De Wim Hof Methode sterkt je geestelijk en fysiek

wim hof methode

– Update: 7 januari 2024 –

Wim Hof is wereldwijd beroemd als The Iceman. De Wim Hof Methode (WHM) bestaat uit ademhalen, koude-training en mindset. Ik doe de oefeningen al een jaar of acht. Hier mijn ervaringen en mijn samenvatting  over de medisch-wetenschappelijke theorie erachter.

wim hof boekEr zijn ook boeken over, zoals Oerkracht van Scott Carney of Koud kunstje van Wim de Jong.

“Voor het eerst  is wetenschappelijk aangetoond dat je in staat bent om je afweer te beïnvloeden. En dat iedereen dat kan.”

De WHM-oefeningen verhogen je weerstand, voorkomen ziektes en maken je fitter, gezonder en positiever. Je ervaart ook minder stress. Ja, echt! En het is ook op allerlei manieren wetenschappelijk bewezen.

Onderaan een update over de kou als mogelijk wapen tegen kanker, volgens recent wetenschappelijk onderzoek.

Wim Hof Methode en Evert Hettema

Ik doe de trainingen bij Evert Hettema, een gecertificeerde WHM-instructeur van het eerste uur. Evert geeft ook BOGA-les: een combinatie van boksen en yoga. 

Wim Hof Methode: Evert Hettema

Wat mij vooral aantrok aan de WHM is dat het volgens onderzoek zowel ontzurend als ontstekingsremmend werkt. Omdat ik al jaren veel last heb van jicht is dat voor mij een uitkomst. Jicht is een ontstekingsreactie op verzuring in het lichaam. Ik doe de oefeningen sinds 2015, en sindsdien heb ik vrijwel nooit meer zware jichtaanvallen, alleen lichte. En dat terwijl ik al tien jaar jicht had, met in 2015 zelfs vier maanden lang veel zware jichtaanvallen. Nu dus al acht jaar grotendeels jichtvrij, met weinig of geen medicatie. Ik ben ook minder vaak ziek.

Tegen welke ziektes helpt het?

De Wim Hof Methode verhoogt je natuurlijke afweer. Het maakt je energieker en minder vermoeid. Je ervaart minder stress volgens onderzoek. Er komen allerlei stoffen vrij zoals dopaminen en opiaten die je een fijn gevoel geven. En allerlei andere stoffen die onder andere je bloedvaten verbeteren – zie verderop.

Het werkt bewezen goed bij reuma, jicht, hart- en vaatziekte, auto-immuunziekte, psoriasis, slaapproblemen, longproblemen, COPD, overgewicht, diabetes, Crohn, fibromyalgie, reuma, artritis, MS, depressies, burnout, PTSS en obesitas.

De Wim Hof Methode bestaat uit drie onderdelen: ademhalingsoefeningen, koude-training en mindset. Die mindset betekent aandacht, toewijding, focus en meditatie. Die train je in alle onderdelen, maar vooral ook vooraf met de ontspanningsoefening:

1. Ontspanning en hartcoherentie

Deze oefening werkt als een rempedaal op je lichaam. Simpelweg door langzamer te ademen. Door deze oefening produceer je de neurotransmitter acetylcholine (ACh) en verhoog je de kostbare CO2 in je lichaam. Het werkt effectief tegen chronisch over-ademen, wat tegenwoordig veel voorkomt, door onze continue lichte stress.

Je voelt het al snel. Er valt een diepe ontspanning over je. Deze oefening duurt vijf minuten en kan je zo vaak doen als je wil, een aantal keer per dag. Je kan er ook mijn gratis app voor gebruiken.

 • Adem rustig twee seconden in, niet dieper dan normaal
 • Adem lang uit, zo’n zeven seconden
 • Pauzeer telkens even een seconde tussen uit- en inademing

Doe dit vijf minuten. Adem door je neus: dat filtert, desinfecteert en verwarmt de lucht, je droogt minder snel uit, het houdt warmte vast en het produceert stikstof wat voor je bloedvaten zeer belangrijk is.
Alle zoogdieren ademen door de neus! Alleen een hond ademt soms door zijn mond als hij het te warm heeft.
Meer info hierover in het boek Zuurstofwinst.

Het gaat niet vanzelf, je moet er moeite voor doen. Controlled breathing noemen ze het ook wel. Het werkt bewezen heilzaam, volgens veel onderzoek, en het kan zelfs allerlei medicijnen vervangen. Het wordt ook wel hartcoherentie genoemd.

Laat vooral je buik bewegen bij het ademen: dat masseert je darmen en laat de milt beter werken. Dat zorgt voor ontspannende stoffen in je bloed.

Dit is het makkelijkste onderdeel. Dit kan iedereen, altijd!

Langzamer ademen geeft hetzelfde als een hoogtestage: de zuurstof is kariger en wordt daarom beter opgenomen. Je voelt je minder moe. Over-ademen komt in ons drukke leven veel voor en kun je hiermee afremmen. Sporters doen dit ook: die dragen zelfs maskers tijdens hun slaap, om het lichaam te trainen met minder zuurstof om te gaan.

2. Wim Hof ademoefening

Daarna komt de ademoefening die de basis is van de Wim Hof Methode. Dit werkt als een gaspedaal op je lichaam. Doe dit het liefst in de ochtend, op een nuchtere maag, na de ontspanningsoefening. Het geeft je veel energie.

Ga comfortabel zitten of liggen. Doe het niet staand, en zeker niet in water. Oefen het eerst een aantal keer onder begeleiding:

Je kan een beetje duizelig worden, en je voelt tintelingen. Je hoort misschien oorsuizen, of je krijgt een vreemde smaak in je mond. Je kan gaan trillen of gapen, of je kan het koud of warm krijgen, of spierkrampen. Het kan sterke emoties oproepen. Dat is allemaal goed. Als het niet gaat, dan stop je gewoon. Het is geen wedstrijd!

 1. Adem 40 tot 80 keer diep en krachtig. De zuurstofverzadiging in je bloed stijgt naar 100%.
 2. Na de laatste ademhaling blaas je je longen helemaal leeg. Daarna haal je nog één diepe teug. Adem die kort uit, en stop dan met ademen. Zo lang je kan. Het is geen wedstrijd! Je zuurstofverzadiging zakt misschien wel naar 50%. Koolzuur stijgt. Dit is goed, en een belangrijk deel van de oefening.
 3. Dan haal je weer een diepe teug adem. Hou die zo’n 20-30 seconden vast, met al je spieren gespannen en met al je aandacht naar de pijnappelklier: het binnenste van je hersenen, tussen je oren.

Dit doe je dan drie of vier keer. Je bent dan ontzuurd voor de komende zes uur. De ontzuring kun je meten met PH-strips. Je hebt nu veel energie en je bloed bevat meer zuurstof dan voor de oefening. Ook dat kun je meten, met een oximeter.

Doe deze oefeningen nooit in water. Want als je dan flauwvalt kan je verdrinken.

Evert Hettema heeft een album opgenomen met de begeleide oefeningen en muziek (beschikbaar op Spotify, Apple, Amazon, Tidal, Youtube etc):

Wat gebeurt er medisch-technisch tijdens de oefening?

In deze oefening pomp je eerst veel zuurstof in je bloed. Je verhoogt je longcapaciteit en je maakt extra mitochondriën aan. Dat zijn de energie-fabriekjes in de lichaamscellen. Het aantal mitochondriën is niet constant, je maakt er nu meer. Je krijgt zo letterlijk meer energie: meer ATP.

Tijdens de oefening daalt ook het CO2-niveau in je bloed. Dat knijpt letterlijk je bloedvaten leeg: die worden de helft dunner. Afvalstoffen verdwijnen zo beter en je schoont je lichaam op. Je kan daar duizelig van worden, omdat er ook vier keer minder bloed naar je hersens stroomt: dat is een teken dat het werkt. Je kan tintelingen voelen in je ledematen, omdat het calciumgehalte in je bloed ook tijdelijk daalt.

Verder stijgt je adrenaline-peil. Dat geeft veel energie en kracht en kan ook genezend werken, bijvoorbeeld om afweerreacties te remmen. We maken de hele dag kleine beetjes adrenaline aan, door continue stress. Maar dat is onnatuurlijk. We zijn biologisch niet gebouwd op de matige voortdurende stress van het moderne leven. De afgelopen miljoen jaar was dat heel anders, met alleen maar af en toe enorme stress.

Er komt ook een ander hormoon vrij: cortisol. Dit hormoon regelt de afbraak van adrenaline, maar doet veel meer dan dat. Het werkt bijvoorbeeld ook ontstekingsremmend. Volgens wetenschappers hebben we allemaal chronische lichte ontstekingen door ons hele lichaam, die erger worden als je ouder wordt. We hebben daar niet veel last van, maar het veroorzaakt op den duur wel ziektes zoals jicht, botontkalking, auto-immuunziekten, psoriasis, Crohn, Lyme en mogelijk ook kanker. Met deze oefening verminder je ontstekingen voordat ze ziekte veroorzaken.

Ontstekingen door het hele lichaam worden door de oefening met 50% verlaagd (Kox et al. 2014).

In het tweede deel van de oefening (als je de adem inhoudt) moet het lichaam omgaan met een koolzuur-overschot. Ook dat kan je voelen als tintelingen. Door die extra CO2 gaan je bloedvaten verwijden. Zo train je de spiertjes van je bloedvaten. Je bloedvaten zijn bij elkaar 100.000 kilometer lang – drie keer de wereld rond. Goed onderhoud daaraan is belangrijk voor je gezondheid.

Bloed kan door die verwijding makkelijker stromen. Het hart hoeft minder hard te pompen. De bloeddruk daalt. Zuurstof wordt beter en dieper afgegeven. Dat bevordert je algehele gezondheid. Mogelijk zelfs ter voorkoming van kanker, want dat ontstaat vaak in zuurstofarme weefsels. Je bloedvaten vernauwen sowieso al als je ouder wordt, en worden dan strammer en stijver, en zuurstof bereikt dan steeds slechter dieper gelegen delen.

Ook haalt dat overschot aan CO2 de zuurstof en hemoglobine uit elkaar. Omdat we vaak over-ademen zit er chronisch te weinig koolzuur in het bloed, waardoor hemoglobine de zuurstof gaat binden. Dat ervaar je als zuurstofgebrek, terwijl er dus juist veel zuurstof is. Je gaat hijgen. Dit is de zuurstof-paradox:

De zuurstof-paradox

Chronisch over-ademen is schadelijk. Je lichaam went dan aan teveel zuurstof en aan te weinig koolzuur, en de balans wordt steeds slechter afgesteld. De receptoren werken niet meer zoals het hoort. Je bloed wordt dan steeds zuurder, je bloedvaten vernauwen, het bloed stroomt slechter en overtollig zuurstof wordt gebonden aan hemoglobine. Diepere weefsels krijgen dan te weinig zuurstof. Dit is de paradox: je ademt meer zuurstof, maar je conditie verslechtert.

Met de oefeningen doe je eigenlijk een hoogtestage:

Hoogtestage en lactaat verbranden

Door hoogtestage (gebrek aan zuurstof) krijg je meer rode bloedlichaampjes. Je traint je lichaam zo ook om melkzuur (lactaat) als anaerobe brandstof te gebruiken, waardoor je het afval van je spieren (melkzuur, wat spierpijn veroorzaakt) gebruikt als energie. Je hebt dan minder spierpijn en extra energie. Lactaat kan door de lever in glucose worden omgezet met behulp van adrenaline. Dat heet gluconeogenesis ofwel de “Cori cycle” (Zwaag et al., 2020).

Ontzuren

Veel kwalen en ziektes zoals jicht en botontkalking zijn gevolgen van verzuring. Met de WHM-oefeningen ontzuur je je lichaam. De basische waarde van je bloed is normaliter 7,4  (licht basisch) en met de oefeningen kan dat 7,8 worden (basisch). In deze moderne tijd met verarmde voeding, stress, luchtvervuiling en elektrosmog worden we steeds zuurder (Pizzorno, 2015) en het is daarom belangrijk om zelf actief te ontzuren.

Basisch bloed kan meer zuurstof bevatten dan zuur bloed. Zuurstof kan zo dieper doordringen in je lichaam. Het zuurstofgehalte van je bloed kan je meten met een oximeter. Zuurstof diep in je lichaam is belangrijk voor een goede gezondheid.

Oximeter en hartslagmeter

Je ziet op deze oximeter bij de oefening dat het zuurstofgehalte in je bloed stijgt, en bij het inhouden van je adem dat het daalt:

oximeter zuurstofmeter

Behalve je zuurstofverzadiging zie je op deze meter ook je hartslag. Bij de ontspannende oefening vooraf zie je bij elke inademing je hartslag omhoog gaan (bijvoorbeeld rond de 80), en bij elke uitademing omlaag (bijvoorbeeld naar 65). Hoe groter dat verschil, hoe beter. Dat heet hartcoherentie. Zie dit artikel.

Voor sporters zijn er ook hartslagmeters met borstband.

3. Wim Hof Methode koude-training

Na de ademhalingsoefeningen komt de kou. Bijvoorbeeld door koud te douchen, door een paar minuten in een koudwaterbad te liggen of in koud water te zwemmen. Dertig seconden is al goed, tot een minuut of twee. Hou je aandacht bij jezelf. Concentreer je volledig op je eigen lichaam.

Een ijsbad werkt het sterkst. Doe een ijsbad nooit alleen, en ongetraind ook niet langer dan twee minuten, want anders kan je onderkoeld raken. Observeer jezelf goed. Ieder heeft zijn eigen grenzen. De uitdaging is om “uit je comfort zone” te stappen. De eerste dertig seconden zijn moeilijk. Probeer te ontspannen voor het beste effect. Eén a twee minuten is al optimaal, langer hoeft niet. Als je de kou niet meer voelt moet je er uit, want dat kan gevaarlijk zijn.

Adem rustig door je neus, plaats je handen op je lichaam en blijf je focus houden.

Je voelt je na afloop fit, fris, scherp, krachtig en positief. De kou zorgt voor een extreme doorbloeding van je huid. Ik vond zo’n ijsbad de eerste keer pijnlijk, maar later werd het makkelijker. De aderen in je huid sluiten helemaal af door de kou, en als je er weer uitstapt openen ze weer en dan stroomt je bloed met grote kracht weer je huid in. Je kan knalrood worden. Dat is goed voor je bloedvaten. Die openen en sluiten dankzij al die kleine spiertjes. Door de oefening train je deze spiertjes, net als dat je in de sportschool je spieren kan trainen.

Je voelt je fijner, je slaapt beter, je hebt meer focus en energie en je verteert beter. Je ervaart minder stress. De kou werkt ontstekingsremmend, Cortisol-verhogend en het stimuleert bruin vet (zie verderop). Je bloed krijgt meer witte bloedcellen en T-cellen. Dat sterkt je natuurlijke afweer, want die T-cellen ruimen ziektemakers en ontstekingen op. Het heet ook wel cryotherapie.

Door de kou krijg je tijdelijk tot vijf keer meer noradrenaline in je lichaam. Die stof vernauwt niet alleen je bloedvaten maar het verbetert ook je focus, maakt je actief, positief en het werkt effectief tegen depressie. Dopamine – een gelukshormoon – kan door de kou stijgen met 250%. Opioïden en cannabinoïden komen ook vrij door de kou, en dat is ontspannend en pijnstillend.

Zelf een ijsbad maken? Zo’n zitbad is dan handig. Het kan ook gewoon met koud water uit de kraan. Zeker in de winter werkt dat prima.

A cold shower a day keeps the doctor away

wim hof methode ijsbad evert hettema vlieland
Een ijsbad: ik vond het de eerste keer pijnlijk en heftig, maar later werd het steeds fijner en makkelijker

Koude douche moeilijk? Het kan ook comfortabel!

Doe eerst je benen, allebei iets van 20 seconden. Dan je armen, je buik, nek en hoofd, ook allemaal telkens zo lang. Als je je rug te moeilijk vind sla je die gewoon over! Je hebt dan twee minuten koude ervaren, en je voelt je de hele dag positief en energiek.

De Wim Hof Methode op Vlieland: Evert Hettema maakt een ijsbad op het strand, in het zand. Dit is het allerkoudste bad: zeewater kan twee graden onder nul worden, de honderd kilo ijsblokjes zijn achttien graden onder nul, en het zand isoleert maximaal.
Of zo’n ligbad, met 100 kilo ijsblokjes en wat zeewater.

Het kan zijn dat je na het ijsbad gaat huiveren. Zelfs een kwartier later nog. Dat komt omdat het afgekoelde bloed uit je ledematen weer gaat mengen met het warme bloed in je romp. Na de koude is het het beste om veel te bewegen om weer warm te worden, bijvoorbeeld zo met de Horse Stance (het stukje vanaf 0:40):

Train de kou altijd eerst samen of onder begeleiding. Hou je hoofd boven water als je niet ervaren bent. Door de kou krijg je een adem-reflex, en dat is onder water gevaarlijk. Je spieren verliezen tijdelijk veel kracht in de kou. Je kan dan niet meer zwemmen. Je zenuwen verdoven, zelfs zo dat je de kou niet meer voelt. Dat is gevaarlijk.

Doe geen koudetraining als je hartklachten of een erg hoge bloeddruk hebt.

In de video hieronder gaat de YES-theory groep op bezoek bij Wim Hof.
DON’T TRY THIS AT HOME!

Koude handen of voeten?

Als je last hebt van koude handen of voeten kan je die ook apart trainen. Doe ze dan elke dag even in een emmer water met ijs, twee minuten. Beweeg en wapper ze daarna, om ze weer op te warmen en om er bloed naar te stuwen.

Met deze oefening train je de bloedvatspiertjes en zul je steeds minder last van kou in je handen of voeten hebben.

Pijnappelklier of epifyse

Deze klier in het midden van je hersenen regelt de productie van de hormonen serotonine, melatonine en dimethyltryptamine (DMT). Die reguleren een reeks biologische processen die verband houden met waak en slaap, met geestelijke weerstand en met het immuunsysteem via de productie van natural killer cells.

Naarmate je ouder wordt verkalkt de pijnappelklier, en gaat de werking achteruit. De melatonine vermindert. Je slaapt slechter. Je weerstand gaat achteruit. De pijnappelklier kan ook door belasting vanuit het milieu en stress worden aangetast. Elektromagnetische velden (EMF), blauw licht en altijd gelijkmatige warmte onderdrukken de werkzaamheid van de pijnappelklier, en kunnen zo biologische processen verstoren.

Door in het laatste deel van de ademoefening al je aandacht naar dit punt te laten gaan (midden in je hersenen) activeer je mogelijk deze belangrijke klier. En daarmee de productie van die belangrijke hormonen. Bij de Wim Hof Methode noemen ze het de Fijnappelklier.

De Wim Hof Methode en blote voeten

Wim Hof loopt veel op blote voeten. Dat is ook wetenschappelijk onderzocht. Het blijkt een groot gezondheidsvoordeel te hebben. Je neemt zo elektronen uit de aarde op. Dan kan niet door zolen heen, maar wel door je huid. Elektronen kunnen vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen stelen elektronen en daardoor beschadigen ze weefsels. De extra elektronen via je blote voeten voorkomen op deze manier ook allerlei ziektes. Basisch water doet eigenlijk hetzelfde. Het is tegenwoordig belangrijk, omdat er steeds meer vrije radicalen in je lichaam komen door vervuiling, te weinig voedingsstoffen en door elektrosmog. Zie ook het boek over Celherstel.

De Wim Hof Methode en microvasten

Deze methode van vasten komt hier op neer: je eet maar gedurende 5 uur per dag. De resterende 19 uur per dag eet je niks. Je eet bijvoorbeeld alleen tussen 13.00 en 18.00. Dan mag je alles eten, zoveel je wil. En van 18.00 uur tot 13.00 de volgende dag eet je helemaal niks. Je bent dan dagelijks aan het microvasten (intermittent fasting).

Je lichaam went er zo aan om niet altijd continu voedsel te hebben. Er treedt dan autofagie op: je weefsel gaat dan oude en kapotte cellen opeten en dat ruimt op (zie ook deze bron).

Je eet vanzelf ook gezonder en voedzamer, want dan is het makkelijker vol te houden. Er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar gedaan: zie alles over intermittent fasting.

Bruin vet

Door de Wim Hof Methode maak je ook bruin vet aan. Gewoon vetweefsel is wit. Bruin vet gebruikt wit vet om het te verbranden, om zo je lichaam te verwarmen. Op deze manier zou de Wim Hof Methode mogelijk afslankend kunnen werken: het witte vet verdwijnt (verbrandt) door de koude-oefeningen. Zie ook cryotherapie.

Zie onderaan ook meer recent wetenschappelijk onderzoek over de kou als wapen tegen kanker, omdat het aanmaken van bruin vet veel glucose vergt. Kankercellen kunnen niet overleven met weinig glucose.

Veroudering tegengaan door meditatie

Door meditatie ervaren we minder stress. Dit zou volgens onderzoek de cellulaire veroudering remmen omdat telomeren langer worden. Telomeren zijn de uiteinden (de kapjes) van chromosomen. Voor het goed functioneren moeten deze lang zijn. Het enzym telomerase maakt ze langer, maar dat is maar weinig beschikbaar in de cellen. Als je ouder wordt neemt de lengte van de telomeren langzaam af (met elke celdeling) en met meditatie kan je dit volgens onderzoek enigszins voorkomen. Vooral de eerste ontspanningsoefening kan je zien als meditatie.


Zie ook


BIJLAGE: De Australische professor Marc Cohen over de Wim Hof Methode in 2018

Bij hyperventilatie kan er onwillekeurige spiersamentrekking (tetanie) ontstaan. Dat gebeurt meestal eerst in de handen (de zogenaamde T-Rex-handen).

Door de hyperventilatie wordt het CO2 niveau extreem laag, en zuurstof hoog (99%). Maar de weefsels ervaren paradoxaal genoeg een gebrek aan zuurstof. Dit komt omdat het bloed is afgekoeld en basisch is geworden. Dat heeft tot gevolg dat hemoglobine zo sterk aan zuurstof hecht dat de zuurstof niet meer wordt afgegeven. Dit dwingt de weefsels tot verbranding zonder zuurstof (anaeroob) met melkzuur als bijproduct, net zoals bij zware Interval Training.

Vlak daarna wordt het melkzuur weer via het bloed afgegeven aan hart en hersenen, waar melkzuur kan worden gebruikt als brandstof.

Het gebruik van melkzuur als brandstof is een evolutionaire aanpassing. Het maakt het mogelijk om tijdelijk alle  zuurstof en glucose aan de spieren te geven, zodat die maximaal kunnen presteren. Het hart en hersenen functioneren dan tijdelijk op melkzuur.

Het ademhalen geeft verder ook dynorfine, een opium-achtige pijnstiller. Er komt ook een natuurlijke ontstekingsremmer vrij, en verder ook een ontspannend middel: een cannabinoïde.

Zuurstofgebrek produceert nieuwe mitochondriën (energiefabriekjes in de cel) en dat kan het proces van celverjonging stimuleren. Cellen die verouderen, precancereus zijn (een voorstadium van kanker) of afwijkend zijn, kunnen in deze situaties autofaag worden: ze eten zichzelf op. Ook eiwitten die niet goed werken worden zo afgebroken. Het afval daarvan levert bouwmateriaal voor nieuwe gezonde cellen.

Zuurstofgebrek of hoogtestage verhoogt verder ook de zuurstofcapaciteit van het bloed door de productie van erytropoëtine (EPO). EPO stimuleert het beenmerg om meer rode bloedcellen aan te maken, die dan meer zuurstof kunnen vervoeren. Vermoeidheid vermindert, het uithoudingsvermogen verbetert en het genezingsproces van spieren wordt versterkt.

Een ander potentieel voordeel van zuurstofgebrek is de mobilisatie van stamcellen. Die zitten meestal in het beenmerg, maar kunnen door de oefening vrijkomen, zodat ze overal in het lichaam weefsels gaan regenereren. Stamcellen kunnen vrijwel elk weefsel repareren en vernieuwen. Stamceltherapie is de heilige graal van de regeneratieve geneeskunde.

(samengevat en vertaald uit het Engels door Aart Jan)
UPDATE: De kou als wapen tegen kanker?

Zie dit wetenschappelijke onderzoek uit 2022 op Nature.com, samengevat en vertaald uit het Engels door Aart Jan:

Kankercellen kunnen alleen leven op glucose, terwijl gezonde cellen ook vet of eiwit kunnen verbranden. Op een PET-scan kan je dat zien. De koude-oefeningen zorgen voor extra aanmaak van bruin vet (BAT). Normaal vet is wit. Bruin vet is specifiek voor het opwarmen van het lichaam tijdens koude. Er is veel glucose nodig om bruin vet te maken. Die glucose wordt uit het bloed gehaald, en er is nu minder glucose over voor kankercellen. Kankercellen kunnen op deze manier uithongeren.
Dit onderzoek bewijst met proeven op muizen en op patiënten dat de overlevingskans bij kanker verdubbelt door koudetraining.

Er was ook al een keto-behandeling bekend, specifiek tegen een hersentumor:

Een hersentumor was soms te genezen met een keto-dieet (met alleen vet en eiwit). Vet kan de hersenen namelijk niet bereiken. De lever breekt vet af tot ketonen, die de hersenen wel kunnen bereiken. Tumorcellen kunnen ketonen niet verbranden, en sterven af zonder glucose.

Dit onderzoek bewijst dat een laag glucose-gehalte in het bloed niet alleen in de hersens, maar ook in de rest van het lichaam kankercellen kan doen verdwijnen. En dat – naast een keto-dieet of medicijnen – ook koudetraining kan meehelpen om het glucose-gehalte in het bloed te verlagen.

43 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Dank voor dit mooie artikel. Ik ben benieuwd in hoeverre deze methode goed is als je diep in een burnout zit. Dit omdat je voor een kort moment juist cortisol en adrenaline aan maakt.

  Gr.
  Sebas

  1. Het is mijns inziens zeker goed bij een burnout. De ontspanningsoefeningen vooraf kun je sowieso altijd doen. Het tweede deel van de ademoefening (de adem inhouden) en de koude reguleren de adrenaline en cortisol in gunstige zin. Ik zou het eerst een paar keer onder begeleiding doen, en ik zou het ook even overleggen met je huisarts.

   1. Een antwoord op Artjan, maar ook voor Sebastiaan:

    Bij een Burn-Out moet je wel heel voorzichtig te werk gaan. Wellicht de koude ervaring niet direct in een ijskoud bad doen, maar in een bad met water temperatuur net onder de 14 graden.
    Als dat goed gaat, de volgende sessie in water van een paar graden kouder doen. Stap voor stap (daar kan een paar dagen of een week tussen zitten) tot dat je zo ver bent dat je 4 graden aan kunt met lichaam en (vooral) geest.

    Doe deze oefeningen (adem-sessie, koude-ervaring en warming up) zeker onder begeleiding.

 2. hoi aartjan,
  ik deed deze oefening (meditatie) en toen kreeg ik na de 25 keer beklemmend gevoel op de borst en onder me schouderbladen is dat normaal? heb wel een stressvolle periode achter de rug.

 3. Hoi,
  Bedankt voor deze duidelijke uitleg.
  ik heb midden november Corona gehad.
  Ondertussen ben ik nog steeds aan het herstellen. Conclusie van longarts is long-COVID. (Druk op borst, spierpijn, prikkelgevoelig,…) middenrif werkt maar 50%. Ik volg een revalidatieprogramma bij kiné en ergo.
  Ik ben sinds een week ook deze methode aan het toepassen.
  Kan ik op deze korte periode al verbetering merken? Want ik voel me echt al fitter.
  Heeft u weet van nog positieve ervaringen van long-COVID patiënten?

  1. Ja, elke keer oefenen geeft weer iets meer longcapaciteit, meer mitochondriën dus meer energie, verbeterde zuurstof-doorvoer, sterkere aderen, vermindering van ontstekingen en extra “geluks-hormonen” die je goed doen voelen. Dus het werkt na een dag al.

  2. Beste Anouk,

   Heb je ondertussen al veel effect gemerkt van deze behandeling? Heb ook long covid, hiermee begonnen.

   Gr. Roger

 4. Hoi Aartjan, sinds een paar dagen ga ik elke morgen in mijn tuin in een groot wijnvat (300 ltr) gevuld met water. Ik doe dit 2 a 3 minuten en dat gaat heel goed. Ik merk dat ik daarna moeilijk weer warm genoeg word. Ik droog me direct af en trek warme kleding aan. Heb je tips?

  1. Drie minuten is erg lang. Het werkt al goed met 1 a 2 minuten.
   Na het bad moet je veel en lang bewegen. Bij de Wim Hof doen ze wel een half uur lang de Horse Stand, zie het filmpje.

   Het koude bloed uit je ledematen gaat namelijk mengen met het warmere bloed uit je romp, en daardoor koelt je romp ook nog een half uur verder af.

 5. Hoe doen jullie dit thuis als je geen ijsbad hebt ofzo? Wat gebruiken jullie als vervanger naast bijvoorbeeld een koude douche?

  1. Een bad met koud water in de winter is ook goed. Een koude douche ook. De zee is ook altijd goed. Buiten zwemmen in natuurwater ook.

    1. Een bad met koud water is een gewoon ligbad of zitbad, ofwel een badkuip, met koud water uit de kraan. Je hoeft er niet per se ijsblokjes in te doen: water onder de 16 graden werkt ook al goed. En als je geen bad hebt, dan is een koude douche of water uit een tuinslang ook al heel goed.

     1. Allereerst bedankt voor je antwoord, echt top.
      Zou het werkbaar zijn om ijsbaden te laten maken tegen een betaalbare prijs speciaal voor een lifestyle als die van Wim Hof?
      Zo ja denkt u dat hier interesse in zou zijn onder de community van Wim.
      Ik doe een onderzoek voor mijn school en zou u mening graag willen horen.
      Fijn weekend :)

      1. Jazeker is daar markt voor! Het is nu voor de trainers lastig. Er worden nu vaak boomkuipen gebruikt. Dat is een grote ronde plastic bak waar jonge bomen in kunnen. Zoiets, maar dan langwerpig. Dat is er niet.

      2. Dus een langwerpige bak speciaal voor deze methode zou een geweldig hulpmiddel zijn voor veel denkt u?

      3. Bedankt voor je uw antwoord. Kan ik ergens met je chatten om je op de hoogte te houden en vragen te stellen wanneer dat nodig is? Ik vind dit heel interessant namelijk.

    2. Elke dag eerst lekker heet douchen, daarna de knop ineens naar koud, ruim twee minuutjes onder blijven staan en je barst van de energie daarna !!

 6. Hoi Aart-Jan wat heb je dit mooi en duidelijk omschreven gebruik de methode ook dagelijks en heb hier ook veel voordeel van als je ooit in de buurt komt van harte welkom grtjs Twan Evert en Wim ken ik ook al jaren 😉👍🙏

 7. Aartjan, je heb veel interessante informatie over jicht. Ik ben er erg blij mee. Bedankt!
  Zelf ben ik me de laatste tijd meer aan het verdiepen in het voorkomen van jicht. Ik dacht daarom dat het verstandig was om zo’n meter te kopen die het urinezuurgehalte meet. Deze heb ik inmiddels besteld: https://www.testjezelf.nu/multi-check-glucose-urinezuur-meter. Heb jij ervaring met zo’n meter? Of kan je eigenlijk al voldoende vooruit met die PH-strips?

  1. Nee, geen ervaring mee. Eigenlijk is jicht al mijn meter, want ik krijg meteen een lichte aanval bij te hoge purine-waarde.

 8. Aartjan, complimenten voor je website. Er staat ongelofelijk veel op en veel ervan vind ik interessant. Dus petje af. De WHM beoefen ik ook enkele jaren en wil op termijn ook instructeur worden. Ik onderschrijf je opmerking dat je het moet gaan ERVAREN. Je kunt er nog zoveel over lezen, wat ik ook heb gedaan, maar er gaat niets boven ervaren. Na een koude douche ben ik fris en alert, een warme douche vind ik eerlijk gezegd vaak een anti climax, doe ik zelden nog. Ik ben in de gelukkige omstandigheid van een zwemvijver, afgelopen winter kon ik een wak maken en een ijsduik nemen, hoe vet is dat, je voelt je koning na zo’n actie. Tot slot de ademhalingsoefening, dat is een beleving op zich, ik word kribbig als ik die een keer niet doe. Het is voor mij een mentale reset. Ik voel me vitaal en vooral ook dankbaar als ik dat heb gedaan. Grappig genoeg zie ik er vaak nog steeds tegenop om het te doen, maar ben ik altijd weer blij dat ik het heb gedaan. De gehele methode kan ik iedereen aanbevelen, maar is niet voor iedereen haalbaar of geschikt.
  Keep up the good work Aartjan.
  P.S. Ik ga dit jaar ook experimenteren met buizenversterkers en hoop ook eens een keer speakers te kunnen kopen bij Humble Homemade Hifi.

 9. Paar vragen: ivm burnout werd mij door mijn coach de whm aangeraden. Samen met hem gestart.
  * hoe snel kan ik resultaat verwachten? Na paar dagen? Weken?
  * hoe logisch is het te veronderstellen dat de situatie van een paar minuten per dag verschil in zuurstof saturatie, CO2, pH etc effect zouden hebben op de hele dag/week?
  * hoe gezond kan een zuurstof saturatie van 70% zijn?
  * is zuurstofgebrek en koude niet gewoon een signaal aan je lijf dat je bezig bent met doodgaan en dan in een reddingsmodus schiet? (Dit destilleer ik een beetje uit het verhal van de Australische professor)

  1. – resultaten zijn er op vele manieren: er zijn directe resultaten, en er zijn resultaten na drie maanden, en alles ertussen in
   – heel logisch, voor zover wetenschappelijk onderzocht
   – Ik haal die 70% bij lange na niet (is echt moeilijk), check maar met een meter
   – misschien wel, misschien enigszins, en misschien juist daarom effectief

   Je hebt een coach erbij: ga het gewoon ervaren, en laat het hier weten! Succes!

 10. Hai Aartjan,
  Bedankt voor zoveel informatie. Ik wil graag aangeven dat het effect van deze ademoefeningen juist ook het spierenstelsel van je bloedvaten versterkt. Luie spiertjes worden actief en kunnen zo beter meewerken in de lichaamstemperatuur regeling. Één van de effecten die ik niet goed terug las. Blij ben ik dat je noemt: “Elektromagnetische velden (EMF) onderdrukken de werkzaamheid van de pijnappelklier en kunnen het biologische ritme verstoren.” Persoonlijk nben ik WHM gaan doen omdat ik voelde hoe fikse verzuring bij mij binnen het uur opgeruimd werd. Al mijn lichaamsspieren raken verzuurd zodra ik te lang in wifisignalen, gms-bereik etc ben. Ondanks al jaren mijn eten, leven etc gericht te hebben op supergezond leven: ik reageer direct en heb een ander leven om te kunnen blijven functioneren. Dat ‘wetenschappers’dus melden dat het normaal is dat mensen meer verzuring opbouwen door leeftijd dat neem ik met een korreltje zout, aangezien de gemiiddelde leefstijl vol voeding, en andere externe stress factoren zit waardoor je meer verzuurd dan dat je lichaam zou doen met een gezonde leefstijl. Kijk maar naar bepaalde volkeren, hoe zij oud worden. En mijn vermoedens zijn dat meer mensen in lichte of meerdere mate stress, dus verzuring opbouwen door emf zonder dat ze het weten. Ik ben benieuwd hoe je erover denkt. (Per mail is welkom) en bedankt voor dit stuk! Groet, Sarah

 11. Veel bewegen, ademhalingsoefeningen, geen rommel meer eten. In een jaar meer dan 30 kilo afgevallen en ik voel me volledig anders. Werkt echt!

 12. Ik heb het boek de WHM met verbazing gelezen. Persoonlijk geef ik nooit reacties op boeken, maar over dit boek wil ik wel het één en ander kwijt.
  Met alle respect maar wat een slecht boek, slecht geschreven en vol herhalingen. Op bijna alle bladzijden staat hetzelfde (kou, ademhaling en wil) en gebaseerd op de psychologie van de koude grond. Gebruik van zogenaamde wetenschappelijke ‘intellectuele’ taal om geloofwaardiger over te komen en het gebruik van suggestie is enorm.
  Ik moet helaas concluderen dat dit boek voor mij bij het oud papier kan worden neergelegd.

 13. Leuk om een goede theoretische verklaring te lezen van WHM. Die vind je niet im het boek Koud Kunstje en hoor je niet tijdens een cursusdag. Ik doe nu WHM nu ruim 1,5jr en heb er veel baat bij.

 14. ik heb een vraag. ik ben (veel) te zwaar en wil afvallen. vasten lijkt me een prima manier. ik vraag me af, wat geeft het beste resultaat: 2 dagen achter elkaar vasten of 1 dag vasten of om en om? Dank alvast voor je hulp!

  met groet, Sien

  1. Het is heel persoonlijk wat voor jou werkt. Zelf zou ik micro-vasten. En verder:

   1. Iets gezonder eten (minder suiker, en geen Light-producten)
   2. Minder koolhydraten (dus minder pasta/brood/rijst)
   3. Meer groente en fruit
   4. Langer kauwen
   5. Meer water drinken, vooral vóór het eten
   6. Meer bewegen, minstens elke dag een half uurtje wandelen

   Zie ook de blog hier over voeding.
   Heel veel succes!

 15. Beste aartjan,
  Ben begin maart 2020 vanwege de Corona opnieuw begonnen met de WHM nadat ik het 3 jaar gelden mee was gestopt vanwege koude handen en voeten die een half uur na het douchen ontstonden en zo wit waren dat ik bij wijze van doorheen kon kijken. Dat effect is nog steeds niet over of ik nu een koude of warme douche neem. Daarom douche ik nu niet na de ademhalingsoefening. Komt het bij meerder personen voor? Heeft u een advies voor mij hoe ermee om te gaan?

  1. Als je last hebt van koude handen of voeten kan je die ook apart trainen. Je kan ze in een emmer water met ijs doen, gedurende ongeveer twee minuten. In de kou voel je ze langzaam warm worden. Haal ze eruit, en beweeg en wapper veel om weer op te warmen en er bloed naar te stuwen.

   Met deze dagelijks oefening train je de bloedvatspiertjes en zul je steeds minder last van koude handen of voeten hebben.

 16. Waarom is het bij de ademhalingstechniek nodig om ook de adem zo lang in te houden en ook te wennen aan het koolzuuroverschot?
  Alvast bedankt!

  1. Het versterkt je bloedvaten en houdt ze beter open. Bloed kan dan makkelijker stromen en dat kan dan zuurstof dieper en makkelijker afgeven. Dat is ook van belang ter voorkoming van ziekte.

    1. Het zuurstofgehalte stijgt en daalt tijdens de oefening, en na de oefening blijft het langdurend hoger.

Geef een reactie