Zishan T1 / DSD review: topgeluid met AK4497

Ik ben altijd op zoek naar het beste HiFi-geluid – het liefst voor de laagste prijs. Ik heb onder andere allerlei DAC’s en DAP’s getest. De chip is daarbij van groot belang: die zet het digitale signaal om naar analoog geluid. Een van de best klinkende chips is de Japanse AK4497. En die zit in deze T1 en DSD. Heel betaalbaar, want de T1 was hier 105 euro. inclusief een 128 Gb SD-kaart. Hierbij mijn Zishan T1 review.

Een DAP is een Digital Audio Player. Wat je vroeger een Walkman of iPad noemde. Vaak kun je zo’n DAP ook als DAC gebruiken. Dat is de geluidskaart tussen je laptop en je stereo / koptelefoon, voor de beste geluidskwaliteit. Zie deze blog over de beste DAC.

De Zishan T1 kun je helaas niet als DAC gebruiken. Dat vond ik wel jammer. Misschien in de toekomst nog, met een firmware update. Het was mij ook niet duidelijk dat dit niet kon, dus ik baalde er wel een beetje van.

Maar toen ging ik het geluid testen…

En dat bleek echt onovertroffen. Een supermooi geluid. Beter dan veel duurdere DAC’s. Die AK4497 chip maakt het helemaal waar. Een ongekend prachtig warm en vol geluid. Deze fantastische geluidskwaliteit krijg je nergens anders voor die prijs, en ik durf zelfs te beweren dat het niet eens beter HOEFT. Je kan duizenden euro’s uitgeven, maar vergeleken met deze Zishan is het hooguit marginaal beter. Dit ding is gewoon top. Enorme aanrader dus!

Krachtig genoeg voor grote veeleisende koptelefoons. Het versterkergedeelte is dus ook van topkwaliteit. 24 Bit uncompressed HD-geluid kan hij uiteraard ook. In FLAC, APE of WAV et cetera. Mp3 kan ook. Hj kan geen M4A. Dat is raar, maar vooruit dan maar – het is ook geen halszaak (de goedkopere Zishan Z3 schijnt dat wel te kunnen). Originele CD-kwaliteit kan uiteraard ook. En originele vinyl, in 24 bit FLAC!. Al je oude platen, in de exacte glorieuze warme analoge geluidskwaliteit.

Dat fijne mooie warme vinyl-geluid werkt zelfs als MP3. Op Youtube vind je veel topkwaliteit vinyl, en dat klinkt vaak verbluffend mooi. Dat kun je dan hier downloaden en op deze Zishan zetten. Een waar genot. Zie deze blog.

Er zit zelfs custom EQ op, dus dat je die zelf kan instellen. Werkt prima, alleen niet met 24 bit files. Dat is meestal ook zo op andere DAP’s, dus geen probleem.

Zishan T1 review DSD DSDS

Zishan T1 / DSD DSDs review: AK4497
3 knoppen en een touch screen. Swipe links op de track-tekst om in de map-structuur te komen.
Zishan T1 review verpakking en toebehoren
Er zit een draagzakje bij, en een USB-C naar USB oplaadkabel. De 128Gb SD kan je ik er meteen bijbestellen, voor weinig…

De batterij is goed voor iets van 5 uur. Er zit een Car-mode op, dan gebruikt hij externe stroom in plaats van de batterij. Je moet ‘m dan aan een USB-lader hangen, of aan een powerbank. Bij het opladen via USB-C wordt hij wel gloeiendheet, dus ik doe ‘m voor de zekerheid op 5V 1A (zoals de kleine platte iPhone-lader), en niet op 2A snelladers. Opladen en afspelen tegelijk kan ook, maar dan wordt hij ook snoeiheet, dus dat doe ik ook maar niet. Of op Car Mode. Opladen kan ook niet met elke kabel, bijvoorbeeld niet met de Apple-kabel van je MacBook. Vreemd, maar dat zie ik tegenwoordig wel vaker, ook bij andere USB-C-apparaten.

Hij is veel groter en zwaarder dan andere DAP’s, maar hij is eigenlijk ook gemaakt voor zelfbouwers (DIY) zodat je zelf onderdelen kan wijzigen.

Hij heeft een 2.2 inch touch screen, en dat werkt redelijk. Wel erg klein, en niet heel responsive, het moet soms met je nagel. De interface is lelijk en onhandig. Het lijkt wel alsof je niet eens een nummer kan kiezen. Of een artiest, of een album! Maar dat valt toch wel mee: je moet naar links swipen op de tekst. Dan zie je de mappen, en kun je heen en weer klikken. Er zijn 5 afspeel-opties zoals “Shuffle all” en “Shuffle in folder”. Lang-klik om te deleten kan ook nog. Dit is als geheel goed genoeg voor mij, meer heb ik niet nodig. Je eigen map-structuur op de SD-kaart blijft intact, en zo kan je alles wel vinden. Gewoon een heel album lineair afspelen gaat prima, of juist Shuffle All, dwars door alle mappen heen of juist in één map. Prima.

Er zit geen Bluetooth op, en ook geen Wifi. Hij kan niet eens Whatsappen of koffie zetten. Het is een soort AK47. Built like a tank. Alsof je het prototype van een geniale hobbyist in handen hebt.

Er zit niet eens een handleiding bij. Nou ja, alles staat inmiddels toch al in deze blog hier…

Gelukkig zitten er wel 3 knoppen op. “Next” kan door te swipen, maar dat kan je ook op de Volume-knop zetten, in de settings. Kortklik is dan Next, en langklik is dan Volume. Er zit een 3,5 mm minijack op voor koptelefoons, en 2,5mm gebalanceerd voor versterkers. Verder zit een timer op: handig als je in slaap valt met muziek op je kop.

Ik zet in de settings de Filter Mode op “Short Delay Sharp” voor het beste geluid.
De DSD cutoff op 39.
De sound quality op Default.

Zishan T1 review / DSD / DSDs Conclusie

Als je ‘m ook als USB DAC wil kunnen gebruiken moet je de Zishan DSD of de Zishan DSDs (150,-) nemen, of wachten op firmware updates van deze T1. De DSDs heeft zelfs twee AK4497’s, voor Links en Rechts apart. Maar verder is de Zishan T1 voor die 100 euro ook helemaal top, en de geluidskwaliteit is zelfs ongekend. Een perfect, warm en vol geluid. Prachtig. Beter hoeft niet, wat mij betreft. De bediening is karig en Spartaans, maar voor mij voldoende.

Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist, publiek op Spotify:

 

6 Reacties (nieuwste bovenaan)

 1. Nu de Zishan Z3 binnen met de ak4493 dac. Mooi geluid, compact spelertje als een luciferdoosje, met fel OLED display goed leesbaar in daglicht. Bediening is verbeterd met meer logica in de vijf mooie goude knopjes. Echt ongelofelijk dat je voor 35-40 euro zo een mooie DAP kan kopen met een zeer goede DAC. Fijn om high res bestanden zo offline te kunnen afspelen. Aanrader voor elke audiofiel. In combinatie met KZ ZSX Terminator.
  Echt iets leuks om te testen Aartjan :-)

 2. Met je review ben ik weer blij.Het heeft mij de ZSX Terminator, Revonext
  QT2,(stevigere werk) en de Yersen 2000 (high end voor jazz) opgeleverd. Uitstekende top IEM’s voor een budgetprijs, en ik ben al denk ik een klein jaartje benieuwd naar de Zishan (DSD of T1), wil zo’n goed mogelijk geluid en ben momenteel met mijn Hidizs AP80 zeer tevreden maar kan altijd beter.
  Je review maakt duidelijk dat met de beperkte functies (weinig scroll mogelijkheden, bibliotheek etc) deze DAP voor mij (met mijn zeer uitgebreide biblio) geen optie is. Mocht je ooit nog een suptertip hebben inzake DAP’s die mijn Hidisz verslaan hou ik mij aanbevolen.

 3. Ha ! Top toch. De Zishan dsd ak4497eq die ik heb is helemaal super qua geluid, wat een genot. Bij de Chinees kan je m ook goedkoper krijgen, ik had m voor 95,-. USB dac kan met de dsd. Nadelen : je kan je SD kaartje niet helemaal volgooien,bij paar duizend nummers kapt de dap ermee. Dus niet heel je bieb kan mee. Ook de accu vind ik rap gaan ( gelukkig wel tegelijk af te spelen tijdens opladen of tijdens USB dac.)

  1. Ik heb nu 200Gb helemaal vol staan, gaat prima. Daar zit wel veel 24 bit FLAC bij, dus in totaal zijn het dan minder tracks dan wanneer het alleen MP3’s zouden zijn.

   En hij raakt in de war als je de prullenbak niet leegt, voordat je de SD terug in de Zishan doet.

Geef een reactie