Planar oordopjes KZ PR1 review – Allemachtig 😍

beste planar oordopjes kz pr1 review

– Update: 31 mei 2024 –

Allemachtig prachtig! Ja hoor, AARTJAN probeert je weer wat aan te smeren, met z’n blog… Maar bij zó iets bijzonders, zó anders, ben ik echt razend enthousiast. Hier mijn review van de KZ PR1 / KZ PR1 Balanced / KZ PR1 Pro.

Tegelijkertijd ben ik ook kritisch. Ik heb altijd wat te zeiken. Maar laten we jubelend beginnen: dit zijn werkelijk verbluffende Planar oortjes. Onder andere hier te koop.

Ja, alles wordt Planar. Ook wel electrostaten of magnetostaten genoemd. Ik heb er al een paar keer over geschreven. Planar speakers kunnen veel beter klinken. Veel ruimtelijker, veel preciezer, sprankelender en helderder. Het komt veel dichter bij “echt” natuurlijk geluid. Deze PR1 is zelfs veel beter dan mijn referentie Sennheiser HD660 die bijna tien keer zo duur is.

Daarom zijn dit soort Planars ook zeer geschikt voor professionals: musici, geluidsmensen en muziekproducers. Je hoort werkelijk ALLE details, zuiverder dan ooit. Heel natuurlijk en realistisch ook. Je kan er langer naar luisteren en je kan ze harder zetten, zonder irritatie.

Wat is Planar?

Bij Planar speakers is het membraan niet rond en conisch met een magnetische kern, zoals bij gewone dynamische speakers. Maar plat en rechthoekig, zonder kern, dus lichtgewicht. Het membraan kan daardoor sneller bewegen, om nauwkeuriger geluid te reproduceren.

Vroeger was dat heel exclusief en duur, zoals de Stax. Maar nu kan het dus heel goedkoop. Zie mijn review over de KZ ZEX: dat waren de eerste goedkope planar oortjes, toen nog met een dynamische speaker erbij voor het laag. Niet voor niks toen op Nummer 1 in de lijst Beste Goedkope Oortjes.

Deze nieuwe KZ PR1 is een stuk duurder maar ook weer veel beter. Meestal kost hij zo’n €100–120, maar ik kocht ‘m hier voor € 58 (later zag ik ‘m voor € 50 hier) en op Amazon is-ie rond de € 80. Koop ‘m nu het nog kan, want hij schijnt uit productie te gaan. Hou je van meer bas? Neem dan de PR1 Balanced versie. Hou je van neutraal? Dan de PR2 of de PR3.

 • UPDATE: De PR1 Pro is voor mij de beste versie, zonder EQ

De PR1, PR1 Pro, PR 1 Balanced en PR2 x HBB zijn qua driver allemaal hetzelfde. Allemaal geheel planar, dus met één single driver, puur, zonder crossover-filters. KZ heeft veel ervaring opgedaan met hun eigen planar drivers en die nu op veel punten verbeterd en geperfectioneerd. In de behuizing en tuning zitten de verschillen: de PR1 Balanced is staal met kunststof, met meer bas. De PR 1 Hifi is stalen unibody. De PR2 is neutraler getuned met gematigder hoog en minder bas, door demping in het binnenwerk en extra gaatjes in de behuizing. De PR3 idem, maar dan met electronica in plaats van demping. De PR1 Pro zit er tussenin, iets meer richting PR2.

Ik heb de Balanced versie, hier met mijn eigen XXL eartips
De Balanced versie, hier met mijn XXL eartips
beste planar oordopjes kz pr1 review
De Hifi versie is unibody metaal.
Balanced heeft meer bas (en mijn voorkeur)
PR1 Balanced heeft meer bas, de PR1 Pro is neutraler en vind ik nu de beste

KZ PR1 Review: geluidskwaliteit

Hier excelleren ze. Allemachtig, wat een goed geluid! Niet normaal. Dit is een compleet nieuwe standaard in betaalbare High End Audio. Extreem helder en ruimtelijk. Met ongelofelijk goede plaatsing en instrumentscheiding. En met de mooiste vocalen, dus het middengebied is ongekend realistisch. De balanced-versie heeft extreem veel bas, en daar hou ik wel van: want het is een heerlijk strakke en zuivere bas, met diep doorlopend sublaag.

Ook bij films en tv werkt dit heel erg goed, voor een totaal immersieve ervaring. Dit is exact waar je op hoopte, en wat je verwachtte, bij die nieuwe Planar in ears. Inderdaad een wereld van verschil met de vorige generatie Dynamic en Balanced Armature drivers. Die systemen kunnen hier gewoon niet aan tippen.

Dat komt ook omdat het maar één speaker per kant is. Er worden dus geen crossover-filters toegepast en zo, en dat maakt het allemaal directer en puurder. Het is alsof je de muziek direct in je hersenen injecteert.

Dit is dan ook meteen de nieuwe winnaar in mijn Strijd Der Titanen: de beste oordopjes als het ietsje meer mag kosten. Maar wel met een paar kanttekeningen:

 • Je moet ze inbranden, dus eerst moeten ze zo’n 50 uur inspelen. Kan gewoon tijdens normaal gebruik. Ze worden dan warmer en mooier.
 • Ze moeten je oren echt volledig afsluiten. Als het niet 100% lukt met de bijgeleverde eartips moet je op zoek naar de best passende eartips. Ik doe er bijvoorbeeld deze TPE-eartips op. Ergonomie en draagcomfort zijn verder wel perfect.
 • De bas wordt pas echt goed als ze een kwartiertje in je oren zitten, dan gaan de tips pas optimaal afdichten. Dat geldt voor ALLE in ears.
 • Je hebt een goede DAC nodig voor het maximaal haalbare, of een koptelefoonversterker, en ze moeten ook zo’n 30% harder dan veel andere oortjes.
 • Je moet er zelf ook een paar dagen aan wennen, want ze zijn wel heel erg helder en analytisch. Dat kan overweldigend zijn. Het geluidskarakter lijkt V-shape, met extra Harman U-shape. (De PR2 is neutraler). Maar met eventueel een klein beetje EQ vind ik ze toch de beste, met bij de PR1 Balanced een pietsie lower mids erbij.
 • Slechte masters met teveel V-shape of teveel hoog klinken uiteraard niet best: da’s logisch. Met wat EQ (zie onder) is dat ook goed op te lossen.
  Sommige masters zijn dus niet zo goed als je dacht… maar de KZ PR2 heeft hier geen last van.
  UPDATE: De PR1 Pro is voor mij nu de beste zonder EQ
 • Als je ze iets harder zet komt er ook een waanzinnige bas tot leven. Dus ook voor bassheads geschikt: met een enorm vette bas, heerlijk strak en zuiver, met diep doorlopend sublaag. Ongekend zelfs: dit heb ik nooit eerder gehoord, ook niet op de dure top-Sennheisers. Heerlijk.
  De PR2 heeft veel minder bas, zie de review.
 • De Balanced-edition heeft voor mij ietsje teveel bas, maar de Hifi-edition en de PR2 weer te weinig. De PR1 Pro zit er tussenin en dat is mijn voorkeur.

Zeikmodus

Okee, dan nu ook even mijn <zeikmodus>:

Om te beginnen die naam. Welke idioot noemt zijn bedrijf nou KONZENTRATIONS-LAGER?? Het KZ-syndroom komt naar boven. MY GOD zeg…

En dan die eartips: weer allemaal veels te klein. We zijn niet allemaal zo klein geschapen! Hallo!

En waarom geen OVALEN tips? Je gehoorgang is nota bene ovaal. Ooit eens AirPods bekeken?!

</zeikmodus>

Nou ja, het is ze vergeven. Eigen eartips heb ik toch wel, zie dit artikel. Ik heb enorm respect voor KZ met hun stortvloed aan nieuwe modellen, verbeteringen, designs en hun briljante R&D.

En die kleine verpakking vind ik juist goed: dat is minder afval. En dan kan het ook door de brievenbus, wat nogal belangrijk is, tegenwoordig. Hoe kan je die verpakking een NADEEL vinden, en mee laten tellen in je oordeel??
(Dat zag ik in andere reviews…)

Grootste nadeel

Het grootste nadeel is eigenlijk dat je niet meer terug kan naar andere koptelefoons. Alles valt in het niet, vergeleken met deze. Ook die hele dure Sennheisers…

Vergeleken met de KZ PR2 / PR3

De PR2 heeft door een extra dempend laagje iets minder extreem hoog. En door meer gaatjes in de behuizing ook minder extreme bas. De PR2 is daarom minder V-shape of U-shape, en daardoor correcter, met meer mid, maar daardoor ook iets minder warm, iets minder dynamisch, minder analytisch en iets minder gevoelig. De PR3 is precies ook zo. Mijn voorkeur is dus de PR1 Balanced met wat EQ (iets lower mids erbij). Of de PR1 PRO die tussen PR 1 en 2 in zit.

 • De PR1 Pro vind ik de beste. Eventueel met iets bas erbij en ietsje hoog eraf. Maar ik vind de PR1/2/3 allemaal verslavend mooi: de verschillen zijn met wat EQ aan te passen.
KZ PR1 Pro review
De KZ PR1 PRO

Kabel

Ook weer zo’n KZ-uitvinding: de stekkers zijn C-type, het beste systeem. Dan kan je ze ook draadloos maken, zie verderop. De zilveren kabel is ook prima. Plat, dat gaat minder in de war. De versie met microfoon is uitstekend, zoals altijd bij KZ. Links / rechts is moeilijk te zien, dat kan je beter voelen: de platte kant buiten.

beste planar oordopjes kz pr1 review

Maar de kabel kan je ook upgraden naar een 16-core dikke top-kabel. Kies als stekkertje QDC (oftewel 2-pin C-type). Als je gebalanceerde stekkertjes wil is er bijvoorbeeld deze 16 core QDC-kabel.

beste planar oordopjes kz pr1 review
Voor draadloze opties: zie verderop

KZ PR1 review conclusie

 • KZ PR1 review conclusieDe beste planar High End HiFi oortjes. Allemachtig. Niet normaal. Dit heb ik nooit eerder gehoord. Met extreem helder hoog, zeer realistisch midden, strakke diepe bassen en een ongekend goede plaatsing en ruimtelijkheid. Voor film en games werkt dit ook heel goed. Het lijken wel oortjes van duizend euro. Maar wel even wennen zeg… want zó helder, dat je werkelijk ALLE details hoort.
  Hier te koop voor €58. Zolang hij nog beschikbaar is – want hij wordt al niet meer gemaakt. Of hier.
  – De KZ PR2 is geen V-shape of U-shape, dus neutraler, zie de review. Maar ik mis daar wel de supervette bas en de analytische helderheid van de PR1.
  – – De PR1 Pro Second Generation is voor mij de beste – –
  De KZ PR1 staat ook nog op AMAZON.nl.
  Of ook hier op BOL.com.
  Met losse kabel AUDIOFIEL bestel

DAC’s, eartips, en draadloos

Alles klinkt beter met de juiste eartips en met een goede DAC. Een kleine top-DAC is de Loconaq A1. Nog veel mooier is een buizen-DAC: waanzinnig mooi met deze planars. De kabel kun je upgraden naar een 16 core topkabel.

 • Of met de nieuwste KZ Earhooks, zonder nekdraad, in High End kwaliteit:

Buiten op de fiets?

Ik doe ze op de fiets niet aan want dat vind ik gevaarlijk. In het verkeer is je gehoor veel belangrijker dan je denkt. Ik heb een fietsongeluk gehad dat werd veroorzaakt door iemand met oortjes in. Wil je het toch per se op de fiets, doe dan dit.

KZ PR1 Pro review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK4493. De beste DAC vind ik de buizenbak. Via die DAC’s test ik het ook gewoon met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste koptelefoons: de Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X1 en nu ook de Planar Hifiman.

Zie ook mijn Blinde Audio Test en mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify:

KZ x HBB PR2 review photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Hier PR2 met 16 core upgrade kabel en mijn XXL eartips
KZ x HBB PR2 in ear fit
Zo zitten ze in je oren
pre amp photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Dit is mijn favoriete buizenversterker
DAP photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
Dit is mijn favoriete DAP, een Zishan T1 met nog de beste AK chip
DAC photo copyright © AJ Bergshoeff AARTJAN.nl
En dit is mijn favoriete kleine DAC voor de telefoon, ook met Japanse AK chip erin

Deze KZ PR1 PRO review is niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

Op de PR 1 Balanced doe ik iets meer lower mids als contra V-Shape. En wat minder 8K en 16K.
KZ PR2 EQ
Bij de PR2 / PR3  wil ik meer bas. Het hoog eraf is hier bedoeld als extra bas, in verhouding dus. Bij gewone toonregeling: iets meer Bass en iets minder Treble. Perfect!

78 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. In de corona tijd ben ik goede oordopjes gaan waarderen en per toeval had ik op AliExpress eens een goedkope KZ variant aangeschaft (nadat de vorige tich sets het hadden opgegeven) en wat waren die goed!

  Zodoende op jouw blog gestrand en na wat lezen de KZ PR1 Pro aangeschaft. Ik weet nog goed toen ik ze kreeg en voor het eerst uitprobeerde dat ik dacht wat een miskoop, wat een prut geluid…

  Maar na een tijdje zijn ze echt de aller beste oortjes ooit geworden, wat een fantastisch geluid, om fysiek kippenvel van te krijgen zo goed! Bedankt voor je blog!

  1. Dan moet je nog even de beste ear tips voor jou er bij zien te vinden. Voor mij bijvoorbeeld de hele grote XXL. Want de bas is echt zeer royaal, ook volgens anderen, volgens velen zelfs met TEVEEL bas. Maar alleen als de dopjes perfect 100% afsluiten, sealen.

 2. Dankjewel! Ik gebruikte al jaren de original Rock Zircon en de KZ ASX. De KZ PR1 is mijn nieuwe favoriet voor meest helder en ruimtelijk. De QUA Vesper is ook zeer goed.

 3. Hier vandaag de Pro versie binnen gekregen, standaard geleverd met een betere kabel en foam ear-tips. Volgens de geleerden op het internet is die ook beter aan te sturen in vergelijking met de Balanced en Hifi versie. Eerst indruk wat een fantastisch geluid en stap vooruit in vergelijking met ZSX terminator al zijn dat ook geen slechte oordoppen.

 4. Beste Aartjan,
  Bedankt voor de goede omschrijving en het advies.
  Ik wil nu de oortjes kopen maar klopt het dat het een Jack stekker heeft en geen USBC?
  Ik wil de oortjes voornamelijk gebruiken op met mijn telefoon namelijk en die heeft alleen een USBC aansluiting. Moet je dan een verloopstekker erbij doen en gaat dan de geluidskwaliteit niet achteruit?
  Hoor het graag :D

  1. Ja, je moet dan eerst checken of er digitaal geluid uit de USB-C van je telefoon komt. Dan kan je elke USB-C DAC gebruiken, voor de hoogste kwaliteit. In dat artikel staat ook hoe je dat kan checken.

 5. Deze beter dan de Vesper??? Dan moet hij wel heel goed zijn……….
  Ik heb hem zojuist besteld dus over een tijdje zal ik hier mijn mening geven.

  Wat doe je me aan man! Ik heb hier al een hele verzameling liggen over de jaren.
  Maar zolang je dit soort reviews levert, MOET ik het kopen, nog steeds vertrouw ik je klakkeloos Aartjan, ik denk dat we dezelfde oren hebben.

 6. KZ ZVX is er nu voor rond de 20€ en deze schijnen anders/beters getuned te zijn dan alle andere KZ oordoppen met meer focus op wat de hifi consument wilt.
  Volgens reviews zijn dit de betere KZ oordoppen en voor dat geld hoef je niet lang na te denken!

  1. Poeh zeg, die P1 klinkt inderdaad erg goed!! Ik heb al van alles gehad van KZ (en ook andere dure gerenommeerde merken beluisterd), maar deze gaat er met kop schouders bovenuit. Hij klinkt heel relaxed vind ik, nergens geforceerd. In balans (fijn midden) en toch met veel detail. Het zorgt voor ‘luistergemak’. Soms kan te veel hoog/bas vermoeiend zijn; hier niet. Ik heb een klein en simpel dac-je voor in de telefoon; eerst hoorde ik daarmee met de andere KZs weinig verschil, maar hier is het weldegelijk hoorbaar. Zijn de € 55 dubbel en dik waard!!

 7. Hoi Aart jan,

  je hebt super maar ook super mooie en fijne uitleg maar sorry ik snap er op dit moment niets meer van welke ik het beste kan kopen als ik dit wil proberen aliexpress en amazon hebben zo ontzettend veel keus dat ik het niet meer snap.

  Ik ben eigenlijk opzoek naar oordoppen die goed in kleine gehoorgangen passen en goed de bass laten horen i.v.m. hard rock/metal/hardstyle luisteren en wat je in je reviews zegt als bekabeld aan de laptop kunt koppelen en ook als draadloos kunt gebruiken met microfoon, Welke zou voor een schappelijke totaal prijs tot 100 maximaal een goede keus kunnen zijn?

  Is de pasvorm bekend met kleine gehoorgangen?
  Ben nog nooit fan geweest van siliconen tips, oortjes vallen uit of zitten net niet lekker diep in de gehoor gang.

  2 jaar geleden bij een Nederlands bedrijf voor veel geld op maat gemaakte oordopjes laten maken. (omdat ik altijd ruzie heb met oordopjes en als brildrager met koptelefoons)
  Met een kabel in de nek dat het toch net als kz als draadloos door kan gaan. Maar ben toch niet echt heel erg happy met geluidskwaliteit (jays- a-Five Wireless) nu op dit moment komt er door omstandigheden een andere kabel aan een sony geen idee welke, maar denk zelf dat daar ook geen mega kwaliteit in zit.
  Gebruik spotify om mijn muziek af te spelen en de kwaliteit staat op zeer hoog via wifi

  Ik hoop dat je mij hier iets verder kan helpen in de de brij van verschillende mogelijkheden

  Groetjes, Malou

  1. Deze PR1 is werkelijk super, met hele kleine tips ook, en kan je perfect draadloos maken met de oorhaken onderaan (de Pro-versie).
   Wat ook super is: de Redmi Buds 4 Pro, zeker als je ook ANC wil. Die hebben nog kleinere tips, en die zijn ovaal, wat eigenlijk veel beter is dan rond.

 8. Aart Jan, wederom een mooie review waarvoor dank!
  Waarom worden ze door KZ zelf in hun officiële store op Aliexpress niet aangeboden?

 9. Hoi Aart, nieuw op je blog, leuke en nuttige info en geinige schrijfstijl.

  Ik heb naast de KZ PR1 ook de Letshuoer S12 Pro besteld. En ik moet zeggen, beiden zijn exceptioneel goed voor het geld, alleen de laatst genoemde is toch nog een flinke stap vooruit! Ok, ook plm. 20 euro duurder (80 tegenover 104 eur) maar wel dik de moeite waard.

  Ik speel overigens met de Questyle M15 icm EffectAudio Ares S kabel en fijne SpinFit tips.

  Benieuwd of jij de mogelijkheid hebt om de Letshuoer te reviewen. De KZ’s zijn goed ontvangen door mijn pa overigens :-)

  Groet, Vincent

  1. Niet echt een overtuigend filmpje, maar goed dat vind ik ook van marketing die beweert dat de gevoeligheid van IEMs van 20Hz tot wel 40kHz loopt, en over de EST driver in bv. de gewone ZEX die in de ’20kHz band’ (sic) z’n bijdrage zou leveren. De meeste volwassenen horen niet echt veel boven de 15-16kHz.

   Tenzij je nog (piep)jonge oren hebt, kan je op je vingers natellen dat je dan alleen de dynamische driver hoort. Tuning van hybride drivers of tribits binnen het bereik dat je nog wèl hoort is misschien ook een psychoakoestisch effect van twee drivers waarvan er eentje – de allerhoogste frequenties – in technisch opzicht ‘keihard’ staat?

 10. “een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK4493″…. Die zijn al een tijdje niet aan te komen, wil er ook zoeen. Mocht je nog es dac’s testen, ik hou me aanbevolen!

  Ps: heb ik al gezegd hoe goed deze planars zijn? Wat een dynamiek en ruimtelijke spreiding. Niet zomaar een kleine step up in de lange range van oortjes. Heb er inmiddels zo’n 30, laatste waren de ZSX, ZEX en ZEX Pro. Dit is weer vele malen beter.

  1. Ik ben ontzettend blij met de oortjes. Alleen merk ik met de AZ10 earhooks dat het volume niet echt hoog kan. Met de kabel en DAC is het goed. Met de earhooks bijna zacht. Heb jij hier een tip voor?

    1. En volume via Bluetooth kan op verschillende plekken, er kan er ergens een verkeerd staan. Hij moet echt keihard kunnen, zeker ook via Bluetooth.

     1. Goedemorgen, toevallig even zitten pielen gisteren. Ik moest mijn bluetooth firmware updaten. Nu klinkt het top. Dank voor je reactie.

 11. De balanced gekocht, voor 40 euro erg interessant om mijn nieuwsgierigheid naar planars te bevredigen. Ben benieuwd.
  M’n draadloze EarFun 3 pro moeten even aan de kant…

  1. Zo zeg, wat een bijzondere ervaring, planars. Heb zojuist de balanced versie ontvangen en heel kort kunnen ervaren, maar hey, wat een lekker geluid zeg! Brothers in arms klinkt als nooit tevoren, ook Daft Punkt frisser dan ooit. Heb Björk nog niet ijler gehoord 🤣.
   Alles op mijn oude vertrouwde xduoo X3 op 24bit-96khz.je moet deze wel zwaar aansturen.
   Heb ze net vergeleken met m’n KZ ZSX en ZEX, maar tóch is het KZ gelukt om wéér te verbeteren..

   Nu de tijd gunnen om te burnen….

   1. Als het nog beter wordt dan dit, na burnen, ongelofelijk.
    Zit hier te genieten van Metallica (Black album), Joe Satriani maar ook Kraftwerk, alles klinkt weer zóveel beter….ik word er stil van.. Poeh, wat heb ik mezelf tekort gedaan met Bluetooth streaming via Spotify 🤣

 12. Iemand goeie tip voor eartips die geen allergische reactie veroorzaken? De standaard rubberen tips die meegeleverd worden zorgen steeds voor loopoten en uiteindelijk schrale gehoorgang. Niet echt prettig.

   1. Zijn er geen rubber dopjes die – bewezen- geen allergische reactie oproepen?
    Oordruppels, azijn of micanozolcreme is symptoombestrijding… Laatste werkt overigens zeer succesvol.

 13. Hallo Aartjan,

  Altijd weer leuk om een test van je te lezen.
  ik heb zelf de Sony WF-1000XM4 hier ben ik erg tevreden mee.
  Ook heb ik de Moondrop aria met een locodac en nog wat meer soorten maar bovenstaande 2 genieten mijn voorkeur,Zou de KZ=PR1 beter klinken?

 14. Moet ik dit nu kopen? Ik vond de zex niet heel fijn (veel hoog en veel laag) De zsx vind ik veel gebalanceerder. Of is de PR1 wel wat neutraler?

   1. Dank je voor het antwoord. Ik ben ook erg tevreden met de Vespers, maar ben altijd op zoek naar andere toppers. Ik heb die dingen overal liggen, haha

  1. Ik deel volledig Laurens’ oordeel over de ZEX’en. Natuurlijk speelt persoonlijke voorkeur een (belangrijke) rol in je oordeel, maar ik vind die ZEX’en onnatuurlijk ‘hoog’ of ‘helder’ klinken. Wanneer je met je oor voor iemands mond gaat luisteren hoor je nog steeds niet zo veel hoog en ‘s’-klanken enz. Ik verdraag de ZEX’en gewoon niet lang in mijn oor vanwege dat overdreven ‘helder’, of hoe je het ook noemen wilt. Dat is gewoon niet normaal meer! Ik ken nochtans de electrostatische luidspekers(panelen) al heel lang, de “QUAD”s… (En ‘logisch’ ook daar weinig bas, tenzij met extra lage tonen box erbij..) Ik heb gisteren ook de 1More Comfobuds pro teruggestuurd… Klank op zich is ‘goed’ maar het noise-cancelling vond ik zeer zwak.
   Ik blijf dus maar bij mijn SoundMagic 10’sin ears… Sinds jàren door WhatHifi met 5 sterren beloond. Lijken me moeilijk te verbeteren, aan ongeveer 50 euro…
   Ik ga me een nieuw setje bestellen, de ‘huidige’ 11c dan
   Heeft Aartjan hier al een review over geschreven?

   1. Ik heb onderaan een stukje toegevoegd over de hoge tonen.
    En Dynamisch en BA kan je nu verder vergeten: deze Planars zijn een enorme stap verder, mooier en beter.

 15. Ik heb er nog eentje voor je….de 𝙌𝙆𝙕 𝙭 𝙃𝘽𝘽 𝙆𝙝𝙖𝙣
  Heerlijk ding. Er is zelfs iemand die zijn Sennheiser IE900 (€1500,-)aan de wilgen heeft gehangen omdat deze chifi i.e.m. nagenoeg hetzelfde zou klinken!

  QKZ x HBB Khan 2DD Dynamische Driver HiFi In Ear Monitor IEM met 3D Bedrukte Ergonomische Lichtgewicht Shell, Afneembare OFC 0.75mm 2 Pin Kabel Oortelefoon voor Audiofiele Muzikant DJ Stage (Khan, Met Mic) https://amzn.eu/d/bAo0Q1K

 16. Ik heb de letshuoer s12 pro in besteding planar iem van 130 euro. Ben benieuwd. Zag dat je de Tape van dat merk ook wel wist te waarderen.

  1. Ik had al lange tijd de KZ Zs10 pro voor gebruik met mijn band. Enige tijd geleden de Moondrop Aria gekocht maar deze kunnen me met name niet bekoren vanwege de pasvorm. Nu op basis van jouw reviews en ook andere de KZ PR1 balanced(Ik ben bassist) aangeschaft. Eerste indruk is mooi geluid maar beduidend zachter dan de ZS10 pro.(gelukkig is daar wat aan te doen met mijn volumeknop) Ga nu verder luisteren en hopelijk worden we vriendjes. Tot nu toe is voor mij de SZ10 pro de winnaar. Lijkt wel meer definitie te hebben.

    1. Tja, mijn ervaring is dat de goede klank van oortjes ook nog zéér afhankelijk is van de gebruikte dopjes! (Ik heb het nu wel over gewoon in de huiskamer muziek beluisteren vanuit de smartphone, met een goede (en goedkope ;-) ) DAC). Iets wat AartJan ook al vertelde trouwens!
     Die rubberen of siliconen dopjes zijn bij elk merk ook verschillend zodat ‘de grootste’ bvb niet altijd even goed afsluiten, voornamelijk ivm de lage tonen. Ik vind de ‘alom geprezen’ KZ ZEX’en echt waardeloos. Ik schreef al eerder… Alle dopjes geprobeerd… Niet goed in lage tonen. Maar vooral veel te veel hoog, echt onnatuurlijk. Maar ja, ’t kan aan mijn oorvorm liggen, dat begrijp ik. Ik zweer bij de Sound Magic E10’s. Heb er zelfs meerdere van en ervaar ook dat de ene zelfs iets meer bas geven dan de andere. Maar ook hier zijn de meegeleverde dopjes niet identiek aan de vorige levering! Ligt het daar aan? Moeilijk te zeggen, zelfs gewisseld om te proberen… En de ‘opvolgende’ E11’s vind ik iets minder goed. Daarom zolang ze nog te vinden zijn nog 2 paar E10’s bijgekocht! Nieuw is zéker niet altijd beter.
     Dit geldt (uiteraard) ook voor versterkers trouwens! Een goede ouwe NAD 3220-reeks of de Sansui au 317 bvb klinkt nog altijd zéér goed. Bvb met de ook al ruim 40 jaar oude B&W DM4 speakers bvb! Met alle toonregelingen op neutraal (of zelfs gebypasst, bij de Sansui!). AartJans opmerkingen over corrigeren met de equalizer vind ik not done! Als een apparaat niet goed klinkt ga je het geproduceerde geluid niet liggen ‘vervormen’ om er toch een goed ‘lijkende’ klank uit te halen.
     Maar natuurlijk moet je het altijd in functie van de prijs blijven zien, dat is de opzet van deze Rubriek ‘goedkope oortjes’!

 17. Leuk om je bevindingen te lezen! Ik had de vooraankondiging op je blog al gezien en ook al wat andere reviews over de KZ PR1 gelezen. Wel verwarrend dat er twee verschillend getunede versies zijn: de KZ PR1 HiFi (zilver), die je hierboven bespreekt en een KZ PR1 “Balanced” (zwart) die een “fun-tuning” met meer bas heeft. Als je schrijft dat je eraan moet wennen en dat er eigenlijk ook een DAC nodig is om het allerbeste eruit te halen dan schrik ik er toch een beetje voor terug. Dat is ook omdat ik nog de Moondrop Aria of de QOA Vesper, één van je andere favorieten, op mijn verlanglijstje heb staan. Als je een top drie zou maken van de drie, eindigt de Vesper dan nog steeds bovenaan?

  1. De KZ PR1 (ik heb de Balanced) komt inderdaad op 1, boven de Vesper. Dus de beste die ik ooit heb gehad. Al is de PR1 wel een analytische V-shape: als dat niet je ding is dan is de Vesper misschien fijner.

   1. Ik heb een half uurtje geleden de Hi-Fi versie ontvangen. Ik was benieuwd naar de meer neutrale weergave en had gelezen op dit Japanse blog (even kijken of ik zo kan linken) dat er ‘misschien wel iets te weinig bas’ inzat.

    Dát, en ook de helderheid, vind ik op het eerste gehoor nog reuze meevallen. Ik luister overigens met een middle of the road Sony Xperia met volume op 65-70% normaal bv met de KZ-ZEX is dat 20-25%. Heb eigenlijk nooit EQ aan. Heb lokale muziekbestanden en gebruik Apple streaming (hoogste kwaliteit).

    Is ie ie beter?
    Jawel, maar… ben net bezig.

     1. Jazeker, als je de site bekijkt met Chrome op je mobiel of met een desktop machine, dan kan het Japans in de pagina real-time omgezet worden naar Engels/Nederlands(wat je wilt). Op een desktop machine open je de pagina en rechtsklik je (kies ‘Vertalen’).

      1. OK ,gelukt met een beetje zoekwerk.. Bij mijn laptop komt Google Translate niet altijd te voorschijn, ook niet met rechterklik. Maar toch gelukt dus. Maar…zo’n groot aanbod! Niet aan te beginnen! Bij Aartjan
       is het al eindeloos… ;-)

  2. Aartjan heeft de balanced versie getest, lees ik. Benieuwd naar de verschillen…. Beetje komende tijd afwachten en verschillende tests lezen/kijken.
   Ik moet zeggen dat ik ook wel heel blij word van draadloze oortjes (heb de KZ AZ09PRO draadloze optie), vraag me af wat dat doet met de planars.
   Momenteel blij met de Earfun Air pro 3.

   1. Ze gaan iets van 30% minder hard, dus als je de draadloze vaak op 90% volume hebt zijn deze nogal zacht. Maar voor mij gaan ze hard genoeg: ze kunnen oorverdovend hard.

   2. Bij Amazon zit er nu een voucher van 50% korting op! Dus voor 40 euro kan je ze nu aanschaffen en morgen in huis! Ben voor de Hifi unibody gegaan

   3. Ik heb zelf een TRN BT3S pro voor het draadloos. Wat Aartjan al schrijft, dan moeten ze zo’n 30% harder.

    ze willen wel graag een beetje meer power. Als je DAC-loos bent, dan doen ze het bedraad nog best goed op een iPad en met een gewone smartphone komen ze duidelijk wat minder tot hun recht (ik heb altijd héél goedkope smartphones en heb geknoeid met een oudere Nokia en een wat nieuwe Sony Xperia).

    De kwaliteit staat wat mij betreft buiten kijf, wat andere blogs dan die van Aartjan ook schrijven over ’transparantie’, ‘distortion’ (hoor ik niet), ‘midrange’, kabeltjes (zelfde als de KZ-ZEX), etc.

    1. Dat kan ik bevestigen:
     Eerst een poosje met de meegeleverde draad op m’n telefoon aangesloten.
     Dat was duidelijk een “mweh” geluid.
     Daarna de bleutooth kabel aangeschaft van KZ, want: handig.
     Wat een verschil!
     Deze levert wel voldoende punch voor deze oordoppen.

Geef een reactie