De Wim Hof Methode sterkt je geestelijk en fysiek

wim hof methode

– Update: 11 juli 2021 –

Wim Hof is wereldwijd beroemd als The Iceman. Zijn bijzondere methode bestaat uit ademhalingsoefeningen, meditatie en koude-training. Ik heb die trainingen gedaan bij instructeur Evert Hettema en heb er veel baat bij. Deze blog gaat over de Wim Hof Methode (WHM). Er is ook een boek over, Koud kunstje:

wim hof methodeWim Hof (1959) is een bijzondere man. Al 20 x haalde hij het Guiness Book of Records, met extreme prestaties in de kou. Hij zwemt in water met temperaturen rond het vriespunt, wat voor gewone mensen al binnen een minuut dodelijk is. Waarom kan hij dat? Wat is het nut ervan? En kun jij het ook? Hof is autodidact en een extremist. Radboud UMC onderzocht zijn technieken, en wat bleek: iedereen kan het leren.

Het is inmiddels medisch bewezen dat Wim Hof zijn lichaam op een bijzondere manier  kan sturen, en dat hij dat ook aan anderen kan leren. Niet alleen om tegen koude te kunnen, want Wim Hof liep onder andere ook ongetraind een marathon in de woestijn. Maar bijvoorbeeld ook om ziektes in het lichaam te bestrijden, of gewoon om fitter, scherper, gezonder en positiever te zijn.

Zelfs op Skepsis.nl zijn ze positief: “Wetenschappelijk zeer interessant, omdat het voor het eerst aantoont dat je wel degelijk bewust, zonder medicatie, in staat bent om je afweersysteem te beïnvloeden. De onderzoekers vermoeden dat het vooral draait om de ademhalingstechnieken, die het adrenalinepeil doen stijgen en het is bekend dat adrenaline de afweer onderdrukt.”

In de video hieronder gaat de YES-theory groep op bezoek bij Wim Hof. DON’T TRY THIS AT HOME!

Evert Hettema en de Wim Hof Methode

Inmiddels zijn er gecertificeerde instructeurs in de Wim Hof Methode. Ik heb de trainingen gedaan bij Evert Hettema, zo’n WHM-instructeur. Evert heeft ook zelf een trainings-methode: BOGA, een combinatie van boksen en yoga. Wat mij vooral over de streep trok om de WHM-training te doen, is dat het volgens bewezen onderzoek ontzurend en ontstekingsremmend werkt. Omdat ik al jarenlang regelmatig last heb van jicht zou dat voor mij een uitkomst zijn. Jicht is een ontstekingsreactie op verzuring in het lichaam. Om dit zonder medicijnen aan te pakken is in mijn ogen een regelrecht wonder. Ik doe de WHM-oefeningen nu vrijwel dagelijks, sinds de zomer van 2015, en sindsdien heb ik vrijwel nooit meer een zware jichtaanval gehad, en ook nauwelijks meer lichte aanvallen. En dat terwijl ik al 10 jaar jicht had en in 2015 vier maanden lang ook veel zware jichtaanvallen had. Nu dus al drie jaar vrijwel jicht-vrij, en dat zelfs zonder medicatie, of zelfs zonder basisch water.

Wim Hof Methode: Evert Hettema

De methode bestaat uit drie onderdelen: ontspanning ofwel meditatie, ademhalingsoefeningen en koude-training.

De ontspannings-oefening is belangrijk en kun je niet overslaan. Het stimuleert je parasympatisch zenuwstelsel: het werkt als een rempedaal op je lichaam. Door de oefening produceer je neurotransmitter acetylcholine (ACh). Je voelt het al heel snel, na een minuut: er valt een diepe ontspanning over je heen. De tonus (spanning) van de nervus vagus (je belangrijkste zenuwbaan) wordt verhoogd. Zie ook de blog over hartcoherentie.

Daarna komt de andere ademhalingsoefening. Dit is juist een heftige, activerende oefening. Dit werkt als het gaspedaal op je lichaam. Het wordt ook wel G-Tummo genoemd:

 • 40 tot 80 keer snel, diep en krachtig ademhalen. Je kan er een beetje duizelig van worden, en je voelt tintelingen: dat is goed en normaal. De zuurstof-verzadiging in je bloed stijgt naar bijna 100%.
 • Aan het eind adem je volledig uit. Haal dan nog één keer diep adem. Adem die kort uit, en hou de adem daarna zo lang mogelijk vast. Ongetraind is 2 minuten al heel goed. Stel het moment dat je weer wil ademen nog even uit. Je zuurstofverzadiging kan even zakken, naar wel 70%. Dat is normaliter alarmerend, maar hier is het deel van de oefening.
 • Haal dan weer diep adem, en hou die zo’n 15-20 seconden vast, met je spieren gespannen, en al je aandacht gericht op de pijnappelklier, die midden-achter in je hoofd zit. Daar zit je oerbrein, de epifyse, ter grootte van een erwtje (zie ook verderop). De verse nieuwe zuurstof stuur je daar naartoe, met je aandacht.
 • Dit geheel drie keer herhalen. Je bent dan volledig ontzuurd. Deze ontzuring kun je meten met strips. Je bent dan ook meer verzadigd met zuurstof dan voor de oefening. Ook dat kun je meten, met een oximeter op je vinger.

Verzuring en ontstekingen oplossen

In de ademhalingsoefening (ook wel g-Tummo genoemd) pomp je eerst veel zuurstof in je bloed. Er worden daardoor extra mitochondriën aangemaakt. Dat zijn de energieleveranciers in lichaamscellen. Je krijgt zo letterlijk meer energie. Cellen hebben soms enkele mitochondriën, en soms duizenden. Het aantal is niet constant.

Tijdens de oefening daalt ook het CO2-niveau in je bloed, en dat zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller uit het lichaam verdwijnen.

De aanmaak van melkzuur (de oorzaak van verzuring en spierpijn) wordt door de oefening ook voorkomen. Voor duursporters dus nuttig.

Ook stijgt je adrenaline-peil. Een tijdelijke stoot adrenaline kan genezend werken, bijvoorbeeld om afweerreacties af te remmen. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor een wespensteek dan is de enige remedie een shot adrenaline. We maken de hele dag continu een beetje adrenaline aan, door stress en drukte. Maar op die manier is het niet gezond en ook niet normaal. Af en toe een flink shot adrenaline is wel normaal, en gezond. Het geeft tijdelijk veel energie.

Er komt ook een ander hormoon vrij: cortisol. Dit hormoon regelt de afbraak van adrenaline, maar doet ook meer dan dat. Het werkt bijvoorbeeld ook ontstekingsremmend. Volgens wetenschappers hebben we allemaal een chronische, lichte graad van ontsteking in ons hele lichaam. We hebben daar niet veel last van, maar het kan op den duur ziektes veroorzaken (zoals jicht, botontkalking, andere ziektes en kanker). Met deze oefening voorkom je dat, en los je ontstekingen al op voordat ze ziektes veroorzaken.

In het tweede deel van de oefening (de adem inhouden, ofwel retentie) draait het om. Het lichaam moet dan omgaan met een koolzuur-overschot, en een zuurstofgebrek. Dat zorgt ervoor dat je bloedvaten sterk, gezond en open worden. Het levert het nodige onderhoud aan je fragiele en zeer complexe bloedvatstelsel. Bloed kan dan makkelijker stromen, en het bloed kan de zuurstof dieper in de aderen afgeven. Dat is belangrijk voor je algehele gezondheid, en zelfs ter voorkoming van kanker, want dat onstaat vaak in zuurstofarme weefsels.

Verder is bekend dat het lichaam steeds meer verzuurt, naarmate je ouder wordt. Dat is niet tegen te gaan met gezonde voeding en lichaamsbeweging, behalve met basisch water of mineraaltabletten. Onder andere jicht en botontkalking (osteoporose) en allerlei ouderdoms-kwalen zijn gevolgen van die verzuring. Maar met de WHM-oefeningen is dit chronische probleem ook aan te pakken. Je lichaam ontzuurt vanzelf door de ademhalingsoefeningen.

Basisch bloed kan meer zuurstof bevatten dan zuur bloed. Het kan ook dieper doordringen in je weefsel. Het zuurstofgehalte van je bloed kan je meten met een oximeter. Zuurstof diep in je lichaam is belangrijk voor een goede gezondheid.

Oximeter en harslagmeter

oximeter zuurstofmeter

Je ziet op deze oximeter behalve je zuurstofverzadiging ook je hartslag. Bij een inademing gaat je hartslag omhoog (bij mij rond de 80) en als je langzaam uitademt omlaag (bij mij 65). Dat heet “hart-coherentie“. Met behulp van deze meter kan je uitzoeken bij welk tempo bij jou het verschil het grootst is: want dat werkt het beste. Bij mij is het verschil in hartslag het grootst bij 10 seconden per adem, ofwel 6 per minuut. Zie ook deze blog.

Litmus PH test-strips

Je kan met een Litmus proef (papieren strips) je zuurgraad testen. Bijvoorbeeld met deze. Je kan dan zelf zien dat de oefeningen je ontzuren.

Wim Hof Methode en koude-training

Na de ademhalingsoefeningen komt de kou! Bijvoorbeeld drie minuten koud douchen, of in koud water zwemmen. Je voelt je daarna meteen helemaal fit & fris & scherp & krachtig & positief! Net als in zee zwemmen. Het beste begin van de dag. Een ijsbad kan ook, dat is helemaal heftig, en zorgt voor een enorme doorbloeding: je wordt helemaal rood. Ik vond het de eerste keren pijnlijk. Later werd het makkelijker, en zelfs ook best lekker. Je huid sluit eerst helemaal af door de kou, en als je er weer uitstapt dan stroomt je bloed met grote kracht weer terug, je huid in. Dat is heel goed voor je bloedvaten. De kou werkt ook ontstekingsremmend, Cortisol-verhogend en stimuleert bruin vet (zie verderop). Je bloed krijgt meer witte bloedcellen door de kou. Witte bloedcellen ruimen ziektes op.

De kou heeft ook een positieve invloed op de Nervus Vagus, op een vergelijkbare manier als de Hartcoherentie dat doet. Zie ook cryotherapie.

Wim Hof IJsbad
IJsbad: pijnlijk en heftig, maar het wordt steeds makkelijker en lekkerder

Ontspanning en hartcoherentie: altijd goed

De ontspanningsoefening is altijd goed: haal dieper en langzamer adem, verleng je uitademing, en hou een korte pauze voordat je weer inademt. Dit werkt als een rempedaal. Je komt  snel tot rust. Het gaat niet vanzelf, je moet er moeite voor doen. In je slaap ben je bijvoorbeeld actiever dan je denkt, en haal je sneller adem dan in deze oefening. Controlled breathing noemen ze het ook wel. Of hartcoherentie. Dit werkt bewezen heilzaam, en kan zelfs medicijnen vervangen. Ik heb er deze blog over geschreven, en er een app voor gemaakt.

Pijnappelklier of epifyse

Deze klier regelt de productie van de hormonen serotonine, melatonine en dimethyltryptamine (DMT). Die reguleren een reeks biologische processen die verband houden met de waak- en slaaptoestand, met geestelijke weerstand en met het immuunsysteem (via de productie van natural killer cells). De pijnappelklier werd vroeger ook wel het Derde Oog genoemd, in de zin dat het lichtgevoelig is, een soort oer-oog.

Als je ouder wordt verkalkt de pijnappelklier, en gaat de werking achteruit. De melatonine vermindert. Je slaapt dan steeds slechter. De pijnappelklier kan ook door belasting vanuit het milieu en stress worden aangetast. Elektromagnetische velden (EMF) onderdrukken ook de werkzaamheid van de pijnappelklier en kunnen je biologische ritme verstoren.

Door in het laatste deel van de oefening al je aandacht naar dit punt te laten gaan activeer je mogelijk deze belangrijke klier. En daarmee de productie van deze belangrijke hormonen.

Tegen welke ziektes helpt het?

De Wim Hof Methode kan zo werken bij onder ander auto-immunziektes, reuma, jicht, hart- en vaatziekte, psoriasis, slaapproblemen, overgewicht en obesitas. Het maakt je energieker, je bent minder vermoeid. Er komt meer dopamine vrij en dat geeft je ook nog eens een fijn gevoel.

Wim Hof Methode en blote voeten

Wim Hof loopt meestal op blote voeten. Dat is ook wetenschappelijk onderzocht. Het blijkt een gezondheidsvoordeel te hebben. Je neemt zo elektronen uit de aarde op. Deze elektronen kunnen vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen stelen normaliter elektronen uit lichaams-moleculen. Daardoor beschadigen ze die moleculen, of verminderen de werking. Die extra elektronen voorkomen zo allerlei ziektes. Basisch water doet eigenlijk hetzelfde. Het is tegenwoordig belangrijk, omdat er steeds meer vrije radicalen in je lichaam komen door luchtvervuiling, door minder voedingsstoffen in het eten en door elektrosmog. Zie ook het boek over Celherstel.

Wim Hof Methode en microvasten

Deze methode van vasten komt hier op neer: je eet maar 5 uur per dag. Dus als je bijvoorbeeld om 13.00 uur wil beginnen met eten, dan stop je 5 uur later, om 18.00 uur. Tussen 13.00 en 18.00 kan je dan alles eten, zoveel je wil. En tussen 18.00 en 13.00 de volgende dag eet je dus niks. Je bent dan dagelijks aan het microvasten (micro fasting). Je lichaam went eraan om niet altijd voedsel te hebben. Je eet vanzelf ook gezonder en voedzamer, want dan is het makkelijker vol te houden. Naar het medische effect hiervan is uitgebreid  onderzoek gedaan, zie intermittent fasting. Zie ook autofagie: weefsel kan herstellen doordat het zichzelf schoonmaakt dankzij tijdelijk voedselgebrek (bron).

Bruin vet en afslanken

Door de Wim Hof Methode ontwikkel je ook weer bruin vet. Babies hebben dat nog, en dat beschermt het kind onder andere tegen kou. Volwassenen hebben nauwelijks bruin vet meer (alleen nog het gewone witte vet), maar met de koude-oefeningen komt dat weer terug. Gewoon vetweefsel is wit. Bruin vetweefsel gebruikt wit vet om het te verbranden, om zo je lichaam te verwarmen. Op deze manier zou de Wim Hof Methode mogelijk afslankend kunnen werken: het gewone vetweefsel verdwijnt (verbrandt) door de koude-oefeningen. Zie ook cryotherapie.


Zie ook

De Australische professor Marc Cohen, in zijn presentatie over de WHM in 2018:

Bij hyperventilatie kan er onwillekeurige spiersamentrekking (tetanie) ontstaan. Dat gebeurt meestal eerst in de handen (de zogenaamde T-Rex-handen).

Door de hyperventilatie wordt het CO2 niveau extreem laag, en zuurstof hoog (99%). Maar de weefsels ervaren paradoxaal genoeg een gebrek aan zuurstof. Dit komt omdat het bloed is afgekoeld en basisch is geworden. Dat heeft tot gevolg dat hemoglobine zo sterk aan zuurstof hecht dat de zuurstof niet meer wordt afgegeven. Dit dwingt de weefsels tot verbranding zonder zuurstof (anaeroob) met melkzuur als bijproduct, net zoals bij zware Interval Training.

Vlak daarna wordt het melkzuur weer via het bloed afgegeven aan hart en hersenen, waar melkzuur kan worden gebruikt als brandstof.

Het gebruik van melkzuur als brandstof is een evolutionaire aanpassing. Het maakt het mogelijk om tijdelijk alle  zuurstof en glucose aan de spieren te geven, zodat die maximaal kunnen presteren. Het hart en hersenen functioneren dan tijdelijk op melkzuur.

Het ademhalen geeft verder ook dynorfine, een opium-achtige pijnstiller. Er komt ook een natuurlijke ontstekingsremmer vrij, en verder ook een ontspannend middel: een cannabis-achtige.

Zuurstofgebrek produceert nieuwe mitochondriën (energiefabriekjes in de cel) en kan het proces van celverjonging stimuleren. Cellen die verouderen, precancereus of afwijkend zijn, kunnen in deze extreme situaties autofaag worden: ze eten zichzelf op. Ook eiwitten die niet goed werken worden zo afgebroken. Het afval daarvan levert bouwmateriaal voor nieuwe cellen en eiwitten.

Zuurstofgebrek of hoogtestage verhoogt verder ook de zuurstofcapaciteit van het bloed door de productie van erytropoëtine (EPO). EPO stimuleert het beenmerg om meer rode bloedcellen aan te maken, die dan meer zuurstof kunnen vervoeren. Vermoeidheid vermindert, het uithoudingsvermogen verbetert en het genezingsproces van spieren wordt versterkt.

Een ander potentieel voordeel van zuurstofgebrek is de mobilisatie van stamcellen. Deze hebben een zeer traag metabolisme en verblijven meestal in het beenmerg. Ze kunnen door de oefening uit het beenmerg vrijkomen, en zo op andere plekken in het lichaam werkzaam worden om weefsels te regenereren. Activering van stamcellen is de heilige graal van de regeneratieve geneeskunde, omdat stamcellen het vermogen hebben om vrijwel elk weefsel te regenereren.

16 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Aartjan, complimenten voor je website. Er staat ongelofelijk veel op en veel ervan vind ik interessant. Dus petje af. De WHM beoefen ik ook enkele jaren en wil op termijn ook instructeur worden. Ik onderschrijf je opmerking dat je het moet gaan ERVAREN. Je kunt er nog zoveel over lezen, wat ik ook heb gedaan, maar er gaat niets boven ervaren. Na een koude douche ben ik fris en alert, een warme douche vind ik eerlijk gezegd vaak een anti climax, doe ik zelden nog. Ik ben in de gelukkige omstandigheid van een zwemvijver, afgelopen winter kon ik een wak maken en een ijsduik nemen, hoe vet is dat, je voelt je koning na zo’n actie. Tot slot de ademhalingsoefening, dat is een beleving op zich, ik word kribbig als ik die een keer niet doe. Het is voor mij een mentale reset. Ik voel me vitaal en vooral ook dankbaar als ik dat heb gedaan. Grappig genoeg zie ik er vaak nog steeds tegenop om het te doen, maar ben ik altijd weer blij dat ik het heb gedaan. De gehele methode kan ik iedereen aanbevelen, maar is niet voor iedereen haalbaar of geschikt.
  Keep up the good work Aartjan.
  P.S. Ik ga dit jaar ook experimenteren met buizenversterkers en hoop ook eens een keer speakers te kunnen kopen bij Humble Homemade Hifi.

 2. Paar vragen: ivm burnout werd mij door mijn coach de whm aangeraden. Samen met hem gestart.
  * hoe snel kan ik resultaat verwachten? Na paar dagen? Weken?
  * hoe logisch is het te veronderstellen dat de situatie van een paar minuten per dag verschil in zuurstof saturatie, CO2, pH etc effect zouden hebben op de hele dag/week?
  * hoe gezond kan een zuurstof saturatie van 70% zijn?
  * is zuurstofgebrek en koude niet gewoon een signaal aan je lijf dat je bezig bent met doodgaan en dan in een reddingsmodus schiet? (Dit destilleer ik een beetje uit het verhal van de Australische professor)

  1. – resultaten zijn er op vele manieren: er zijn directe resultaten, en er zijn resultaten na drie maanden, en alles ertussen in
   – heel logisch, voor zover wetenschappelijk onderzocht
   – Ik haal die 70% bij lange na niet (is echt moeilijk), check maar met een meter
   – misschien wel, misschien enigszins, en misschien juist daarom effectief

   Je hebt een coach erbij: ga het gewoon ervaren, en laat het hier weten! Succes!

 3. Hai Aartjan,
  Bedankt voor zoveel informatie. Ik wil graag aangeven dat het effect van deze ademoefeningen juist ook het spierenstelsel van je bloedvaten versterkt. Luie spiertjes worden actief en kunnen zo beter meewerken in de lichaamstemperatuur regeling. Één van de effecten die ik niet goed terug las. Blij ben ik dat je noemt: “Elektromagnetische velden (EMF) onderdrukken de werkzaamheid van de pijnappelklier en kunnen het biologische ritme verstoren.” Persoonlijk nben ik WHM gaan doen omdat ik voelde hoe fikse verzuring bij mij binnen het uur opgeruimd werd. Al mijn lichaamsspieren raken verzuurd zodra ik te lang in wifisignalen, gms-bereik etc ben. Ondanks al jaren mijn eten, leven etc gericht te hebben op supergezond leven: ik reageer direct en heb een ander leven om te kunnen blijven functioneren. Dat ‘wetenschappers’dus melden dat het normaal is dat mensen meer verzuring opbouwen door leeftijd dat neem ik met een korreltje zout, aangezien de gemiiddelde leefstijl vol voeding, en andere externe stress factoren zit waardoor je meer verzuurd dan dat je lichaam zou doen met een gezonde leefstijl. Kijk maar naar bepaalde volkeren, hoe zij oud worden. En mijn vermoedens zijn dat meer mensen in lichte of meerdere mate stress, dus verzuring opbouwen door emf zonder dat ze het weten. Ik ben benieuwd hoe je erover denkt. (Per mail is welkom) en bedankt voor dit stuk! Groet, Sarah

 4. Veel bewegen, ademhalingsoefeningen, geen rommel meer eten. In een jaar meer dan 30 kilo afgevallen en ik voel me volledig anders. Werkt echt!

 5. Ik heb het boek de WHM met verbazing gelezen. Persoonlijk geef ik nooit reacties op boeken, maar over dit boek wil ik wel het één en ander kwijt.
  Met alle respect maar wat een slecht boek, slecht geschreven en vol herhalingen. Op bijna alle bladzijden staat hetzelfde (kou, ademhaling en wil) en gebaseerd op de psychologie van de koude grond. Gebruik van zogenaamde wetenschappelijke ‘intellectuele’ taal om geloofwaardiger over te komen en het gebruik van suggestie is enorm.
  Ik moet helaas concluderen dat dit boek voor mij bij het oud papier kan worden neergelegd.

 6. Leuk om een goede theoretische verklaring te lezen van WHM. Die vind je niet im het boek Koud Kunstje en hoor je niet tijdens een cursusdag. Ik doe nu WHM nu ruim 1,5jr en heb er veel baat bij.

 7. ik heb een vraag. ik ben (veel) te zwaar en wil afvallen. vasten lijkt me een prima manier. ik vraag me af, wat geeft het beste resultaat: 2 dagen achter elkaar vasten of 1 dag vasten of om en om? Dank alvast voor je hulp!

  met groet, Sien

  1. Alles kan! Het is heel persoonlijk wat wel of niet voor jou werkt.
   Zelf zou ik gaan micro-vasten.
   En iets gezonder eten (geen suiker, geen Light-producten, en pasta/brood/rijst alleen volkoren). En elke hap 40x kauwen.
   Veel groente en fruit. Meer water drinken. Voor het eten ook altijd eerst water drinken.

   En veel bewegen. Elke dag een uur wandelen is ook al goed.
   Heel veel succes!

 8. Beste aartjan,
  Ben begin maart 2020 vanwege de Corona opnieuw begonnen met de WHM nadat ik het 3 jaar gelden mee was gestopt vanwege koude handen en voeten die een half uur na het douchen ontstonden en zo wit waren dat ik bij wijze van doorheen kon kijken. Dat effect is nog steeds niet over of ik nu een koude of warme douche neem. Daarom douche ik nu niet na de ademhalingsoefening. Komt het bij meerder personen voor? Heeft u een advies voor mij hoe ermee om te gaan?

 9. Waarom is het bij de ademhalingstechniek nodig om ook de adem zo lang in te houden en ook te wennen aan het koolzuuroverschot?
  Alvast bedankt!

  1. Het versterkt je bloedvaten en houdt ze beter open. Bloed kan dan makkelijker stromen en dat kan dan zuurstof dieper en makkelijker afgeven. Dat is ook van belang ter voorkoming van kanker, want dat onstaat vaak in zuurstofarme weefsels.

    1. Het zuurstofgehalte stijgt en daalt tijdens de oefening, en na de oefening blijft het langdurend hoger.

Geef een reactie