Oximeter: meet zuurstof in je bloed

oximeter zuurstofmeter

– Update: 8 november 2021 –

Een oximeter is een zuurstofmeter om het zuurstofgehalte van je bloed te meten. Bijvoorbeeld als je de Wim Hof Methode beoefent. Dan kun je zien dat je inderdaad tijdens de adem-oefening het zuurstofgehalte kan oppompen. En dat je hartslag daalt als je je adem inhoudt (en het zuurstofgehalte in je bloed ook).

Ik kocht deze goedkope zuurstofmeter op AliExpress en die doet het prima. Kost ongeveer 10 euro inclusief verzending. Het was er ook snel in iets van 10 dagen. Er moeten nog 2 gewone AAA-batterijtjes in, die heb je altijd nog wel ergens liggen. De batterijtjes gaan snel op, de infrarood-lamp kost best veel stroom.

Je doet de oximeter op een vinger en drukt op de knop. Met telkens nog een druk op de knop verander je het display, om het te roteren of om ook een hartslag-grafiekje te zien. Er zijn ook instellingen voor piepjes en alarmen. Bijvoorbeeld een alarm als je zuurstofgehalte te laag wordt, of een piepje bij elke hartslag.

In de medische wereld wordt een waarde van 95% of hoger (SpO2) gezien als een normale waarde voor een gezond persoon. Onder de 90% is alarmerend, behalve als het kortstondig is, bijvoorbeeld als je lang je adem inhoudt.

Bij een dure oximeter kan je via Bluetooth en een app ook het verloop en de historie zien. Dat kan bij deze dus niet.

Het zuurstofgehalte is ook een indicatie van je algehele gezondheid. Je kan zo met deze oximeter ook eventuele verzuring aantonen. Zuur bloed kan minder zuurstof bevatten. Verzuring is slecht voor je gezondheid en kan je verbeteren door het drinken van basisch water, of door de Wim Hof Methode.

oximeter zuurstofmeter

Je kan op deze meter dus ook je hartslag zien. Je kan zien dat bij een inademing je hartslag omhoog gaat (bij mij rond de 80) en als je langzaam uitademt je hartslag omlaag gaat (bij mij 65). Met behulp van deze meter kan je uitzoeken bij welke ademhaling bij jou het verschil het grootst is: dat is namelijk het gezondst. Zie de blog over hartcoherentie, want zo heet dat.

Dus hoe groter het verschil tussen een snelle harslag bij inademen, en een tragere hartslag bij uitademen, hoe beter. En hoe gezonder je dan bent. Als het verschil heel klein is, dan is het alarmerend. Dan ben je niet gezond.

Ik kocht ook al eens eerder op AliExpress een paar goedkope bloeddruk-meters (oftewel Tonometers) voor rond een tientje per stuk en die waren ook goed. Die heb ik zelfs eens door een huisarts laten testen en die heeft ze goedgekeurd. Het is bijvoorbeeld handig om te zien waar je een hoge bloeddruk van krijgt. En vooral hoe je met ademhalingsoefeningen je bloeddruk effectief kan verlagen. Of om te zien dat na het sporten je bloeddruk riant en gezond is gedaald.

tonometer bloeddrukmeter

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Of zijn er andere manieren om je bloed te verrijken dan alleen met die gezondheidsbepalende, levensreddende O2 dropszzz…. ;) ….

  Toevallig dat ik dit lees maar lees eens een wielerboek uit de jaren negentig !!! staat vol met mooie recepten om je bloed te verrijken .Veel plezier

 2. Nah man, Aartjan…. daar hebbie nogeswatan, dat zijn goeie tips v h dage lijk se leven, kga ze ge lijk bestellen bij Alie, die zallut wel druk krijgen drmee…;)
  Heb je ook nog tips over `zuurstofdruppels`, werken die eigen lijk ?
  Of zijn er andere manieren om je bloed te verrijken dan alleen met die gezondheidsbepalende, levensreddende O2 dropszzz…. ;)

  Harte lijk e groet van een melige consumeeeeeerder….. Oh, ik zie nu pas Het celherstelconcept, ga ik ook nog effe inzien…. oh ja, ik lees nog even terug en zie; Basisch water… ga ik òòk lezen, Thanks :)

  1. Drie manieren om je bloed met zuurstof te verrijken:
   1. Wim Hof methode
   2. Basische druppels
   3. Hoogtestage (oftewel met mondkapjes gaan sporten ;)

Geef een reactie