geschakeld
Twee of meer IDENTIEKE accu’s met de PLUS op de PLUS: dat is parallel, het blijft dan 12V, maar met dubbele capaciteit

Accu’s in serie: 24 Volt

accus-parallel-en-of-in-serie-schakelen
Twee (of meer) IDENTIEKE accu’s met de PLUS op de MIN: dat is in serie, en dan heb je dubbel voltage: 2×12=24V

Accu’s parallel in serie: 24 Volt met dubbele capaciteit

accus-in-serie-parallel-geschakeld

Omvormers: maak van 12V gewone 220V

Met een DC naar AC converter kun je 12V / 24V omvormer naar gewone 220V. Zodat je apparaten met gewone stekkers erin kan doen. Bijvoorbeeld met deze hieronder, maximaal 300W (17,-). Alhoewel deze niet “zuivere sinus” is. Apparaten met een draaiende motor op 220 gaan dan kapot. Daar heb je een “pure sinus converter” voor nodig, zoals waarschijnlijk deze.

300W omvormer
300W omvormer: maakt van 12V gewone 220V

Equalization / Conditioning / Revitalising

Equalization kan betekenen: het gewone opladen van de acu, waarbij je boven een bepaald percentage gaat druppelladen. Maar het kan ook betekenen: een reparatie van de accu, door hogere voltages gedurende een bepaalde tijd op bepaalde momenten, waardoor je de interne elementen schoonkookt. De accu gaat dan borrelen en sissen. Dat is voor elk type accu anders, zelfs per fabrikant. Helaas nogal onduidelijk allemaal hoe dat precies werkt, wanneer dat moet en wat er bij elk type dan precies anders is, hoe lang, welk voltage.

USB-C

USB-C kan met een car socket (1,-) en een USB-C car charger 30W (5,-). Maar die geeft net geen 20W geeft, daar kan je net geen MacBook mee opladen. Nu is er ook deze 60W USB-C oplader (17,-) en die kan dat wel. Verder zou je ook altijd kunne opladen met een USB-C powerbank. En die kan je weer opladen met de USB-C car charger! Of met Micro-USB (15W). Een losse stroommeter (7,-) is handig erbij.

car socket sigaretaansteker vrouwtje female 12v loodaccu
Een car socket zoals deze heb je eigenlijk altijd wel nodig
12v accu USB-C 30W
Deze is maar 20W in werkelijkheid, handig, fijn en goedkoop, maar niet krachtig genoeg voor een MacBook bijvoorbeeld

Deze hieronder laadt mijn nieuwe MacBook Air wel op, in twee uurtjes. Er zit een 2 meter lange USB-C kabel bij. Hier te koop op AliExpress (17,-):

78W 60W car charger USB-C

Lood-accu altijd vol achterlaten

Als je een lood-accu lange tijd niet gebruikt – bijvoorbeeld in de winter – dan moet je ‘m vol achterlaten, want hij lekt altijd wat stroom, en als hij te leeg raakt is-ie meteen kapot. Of laat het zonnepaneel er in, als onderhoudslader.

 • Een volle accu zal pas bij -25°C bevriezen, een lege accu bevriest eerder al. Een bevroren accu kan je weggooien.
 • Rond 0 graden vrieskou moet je 5% verder / hoger opladen, oftewel +0,7V.
 • Bij 40 graden hitte juist 10% lager.
 • Een totaal lege accu eerst 2 a 3 uur voorzichtig laden met 12v en niet meer.
 • Een goede lader voor een 12V/7Ah lood gel accu (of SLA) heeft een eindspanning van 13,8V en een laadstroom van maximaal 3,5A (2A is beter).  Dan kan hij ook aan de lader blijven.
 • Tijdelijk snelladen kan zelfs met 14,7V voor een 12V accu, maar niet langer dan ongeveer 12-24 uur achterelkaar, en alleen bij cyclisch gebruik, dus als hij daarna ook weer ontladen wordt.

12V bekabeling en MC4-stekkers

Voor de bekabeling moet je niet te dun elektra-snoer gebruiken. De bekabeling kan ook niet al te lang zijn bij gelijkstroom, vanwege stroomverlies. Maar in een normaal huis kan het allemaal makkelijk. Het hoeft ook maar twee-polig te zijn, want voor 12V of 24V heb je geen aarde nodig. 12V Snoer kan je bijvoorbeeld hier kopen (dikte 22AWG voor 3,50 per 10m).

12v kabel snoer 2-polig elektra gelijkstroom

De stekkers van de grotere 100W zonnepanelen zijn meestal waterdichte MC4 connectors. Die kan je hier kopen (10 paar voor 6 euro). en die zijn IP67 Waterdicht. Je moet de dikte van de kabel checken, en aanpassen op de stekkers, anders is het niet waterdicht:

MC4 connector stekker zonnepaneel waterdicht

Led verlichting

Neem bijvoorbeeld 12V LED zoals deze Led lampjes van 3W tot 6W met een G4 fitting. Dat is supergoedkoop, nog geen euro, en vervangt perfect een 20W tot 50W oude gloeilamp. Warm White is natuurlijk het mooist. De G4 fitting kost ook bijna niks, 40 cent per stuk. Je hoeft ook niks te solderen. Een schakelaar is bijvoorbeeld deze voor een euro. Of deze, met stekkertjes eraan. Er zijn ook 5V USB Led-strips met afstandsbediening. Superleuk, handig en mooi. LED-strips zijn er ook zonder USB, meteen in 12V.

led lamp g4 bulb

led lamp fitting g4

Koelkast of koelbox op 12v

Zie de blog over diverse mogelijkheden voor een Zonnelader-set met koelbox

 


Zie ook de blog over LED TL buizen op 220V.

Zie ook de blog over USB-C.

En zie de blog over draagbare zonneladers.

En de blog over grotere zonneladers

En de handleiding om zelf een zonnelader-set te maken

Straks in de toekomst wordt alles 12v / 24V

46 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Beste Aartjan, Kan ik een 5W 12Volt zonnepaneel gebruiken met een 6/12Volt controller om een 6Volt 4,5Ah sealed loodaccu op te laden?

  1. Ja dat zou moeten lukken, de controller schakelt automatisch naar 6V voor de loodaccu.
   De controller en de accu eerst verbinden, daarna het zonnepaneel

 2. het display van mijn controller geeft regelmatig niets aan maar laad wel bij heb al een tweede gemonteerd (20 Amp ) hij deed het met aansluiten en even later was het uit enig idee ??

  1. Heel veel apparaten zijn 12V (tv, verlichting, radio, laptop, telefoon, koelkast, bluetooth speakers, powerbanks). Die kunnen niet op 24V.
   Maar er zijn ook apparaten die veel meer stroom vragen (zoals waterkoker, magnetron, wasmachine, espressomachine, fietslader, powertools en afwasmachine). Die moeten minstens 24V hebben.

 3. “0 betekent alleen ’s nachts AAN, tussen zon-onder en zon-op. Handig voor verlichting.”
  Weet je dat zeker? Volgens mij het het precies andersom. Bij 0h wordt alleen stroom geleverd als de zon schijnt.

 4. Hallo aartjan,ik heb een vraagje ik heb de blauwe mppt regelpaneel van 40 A en een 320 wp zonnepaneel en een 100 ah semie tractie accu dat werkt goed tot de accu vol is want dan gaat het regelpaneel in slaapstand,je ziet dan niets meer op het LCD scherm,maar komt weer tot leven als er stroom gebruikt wordt,dit heb ik nog nooit meegemaakt,weet je daar misschien een antwoord op .

 5. Beste Aartjan,

  Bedankt voor je heldere uitleg.
  Dit kwam mij goed van pas.
  Heb een heel systeem aangelegd met 100w zonnepaneel en schemerschakelaar er tussen om 11 lampen á 3w te verlichten.
  Helaas is het in deze periode niet zo heel zonnig en trekt de 80ah accu het niet iedere nacht.

  Mijn vraag aan jou is nu of ik op mijn solarcontroller (zelfde als je eerste afb.) van 30a ook kabels van een windmolentje kan aansluiten samen in de ingang van de zonnepanelen.
  Zodat de accu dag en nacht gevuld kan worden.

  Kwam wel al een controller tegen die hiervoor 2 mogelijkheden had maar ik wil het juist met deze kunnen zonder nog meer geld er aan uit te geven.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Windmolens leveren meestal wisselstroom (AC). En dat kan niet op een DC ingang (gelijkstroom).
   Duurdere grotere controllers hebben inderdaad een aparte ingang voor windmolens.
   Er zit dan een converter op (duur onderdeel).

  2. Hallo,

   Ik heb een Gel batterij, die ik dus met B02 moet instellen. Maar er staat ook VRLA bij, is dit dan een SEALED batterij? en moet ik dus B01 instellen?
   Alvast bedankt

 6. Hallo Aartjan kan ik ook een paneel met een open spanning van 48V aansluiten op mijn MPPT 40T regelaar aansluiten met enkel een 12V en geen 24V accu? De max PV spanning wordt 24V ipv 48V als je geen 24V accu maar een 12V accu aansluit klopt dat?

 7. 3 vragen:
  – Ik heb een Steca solsum 6.6F controller. Is het erg als ik een loodaccu heb ipv een gelaccu?
  – Hoe erg is het als ik eerst de zonnepanelen heb aangesloten?
  – Mijn LED plafondverlichting (als verbruiker) gaat soms eerst knipperen. Wat betekent dat?

  1. – Vrijwel alle loodaccu’s zijn gelaccu’s, en de instelling is vergelijkbaar.
   – als alles werkt maakt het niet meer uit, het regelpaneel krijgt zijn stroom uit de accu, dus die kan je pas instellen als hij aan gaat
   – geen idee

 8. Hoi Aart, ik heb een daglicht paneel van 270 wp, doordat de ligging van mijn tuinhuisje zo is levert het paneel te weinig op, vraag kan ik mijn bestaande set uitbreiden met nog een paneel aan de noord oost kant zodat de accu wel voldoende laadt?

  1. Ja hoor. Gewoon erbij doen op de plus en min van het regelpaneel van het andere zonnepaneel. Zolang je regelpaneel het maximum maar aankan.

 9. Beste,

  Wij hebben de kleine versie van de pwm al tijden zonder problemen in gebruik.
  Echter doen beide usb poorten het bij ons opeens niet en knippert ook het pijltje van het zonnepaneel naar de accu en de accu de hele tijd. Op de knipperende accu staan ook geen streepjes die laten zien dat hij opgeladen is terwijl de rest van de verrichting in de camper het wel doet op deze accu.

  Heeft u enig idee?

 10. Beste Aartjan,
  Super jou tips.
  Ik heb een vraag, ben in het bezit van een 275 wp daglicht paneel, daar bij eencontroller, compressor koelkast en een nieuwe accu solar AGM12 v 200 ah.
  Het volgende probleem doet zich voor, wanneer de accu ca de helft heeft gebruikt blijft deze maar half laden ( dus krijg ik deze niet geheel vol) accu vervolgens 24 u op een externe lader door geladen eenmaal vol, is deze na een week weer halfvol. Enkele keren de controller vervangen maar blijft het zelfde. Uiteindelijk nu een door u aan bevolen mppt T20 aangeschaft in de hoop nu de accu wel vol te kunnen laden.
  Wat kan nu de oorzaak zijn van het laden niet meer dan de helft van de accu.

  1. Dat is denk ik de Reconnect in het regelpaneel. Stel dat die op 13V staat, dus halfvol, dat gaat de koelkast meteen weer aan als de accu weer 13V bereikt. De accu wordt dan nooit voller dan 13V, als de koelkast meer stroom trekt dan het zonnepaneel oplevert, en dat is ’s nachts altijd zo, of zelfs overdag met bewolking. Je kan de Reconnect dan op bijv. 14V zetten, maar dan gaat je koelkast ook telkens veel langer uit.

 11. Zou je een omvormer (600 watt) ook op de 100A DC uitgang van de mppt solar charge controler kunnen aansluiten? Zodat die ook uitschakelt als de accuspanning te laag wordt? Die krengen schakelen zichzelf pas bij 10,5 volt af, en dat is niet flex. Ik heb ook al bedacht dat je met een relais de aan/uit schakelaar kan vervangen. En dat je die dan op de DC uitgang aansluit.

  1. Ja, een omvormer kan ook direct op de uitgang van een controller. Heb ik nu ook, en als jij een 100a uitgang hebt al helemaal want dat is dan 1200w

    1. De accu moet dan ook wel groot genoeg zijn voor 600w want dat is wel veel. En Semitractie accu’s kunnen dat ook minder goed.

     1. Accu is niet het probleem. Die is dik 100Ah. Ik denk dat die beloofde 100A uitgang geen 100A is, maar slechts een fractie daarvan. Of dat de omvormer bij inschakelen kortstondig heel veel stroom trekt. Helaas kan ik dat niet testen. Ik heb nu een relais op de DC uitgang aangesloten en die over de aan/uit schakelaar van de omvormer gezet. En de omvormer zelf weer direct op de accu aangesloten. Schakelaar van de omvormer op ‘uit’ gezet, maar wordt dan door relais ingeschakeld als de DC uitgang stroom geeft. Het werkt!

 12. Mijn koelkast , lampen e.d lopen nu gewoon direct via mijn accu’s. Ik gebruik de zonnepanelen om de accu’s op te laden, en mijn koelkastje neemt stroom af van de accu. Dat is toch geen probleem..?volgens mij maak ik dan alleen geen gebruik van de mogelijkheid om te voorkomen dat de accu teveel wordt ontladen (via de controller)..?

  1. Ja geen probleem. De controller beschermt de accu wel tegen te diepe ontlading. De koelkast koelt hooguit niet maximaal.

 13. Allereerst complimenten en dank voor je blog, heeft me erg geholpen. Vraagje ik heb een MPPT-controller op mijn 100w (?) zonnepaneel (boot). Nu zijn alle apparaten incl koelbox direct op de accu aangesloten. Dan heeft de MPPT-controller geen effect op de apparatuur toch? Kortom, moet ik alle apparatuur op de uitgang van de controller aansluiten? Of maak ik een denkfout.

 14. Ik heb dezelfde blauwe ogen controller maar op B3 wordt nog steeds 14,4V aangegeven.
  Instelling gedaan met paneel er al aan.

    1. Ik lees ook heel vaak, in het algemeen, dat het geen MPPT regelaars zijn. Het staat ook bij degene die Aartjan aanbeveelt. Dit weerhoudt me een beetje om er één te bestellen.

  1. Zie alle links in het artikel. Ook als je op de plaatjes klikt ga je naar diverse winkels waar je kan bestellen.

Geef een reactie