Zishan T1 / DSD review: topgeluid met AK4497

– Update: 23 oktober 2021 –

Ik ben altijd op zoek naar het beste HiFi-geluid – het liefst voor de laagste prijs. Ik heb onder andere allerlei DAC’s en DAP’s getest. De chip is daarbij van groot belang: die zet het digitale signaal om naar analoog geluid. Een van de best klinkende chips is de Japanse AK4497. En die zit in deze Zishan T1 en DSD. Heel betaalbaar, want de T1 was hier 105 euro. inclusief een 128 GB SD-kaart. Hierbij mijn Zishan T1 review.

Een DAP is een Digital Audio Player. Wat je vroeger een Walkman of iPad noemde. Vaak kun je zo’n DAP ook als DAC gebruiken. Dat is de geluidskaart tussen je laptop en je stereo / koptelefoon, voor de beste geluidskwaliteit. Zie deze blog over de beste DAC.

De Zishan T1 kun je helaas niet als DAC gebruiken. Dat vond ik wel jammer. Misschien in de toekomst nog, met een firmware update. Het was mij ook niet duidelijk dat dit niet kon, dus ik baalde er wel een beetje van.

Maar toen ging ik het geluid testen…

En dat bleek echt onovertroffen. Een supermooi geluid. Beter dan veel duurdere DAC’s. Die AK4497 chip maakt het helemaal waar. Een ongekend prachtig warm en vol geluid. Deze fantastische geluidskwaliteit krijg je nergens anders voor die prijs, en ik durf zelfs te beweren dat het niet eens beter HOEFT. Je kan duizenden euro’s uitgeven, maar vergeleken met deze Zishan is het hooguit marginaal beter. Dit ding is gewoon top. Enorme aanrader dus!

Krachtig genoeg voor grote veeleisende koptelefoons. Het versterkergedeelte is dus ook van topkwaliteit. 24 Bit uncompressed HD-geluid kan hij ook. In FLAC, APE of WAV et cetera. Mp3 kan ook. Hj kan geen M4A. Dat is raar, maar vooruit dan maar – het is ook geen halszaak (de goedkopere Zishan Z3 schijnt dat wel te kunnen). Originele CD-kwaliteit kan uiteraard ook. En originele vinyl, in 24 bit FLAC!. Al je oude platen, in de exacte glorieuze warme analoge geluidskwaliteit.

Dat fijne mooie warme vinyl-geluid werkt zelfs als MP3. Op Youtube vind je veel topkwaliteit vinyl, en dat klinkt vaak verbluffend mooi. Dat kun je dan hier downloaden en op deze Zishan zetten. Een waar genot. Zie deze blog.

Er zit zelfs custom EQ op, die je zelf kan instellen. Werkt prima, alleen niet met 24 bit files. Dat is meestal ook zo op andere DAP’s, dus geen probleem.

Zishan T1 review DSD DSDS

Zishan T1 / DSD DSDs review: AK4497
3 knoppen en een touch screen. Swipe links op de track-tekst om in de map-structuur te komen.
Zishan T1 review verpakking en toebehoren
Er zit een draagzakje bij, en een USB-C naar USB oplaadkabel. De 128GB SD kan je er meteen bijbestellen, voor weinig…

De batterij is goed voor iets van 5 uur. Er zit een Car-mode op, dan gebruikt hij externe stroom in plaats van de batterij. Je moet ‘m dan aan een USB-lader hangen, of aan een powerbank. Bij het opladen via USB-C wordt hij wel gloeiendheet, dus ik doe ‘m voor de zekerheid op 5V 1A (zoals de kleine platte iPhone-lader), en niet op 2A (10W) snelladers. Opladen en afspelen tegelijk kan ook, maar dan wordt hij ook snoeiheet, dus dat doe ik ook maar niet. Opladen kan ook niet met elke kabel, bijvoorbeeld niet met de Apple-kabel van je MacBook. Dat zie ik tegenwoordig wel vaker, ook bij andere USB-C-apparaten.

Hij is veel groter en zwaarder dan andere DAP’s, maar hij is eigenlijk ook gemaakt voor zelfbouwers (DIY) zodat je zelf onderdelen kan wijzigen.

Hij heeft een 2.2 inch touch screen, en dat werkt redelijk. Wel erg klein, en niet heel responsive, het moet soms met je nagel. De interface is lelijk en onhandig. Het lijkt wel alsof je niet eens een nummer kan kiezen. Of een artiest, of een album! Maar dat valt toch wel mee: je moet naar links swipen op de tekst. Dan zie je de mappen, en kun je heen en weer klikken. Er zijn 5 afspeel-opties zoals “Shuffle all” en “Shuffle in folder”. Lang-klik om te deleten kan ook nog. Dit is goed genoeg voor mij, meer heb ik niet nodig. Je eigen map-structuur op de SD-kaart blijft intact, en zo kan je alles wel vinden. Gewoon een heel album lineair afspelen gaat prima (nou ja, het is alfabetisch, dus de tracks moeten genummerd zijn), of juist Shuffle All, dwars door alle mappen heen, of juist in één map. Prima.

Er zit geen Bluetooth op, en ook geen Wifi. Hij kan niet eens Whatsappen of koffie zetten. Het is een soort AK47. Built like a tank. Alsof je het prototype van een geniale hobbyist in handen hebt.

Er zit niet eens een handleiding bij. Nou ja, alles staat inmiddels toch al in deze blog hier…

Gelukkig zitten er wel 3 knoppen op. “Next” kan door te swipen, maar dat kan je ook op de Volume-knop zetten, in de settings. Kortklik is dan Next, en langklik is dan Volume. Er zit een 3,5 mm minijack op voor koptelefoons, en 2,5mm gebalanceerd voor naar versterkers. Verder zit een timer op: handig als je in slaap valt met muziek op je kop.

Ik zet in de settings de Filter Mode op “Super slow roll off” voor het beste / warmste geluid.
De DSD cutoff op 39.
De sound quality op Default.

Zishan T1 review / DSD / DSDs Conclusie

Als je ‘m ook als USB DAC wil kunnen gebruiken moet je de Zishan DSD of de Zishan DSDs (150,-) nemen, of wachten op firmware updates van deze T1. De DSDs heeft zelfs twee AK4497’s, voor Links en Rechts apart. Maar verder is de Zishan T1 voor die 100 euro ook helemaal top, en de geluidskwaliteit is zelfs ongekend. Een perfect, warm en vol geluid. Prachtig. Beter hoeft niet, wat mij betreft. De bediening is karig en Spartaans, maar voor mij voldoende.

Zoek je een DAP met een goede interface, en met alle andere opties zoals Wifi, Spotify, Tidal en zo, maar dan wel met de AK4497 chips er in, en met een top-versterker-chip, dan is er de Fiio M11 Pro voor 599,-, in Nederland bij BOL.com.

Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist, publiek op Spotify:

UPDATES

De software doet soms rare dingen. Als ik een track aanklik, start er soms een totaal ander nummer. Het kan te maken hebben met de map-namen of naam-conventies of met de formattering. Ik gebruik een Mac bijvoorbeeld. Je moet dan de prullenmand legen voordat je de SD eruit haalt. En je moet de SD formatteren als FAT32 MBR.

 

 

28 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Ik heb een opvolger, de Zishan Dsds Dual ES9038Q2M/AK4499 Pro gekocht. Het geluid is waanzinnig goed maar de navigatie vind ik echt verschrikkelijk, dat is echt niet meer van deze tijd. Ik kan er uiteindelijk mee overweg maar weet nu nog niet welke button ik moet indrukken. Handleiding is er niet dus ik moet maar kijken of ik er ooit handigheid in krijg. Als het niet vanwege de geweldige geluidskwaliteit was, had ik hem denk ik weg gedaan. Jammer ook dat je er zo weinig mee kan, het is enkeleen speler.

 2. Ha Aartjan,

  Uiteindelijk overgestapt op een Hiby R5 Saber.
  De DSDs bestandsindeling van de nummers die door elkaar staan begon te veel te irriteren.
  Bij deze dus te koop: €8999,- koopje toch? :-).
  Geintje, maar wanneer iemand interesse heeft?

  Mijn vraag gaat echter over Low-pass antialiasing filters.
  Je hebt het er over in de reactie hierboven.
  Kan je daar iets meer over uitweiden?

  Ik heb nogal wat keuzes: fast en slow rolloff & low en phase latency.

  Geen idee wat het doet…….

  1. Tja dat zijn wel hele subtiele verschillen hoor. Ik hoor nauwelijks verschil, maar ik neig altijd naar de stand die het warmst en meest analoog klinkt.

 3. Even over het laadprobleem via een usb-c kabel van bijvoorbeeld Apple (vaak usb-c -> usb-c), dit komt doordat veel Chinese elektronica het oudere usb-a protocol gebruiken en alleen de usb-c poort. Dit zorgt er dus voor dat laden niet met elke kabel werkt en je dus de oudere usb-a naar usb-c kabels nodig hebt voor het laden.

 4. Ik kan deze nu alleen vinden met een prijs van 9000 euro, die chips zijn niet meer voorradig blijkbaar en dat drijft de prijs (x90) op?

 5. Mijn Zishan DSDs dual AK4497 lag maar te verstoffen omdat ik 2 Z3’s heb (AK4490 en AK4493) waarvan ik de standaard opamps OP275 heb vervangen door AD8620 waarna het geluid echt fantastisch werd en ze beter klonken dan de standaard DSDs. Vanmorgen de stoute schoenen aangetrokken en bij de DSD hetzelfde gedaan. In combinatie met de LME49860 opamp is het geluid door de KZ ZAX een absolute wauww geworden :-D
  Eerste keer dat het geluid zo goed is dat ik geen behoefte voel om met de equalizer te gaan zitten rommelen

   1. Op deze site zijn ze heel fanatiek in het “modden” van de Zishan’s, daar is veel info vandaan te halen :-)

    https://www.head-fi.org/threads/the-zishan-dsds-corner.826185/page-157

    Was eerst aan experimenteren geweest met de grotere opamps die je simpel om kan wisselen maar pas toen ik de kleine OP275 eruit had gesoldeerd en omgewisseld voor de AD8620 veranderde het geluid van de Z3’s significant. Het geluid werd nog gedetailleerder en een mooier stereobeeld terwijl het geluid van die dingen al zo goed was.
    Het loont echt de moeite om het aan te passen, want als je dacht dat het niet beter kon dan blijkt er toch een nóg mooier geluid uit te krijgen zijn.

 6. Hallo Aartjan, Ik heb gisteren de Zishan DSD binnengekregen. Inderdaad, wat een fantastisch geluid! Echter, toen ik de CAR modus ging uitproberen ging de DSD uit en is nu met geen mogelijkheid meer aan te krijgen, zelfs niet met de reset knop. Heb jij misschien een idee?
  Groet van Henk

  1. De wonderen zijn de wereld kennelijk nog niet uit Aartjan… Toen ik de shop had gemaild met mijn probleem, probeerde ik nog een keer om de dsd aan de praat te krijgen. Toen ik ongeveer een have minuut op de middelste knop drukte kwam hij ineens weer tot leven!

   1. Staat Shuffle Folder dan niet aan? Dat zit er ook op. Bij mij gaan alle folders gewoon goed in volgorde.
    Of misschien “updaten” kiezen, als je de SD erin doet? Staat me bij dat dat ook moest. De tracks zijn bij mij allemaal genummerd namelijk. Heb ik niet zelf gedaan, dus dat zal de software dan wel doen tijdens “updaten”…

    1. Hé, dank voor je snelle reactie Aartjan. Ik ga vanavond even kijken. Kwam niet iets tegen in het menu m.b.t. updaten.
     Ik heb alle menu’s geprobeerd.
     Sommige mappen staan op alfabetische volgorde, sommige weer niet. Nummers in de mappen, genummerd, staan ook door elkaar.
     Ik heb de minisd even opnieuw geformatteerd en de mappen met nummers erop gezet. Misschien zo proberen. Enkel fat32 werkt merk ik.

     Groet Jacques

     1. De software doet inderdaad wel rare dingen, ook bij mij. Als ik een track aanklik begint er meestal een totaal ander nummer. En de shuffle all lijkt bepaalde mappen voor te trekken en negeert andere mappen. Firmware update, hoop ik ooit…

    2. Ha Aartjan, ben er eindelijk achter waarom er geen bestanden zichtbaar werden.
     kaartje geformatteerd naar FAT32 maar als GUID. Dat werkt dus niet. Maar moet als FAT32 MBR worden gezet. (werk op een Mac en dan heb je verschillende keuzes).

     Muziek wordt er nu opgezet, HiRes en net de KZ ASX binnengekregen.

     Ben benieuwd.

   2. Ja Zishan is wel een beetje apart daarin. Die zet de nummers in volgorde waarop ze naar het geheugenkaartje zijn geschreven. Dus als je eerst 2, 3, 4 naar het kaartje schrijft en daarna nummer 1 dan komt 1 onderaan te staan. Dus bij wegschrijven er goed op letten dat dat in de juiste volgorde gebeurt. Is op te lossen door de inhoud van het album even naar een tijdelijke map op je pc te kopiëren (als daar het album nog niet op staat), het album op het kaartje leeg maken en ze daarna op juiste volgorde weer terug te plaatsen :-)

 7. Nu de Zishan Z3 binnen met de ak4493 dac. Mooi geluid, compact spelertje als een luciferdoosje, met fel OLED display goed leesbaar in daglicht. Bediening is verbeterd met meer logica in de vijf mooie goude knopjes. Echt ongelofelijk dat je voor 35-40 euro zo een mooie DAP kan kopen met een zeer goede DAC. Fijn om high res bestanden zo offline te kunnen afspelen. Aanrader voor elke audiofiel. In combinatie met KZ ZSX Terminator.
  Echt iets leuks om te testen Aartjan :-)

 8. Met je review ben ik weer blij.Het heeft mij de ZSX Terminator, Revonext
  QT2,(stevigere werk) en de Yersen 2000 (high end voor jazz) opgeleverd. Uitstekende top IEM’s voor een budgetprijs, en ik ben al denk ik een klein jaartje benieuwd naar de Zishan (DSD of T1), wil zo’n goed mogelijk geluid en ben momenteel met mijn Hidizs AP80 zeer tevreden maar kan altijd beter.
  Je review maakt duidelijk dat met de beperkte functies (weinig scroll mogelijkheden, bibliotheek etc) deze DAP voor mij (met mijn zeer uitgebreide biblio) geen optie is. Mocht je ooit nog een suptertip hebben inzake DAP’s die mijn Hidisz verslaan hou ik mij aanbevolen.

 9. Ha ! Top toch. De Zishan dsd ak4497eq die ik heb is helemaal super qua geluid, wat een genot. Bij de Chinees kan je m ook goedkoper krijgen, ik had m voor 95,-. USB dac kan met de dsd. Nadelen : je kan je SD kaartje niet helemaal volgooien,bij paar duizend nummers kapt de dap ermee. Dus niet heel je bieb kan mee. Ook de accu vind ik rap gaan ( gelukkig wel tegelijk af te spelen tijdens opladen of tijdens USB dac.)

  1. Ik heb nu 200Gb helemaal vol staan, gaat prima. Daar zit wel veel 24 bit FLAC bij, dus in totaal zijn het dan minder tracks dan wanneer het alleen MP3’s zouden zijn.

   En hij raakt in de war als je de prullenbak niet leegt, voordat je de SD terug in de Zishan doet.

Geef een reactie