Planar oordopjes KZ PR1 review – Allemachtig

beste planar oordopjes kz pr1 review

– Update: 20 maart 2023 –

Allemachtig prachtig! Ja hoor, AARTJAN probeert je weer wat aan te smeren, met z’n blog… Maar bij zó iets bijzonders, zó anders, ben ik echt razend enthousiast. Hier mijn KZ PR1 review.

Tegelijkertijd ben ik ook kritisch. Ik heb altijd wat te zeiken. Maar laten we jubelend beginnen: dit zijn werkelijk verbluffende Planar oortjes.

Ja, alles wordt Planar. Ook wel electrostaten of magnetostaten genoemd. Ik heb er al een paar keer over geschreven. Planar speakers kunnen veel beter klinken. Veel ruimtelijker, veel preciezer, sprankelender en helderder. Het komt veel dichter bij “echt” natuurlijk geluid. En deze PR1 is nog weer veel beter dan mijn referentie Sennheiser HD660. Die vijf tot tien keer duurder is.

Daarom zijn dit soort Planars ook zeer geschikt voor professionals: musici, geluidsmensen en muziekproducers. Je hoort werkelijk ALLE details, zuiverder dan ooit. Heel natuurlijk en realistisch ook. Je kan er langer naar luisteren en je kan ze harder zetten, zonder irritatie.

Wat is Planar?

Bij Planar speakers is het membraan niet rond en conisch met een magnetische kern, zoals bij gewone dynamische speakers. Maar plat en rechthoekig, zonder kern. Het membraan kan daardoor sneller bewegen, om nauwkeuriger geluid te reproduceren.

Vroeger was dat heel exclusief en duur. Maar nu kan het dus heel goedkoop. Zie mijn review over de KZ ZEX: dat waren de eerste goedkope planar oortjes, met nog een dynamische speaker erbij voor het laag. Niet voor niks toen op Nummer 1 in de lijst Beste Goedkope Oortjes.

Deze KZ PR1 is een stuk duurder (€100–150, ik kocht ‘m hier voor € 60 en op Amazon is-ie tijdelijk €40 als je de 50% voucher daar nog kan aanvinken). Maar ook echt weer veel beter. Deze is geheel planar, dus met één driver, puur, zonder crossover-filters. KZ heeft veel ervaring opgedaan met hun eigen planar drivers en die nu op veel punten verbeterd en geperfectioneerd. Er zijn verschillende uitvoeringen: Balanced (staal met kunststof) of Hifi (stalen unibody), en met of zonder microfoon. Het binnenwerk is hetzelfde. Er is ook een Pro-versie. Maar ik ken KZ, met hun maniakale nadruk op hoog en helder, dus kocht ik de Balanced, met meer bas door de dichte behuizing:

Ik heb de Balanced versie, hier met mijn eigen XXL eartips
De Balanced versie, hier met mijn XXL eartips
beste planar oordopjes kz pr1 review
De Hifi versie is unibody metaal.
Balanced heeft meer bas (en mijn voorkeur)
Balanced heeft meer bas (en dus mijn voorkeur)

KZ PR1 Review: geluidskwaliteit

Hier excelleren ze. Allemachtig, wat een goed geluid! Niet normaal. Dit is een compleet nieuwe standaard in betaalbare High End Audio. Extreem helder en ruimtelijk. Met ongelofelijk goede plaatsing en instrumentscheiding. En met de mooiste vocalen, dus het middengebied is ongekend realistisch. De balanced-versie heeft meer bas en daar hou ik van. Ook bij films en tv werkt dit heel erg goed, voor een totaal immersieve ervaring. Dit is exact waar je op hoopte, en wat je verwachtte, bij die nieuwe Planar in ears. Inderdaad een wereld van verschil met de vorige generatie Dynamic en Balanced Armature drivers.

Dat komt ook omdat het maar één speaker per kant is. Er worden dus geen crossover-filters toegepast en zo, en dat maakt het allemaal directer en puurder.

Dit is dan ook meteen de nieuwe winnaar in mijn Strijd Der Titanen: de beste oordopjes als het ietsje meer mag kosten.

Maar wel met een paar kanttekeningen:

 • Je moet ze inbranden, dus eerst moeten ze zo’n 24 tot 48 uur inspelen. Ze worden dan warmer en mooier.
 • Ze moeten je oren echt volledig afsluiten. Als het niet 100% lukt met de bijgeleverde eartips moet je op zoek naar de best passende eartips. Ergonomie en draagcomfort zijn verder wel perfect.
 • Je hebt een goede DAC nodig voor het maximaal haalbare, en ze moeten ook zo’n 30% harder dan veel andere oortjes.
 • Je moet er zelf ook twee dagen aan wennen, want ze zijn wel heel erg helder en analytisch. Dat kan overweldigend zijn. Het geluidskarakter lijkt V-shape, met extra U-shape. Maar zonder EQ bleek toch het beste.
 • Niet bij alle muziek: slechte masters met teveel V-shape of teveel hoog klinken uiteraard niet best: da’s logisch. Met EQ (zie onder) is dat goed op te lossen.
  Sommige masters zijn dus niet zo goed als je dacht…
 • Ik vind ze het mooist als ze iets harder staan. Dan komt er een waanzinnig mooie bas tot leven. Dus ook voor bassheads geschikt: met een enorm vette bas, heerlijk strak en zuiver, met diep doorlopend sublaag. Ongekend zelfs: dit heb ik nooit eerder gehoord, ook niet op de dure top-Sennheisers.

Zeikmodus

Okee, dan nu ook even mijn <zeikmodus>:

Om te beginnen die naam. Welke idioot noemt zijn bedrijf nou KONZENTRATIONS-LAGER?? Het KZ-syndroom komt naar boven. MY GOD zeg…

En dan die eartips: weer allemaal veels te klein. We zijn niet allemaal zo klein geschapen! Hallo!

En waarom niet eindelijk eens OVALEN TIPS? Je gehoorgang IS ovaal! Ooit eens Apple AirPods bekeken?!

</zeikmodus> Nou ja, het is ze vergeven. Eigen eartips heb ik toch altijd nodig. Ik heb enorm respect voor KZ met hun stortvloed aan nieuwe modellen, verbeteringen, designs en hun briljante R&D.

En die kleine goedkope verpakking vind ik juist goed: dat is minder afval. Hoe kan je de verpakking een NADEEL vinden, en mee laten tellen in je oordeel??
(Dat zag ik in andere reviews…)

Grootste nadeel

Het grootste nadeel is eigenlijk dat je niet meer terugkan naar andere koptelefoons. Alles valt in het niet, vergeleken met deze. Ook die hele dure Sennheisers…

Kabel

Ook weer zo’n KZ-uitvinding: de stekkers zijn C-type, het beste systeem. Dan kan je ze ook draadloos maken, zie verderop. De zilveren kabel is ook prima. Plat, dat gaat minder in de war. De versie met microfoon is uitstekend, zoals altijd bij KZ. Links / rechts is moeilijk te zien, dat kan je beter voelen: de platte kant buiten.

beste planar oordopjes kz pr1 review

beste planar oordopjes kz pr1 review

KZ PR1 review conclusie

 • KZ PR1 review conclusieDe beste planar High End HiFi oortjes. Allemachtig. Niet normaal. Dit heb ik nooit eerder gehoord. Met extreem helder hoog, hyperrealistisch midden, strakke diepe bassen en een ongekend goede plaatsing en ruimtelijkheid. Voor film en tv werkt dit ook heel goed. Het lijken wel oortjes van duizend euro.
  Maar wel even wennen zeg… want zó helder dat je werkelijk ALLE details hoort.
  Hier te koop voor €60. Snel geleverd, in een dag of vijf.
  Of hier op AMAZON.nl.
  Of ook hier op BOL.com.
  Met losse kabel AUDIOFIEL bestel

Nog even over die hoge tonen

Het lijkt wel of iedereen doof wordt, of gehoorbeschadiging heeft. In alle geluidssystemen, oordopjes en speakers hoor je altijd te veel hoog. Winkels, restaurants, bars, festivals en clubs: wat een slecht geluid overal. Bij optredens moet je oordoppen in (?!). WAAROMMM??? Moderne mastering neigt ook steeds meer naar V-shape en teveel hoog.

Mijn favoriete oordopjes, de Vesper, worden door velen “dof” genoemd. Bij vrijwel alle merken oordopjes haal ik er wat hoog uit. Maar bij deze superheldere PR1 niet eens (hooguit iets meer lower mids, als contra-V-shape). Dus ook al zijn ze extreem helder, het hoog is wel zuiver, mooi en ruimtelijk, en zelfs veel beter dan m’n favoriete Vesper of dure top-Sennheisers.

Deze gloednieuwe generatie Planars is voor mij dus zeer geslaagd – na een paar dagen wennen dan.

DAC’s, eartips, en draadloos

Alles klinkt beter met de juiste eartips en met een goede DAC. Een kleine top-DAC is de Loconaq A1.

De kabel kan je ook nog upgraden naar een 16-core kabel. En met een Lightning Audio kabel met ingebouwde DAC (of anders deze vergelijkbare) kan je ‘m ook direct op je iPhone aansluiten. Kies 2-pin C-type.

kz lightning kabel DAC

Met deze Bluetooth kabel kan je ze draadloos maken. Met Apt-X en AAC. En er is ook een andere top-Bluetooth kabel (kies C-type):

bluetooth kabel 2 pins

Draadloze earhooks

De Bluetooth Earhooks van KZ of de TRN Earhooks passen ook, als je 2-pin C-type kiest. Daarmee maak je er ook een draadloze headset van. Dit systeem is mijn favoriet, want je voelt het nauwelijks zitten, het zit totaal niet in de weg, en het heeft een grote batterij.

BLuetooth headset earhooks TRN V90s

KZ Earhooks zijn er nu ook in een Pro-versie. De vorige KZ earhooks (zonder Pro) gaven soms problemen met de verbinding.

ANC: echte noise cancelling

Ze dempen al prima het buitengeluid, dankzij het in ear systeem. Maar als je er ook nog echte Active noise cancelling bij wil, doe je er gewoon een ANC koptelefoon overheen. Werkt perfect!

KZ PR1 review TEST-OPSTELLING

Ik test met 24 bits HD audio op een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK4493. Via die DAC test ik het ook gewoon met Spotify in de hoogste kwaliteit. Als referentie heb ik mijn beste koptelefoons: de Sennheiser HD660 en de Philips Fidelio X1. Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify, en zie ook mijn Blinde Audio Test:

Deze KZ PR1 review is niet gesponsord. Er staan betaallinks in, dat maakt voor de prijs niet uit. Zo kan ik weer wat nieuws kopen als je bestelt via die links. En dan blijft de blog in leven… DANK!!

Af en toe wat EQ, afhankelijk van de master: iets meer lower mids, als contra V-shape. En soms ook nog wat minder 8K en 16K.

57 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hoi Aart jan,

  je hebt super maar ook super mooie en fijne uitleg maar sorry ik snap er op dit moment niets meer van welke ik het beste kan kopen als ik dit wil proberen aliexpress en amazon hebben zo ontzettend veel keus dat ik het niet meer snap.

  Ik ben eigenlijk opzoek naar oordoppen die goed in kleine gehoorgangen passen en goed de bass laten horen i.v.m. hard rock/metal/hardstyle luisteren en wat je in je reviews zegt als bekabeld aan de laptop kunt koppelen en ook als draadloos kunt gebruiken met microfoon, Welke zou voor een schappelijke totaal prijs tot 100 maximaal een goede keus kunnen zijn?

  Is de pasvorm bekend met kleine gehoorgangen?
  Ben nog nooit fan geweest van siliconen tips, oortjes vallen uit of zitten net niet lekker diep in de gehoor gang.

  2 jaar geleden bij een Nederlands bedrijf voor veel geld op maat gemaakte oordopjes laten maken. (omdat ik altijd ruzie heb met oordopjes en als brildrager met koptelefoons)
  Met een kabel in de nek dat het toch net als kz als draadloos door kan gaan. Maar ben toch niet echt heel erg happy met geluidskwaliteit (jays- a-Five Wireless) nu op dit moment komt er door omstandigheden een andere kabel aan een sony geen idee welke, maar denk zelf dat daar ook geen mega kwaliteit in zit.
  Gebruik spotify om mijn muziek af te spelen en de kwaliteit staat op zeer hoog via wifi

  Ik hoop dat je mij hier iets verder kan helpen in de de brij van verschillende mogelijkheden

  Groetjes, Malou

  1. Deze PR1 is werkelijk super, met hele kleine tips ook, en kan je perfect draadloos maken met de oorhaken onderaan (de Pro-versie).
   Wat ook super is: de Redmi Buds 4 Pro, zeker als je ook ANC wil. Die hebben nog kleinere tips, en die zijn ovaal, wat eigenlijk veel beter is dan rond.

 2. Aart Jan, wederom een mooie review waarvoor dank!
  Waarom worden ze door KZ zelf in hun officiële store op Aliexpress niet aangeboden?

 3. Hoi Aart, nieuw op je blog, leuke en nuttige info en geinige schrijfstijl.

  Ik heb naast de KZ PR1 ook de Letshuoer S12 Pro besteld. En ik moet zeggen, beiden zijn exceptioneel goed voor het geld, alleen de laatst genoemde is toch nog een flinke stap vooruit! Ok, ook plm. 20 euro duurder (80 tegenover 104 eur) maar wel dik de moeite waard.

  Ik speel overigens met de Questyle M15 icm EffectAudio Ares S kabel en fijne SpinFit tips.

  Benieuwd of jij de mogelijkheid hebt om de Letshuoer te reviewen. De KZ’s zijn goed ontvangen door mijn pa overigens :-)

  Groet, Vincent

  1. Niet echt een overtuigend filmpje, maar goed dat vind ik ook van marketing die beweert dat de gevoeligheid van IEMs van 20Hz tot wel 40kHz loopt, en over de EST driver in bv. de gewone ZEX die in de ’20kHz band’ (sic) z’n bijdrage zou leveren. De meeste volwassenen horen niet echt veel boven de 15-16kHz.

   Tenzij je nog (piep)jonge oren hebt, kan je op je vingers natellen dat je dan alleen de dynamische driver hoort. Tuning van hybride drivers of tribits binnen het bereik dat je nog wèl hoort is misschien ook een psychoakoestisch effect van twee drivers waarvan er eentje – de allerhoogste frequenties – in technisch opzicht ‘keihard’ staat?

 4. “een Zishan T1 / DSD met AK4497 of de Loconaq A1 met AK4493″…. Die zijn al een tijdje niet aan te komen, wil er ook zoeen. Mocht je nog es dac’s testen, ik hou me aanbevolen!

  Ps: heb ik al gezegd hoe goed deze planars zijn? Wat een dynamiek en ruimtelijke spreiding. Niet zomaar een kleine step up in de lange range van oortjes. Heb er inmiddels zo’n 30, laatste waren de ZSX, ZEX en ZEX Pro. Dit is weer vele malen beter.

  1. Ik ben ontzettend blij met de oortjes. Alleen merk ik met de AZ10 earhooks dat het volume niet echt hoog kan. Met de kabel en DAC is het goed. Met de earhooks bijna zacht. Heb jij hier een tip voor?

    1. En volume via Bluetooth kan op verschillende plekken, er kan er ergens een verkeerd staan. Hij moet echt keihard kunnen, zeker ook via Bluetooth.

     1. Goedemorgen, toevallig even zitten pielen gisteren. Ik moest mijn bluetooth firmware updaten. Nu klinkt het top. Dank voor je reactie.

 5. De balanced gekocht, voor 40 euro erg interessant om mijn nieuwsgierigheid naar planars te bevredigen. Ben benieuwd.
  M’n draadloze EarFun 3 pro moeten even aan de kant…

  1. Zo zeg, wat een bijzondere ervaring, planars. Heb zojuist de balanced versie ontvangen en heel kort kunnen ervaren, maar hey, wat een lekker geluid zeg! Brothers in arms klinkt als nooit tevoren, ook Daft Punkt frisser dan ooit. Heb Björk nog niet ijler gehoord 🤣.
   Alles op mijn oude vertrouwde xduoo X3 op 24bit-96khz.je moet deze wel zwaar aansturen.
   Heb ze net vergeleken met m’n KZ ZSX en ZEX, maar tóch is het KZ gelukt om wéér te verbeteren..

   Nu de tijd gunnen om te burnen….

   1. Als het nog beter wordt dan dit, na burnen, ongelofelijk.
    Zit hier te genieten van Metallica (Black album), Joe Satriani maar ook Kraftwerk, alles klinkt weer zóveel beter….ik word er stil van.. Poeh, wat heb ik mezelf tekort gedaan met Bluetooth streaming via Spotify 🤣

 6. Iemand goeie tip voor eartips die geen allergische reactie veroorzaken? De standaard rubberen tips die meegeleverd worden zorgen steeds voor loopoten en uiteindelijk schrale gehoorgang. Niet echt prettig.

   1. Zijn er geen rubber dopjes die – bewezen- geen allergische reactie oproepen?
    Oordruppels, azijn of micanozolcreme is symptoombestrijding… Laatste werkt overigens zeer succesvol.

 7. Hallo Aartjan,

  Altijd weer leuk om een test van je te lezen.
  ik heb zelf de Sony WF-1000XM4 hier ben ik erg tevreden mee.
  Ook heb ik de Moondrop aria met een locodac en nog wat meer soorten maar bovenstaande 2 genieten mijn voorkeur,Zou de KZ=PR1 beter klinken?

 8. Moet ik dit nu kopen? Ik vond de zex niet heel fijn (veel hoog en veel laag) De zsx vind ik veel gebalanceerder. Of is de PR1 wel wat neutraler?

   1. Dank je voor het antwoord. Ik ben ook erg tevreden met de Vespers, maar ben altijd op zoek naar andere toppers. Ik heb die dingen overal liggen, haha

  1. Ik deel volledig Laurens’ oordeel over de ZEX’en. Natuurlijk speelt persoonlijke voorkeur een (belangrijke) rol in je oordeel, maar ik vind die ZEX’en onnatuurlijk ‘hoog’ of ‘helder’ klinken. Wanneer je met je oor voor iemands mond gaat luisteren hoor je nog steeds niet zo veel hoog en ‘s’-klanken enz. Ik verdraag de ZEX’en gewoon niet lang in mijn oor vanwege dat overdreven ‘helder’, of hoe je het ook noemen wilt. Dat is gewoon niet normaal meer! Ik ken nochtans de electrostatische luidspekers(panelen) al heel lang, de “QUAD”s… (En ‘logisch’ ook daar weinig bas, tenzij met extra lage tonen box erbij..) Ik heb gisteren ook de 1More Comfobuds pro teruggestuurd… Klank op zich is ‘goed’ maar het noise-cancelling vond ik zeer zwak.
   Ik blijf dus maar bij mijn SoundMagic 10’sin ears… Sinds jàren door WhatHifi met 5 sterren beloond. Lijken me moeilijk te verbeteren, aan ongeveer 50 euro…
   Ik ga me een nieuw setje bestellen, de ‘huidige’ 11c dan
   Heeft Aartjan hier al een review over geschreven?

   1. Ik heb onderaan een stukje toegevoegd over de hoge tonen.
    En Dynamisch en BA kan je nu verder vergeten: deze Planars zijn een enorme stap verder, mooier en beter.

 9. Ik heb er nog eentje voor je….de 𝙌𝙆𝙕 𝙭 𝙃𝘽𝘽 𝙆𝙝𝙖𝙣
  Heerlijk ding. Er is zelfs iemand die zijn Sennheiser IE900 (€1500,-)aan de wilgen heeft gehangen omdat deze chifi i.e.m. nagenoeg hetzelfde zou klinken!

  QKZ x HBB Khan 2DD Dynamische Driver HiFi In Ear Monitor IEM met 3D Bedrukte Ergonomische Lichtgewicht Shell, Afneembare OFC 0.75mm 2 Pin Kabel Oortelefoon voor Audiofiele Muzikant DJ Stage (Khan, Met Mic) https://amzn.eu/d/bAo0Q1K

 10. Ik heb de letshuoer s12 pro in besteding planar iem van 130 euro. Ben benieuwd. Zag dat je de Tape van dat merk ook wel wist te waarderen.

 11. Leuk om je bevindingen te lezen! Ik had de vooraankondiging op je blog al gezien en ook al wat andere reviews over de KZ PR1 gelezen. Wel verwarrend dat er twee verschillend getunede versies zijn: de KZ PR1 HiFi (zilver), die je hierboven bespreekt en een KZ PR1 “Balanced” (zwart) die een “fun-tuning” met meer bas heeft. Als je schrijft dat je eraan moet wennen en dat er eigenlijk ook een DAC nodig is om het allerbeste eruit te halen dan schrik ik er toch een beetje voor terug. Dat is ook omdat ik nog de Moondrop Aria of de QOA Vesper, één van je andere favorieten, op mijn verlanglijstje heb staan. Als je een top drie zou maken van de drie, eindigt de Vesper dan nog steeds bovenaan?

  1. De KZ PR1 (ik heb de Balanced) komt inderdaad op 1, boven de Vesper. Dus de beste die ik ooit heb gehad. Al is de PR1 wel een analytische V-shape: als dat niet je ding is dan is de Vesper misschien fijner.

   1. Ik heb een half uurtje geleden de Hi-Fi versie ontvangen. Ik was benieuwd naar de meer neutrale weergave en had gelezen op dit Japanse blog (even kijken of ik zo kan linken) dat er ‘misschien wel iets te weinig bas’ inzat.

    Dát, en ook de helderheid, vind ik op het eerste gehoor nog reuze meevallen. Ik luister overigens met een middle of the road Sony Xperia met volume op 65-70% normaal bv met de KZ-ZEX is dat 20-25%. Heb eigenlijk nooit EQ aan. Heb lokale muziekbestanden en gebruik Apple streaming (hoogste kwaliteit).

    Is ie ie beter?
    Jawel, maar… ben net bezig.

     1. Jazeker, als je de site bekijkt met Chrome op je mobiel of met een desktop machine, dan kan het Japans in de pagina real-time omgezet worden naar Engels/Nederlands(wat je wilt). Op een desktop machine open je de pagina en rechtsklik je (kies ‘Vertalen’).

      1. OK ,gelukt met een beetje zoekwerk.. Bij mijn laptop komt Google Translate niet altijd te voorschijn, ook niet met rechterklik. Maar toch gelukt dus. Maar…zo’n groot aanbod! Niet aan te beginnen! Bij Aartjan
       is het al eindeloos… ;-)

  2. Aartjan heeft de balanced versie getest, lees ik. Benieuwd naar de verschillen…. Beetje komende tijd afwachten en verschillende tests lezen/kijken.
   Ik moet zeggen dat ik ook wel heel blij word van draadloze oortjes (heb de KZ AZ09PRO draadloze optie), vraag me af wat dat doet met de planars.
   Momenteel blij met de Earfun Air pro 3.

   1. Ze gaan iets van 30% minder hard, dus als je de draadloze vaak op 90% volume hebt zijn deze nogal zacht. Maar voor mij gaan ze hard genoeg: ze kunnen oorverdovend hard.

   2. Bij Amazon zit er nu een voucher van 50% korting op! Dus voor 40 euro kan je ze nu aanschaffen en morgen in huis! Ben voor de Hifi unibody gegaan

   3. Ik heb zelf een TRN BT3S pro voor het draadloos. Wat Aartjan al schrijft, dan moeten ze zo’n 30% harder.

    ze willen wel graag een beetje meer power. Als je DAC-loos bent, dan doen ze het bedraad nog best goed op een iPad en met een gewone smartphone komen ze duidelijk wat minder tot hun recht (ik heb altijd héél goedkope smartphones en heb geknoeid met een oudere Nokia en een wat nieuwe Sony Xperia).

    De kwaliteit staat wat mij betreft buiten kijf, wat andere blogs dan die van Aartjan ook schrijven over ’transparantie’, ‘distortion’ (hoor ik niet), ‘midrange’, kabeltjes (zelfde als de KZ-ZEX), etc.

    1. Dat kan ik bevestigen:
     Eerst een poosje met de meegeleverde draad op m’n telefoon aangesloten.
     Dat was duidelijk een “mweh” geluid.
     Daarna de bleutooth kabel aangeschaft van KZ, want: handig.
     Wat een verschil!
     Deze levert wel voldoende punch voor deze oordoppen.

Geef een reactie