Vinyl en 24 bit HD Audio op Youtube

– Update: 3 mei 2024 –

Vinyl elpee’s en singletjes zijn weer helemaal in. Een nostalgische retro-golf als je het nog kent van vroeger. Of juist als de pick up NIET kent. Magisch! Vinyl kan volgens velen beter klinken dan CD. Het is een totaal andere sound. Er staat inmiddels ook veel vinyl op Youtube, afgespeeld op de beste apparatuur van toen. Dat klinkt soms echt waanzinnig goed.

Je kan de kwaliteit van vinyl in sommige aspecten zelfs vergelijken met 24 Bit HD Audio. Die 24 bit kon pas vanaf 1999. Voor 1980 was alles nog analoog, en tussen 1980 en 2000 werd alles 16 bit. Daarna pas 24 bit. Voor al die 16-bit muziek uit die tijd heeft omzetten naar 24 bit weinig zin. Alhoewel je 16-bit destijds nog wel 4x Burr Brown kon upsamplen zoals alleen de allereerste digitale spelers dat goed konden.

UPDATE: zie dit artikel om het vinyl-karakter te reproduceren met plugins

Qobuz was de eerste muziek-streaming-dienst die 24-bit muziek had, maar inmiddels kan Apple Music dat ook, zonder meerkosten zelfs. Alhoewel ze lang niet alles in 24 bit hebben.

Je kan 24 bit audio afspelen vanaf je computer, het beste met een goede DAC of met een buizen-versterker. Met iTunes of Spotify als player, of met een gratis player zoals VOX. Of je zet de bestanden op een DAP, zoals deze Zishan. Met goede oordopjes, zoals de KZ PR1, of een top-koptelefoon zoals de Sennheiser HD660 of de nieuwe Planars van Hifiman.

Vinyl op Youtube

Het mooie warme, ruimtelijke en glasheldere vinyl-geluid werkt ook op Youtube. Daar vind je inmiddels veel HD vinyl en dat klinkt vaak verbluffend mooi. Bijvoorbeeld dit vinyl channel op Youtube. Of dit Stereophonic channel. Of dit kanaal van Schlipperschlopper met geniale comments ook. Zet ‘m op de hoogste kwaliteit en gebruik je beste koptelefoon en beste DAC.

Die audio van YouTube kun je ook online downloaden (bijvoorbeeld hier, of op YoutubeTo.org of HQ320 nu hier.) Klinkt dan vaak net zo goed als direct op Youtube (maar niet altijd). Leuk, nostalgisch, en een waar luistergenot.
Nog een LINK.

Vinyl heeft natuurlijk ook nadelen (ruis, tikken, rafelrandjes in het hoog, superslechte “S”-en, slijtage, slechte persingen). En lang niet alles klinkt op vinyl beter. Maar soms wel. Hieronder een paar verbluffende voorbeelden. Vergelijk die maar eens met CD of Apple Music of Spotify!

De mastering op CD heeft vaak teveel loudness. Op vinyl is dat altijd beter. Vergelijk op deze site je favoriete plaat maar eens: de vinyl-versie staat in het groen, de CD in het rood, qua dynamiek. Wedden? Vinyl is dan dus de enige goed klinkende versie. Nieuwere muziek heeft al helemaal te lijden onder de Loudness War. Dus die krijg je nooit meer goed, zelfs niet als het 24 bits is.

Van sommige platen is vinyl echt VERREWEG de beste versie. Als ik op Spotify een track hoor die matig klinkt, dan zoek ik op Youtube andere versies. Vinyl klinkt dan soms ENORM VEEL beter. Paar voorbeeldjes:

🤯

Een van mijn favoriete jazz-platen is Blow Up van Herbie Hancock. Die klinkt op vinyl veel mooier dan op CD:

Blow up – Herbie Hancock

Johnny and Mary van Robert Palmer

Zo klinkt dat officieel, op CD en op Spotify:

Maar op Youtube staat dus ook een veel betere remaster:

 

Of de eerste tien Prince platen. Die klinken op vinyl veel beter. Ik heb de vinyl-platen daarom zelf maar geremasterd:

Alphabet Street – INTRO – op CD of de vinyl Remaster by AJ

Paisley-Park – INTRO – op CD of de vinyl Remaster by AJ

Raspberry-Beret – INTRO – op CD of de vinyl Remaster by AJ

Girls & Boys – INTRO – op CD of de vinyl Remaster by AJ

When-Doves-Cry – INTRO – op CD of de vinyl Remaster by AJ

Youtube en 24 bit HD Audio

Vinyl klinkt prachtig, net als 24 bit, ronder, aangenamer, fluweliger, vetter, met zijdezacht hoog, je kan er langer naar luisteren, je kan ‘m harder zetten, het is als een warm bad, een weldadig genot. Ook al heeft vinyl veel nadelen (ruis, tikken, lelijke rafelrandjes in het hoog, superslechte “S”en, slijtage, slechte persing – etc), de voordelen blijven zelfs overeind op Youtube, en zelfs als MP3, dus zelfs als je het gewoon van Youtube haalt. Dat is dan zeker geen 24 bit, maar soms toch echt mooier dan CD. Soms. Niet altijd!

Op Youtube staat inmiddels ook veel 24 bit HD Audio. Dus van 24 bit HD Audio masters. Een paar schitterende voorbeelden:
Zie ook de blog over vinyl en cassettebandjes opnemen

11 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Na deze maand kan je je Qobuz abonnement opzeggen.
  Tidal verlaagt deze maand(April’24)zijn prijzen dusdanig dat je naast 24bit FLAC(MQA)ook Sony’s 360 Reality Audio en Dolby Atmos voor het zelfde geld krijgt. No brainer dus.

 2. Leuk artikel dat maar weer eens aangeeft dat vinyl indertijd volkomen onterecht werd weggeblazen door de opkomst van de CD. Wel apart dat je aan het eind van je artikel dan een platenspelertje van 30 euro aanbeveelt..;-) Ik zou zeggen investeer dan liever in echte kwaliteit zoals van het merk
  Pro-Ject bijvoorbeeld.

  1. Hier schrok ik ook wel enorm van. Neem een Crosley. Daarmee kan je je plaat 1 keer draaien en daarna de vuilnisbak in met die plaat. Wat een troep is dat.

 3. De tijd dat je een ochtend of middag uittrok voor een bezoek aan je favoriete platenzaak. Snuffelen door de bakken met lp’s. Praatje maken met de verkoper en vluchtig luisteren naar de stapels vindingen om te zien of er nog pareltjes tussen zaten. Dat gaf muziek toch een totaal andere beleving en dimensie dan de hedendaagse streamingdiensten.

 4. Ik luister al ruim 50 jaar naar mijn “Grammafoonpllaatjes”. Naar Singletjes, Epeetjes en Lpeetjes.
  Sinds eind jaren zestig alleen nog Vinyl en nu nog wekelijks met alle plezier.
  Alles staat en valt met een goed element, b.v. een Moving Coil en een goede High End draaitafel. De dynamiek van zo’n draaitafel veegt de vloer aan met een CD en dan hebben we het nog niet gehad over de “Platenhoezen”………..
  Groet,
  John.

  1. Met een kleine kanttekening dat een CD verpakking beter kan zijn dan een platenhoes wordt gepresenteerd door de kift, net als een coole platenhoes msstaan deze niet als zichtbaar (kunst)werk

Geef een reactie