Verbeter je wifi signaal: kies het beste kanaal

– Update: 16 januari 2017 –

Om je heen zijn er allemaal verschillende wifi-signalen. Je router kiest vaak automatisch het beste vrije kanaal. Maar je kunt zelf ook kijken welke kanalen er vrij zijn, en hoe sterk elk wifi signaal is. Zo kan je handmatig het beste kanaal kiezen. Dan is de verbinding stabieler, bijvoorbeeld voor je draadloze muziek, via Airplay.

Je zou denken dat er allerlei apps zijn, op Mac of IOS, om je wifi te analyseren. Nou, op IOS is daar niet één gratis app voor te vinden, en op de Mac ook al niet. Maar op de Mac zit het gelukkig ingebouwd, alhoewel het nogal diep verborgen is:

Klik met Alt op je Wifi-ikoon, en dan op Open Wifiprobleemoplossing (Open Wifi Diagnostics in het Engels). Dan klik je in de menubalk op Venster > Scan. Klik rechtsonder op de knop “Nu Scannen“. In de eerste kolom zie je dan onder andere de beste vrije kanalen voor 2,4 Ghz en 5 Ghz (5 Ghz is nieuw, geeft minder storing, maar draagt ook minder ver). Aan de rechterkant is vrijwel alle info over de draadloze netwerken te vinden. wifi signaal kanaal check

Nu kan je eventueel dingen handmatig veranderen. Op Apple-spul kan dat via de Airport Utility, op ander spul kan het direct op de betreffende modem / wifi-repeater. Die kun je bereiken via het netwerkadres, en dat adres kan je zien in de Netwerkvoorkeuren. Klik je wifi-ikoon > netwerkvoorkeuren > wifi > geavanceerd > TCP. Daar zie je het router-adres van het apparaat waar jij op dat moment mee verbonden bent, meestal 192.168.1.1. Tik dat adres in je browser, en je kunt inloggen en alle instellingen wijzigen. Als je het veranderd hebt, check het daarna dan nog een keer, want andere netwerken om je heen staan vaak automatisch.

Als je wifi een netwerk is van meerdere wifi repeaters (ik heb er 3), dan hoef je alleen het basisstation in te stellen op het juiste kanaal. Alle andere pakken dan automatisch dat kanaal. Voor de zekerheid kun je ze allemaal even herstarten.

Meer tips om je Wifi signaal te versterken

  1. Je kan je wifi versterken met een extender.
  2. Een magnetron geeft veel storing op 2,4 Ghz, vooral op kanaal 8, 9, 10, 11.
  3. Je kan je wifi op 5Ghz zetten, maar alleen recente Macs / PC’s / iPhones kunnen daar op, dus dat is soms geen optie. 5Ghz geeft minder storing, maar draagt ook minder ver. Je ziet tegenwoordig vaak achter een wifinaam “5G” staan: dat is de 5Ghz-versie.
  4. Als er teveel storing is kan je ook je netwerk via stopcontacten doen, met Powerline Adapters.
  5. Hier nog meer tips om je wifi op OS X te verbeteren.

Geef een reactie