ROCK Zircon RAU0501 review: de beste goedkope oordopjes

– Update: 27 september 2021 –

Bij mij was in de categorie beste goedkope oordopjes in ear 2017 lange tijd de ROCK Zircon RAU0501 de winnaar. Hier te koop op AliExpress, inclusief verzendkosten. De prijs ligt rond de 10,-. Dankzij een tip van Danny in de comments van mijn vorige blog. Wat een ontdekking! Fenomenaal! Voorheen was bij mij de KZ ED9 de winnaar. Die zijn ook top, en die kan je soms al voor 5,- krijgen. Maar deze ROCK is nog beter. Ongelofelijk. Al komt de prachtige houten DZAT DF-10 ook dicht in de buurt, en inmiddels ook de Boarseman KR25D – zie een vorige blog. En recentelijk bleken de nieuwe KZ-ZS5 en de UrbanFun zelfs nog weer beter (maar ook duurder). Neemt niet weg dat de Rock Zircon nog steeds een absolute topper en aanrader is. En goedkoop!

Het gaat mij vooral om de geluidskwaliteit, en die is van deze echt voortreffelijk, beter dan de dure modellen van bekende topmerken zoals Philips, Sony, AKG en Sennheiser. Ik heb ontelbaar veel oordopjes, van goedkoop tot duur, maar ik heb altijd wel wat te zeuren, ook bij de dure topmodellen. Niet bij deze dus! Volgens mij zijn dit de beste tot zo’n 200 euro. En kosten dus maar een fractie daarvan.

UPDATE: Helaas niet meer te koop, de Rock Nano Obsidian is nu het beste alternatief

Alleen over de uitzonderlijke oordopjes schrijf ik iets. De ontelbaar veel slechte en middelmatige probeer ik zo snel mogelijk te vergeten ;)

Het model heet eigenlijk Rock Zircon RAU0501. Een goede merknaam, in plaats van al die onbegrijpelijk slechte merknamen zoals UiiSii, VJJB, DZAT (overigens met uitstekende modellen) of BYZ, Letv, LKER of FOKOOS (stel je voor: de Fokoos M8 ;)

Maar wat een fenomenale geluidskwaliteit! Beter nog dan de KZ ED9 – en die was al top, zie die enthousiaste reacties onderaan mijn vorige blog. De Rock Zircon klinkt verslavend mooi. Met nog beter en helderder hoog, zonder enige irriterende scherpte. En met een fantastische bas – als ze perfect passen dan, in mijn geval met de grootste dopjes. Je voelt het sublaag gewoon. En het midden is nog natuurlijker dan de KZ-ED9. Ze kunnen heel hard en ook dan blijven ze mooi, gebalanceerd en strak klinken. Je wil ze eigenlijk niet meer uitdoen.

Ook op heel zacht volume zijn ze erg mooi, vooral door die extra bas. Alhoewel de bas ook wel iets te hard is: dat is niet geheel natuurlijk, maar bij inears klinkt dat wel heel lekker.

Ze zitten uitstekend, met 3 maten siliconen-dopjes. Large is bij deze gelukkig groot genoeg, want bij veel oordopjes zijn de grote dopjes vaak net iets te klein. Ze moeten je gehoorgang perfect dicht-sealen, anders is er geen bas. Dat is nou eenmaal altijd zo bij in ears. Vaak is een perfecte seal best lastig, soms moet het iets dieper in je oor, of juist niet, soms een beetje draaien. Bij deze Rock gaat dat voor mijn oren heel makkelijk. Als ze goed passen klinkt het ongelofelijk veel beter dan Apple oortjes.

Door het  soepele textiel is het snoer ook minder gevoelig voor bijgeluiden, wat bij in-ear ook vaak een beetje een probleem is. Het snoer valt soepeler en is lichter van gewicht, en daarom heb je niet echt een clip meer nodig. Alhoewel een clip altijd fijner is, en daarom heb ik er dit supergoedkope clipje opgezet: 10 voor 70 cent.

Ze zijn mooi om te zien, en door het goede design kan je ze ook makkelijk indoen, mede omdat je meteen voelt welke Links en Rechts is. Er zit een goede microfoon op (met 1 knopje): dus ook geschikt om mee te bellen.

Ze zijn er in zwart of wit. Hier te koop.

RAU0501 beste oordopjes 2017 rock zircon rau0501
De RAU0501 is het beste goedkope oordopje met het beste snoer

RAU0501 In Ear Earphone rock zircon rau0501

rock zircon rau0501
Met een knopje en een goede microfoon
Ze zijn er in wit/goud of zwart. Met 3 maten siliconendopjes: Small, Medium en Large.
rock zircon rau0501
De ROCK Zircon RAU0501 heeft ook nog eens een voortreffelijk design. Niet alleen visueel prachtig, maar door de vorm voel je meteen intuitief welke links en rechts is. Dus ook nog functioneel.

Zie ook mijn Top 20 Beste oordopjes 2018.

Elke hoofdtelefoon gaat overigens nog beter klinken met een DAC of hoofdtelefoonversterker. De beste goedkope die ik heb gevonden is deze voor 24,-.

TEST-OPSTELLING

Ik test de beste oordopjes op allerlei manieren, maar mijn high-end setje voor hoofdtelefoons is een externe USB soundcard DacMagic XS van Cambridge Audio (150,-) met 24 bits HD audio bestanden, en ik vergelijk het onder andere met mijn voorlopig beste hoofdtelefoon: een Sennheiser HD650 van 350,- en mijn favoriete all purpose daily life koptelefoon: Sennheiser HD239 (115,-). Ook vergelijk ik het geluid met echte luidsprekers: B&W 802, Tandberg versterker en Cambridge Audio Dac.

Laat maar weten in de comments hieronder als je ook ontdekkingen hebt!

Bluetooth oordopjes, draadloze hoofdtelefoon

Of zoek je juist Bluetooth oordopjes?

36 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb de dopjes ook binnen. Eerste indrukken waren niet super enthousiast, ga je toch weer twijfelen aan de eartips, maar een dac maakte het hele verschil, dat gaf gelijk meer ruimte en meer bas, heel mooi. Toch wel apart dat een dac bij de ene koptelefoon veel meer verschil uitmaakt dan bij de andere.

 2. @All, obv deze recenties de Rock Zircon aangeschaft, het geeft een supergeluid en goede mic. Echter laat de kwaliteit helaas te wensen over. Inmiddels al 4 rock zircons gebruikt en alle 4 defect, slecht contract en de ene oor werkt wel en de andere niet. De laatste is binnen 3 maanden kapot gegaan. Dit is zeker geen lange termijn product.

 3. Ik heb die JVC Earphones Al een tijdje. Ze geven een zeer zware bass. Maar wat mij betreft zijn de mid tonen ondermaats. En ik krijg iedere keer al na een half uur oorpijn, ze zijn niet erg comfortabel.

 4. Complimenten voor je reviews. Erg leuk geschreven ook. Je enthousiasme is aanstekelijk.
  Ik heb echter inmiddels wel geleerd dat geluidsbeleving zeer subjectief is. En zoals een ander hier al schrijft; je kan alleen zelf een mening vormen over het geluid.

  Ik heb na tips op andere blogs al diverse budget Earphones geprobeerd en meestal kon ik me niet vinden in het oordeel van de reviewer. Of dat aan mijn gehoor of aan dat van de reviewer ligt laat ik in het midden.

  De Zircons zijn naar mijn mening prima budget Earphones maar niet beter dan de Xiaomi Piston Fresh die je vaak al voor minder dan 3 euro koopt. Het belangrijkste is dat je de juiste maat rubber dopje gebruikt of foam dopjes monteert. Als je de verkeerde maat gebruikt klinken zelfs de beste Earphones niet goed.

 5. Ik heb deze oortjes 2 weken geleden besteld. Na een week stuur ik een bericht waar de tracking informatie blijft en ze zeide dat het verzonden was maar dat de koerier nog geen tracking info had, en dat ik 1-3 dagen nog moest wachten. Na 4 dagen stuur ik terug een bericht. (Facebook) hun antwoord: sorry, black out of stock till 15 March. Could u wait? Ik zeg ‘maar u had gezegd dat het al verzonden was?stuur me dan maar 2 witte. Antwoord: really sorry, white also out of stock.
  Oplichters wat mij betreft.
  Graag andere aankooplink

  1. Okee dank, ik heb alle links weer veranderd, die gaan nu naar de grootste en betrouwbaarste winkel op Ali. De links stonden overigens op de officiële merk-winkel van Rock Zircon, ook zeer groot en betrouwbaar. In februari is het Chinese Nieuwjaar, en alle Chinese winkels en fabrieken gaan dan wekenlang dicht of werken traag en slecht.

 6. Ik heb men oude sennheisers nog liggen. Die zijn ook vergelijkbaar (alle 3 qua bass) met ha fx101 & elite. Ik zal deze asap zoeken en de naam hier vermelden.

 7. Ik heb wat research gedaan en ben nu aan het twijfelen tussen zircon en pioneer se xc9.
  Welke zou ik nemen voor een die hard bass head?

 8. Hallo Aartjan,
  Ik heb de Rock Zirkon op basis van jouw review gekocht. Alle dingen gedaan die hoorden, alle tips geprobeerd, veel verschillende soorten muziek geluisterd, van blues, jazz, tot folk en pop en wat viel dat tegen. Ze klinken in het hoog heel erg schel. Er is laag genoeg maar ze klinken echt niet goed. Jammer want wat zegt dat over de andere reviews. Ik heb ondertussen verschillende andere in ears geprobeerd en ben nu uitgekomen bij de Philips SHX 20 voor E 34,–. De eerste die fatsoenlijk klinken. Ze moeten waarschijnlijk nog een paar uurtjes inspelen dus ik hoop dat ze nog iets beter worden. Probleem bij al die chinese oordopjes is dat veel goede worden nagemaakt met slechte materialen. En zoek dan de originele maar eens uit. Er zijn nog drie chinese oordopjes onderweg o.a. de Xiaomi hybrid pro. Ik ben benieuwd. Na het lezen van veel reviews zoals bij Whathifi en verschillende sites heb ik wel ontdekt dat er eigenlijk maar een beoordeling mogelijk is namelijk die van jezelf.

  1. Voor de prijs van de Philips SHX20 heb je ook een KZ-ZS5, of een ADAX HT06, of een UrbanFun HiFi. Veel goedkoper zelfs. En allemaal top.

   En kijk uit voor neppers. “Rock Zircon” zegt niet alles. Rau0501 is al beter. De witte Apple oordopjes op Aliexpress zijn bijvoorbeeld bijna allemaal slechte neppers. Je kan ook gewoon de links in mijn artikel gebruiken.

 9. Heb deze oortjes ook al thuis liggen. Ze bevallen ontzettend goed.
  Heb je een goede suggestie welke seals te kopen als ze smerig of stuk zijn?
  Heb al lopen zoeken maar eigenlijk niets kunnen vinden.

 10. Beste Aartjan, na jouw winnaar te hebben gevonden op deze site heb ik de oordopjes besteld. Vanochtend binnen gekregen en dan geen geduld hebben wat ik al niet had. Hup in de iPhone en de beat er in.
  Het geluid is geweldig. Eindelijke een “beetje” goed de bass er in.
  Bedankt voor de tip. Mijn vrouw wil ze ook en dat gaan we meteen regelen. AliExpress voor een tientje. Ongelofelijk.

 11. Aan de hand van deze mooie review ook bij Alie twee Zircons besteld.
  Voor (2x) € 8,33 kun je er geen buil aan vallen en als ze zo goed zijn als omschreven is het een superkoop.
  Heb al jaren een MEElectronics M9-BK en hoewel die nog steeds erg goed klinkt met ook een ver doorlopend laag zit er een verschrikkelijk stugge kabel aan waarbij je iedere beweging hoort. Het is net ijzerdraad zo stug :(
  Ik ben heel benieuwd hoe de Rock Zircons klinken en met dat soepele snoer van textiel moet dat erg comfy zitten.

  1. Heb ze ondertussen een paar weken in huis en ze klinken inderdaad fenomenaal. Hoe is het mogelijk voor dit geld vraag ik mij af! Nog een voordeel is dat ze erg goed mijn gehoorgang in gaan met de doppen die er standaard op zaten, medium geloof ik. Mijn oudere -veel duurdere- doppen verloren steeds de seal en klonken dan niet meer goed. Deze blijven gewoon goed zitten en voel ik ze ook haast niet! Met m’n andere doppen had ik steeds jeuk of andere irritaties en bovendien veel contactgeluid door een snoer als ijzerdraad zo stug. Maar niet bij de Zircon. Mooi soepel draad van textiel en een goede microfoon als bonus.

   En het is inderdaad super makkelijk dat je bij het indoen meteen al weet wat links- en rechts is en je er niet hoeft te zoeken naar een piepkleine L of R. En door het prachtige design zien ze er ook nog eens kleiner uit dan op de foto. En het geluid? Gewoon geweldig en denk je steeds te luisteren naar oordopjes die een veelvoud kosten.
   Voor dit geld, gewoon bestellen mensen!

   1. Hey, ik heb een vraagje.
    Ik heb een ipod touch 5. Als ik die fiio i1 erop aansluit, ga ik dan betere geluidskwaliteit hebben of is ipod touch al digitaal?

 12. Fijne oordopjes, snel geleverd (9 dagen) en goed geluid. Snoer wel snel in de war. Geluid is erg goed, midden en hoog goed gedetailleerd, laag (bas) heel stevig cq vet, moet je van houden, bijna te veel. Mic is goed maar de bediening is lastig omdat je het knopje bijna niet voelt. Vergeleken met 2 à 3 keer zo dure dopjes zeer goed geluid. Aanrader.

 13. Leuke blog. Ik krijg binnenkort de Rock Zircon binnen. Ben heel benieuwd, vooral omdat ze zo goedkoop zijn. Wanneer ik ze heb beluisterd zal ik ff reageren hie ze bevallen. Heb een flinke tijd Philips in ears gehad die goed bevielen, helaas laten liggen in de trein. Groet Menno.

 14. Bedankt voor deze mooie review en voor mij nieuwe kijk op de goedkope goede oortjes.
  Ik heb inmiddels de houten zdat besteld. Vooral van wege de lengte van het snoer.
  De Rock heeft een snoer van 0,5m en de houten Zdat 1,2m. Daar lees ik verder niets over in je review. Maar ik ben wel erg benieuwd hoe jullie gebruikservaring daarmee is.

  1. De snoeren zijn allemaal even lang, 120 cm, ook bij de Rock. Tot nu toe heb ik nog nooit een superlang of juist heel kort snoer gezien, bij geen enkel model.

 15. Ik gebruik de Rock Zircon nu 2 dagen en de eerste indruk is positief. Rijk geluid met mooie combi van hoog, midden en laag. Moet eerlijk bekennen dat ik geen audiofiel ben: de witte dopjes van Apple vond ik ook prima maar als Androidgebruiker verbreed ik nu mijn horizon. Verder gebruik ik de draadloze JBL E50BT.

 16. Heb hier zelf nu de Senfer 4in1’s, KZ ZST’s en Tennmak Pro’s uit China binnen gekregen, heb je die toevallig ook in je bezit en indien ja, hoe verhouden ze zich tot de Rock’s?

   1. Ik speel mijn audio files zelf af via mijn FiiO X1 II en een Sennheiser Momentum. De Senfer 4in1 komt akelig dicht in de buurt bij de Momentum. Ook laatst een paar Ultimate Ears gehoord en ook daar kwam de Senfer vrij dicht bij in de buurt. Goede seal is wel nodig, ik heb zelf dit er dan ook bij besteld: http://nl-nl.sennheiser.com/accessories–ear-adapter–cx-white (Size L)

    De ZST heeft net als de Senfer een BA & DD unit, maar klinkt wat killer en lijkt minder bereik te hebben, maar dat is natuurlijk subjectief. De Tennmak heeft een heel rustig geluid, maar klinkt wat ‘wolliger’, wat door de dubbele DD zou kunnen komen. Al met al goede dopjes voor weinig geld.

 17. Al jaren gebruik ik oordopjes die ooit bij een Sony Discman geleverd werden, type MDR-E741. Ik ben altijd bang dat die een keer kapot gaan want ze bevallen me zo goed.

  Dus toen ik deze review las dacht ik, nou, misschien heb ik de perfecte vervangers gevonden…

  Het lijkt er niet op. Vergeleken met die 25 jaar oude dopjes klinken de Zircons schel en vlak. Met de 60Hz tot +10db opgeschroeft in de equalizer komt er iets wat op bas lijkt. Het verstoort de middentonen inderdaad niet, want zoveel bas is er ook niet. Die oude Sony dopjes (eigenlijk geen dopjes, ze zitten tegen je gehoorgang) klinken warm en vol als een volledig gesloten systeem, vergeleken met deze dopjes. Eerlijk gezegd ben ik nog nooit in-ears tegengekomen die ook maar in de buurt komen. De Zircons zijn net een pietsie beter dan wat er standaard bij een telefoon geleverd wordt, maar daar houdt het op.

Geef een reactie