Ebike zonder gevaarlijke batterij: met supercondensator

– Update: 5 april 2023 –

Ontploffende en in de brand vliegende batterijen op ebikes: je hoort het steeds vaker. In New York zijn er dit jaar al tweehonderd branden ontstaan door ebike-batterijen. Maar er is een simpele oplossing: een supercondensator in plaats van een lithium-accu. Dat is totaal iets anders, terwijl je ‘m ook als batterij kan gebruiken.

Een supercondensator op een ebike heeft veel voordelen, en een klein nadeel. Hij gaat veel langer mee dan een batterij, met zelfs een dubbele levensduur. Een batterij is het duurste onderdeel van een ebike. Dus die hele ebike is eigenlijk fors goedkoper als er een supercondensator op zit in plaats van een accu.

Een supercondensator is ook supersnel op te laden, in een half uurtje. Een gewone accu duurt wel zes keer zo lang. Hij is ook veel milieuvriendelijker, want er zitten minder zeldzame grondstoffen in.

Het is vooral ook veel veiliger, want hij kan niet exploderen. Een supercondensator kan ook veel beter tegen kou en hitte, dus je kan ‘m in de winter ook buiten laten staan. Daar kunnen gewone lithium-accu’s niet goed tegen, en die gaan in de winter dan ook vaak kapot. Duur geintje…

Nadeel supercondensator

Het enige nadeel is dat een supercondensator uit zichzelf leegloopt. Na een week of twee verliest hij nogal wat van zijn lading. Maar bij een ebike is dat helemaal niet zo erg, want die laadt je toch vaak op. Bijvoorbeeld elke dag, of om de paar dagen. Of, als je ‘m maar af en toe gebruikt: gewoon een half uurtje voordat je vertrekt.

Hier meer info op Wikipedia.

Ostrichoo Zeno: ebike met supercondensator

Deze Nederlandse ebike heeft zo’n supercondensator. Hij is ook nog eens licht van gewicht: 21 kilo in totaal. Met een krachtsensor, dus dat fietst heerlijk en voelt natuurlijk aan. Veel beter dan een rotatiesensor, die je nog steeds op de meeste ebikes aantreft. De stuurdrager kan er ook op, dankzij het verstelbare stuur. Hij heeft uitstekende schijfremmen en versnellingen. Het 56cm model voor 1.65 m – 2.00 m zag ik een paar dagen lang voor 1299,- op BOL.com (normaliter meestal 2199,- en dat is al een goede prijs).

ostrichoo zeno review supercondensator
Kortom: de Ostrichoo Zeno zou voor mij nu de beste keus ebike zijn

Er is ook een damesmodel (foei AJ, dat mag je niet meer zeggen, dat heet lage-instap-model):

ostrichoo ebike supercondensator

Mijn wensen voor de ultieme ebike (die is er nog steeds niet)

  1. Lichtgewicht – max 18 kilo
  2. Afneembare supercondensator met sleutel
  3. Torque sensor (krachtsensor)
  4. Single speed met groot verzet
  5. Wielen mogen eventueel klein: 24 inch is ook prima, dat is lichter
  6. Gewone ketting (met kettingbeschermer) – dan is het frame sterker en lichter
  7. Met stuurdrager en verstelbaar stuur
  8. Met GPS, bel en Safety Sound

Dit is er nog steeds niet. Dit is niet eens zo duur om te produceren. Welke fietsproducent gaat deze maken? Ik bied mij aan als product designer. Ik heb tekeningen van unieke nieuwe modellen met slimme oplossingen erin.

Dit artikel was niet gesponsord. Er staan wel affiliate-links in. Maakt niks uit voor de prijs. En zo kan deze blog in leven blijven…
DANK U – LOVE U ALL & TOT DE VOLGENDE!

13 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Mijn vrouw en ik hebben de fiets gekocht en zijn tot dusver tevreden. We vragen ons af hoe de krachtsensor met de 3 standen in combinatie met de versnellingen zo optimaal mogelijk werkt voor een grote actieradius. We willen op fietsvakantie, ook in heuvelachtig gebied, en weten niet wat haalbaar is. Ik kan het merk motor niet achterhalen voor meer info. De info is te beperkt.

    1. Nee hoor dat is het normale model voor lichaamslengte: 1.65 m – 2.00 m.
      De bovenste buis is schuin, dus de zitbuis is dan een paar cm korter (56cm) en de zadelpen een paar cm langer.

      1. Neen; deze info staat op diverse plekken, is correct zeggen mijn beide fietsenmakers:

        Wilt u maximale zekerheid over de juiste framehoogte dan kunt u de onderstaande berekening toepassen:

        – Ga met uw rug tegen de muur staan met uw voeten 20 centimeter uit elkaar
        – Meet de afstand vanaf uw kruis tot aan de grond dit is uw binnenbeenlengte;
        – Deze lengte in centimeters maal 0,66 is voor u de juiste framehoogte;
        – Zit u exact tussen twee framehoogtes in dan kiest u bij een stadsfiets voor de hoge framemaat. Gaat u uw fiets meer sportief gebruiken dan kiest u de lagere framemaat.

        Framehoogte Stad, Recreatief en E-bike
        Lengte in meters Framemaat in cm
        1.55 – 1.60 48 / 49
        1.61 – 1.65 50 / 51
        1.66 – 1.70 53 / 54
        1.71 – 1.75 56 / 57
        1.76 – 1.80 58 / 59
        1.81 – 1.85 60 / 61
        1.86 – 1.90 65 / 66
        1.91 en groter 65 / 66

        1. De framehoogte in deze tabel gaat uit van frames met horizontale stang, maar dat heeft deze niet. Je kan ook het ook even uitproberen… ;)

      1. Aartjan, hoe kan je deze fiets tippen als je er nog niet mee hebt gefietst? En loop je niet een groot risico voor wat betreft de continuïteit van Ostrichoo? Lijkt mij een heel klein bedrijf en website is ook niet echt up to date?

Geef een reactie