MacBook Pro 2023 review: de M1 Pro of de M2 Pro?

macbook pro 2023 review

– Update: 26 mei 2023 –

De MacBook Pro 2023 is er nu met M2 Pro en M2 Max. Verder vrijwel gelijk aan de revolutionaire MacBook M1 Pro 14 en 16 inch uit 2022. Daar had iedereen toen vijf jaar op gewacht, en die was het wachten waard: de allerbeste laptop ooit. Absurd snel. En zuinig, met wel 21 uur batterij. De beeldschermen waren groter en scherper, en mooier dan ooit. Met 120Hz refresh rate. Met kleinere bezels rondom. En bovenaan een “notch”, voor de nieuwe 1080-camera. En wat nog meer?

We zeiden toen: “EINDELIJK weer HDMI! En eindelijk weer een SD-kaartlezer! EN EINDELIJK WEER MAGSAFE!!” Maar beter vijf jaar te laat, dan nooit. En die nieuwe hardware maakte alles meer dan goed. Die M1 Pro en Max waren bijna 4x zo snel als de vorige Pro-modellen. Met tot wel 10x snellere graphics. Echt AMAAAZING… het geluid is beter, de koeling is beter, alles is beter – en de instapmodellen waren ook goed. Kortom: de MacBook Pro was weer de allerbeste laptop ooit. Petje af hoor. Respect.

En met een goed toetsenbord, zonder de oude problemen. Gewoon met F-toetsen, zonder die Touch Bar. Heerlijk:

macbook pro 2022 review 2023 M1 Pro en M2 pro review

De MacBook Pro 13 inch is het oude model die dat allemaal niet heeft (geen HDMI, SD of Magsafe, geen kleine randen, geen nieuw scherm etc). Dan kan je beter de MacBook Air nemen: lichter, kleiner en veel goedkoper. Maar de 14 en 16 inch hebben dus al die nieuwe dingen wel. En die zijn er nu met de nog snellere M2 Pro en M2 Max.

macbook pro 2023 review

MacBook Pro 2023: M2 Pro en M2 Max

Nu in 2023 is er de speed-update voor de 14 en 16 inch: dus met de snellere M2 Pro en de M2 Max. Ongeveer 20% sneller, maar ook even zoveel duurder, en verder nauwelijks verschil (nou ja, de HDMI-stekker heeft nu 120HZ, en er zit Wifi 6 op). En aangezien de vorige M1 Pro modellen nu ook goedkoper te vinden zijn (alleen niet meer bij Apple), blijft de beste keus: de 14 inch MacBook Pro met M1 Pro of M1 Max. Ook omdat die een veel snellere SSD heeft dan de nieuwe. Die SSD wordt ook gebruikt als RAM (virtual memory), dus de snelheid daarvan is echt wel belangrijk.

Tenzij je geld zat hebt uiteraard… dan neem je gewoon de duurste en snelste M2 Max, voor €8.000. Die heeft wel weer die snelle SSD, omdat daar twee SSD’s tegelijk op het moederbord zitten.

14 inch of 16 inch?

Ik zou de goedkopere 14 inch doen, want 16 inch is groter en zwaarder, en je moet ‘m toch ook vaak meezeulen. En een grote 27 inch 4K monitor heb je toch nodig, voor serieus werk.

Kost dat geintje?

De vorige MacBook Pro 14 inch met M1 Pro staat hier voor € 2.150. en die is nog steeds uitstekend en vaak ook wel goedkoper te vinden. Maar de nieuwe MacBook Pro 14 inch M2 Pro staat er nu voor € 2.250

Moet het goedkoper? De MacBook Air M1 staat hier rond € 1.000 en voor die prijs is dat ook al de beste laptop. De MacBook Air M2 uit 2022 staat nu hier vanaf € 1.270.

Welke MacBook moet het worden?

 • Gewone gebruikers nemen de MacBook Air M1 rond de € 1.000.
  Of de snellere MacBook Air M2, hier voor € 1.270.
  Omdat er geen HDMI of SD op een Air zit moet er wel een USB-C-hub bij.
 • Professionals nemen de grotere, snellere en completere MacBook Pro 14 inch. De vorige 14 inch M1 Pro is ook goed: hier vanaf €1.890.
 • Power users (3D en intensieve video) nemen upgrades naar wens. Als de hogere prijs geen probleem is, dan de M2 Pro of M2 Max. Maar de vorige MacBook Pro 14 inch met M1 Pro of Max is ook voor de power users nog goed.
 • De MacBook Pro 13 inch heeft geen bestaansrecht: neem dan de MacBook Air.

Geekbench scores

Samengevat: de M1 Max-processor scoorde op Geekbench al 70.000 punten. De vorige MacBook Pro had 20.000 punten. De Max scoort dus meer dan drie keer beter! De M2’s zijn ook weer zo’n 20% sneller – maar ook zoveel duurder.

Snelladen

Ze kunnen allemaal snelladen tot 96W. Bij het instapmodel krijg je een 67W snellader, dat is al supersnel. Voor €20,- kan je upgraden naar een 96W lader. Alle opladers zijn nu ook met de betere gevlochten kabels, en met MagSafe: het handige geniale magnetische stekkertje, ter valbescherming van je kostbare laptop.

Nadelen

 • Er zit geen ethernet op, dus dat moet nog steeds met een USB-C hub.
 • Oude USB moet ook met een USB-C hub, of met verloopjes.
 • De HDMI is max 4K @ 60 frames op de M1, maar via de Thunderbolt-poort kan het ook hoger. Niet echt een nadeel dus. De nieuwe M2-modellen hebben wel 120Hz op de HDMI-poort.
 • De SD is UHS II, tot 250 MB/s. Niet de allersnelste, maar snel genoeg voor 4K.

MacBook Pro 2023: accessoires

Een 27 inch 4K monitor als deze LG voor €350,- (dat is de best geteste). De bediening is hierop ook uitstekend, met 1 knopje, in tegenstelling tot veel andere – waar afstellen vaak een ramp is. De HDMI kabel zit erbij. Je kan er ook een Thunderbolt-kabel bij kopen, voor alle MacBooks zonder HDMI zoals de Air. Draadloos kan ook: met de nieuwe 4K Google Chromecast of met een Apple TV.

En zie deze blog over goede goedkope covers. Kan voor een tientje.

Voor voordelige snelladers, zie deze blog over GAN-opladers.

9 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. En nog steeds geen slot voor een 4g simmetje. Ik blijf het een gedoe vinden m’n iPhone te verbinden met m’n MacBook Air. Ik werk veel in de trein. En de iPhone loopt ook nog eens heel snel leeg als ik ‘m als hotspot gebruik.

  1. Je kunt ook via een USB-kabel je iPhone gebruiken als hotspot. Geeft vaak een wat betere verbinding en kost waarschijnlijk ook minder energie.

    1. Als ik m’n telefoon via bluetooth koppel met m’n MacBook loopt de iPhone accu op een treinreis van 2,5 uur met minstens 40% terug…
     dat kan ik aan het einde van de dag niet altijd gebruiken. Als ik bel of gebeld wordt, is de MacBook z’n internet (Citrix sessie) verbinding kwijt. Het blijft apart dat je voor zo’n fijne laptop je zo moet behelpen om een fatsoenlijke internet verbinding te hebben.

Geef een reactie