USB-C poort kapot op nieuwe laptops

– Update: 28 april 2022 –

USB-C leek geniaal: de kleine stekkers kan je omdraaien, zodat je niet hoeft te kijken hoe ze erin moeten. En er kan tegelijk stroom en data door, dus elk apparaat wordt USB-C. Maar niemand vermoedde dat USB-C snel kapot kan gaan. En niemand vermoedde dat USB-C helemaal geen standaard is.

Door sommige kabels kan er geen data, of er kan weinig stroom door. Sommige kabels zijn supertraag, sommige zijn supersnel, soms heet het Thunderbolt, soms 4K, Gen4, PD, QC en ga zo maar door. Allemaal verschillende standaarden. En op het snoer kan je niet zien wat voor soort USB-C het is. En op de poort ook al niet!

Koop daarom voor de zekerheid altijd een USB-C kabel die vrijwel alles kan. Goede USB-C snoeren zijn dik en stijf, dus niet dun en soepel. Neem ze ook zo kort mogelijk, want door de lengte vermindert de data-snelheid. Als je de kabel alleen voor opladen gebruikt kan het wel lang, dun en soepel.

Een goede datakabel is bijvoorbeeld  deze hier voor 4 euro. Dit is een van de weinige goedkope dikke USB-C kabels met snelle data: 10Gbps, ofwel Gen2 oftewel 4K.

Goede USB-C datakabels zijn dik en stevig, voor snelle data zo kort mogelijk

De originele Apple kabels zijn slecht: te dun, en met te weinig mogelijkheden. En de connectors zijn ook van slechte kwaliteit. Ze zijn ook nog eens veel duurder.

Heb je Thunderbolt nodig, neem dan bijvoorbeeld deze Thunderbolt 3.0 (40Gbps) kabel voor 15,- €. Te herkennen aan het Thunderbolt logo op de stekker.

Maar ook al zijn deze kabels uitstekend, de poorten kunnen nog steeds kapot:

Een USB-C poort kan kapot

De poorten blijken namelijk fragiel te zijn, en gaan soms na een maand al kapot, zoals op mijn gloednieuwe 2020 MacBook Pro (1 poort kapot – UPDATE: deze poort bleek na een herstart gewoon weer te werken!) Op mijn 2018 MacBook Air zijn zelfs beide poorten al kapot. USB-C is te klein om stevig te zijn. Dat blijkt nu pas, na de eerste paar jaar USB-C. De kans is groot dat je ook problemen krijgt: de oplader doet het niet meer, of je externe beeldscherm valt telkens uit. Of je harddisk, stick of SD wil niet meer verbinden, of is zelfs daardoor kapot gegaan. Of de USB-audio hapert, of valt uit. Live of in de studio is dat een ramp.

Is het kabeltje dan kapot, of heb je de verkeerde kabel? Moet je de stekker schoonmaken? Of de poort?

De poorten op de laptop zijn fragiel, en zijn vaak de boosdoener. Je kan er nieuwe poorten op zetten: bijvoorbeeld deze voor een tientje, voor MacBook Air 2018. Ik ga dat proberen, aan de hand van dit filmpje (met dank aan Ramon Iburg):

Zie ook dit artikel, en deze stroom aan klachten.

Wat kan je er dan wel aan doen?

 1. Voorzichtig in- en uitpluggen. Door wrikken gaat een USB-C poort sowieso snel kapot.
 2. Maak de poorten aan de binnenkant af en toe schoon, met een tandenstoker bijvoorbeeld, en/of met geperste lucht.
 3. Gebruik zo kort mogelijke kabels. En een lange high speed data-kabel moet niet dun en soepel zijn.
 4. Voor opladen kan je ook magnetische USB-C-stekkers gebruiken, want die kan je in de poort laten zitten.
 5. En als de poorten niet goed meer werken kan je er dus ook nieuwe op zetten.

USB-C poort kapot: wat doet Apple eraan?

Apple was de eerste die op grote schaal overstapte op USB-C. Destijds was USB-C misschien een goed idee, maar Apple liet ook meteen alle andere poorten weg. En dat was een ramp. De oude poorten blijken nu veel steviger te zijn. HDMI is groot en sterk, en elke monitor heeft HDMI, en bijna nooit USB-C. De oude USB 3 was ook superstevig en snel genoeg voor alle harddisks, USB-sticks, audio en hubs. En een SD-ingang gaat ook nooit kapot, en is altijd superhandig.

Dat kan nu allemaal wel met een USB-C hub, maar dat blijkt nu dus enorm fragiel. Een goede USB-C hub als hieronder is een tussenoplossing omdat deze met die twee stekkers wat steviger zit. Maar eigenlijk moeten al die poorten gewoon weer terug op elke computer.

usb-c poort kapot fragiel
Zo’n USB-C hub aan de zijkant is het stevigst. Als je maar niet gaat wrikken!

Er is ook goed nieuws

Het goede nieuws is is dat de nieuwe MacBook Pro – die later in 2022 kwam – deze poorten weer heeft: HDMI en SD. En dat de oplaad-ingang ook weer MagSafe is (het magnetische stekkertje).

MagSafe is niet zo handig op een USB-C poort, omdat daar ook data doorheen kan. Als data even uitvalt, beschadigt het bestand en gaat de schijf kapot. Maar voor opladen is MagSafe juist weer uitstekend geschikt.

 

10 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Te gekke site! Ik zoek enkele usb-c naar usb-c kabels en via je link kom ik bij die Qgeem uit. Klopt het dat ik van iedere lengte maar 1 stuk kan bestellen? Ik zoek ook oplaadadapters icm deze kabels. Heb je die ook ergens op je site staan, krijg ze niet gevonden. Dank je!

 2. Ben (mede-)beheerder van een park van ca. 2000 Lenovo’s, laptops en SFF desktops. No problems met USB-C bussen. Maar ja, Apple… ach….

  1. Hier even een bevestiging van het probleem. Via één van de USB-C poorten van mijn MacBook Pro werkt de lader niet. Via de andere wel. En buiten dat heb ik schóón genoeg van al die verloopsnoertjes die je nodig hebt. Is een verkapte meerprijs van een computer die van zichzelf al duur zat is. En dan die iPhones zonder 3,5mm minijack… Apple moet oppassen dat klanten zoals ik (die normaal steeds die spulletjes kopen) ze niet gaan haten.

 3. Onze puppy heeft onlangs een Apple USB C kabel doorgeknaagd van een MacBook Pro M1. Vroeger betekende dat een geheel nieuwe adapter, of zelf klussen. Maar nu niet! Snel een nieuwe kabel gekocht bij Apple store op Leidseplein – er moest doorgewerkt kunnen worden. Kost wat. Maar toch koop ik voor Apple liever zoveel mogelijk originele kabels. Ik heb zo zitten kloten met die Ligtning kabels van Ali, dat ik nu liever originele kabels gebruik.
  Eigenlijk zou het beste zijn een monitor met USB C kabel die ook kan opladen. Maar mijn vrouw vindt eigenlijk geen enkele monitor esthetisch verantwoord, behalve die van Apple. Dus we zitten nog steeds met een Thunderbold 27″ monitor (XDR is ver buiten ons budget), met – jawel, een lekker dure usb-c/Thunderbold adapter. En zodoende dus een separate USB C oplader nodig.

 4. Hier sinds jaar en dag een breed arsenaal aan apparaten met usb-c aansluitingen: laptops, chromebooks, hoofdtelefoons en draadloze oortjes, tablets, pc’s, monitoren, powerbanks, telefoons, synths, cameras, dacs en microfoons en nooit-of-te-nimmer problemen met usb-c.

  Geen, nul, nada problemen.

  Is er toevallig iets met het merk spullen dat jij propageert?

  Echt, dit is nieuws voor mij, herken me niet in het beschrevene en ik heb geen actieve herinnering aan soortgelijke problemen :-)

   1. Ja, die MacBook uit 2015 had er vroeg usb-c poorten op, het begin van de Dongle Hell;
    een oplossing voor een niet-bestaand probleem, dat vervolgens probleem na probleem opleverde. Mede daarom wil ik zo’n apparaat niet.

    Wel spullen met usb-c van Lenovo, Bang & Olufson, Samsung, Philips, InteHill, Asus, Modal, Asturia, AKG, Ikea, Edifier, Marantz, Denon, Rhode, Sony, Xtorm, LG, Nvidia en nogzowat.
    De helft is 4+ jaar in gebruik, nooit problemen whatsoever, niet met opladen, niet met data, niet met brakke stekkers of contacten, helemaal niks mis mee.

    Dusseh……..

  1. Hier al meer dan 3 jaar een Dell XPS15, met alleen 4 usb-c poorten, en ook 0 problemen. Telefoon en oordopjes (Huawei) ook geen probleem.

   En ja, ik was vroeger ook Apple fan, echt bijna alle ipods en Iphones gehad t/m de 4S. Toen was ik klaar met de overpriced hardware, die net zozeer stuk gaat en design fouten bevat. Was FF vervelend om van eco systeem te wisselen, maar een goede keuze gebleken m.i.!

Geef een reactie