Wekkerradio’s met DAB+

wekkerradio DAB+ review

– Update: 18 juli 2023 –

Bij mijn ouders doet de wekkerradio het niet meer, omdat Ziggo stopte met radio via de kabel. Het zal wel meer mensen overkomen: straks doet je radio het ook niet meer! En de FM is ook al vervangen, door DAB+. Zijn er goede nieuwe wekkerradio’s met DAB+? Ik zocht het uit.

Radio kan gewoon via internet, zoals NPORadio1.nl. En op je telefoon met apps zoals MyTuner. Dat werkt ook super in de auto, met Carplay of Android Auto. En je wekker zit ook op je telefoon, zie deze blog. Een wekkerradio kan ook met apps op je tablet of telefoon: zie “Wekkerradio app“.

Maar stel: je wil toch zo’n wekkerradio. Wat dan?

Ik kocht er twee, na uitgebreid onderzoek. Het werd deze met DAB+ van €28,- op AliExpress, en ter vergelijk deze met DAB+ van LENCO op BOL.com voor €75,-. Deze twee waren toen de meest veelbelovende. Er moest uiteraard DAB+ op, en FM, en een goede klok, en een goede wekkerfunctie, met het geluid van de radio als wekker. Er vielen er dus al heel veel af… bijna niet te vinden.

UPDATES:

Deze goedkope Caliber wekkerradio heeft ook DAB+

En er is nu ook een Sony DAB+ wekkerradio op BOL.com:

En op AliExpress staat nu ook deze nieuwe DAB+ wekkerradio:
dab dab+ wekkerradio

DAB+ wekkerradio review

We beginnen met deze merkloze van €28,- op AliExpress. Hij werd snel geleverd, in een week. Hij bevalt prima. Ik heb de versie met de verbeterde antenne. Je hebt de antenne ook nodig voor DAB+. Dus je moet ‘m uitschuiven, en in een goede hoek draaien, voor de beste ontvangst. Net als “vroegâh”.

Er zit een korte handleiding bij, in het Engels. Niet alles staat erin. Hier wat extra uitleg: De stroom komt van een USB-lader. Die zit er niet bij, maar die heb je wel ergens liggen. Zie deze blog over opladers. Er zitten dan ook twee USB-uitgangen achterop de radio, om twee telefoons mee op te laden. Hij kan overigens ook gewoon op batterijen.

De juiste tijd vind hij altijd zelf, via de DAB-radio. Heerlijk! Ook zomertijd /wintertijd hoef je dus nooit meer in te stellen. Het instellen van de wekker gaat ook best makkelijk. Met een schuifje kan je kiezen voor 1/5/7: dat is een alarm voor 1 dag, of voor maandag t/m vrijdag (5), of voor elke dag (7). Met het andere schuifje kies je het geluid van de wekker: DAB, buzzer of FM.

Op het display zie je de klok, groot en helder. Kan je niet dimmen overigens. Je kan de radio aanzetten met de Power-knop. Op de “M” kies je dan voor DAB of FM. Langklik 3 seconden op de zoek-knop rechtsonder om alle zenders te vinden. In het display zie je helaas geen info over de zenders. Langklik een preset-knop linksonder om een zender daar op te slaan. De laatst gekozen zender is het geluid van de wekker, als de knop op DR staat (Digitale Radio).

Het kleine speakertje is 2 Watt. Het geluid is redelijk goed voor zo’n klein ding. Er zit helaas geen audio-uitgang op.

wekkerradio DAB+ review
Kortom: goedgekeurd!

digitale wekkerradio

Een aanrader dus, want het is zowat de ENIGE goedkope wekkerradio met DAB+. En alles werkt.

LENCO DAB+ radio review

Dan deze wekkerradio met DAB+ van LENCO op BOL.com voor € 75,-. Met uiteraard ook DAB+, en FM, en een goede klok, en een goede wekkerfunctie met het geluid van de radio als wekker. Hij is er in een aantal kleuren. De stroomstekker zit er ook bij, op netstroom. Hij kan helaas niet op batterijen, of op USB.

De juiste tijd vind hij ook zelf, via de DAB-radio. Ook zomertijd /wintertijd hoef je dus nooit meer in te stellen.

Hij bevalt nog beter. Hij is wat groter en luxer dan de goedkope hierboven. Het display is veel uitgebreider. Je kan de datum en de radio-info zien bijvoorbeeld. In kleur. En je kan verschillende wijzerplaten kiezen, zoals analoog of digitaal. Je kan het display ook dimmen. Dat kan een groot voordeel zijn.

Het geluid is goed, en er zit ook nog eens een audio-uitgang op. Dus je kan ‘m aansluiten op je grote stereo, of op een grote speaker zoals deze XDOBO X8. Dat klinkt natuurlijk veel beter! En je kan er ook een koptelefoon in doen, of oordopjes.

De bediening vond ik wel ingewikkeld. Maar in het display kan je alle menu-settings zien. Dan kom je er wel uit, ook al is het veel uitzoekwerk. De knopjes zijn piepklein en nauwelijks afleesbaar. Maar vrijwel alle opties voor wekkers zitten er op. Hier heb je de manual.

dab wekkerradio review
In het display zie je ook de datum en informatie over het radiostation
Het display kan je dimmen. De antenne is ook nodig voor DAB+.

Wil je een stereo-uitgang (want die hierboven is mono), en een nog beter geluid, dan is er deze voor een paar euro meer:

dab+ stereo radio wekker

Ik heb er dit kwaliteits-kabeltje bij gekocht voor een paar euro, voor naar de stereo:

tulp naar minijack 3,5mm stereo

En er is ook nog deze DAB-wekkerradio met projectie. Dan kan je de klok projecteren, bijvoorbeeld op de muur of het plafond:

dab radio projectie

Deze DAB+ wekkerradio review is niet gesponsord. Ik kocht ze zelf. Er staan bestellinks in, en als je ze zo bestelt kan ik wat bijverdienen. Dan blijft de blog in leven, met allerlei superinterressante nieuwe ontdekkingen ;).

DANK U, EN TOT DE VOLGENDE!!

17 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik kwam op deze pagina in mijn zoektocht naar een nieuwe DAB+ klokradio omdat ik mijn huidige wil vervangen waar ik niet tevreden (meer) over ben. Helaas zag ik dat hier juist de klokradio wordt aangeraden die ik wil/moet vervangen:

  Ik heb de zwarte stereo Lenco (CR-630BK) gekocht en al langer dan een jaar naast mijn bed staan. Mijn ervaring was aanvankelijk heel positief (goed geluid, mooie vormgeving), maar later kwamen enkele storende problemen naar voren:

  – Het (losse) snoer voor de elektra blijft (na verloop van tijd) slecht zitten aan de achterzijde van het apparaat waardoor de wekkerradio bij een lichte aanraking vaak uitgaat. (Bij mij bleek het alleen met veel stukjes ducttape redelijk vast te zetten zodat het apparaat aan bleef).

  – De zwarte kast van de radio is van een soort hard rubber dat (bij mij in ieder geval) na verloop van tijd gaat ‘werken’ en plakkerig wordt. Dit is niet niet meer ongedaan te krijgen. Ik heb ergens gelezen dat dat bij rubber vaker voorkomt en inderdaad niet te verhelpen is. Geen goede keuze dus van Lenco om de behuizing van dit materiaal te maken.

  Het volgende punt kan aan mijn eigen onkunde liggen:
  – Op het apparaat kan je kiezen tussen FM of DAB+. Ongeveer een jaar lang deed DAB+ (mijn voorkeur) het goed. Plotseling doet alleen FM het nog en de DAB+ keuze doet helemaal niets meer.

  In algemene zin is dit zo’n product waaruit blijkt dat een beoordeling (en natuurlijk met name de duurzaamheid) eigenlijk pas goed mogelijk is na langdurig en (vrij) intensief gebruik.

  Desalniettemin vind ik dat de blogs van Aartjan een zeer nuttige bijdrage leveren bij mijn keuzebepaling voor diverse producten.

 2. Wellicht een leuke aanvulling op de wekkers zijn de wekkers met Google assistent, zoals bijvoorbeeld de Lenovo smartclock essential. Hiermee kun je met commando’s de wekker zetten en ook radio en podcasts luisteren. Laatste voor de kinderen gekocht vanwege de gebrekkige radio-ontvangst in ons huis. Werkt prima!

 3. Ik vind dat een DAB+/wekkerradio een afstandsbediening MOET hebben. Anders is de bediening, zeker als je in bed ligt, niet te doen. En verder MOET een wekkerradio (automatisch na een bediening) naar volledig donker kunnen dimmen. Ik heb wat dit betreft flinke ervaring.
  Ik vond mijn DAB+ radio (die ik als wekkerradio gebruik) in de Technisat 100 (mono dislay, niet kleur (die dimt niet naar donker)), met 2 PC-speakertjes aangesloten. Is niet helemaal perfekt, maar het gaat. De Technisat 100 is nieuw helaas niet meer te koop. De opvolger bij Technisat is uitgekleed en duurder.

 4. Geinig ding, die Lenco. Met de aux uitgang is deze dus eventueel ook in een versterker in te prikken, als iemand nu met een niet meer werkzame FM tuner zit. Er staat alleen op de site niet bij of het geluid dan in stereo wordt doorgegeven. Maar dat kan Aart-Jan dan wel weer vertellen :-)

 5. Ik heb een “radio” die DAB/DAB+ en internet radio via wifi aan kan.
  Na een aantal keer DAB radio geprobeerd te hebben met vaak storingen, antenne weer goed richten etc, heb ik dat gelaten voor wat het is en ben ik over gegaan naar internet radio, veel stabieler (op mijn locatie?) en veel meer stations om uit te kiezen.
  Wat is het voordeel om DAB ipv Internet radio te gebruiken?

   1. Inderdaad. Ik ging er van uit dat (bijna) iedereen thuis wel onbeperkt data heeft en niet zijn belbundel daar voor hoeft aan te spreken. Maar kan uiteraard anders zijn.

 6. Goeie review weer Aartjan! Maar ik loop al jarenlang te zoeken naar een DAB+ wekkerradio MET projectiefunctie. IK heb nml mijn wekker achter het bed staan en als hij afgaat geef ik een klap naar achter en vind het teveel gedoe om mij om te draaien. Ik denk dat met een projectiefunctie dit allemaal veel beter gaat……………

Geef een reactie