Revolutionaire eartips van TPE: thermoplastisch elastomeer

tpe eartips

– Update: 13 april 2024 –

Mijn zoektocht is ten einde. Mijn oordopjes passen nu beter, zitten comfortabeler en klinken mooier met dit wonder-materiaal: TPE. Dat vormt zich naar je oor. “In ear” oordopjes moeten je oren namelijk helemaal afsluiten. Dat komt heel nauw en is ook erg persoonlijk.

Je krijgt meestal drie paar siliconen eartips bij je oordopjes: Small, Medium en Large.  Er zitten nooit XL of superkleine bij. In mijn zoektocht naar de beste eartips vond ik dit goedkope setje, met vier maten inclusief XL. En later ook deze Moondrop XL. Heel goed, allemaal van siliconen. Maar het kan blijkbaar nog beter…

grote XL eartips
In dit goedkope setje siliconen tips zitten ook grote XL 15mm
grote XL seals in ear
Groter dan Spinfit L – alhoewel die er nu ook in XL zijn

Moondrop Spring Eartips en Spinfit

Moondrop maakt eigen eartips in S, M en L en nu ook in XL 14 mm, hier voor €15 per drie paar. De vorm en kwaliteit lijkt op Spinfit, en dat zijn de beste siliconen tips.

moondrop spring eartips review

Latex versus siliconen

Latex is zachter dan siliconen, en een puur natuurproduct, van echt rubber. Mogelijk kan je huid het veel beter verdragen dan siliconen. Het materiaal wordt ook gebruikt voor baby-speentjes. Latex heeft alleen als nadeel dat het niet zo lang meegaat als siliconen. Universele eartips van latex zijn hier te koop:

latex eartips

Ze zijn er ook voor specifieke merken zoals deze voor Sony WF-1000XM5.

Schuimpjes, oftewel memory foam

Schuim is weer heel anders. Het kan zijn dat dit ook minder irriteert dan siliconen. Je moet ze eerst samendrukken en ze vormen zich dan ook naar je gehoorgang. Ze worden ook als gehoorbeschermer gebruikt, dus de demping is optimaal. Ze staan goedkoop hier of anders hier en ook hier. De topper in dat soort traagschuim is Comply Foam. Goedkope extra grote staan hier.

Nieuw: TPE eartips

Maar de nieuwste eartips zijn deze hier, van thermoplastisch elastomeer. Dat TPE vormt zich door lichaamswarmte tot de perfecte pasvorm. Ze worden vanzelf net zo ovaal als je eigen gehoorgang. De beste oordopjes zoals de AirPods Pro en de Redmi Buds 4 Pro zijn ook altijd ovaal. Maar TPE wordt dus vanzelf ovaal. Dan past het ook makkelijker, want je hoeft ze ook niet te draaien. Je moet hooguit even wachten tot het zich optimaal vormt (elke keer opnieuw, maar na een lange tijd gebruik gaan ze ook permanent vervormen).

Met als bijkomend voordeel dat links en rechts ook altijd precies past. Je gehoorgangen zijn namelijk nooit exact hetzelfde. Het TPE materiaal past zich aan. Het oppervlak is ook heel stroef waardoor het beter en steviger zit, en niet uitvalt. Het voelt comfortabeler en fijner dan siliconen. En mogelijk irriteert het je huid ook minder dan siliconen.

Het kan ook een enorm verschil in geluidskwaliteit geven. De bas kan veel beter klinken door de optimale seal (afsluiting). Zelfs de hoge tonen worden dan beter, want die worden in verhouding gedempt, en zijn dan minder scherp. Bij mij werkt dit perfect: mijn favoriete KZ PR1 Pro klinkt nu zelfs nóg beter, met iets meer bas en naar verhouding dan ook iets gematigder hoog. En ze klinken ook iets harder (door die optimale afsluiting).

Deze eartips dempen dus ook optimaal: jij hoort minder omgevingsgeluid, door de passieve noise cancelling. En anderen horen jouw dopjes ook minder sissen.

Er zijn zes maten. Hier te koop. De grootste is L 14 mm. Het gat (oftewel de nozzle) is geschikt voor vrijwel alle oordopjes, tussen 4,5 tot 6 mm.

Large is 14mm en dat is groter dan normale Large

PASVORM-TIP: in dit goedkope siliconen setje van €2 zitten vier maten, zodat je die allemaal uit kan proberen. Omdat TPE vervormt kunnen ze ook prima net iets kleiner zijn dan de siliconen.

TPE-tips zijn er inmiddels ook hier voor AirPods Pro:

tpe eartips
De rode is XL siliconen, de doorzichtige is TPE Large: voor mij perfect

siliconen oordopjes versus TPE

TPE eartips versus siliconen

thermoplastisch elastomeer oortjes thermo plastic elastomers
Het ziet er ook nog eens mooi uit
 • Conclusie: de beste eartips zijn van TPE

  Ik vind dit de beste eartips. Mijn zoektocht is ten einde. Dit TPE materiaal heeft alleen maar voordelen: door lichaamswarmte vervormen ze tot de ideale persoonlijke pasvorm, en daardoor isoleren ze beter, zitten ze comfortabeler en klinkt alles beter. Revolutionair. En Large is voor mij ook groot genoeg. Aanrader dus!
  Hier te koop.

 • Zie ook de beste goedkope oordopjes waar deze eartips op passen
 • Of de allerbeste in ears: de KZ PR1 Pro
 • En het artikel over alle soorten eartips

UPDATE na een maand

Na een maand blijken ze inderdaad echt TOP. Ze gaan naar je lichaam staan, en zo kan je ook eens zien hoe de vorm van je gehoorgang werkelijk is. Bij mij zo:

 

PS
Even over het woord “ear tips” of “eartips”. Waarom geen Nederlands woord? Geen idee. Voor “in ears” en “nozzle” zijn er ook al geen goede Nederlandse woorden… 

PS 2
Ze passen ook op de Redmi Buds 5 Pro en dan kan het doosje ook nog dicht. Hoera!

TPE Large op Redmi Buds 4 Pro

Dit artikel was niet gesponsord. Ik kocht ze blindelings in mijn maniakale zoektocht naar revolutionair betere oordopjes. Gelukt!

40 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ja, echt top. Maar na 3 maanden is er eentje gescheurd in de bevestiging met het oordopje. Meteen is zowel de passieve als de actieve noise cancelling waardeloos (net als de pasvorm). Dus moet nieuwe bestellen. Das sneller dan ik had gehoopt.

 2. Beste AartJan,
  Je schreef zo enthousiast over de TPE’s dat ik één setje gekocht heb. Ik gebruik ze voor mijn Sony wf-1000xm5. Wat direct opvalt is dat ze heel goed afdichten. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat de oordopjes niet gaan “hangen” in je oor. Ze zitten echt heel stabiel. Fijn!
  HansB

 3. die TPE eartips zitten inderdaad heerlijk en sluiten fijn af. Had de L en die paste prima in het Redmi 5 doosje (klepje ging goed dicht).
  Maar na nog geen week scheurde het ronde tuitje we af.. misschien was L wat te groot, ik geef ze nog een kans met de ML.

  1. nieuw setje – weer gescheurd.
   Niemand anders last van?

   ik geen ronde dopjes meer op een ovalen oortje – of wat de terminologie ook moge zijn.

 4. Net de xiaomi buds 5 pro besteld en 2 setjes AZLA Xelastec hopelijk zijn ze echt zo fijn want man want zijn deze duur

 5. Wat een uitkomst die TPE eartips! Heb 1More Comfobuds Pro, gingen altijd losser zitten + dus slechter geluid/minder demping – zeker bij beweging. Vielen geregeld zelfs uit. Spinfits er op gezet, dat was zo mogelijk nog beroerder, die dingen zijn veel te slap en glad.
  Nu TPE eartips er op, alles opgelost! Alleen kan het laaddoosje niet meer helemaal dicht, hoewel al beter dan in het begin. Maakt ook voor het opladen niet uit, alleen blijft vaak de bluetooth connectie in stand, zelf als ik het doosje extra sluit met een elastiekje. Maar dat is oplosbaar doot BT even uit een aan te zetten, overleef ik wel.

 6. Slechte kwaliteit die van mij begonnen te scheuren op de bevestigings plek na amper gebruik ook blijven ze niet goed zitten op het apparaat het dopje blijft dan in je oor zitten bij het uitnemen

 7. Ik ben ook zeer tevreden over deze tips. Ik was gewend aan spintips, was ik ook tevreden over, tot ik een keer in het donker tijdens het hardlopen een draadloos oortje kwijtraakte. Nu met deze tips nergens meer last van. En volgens mij klinken ze idd nog beter ook dan de spinfits.

 8. Heb de Xelastecs nu een tijdje en ze zitten en klinken inderdaad erg goed maar op een of andere manier ben ik toch huiverig om eartips van 11 euro per setje mee te nemen naar werk. Door de ruwige plakkerigheid blijven ze ook erg goed op IEMs zitten maar je weet maar nooit. Heb dus even verder gezocht en ben op Penon Liqueur eartips uitgekomen. Deze lagen net in de brievenbus en naar mijn mening zitten ze bijna net zo goed, ze vormen zich niet zoals TPE maar zijn wel ruw en blijven zitten. Het beste is dat ze een stuk goedkoper zijn.
  Komen in deze maten: S :11mm M : 12.5mm L : 14mm XL : 15.5mm
  Dus zelfs nog een optie voor mensen van wie de Xelastecs L te klein is!

   1. Ik heb al een bescheiden verzameling tips, maar die zou ik haast allemaal in de prullenbak kunnen gooien. Zelfs de spinfits en de Spring tips blijven bij mij niet fatsoenlijk zitten als ik aan het werk ben. Moet dan vaak bukken en draai met mijn hoofd. Dit zorgt er toch voor dat de meeste “normalere” siliconen dopjes los gaan zitten. De Liqueurs zijn dan wel siliconen maar voelen echt anders aan en blijven veel beter zitten.

     1. Het zijn inderdaad prima siliconen tips met een ruwer oppervlak dan normaal. Maar de kwaliteiten van dit TPE-materiaal hebben ze niet.

      1. Voor mij zijn ze toch echt beter maar ieder zijn of haar voorkeur. Het is misschien wel wat om ze ergens in het artikel te vermelden

 9. Ben erg tevreden over deze oordopjes. Dacht het eerste kwartier……wat zijn ze groot en, maar ze vormen zich inderdaad naar je gehoorgang. Vervolgens erg comfortabel. Veel prettiger dan de traagschuim-dopjes die recent gebruikte. Kortom, bedankt voor de tip!

  1. Tegenvaller……de earbuds van Samsung laden niet op in het doosje. Moet de tips eerst verwijderen. Overkomelijk, maar wel jammer….

 10. Hey Aartjan, hoe zijn deze dopjes met vuil?
  Ik zou ze graag willen testen maar vind ze ten eerste erg duur en ten tweede heb ik gelezen dat ze vuil aantrekken door het wat plakkerig zijn. Aangezien ik ze vaak zal gebruiken in stoffige ruimtes en de oortjes meestal los onder mijn shirt heb hangen hoor ik graag jou indruk hierover.

  1. Ze lijken plakkerig omdat ze ruwer zijn, maar ze plakken niet. Je kunt ze ongeveer net als siliconen schoonvegen of met water wassen.

 11. Zeer interessante blogpost! Zit eraan te denken dit te halen. Alleen vraag ik mij af in hoeverre de vorming naar de gehoorgang permanent is.

  Deel namelijk af en toe mijn dopjes met mijn vriendin. En als een van ons een frankenstijn gehoorgang heeft dan is dat natuurlijk niet handig.

 12. Aart Jan, zijn ze ook geschikt voor de Redmi Buds 4 Pro met die ovaaltjes?

  Ben heel benieuwd. Tot dusverre vallen in-ears bij er mij simpelweg uit en zijn ze helaas zinloos. Ook Spinfits geprobeerd, met veel moeite erop gekregen. Maar werkt evenmin.

  1. Ja, ze passen er prima op, maar met de allergrootste kan het doosje niet meer helemaal goed dicht. Wat volgens mij geen probleem is, want ze laden wel gewoon op. Met kleinere tips kan het dekseltje mogelijk wel goed dicht. Dank je, ik heb onderaan een update erbij gezet.

 13. Nou ik ben benieuwd. De Comply foam vind ik wel goed. De Spinfit CP100 plus ook. De Dunu S&S, Whizzer, TRN T tip en Spinfit CP145 niet meer dan redelijk. Ik heb een set AZLA Xelastec gevonden op AE voor 9,05 euro. Proberen dus!
  En ik heb een nieuwe budget topper gevonden! De Simgot EW 200. Beter zelfs dan de TRN Conch!

 14. Ik ben benieuwd hoe deze zich verhouden qua allergische reactie. Waar ik tientallen jaren nooit een enkel probleem heb ervaren met in ears, heb ik tegenwoordig met één uurtje oordopjes al een week lang ‘plezier’ van schilferige gehoorgangen. Om gek van te worden!
  En dan gebruik ik ze vervolgens twee a drie weken niet, dan nóg lost het niks op… Uurtje gebruiken en voila, weer feest!
  Ik wijt het aan de meegeleverde goedkope tips met wellicht weekmakers die allergische reactie uitlokken. En nu mijn gehoorgangen wat gevoeliger heb gemaakt.
  Es kijken of latex of tpe wat oplost…
  Groeten Joop

  1. Schilfertjes zijn m.i. schimmel. Kan komen door verkeerde zeep of champoo. Ik gebruik nu blokzeep voor shampoo en smeer de oren dagelijks in met heel weinig vaseline. Weg jeuk en schilfers.

   1. Top advies om het setje te kopen om te bepalen welke maat goed is. Ik ben er nu achter dat voor mij de grootste maat het beste werkt. Een maat die ik nooit bij mijn bestelde IEM’s geleverd werd. Erg blij dat dit nu weet.

  1. Ik vind deze veel beter: veel makkelijker in te doen, betere pasvorm, hoger comfort, beter geluid. Maar het blijft heel persoonlijk allemaal.

   1. En voor in de oefenruimte als iem om geluid te blokken uit de ruimte? Dan is comply misschien net wat effectiever of is de seal zoveel beter dat het de dempende eigenschappen van het foam overtreft?

Geef een reactie