Vinyl en 24 bit HD Audio op Youtube

– Update: 23 oktober 2023 –

Vinyl elpee’s en singletjes zijn weer helemaal in. Een nostalgische retro-golf, voor iedereen die het “plaatjes draaien” nog kent van vroeger. Of juist voor iedereen die de pick up NIET kent. Magisch! En vinyl kan volgens velen beter klinken dan CD. Het is een totaal andere sound. Er staat inmiddels ook veel vinyl en 24 bit HD Audio op Youtube. Afgespeeld en opgenomen op de beste apparatuur van toen.

Je kan de kwaliteit van vinyl in sommige aspecten zelfs vergelijken met 24 Bit HD Audio. HD Audio kan analoog of in 24 bit opgenomen zijn – alhoewel 24 bit pas vanaf 1999 kon. Tussen 1980 en 2000 is bijna alle muziek digitaal in 16 bit opgenomen, gemixed en gemastered. Voor al die muziek heeft omzetten naar 24 bit geen zin.

Qobuz was de enige muziek-streaming-dienst die 24-bit muziek heeft, maar inmiddels kan Apple Music dat ook, zonder meerkosten zelfs. Alhoewel ze lang niet alles in 24 bit hebben.

Je kan 24 bit audio afspelen vanaf je computer, het beste met een goede DAC of met een buizen-versterker. Met iTunes of Spotify als player, of met een gratis player zoals VOX. Of je zet de bestanden op een DAP, zoals deze Zishan. Met goede oordopjes, zoals de KZ PR1, of een top-koptelefoon zoals de Sennheiser HD660 of de nieuwe Planars van Hifiman.

Vinyl op Youtube

Het mooie fijne warme vinyl-geluid werkt ook op Youtube. Daar vind je inmiddels veel HD vinyl en dat klinkt vaak verbluffend mooi. Bijvoorbeeld dit vinyl channel op Youtube. Of dit Stereophonic channel met de allerduurste platenspelers. Zet ‘m op de hoogste afspeelkwaliteit.

Die audio kun je online converteren / downloaden (bijvoorbeeld hier, of op YoutubeTo.org of HQ320 nu hier.) Vaak klinkt dat dan net zo goed als direct op Youtube (maar niet altijd). Leuk, nostalgisch, en een waar luistergenot.

Vinyl heeft natuurlijk ook nadelen. En lang niet alles klinkt op vinyl beter. Maar sommige dingen wel. De persing moet ook goed zijn: hoor hier maar eens hoe goed een Japanse persing klinkt, vergeleken met een slechtere persing.

De mastering op CD heeft vaak teveel loudness. Op vinyl is dat bijna altijd beter. Vergelijk op deze site je favoriete plaat maar eens: de vinyl-versie staat in het groen, de CD in het rood, qua dynamiek. Wedden? Vinyl is dan dus de enige goed klinkende versie! Nieuwere muziek heeft al helemaal te lijden onder de Loudness War. Dus die krijg je nooit meer goed, zelfs niet als het 24 bits is.

En van sommige platen is vinyl echt VERREWEG de beste versie. Als ik op Spotify een track hoor die maar matig klinkt, dan zoek ik op Youtube de vinyl-versie. Die klinkt dan soms ENORM veel beter. Paar kleine voorbeeldjes:

Een van mijn favoriete jazz-platen is Blow Up van Herbie Hancock. Die klinkt op vinyl veel mooier dan op CD:

Blow up – Herbie Hancock

Of de eerste tien Prince platen. Die klinken op vinyl veel beter. Ik heb de vinyl-platen daarom zelf maar geremasterd:

Alphabet Street – INTRO – op CD of de vinyl Remaster by AJ

Paisley-Park – INTRO – op CD of de vinyl Remaster by AJ

Raspberry-Beret – INTRO – op CD of de vinyl Remaster by AJ

Girls & Boys – INTRO – op CD of de vinyl Remaster by AJ

When-Doves-Cry – INTRO – op CD of de vinyl Remaster by AJ

Johnny and Mary van Robert Palmer

Zo klinkt dat officieel, op CD en op Spotify:

Maar op Youtube staat dus ook een veel betere remaster:

Youtube en 24 bit HD Audio

Vinyl klinkt prachtig, net als 24 bit, ronder, aangenamer, fluweliger, vetter, met zijdezacht hoog, je kan er langer naar luisteren, je kan ‘m harder zetten, het is als een warm bad, een weldadig genot. Ook al heeft vinyl veel nadelen, de voordelen blijven zelfs overeind op Youtube, en zelfs als MP3, dus zelfs als je het gewoon van Youtube haalt. Dat is dan zeker geen 24 bit, maar soms toch echt mooier dan CD. Soms. Niet altijd!

Op Youtube staat inmiddels ook veel 24 bit HD Audio. Dus niet per se van vinyl, maar van 24 bit HD Audio masters. Een paar schitterende voorbeelden:

Geen pick up meer? Neem zo’n mini platenspeler

Vinyl opnemen kan ook met zo’n leuke mini-pick up voor nog geen 30 euro. Met USB-uitgang, dus kan direct op je laptop. En met deze Lightning stekker dus ook direct op je iPhone of iPad! (Niet getest, en voor die prijs zal het geen topkwaliteit zijn ;))

Of een nieuwe goeie Sony platenspeler  op BOL.com, met Bluetooth:

Sony platenspeler met bluetooth
Sony platenspeler met bluetooth

Je kan audio uploaden naar Youtube, zie deze lijst met geschikte bestandsformaten. Een bestand omzetten van MP3 naar Youtube-formaat kan ook online. Vul bij het uploaden naar Youtube alle copyrights netjes in, anders wordt het weer verwijderd.

10 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Leuk artikel dat maar weer eens aangeeft dat vinyl indertijd volkomen onterecht werd weggeblazen door de opkomst van de CD. Wel apart dat je aan het eind van je artikel dan een platenspelertje van 30 euro aanbeveelt..;-) Ik zou zeggen investeer dan liever in echte kwaliteit zoals van het merk
  Pro-Ject bijvoorbeeld.

  1. Hier schrok ik ook wel enorm van. Neem een Crosley. Daarmee kan je je plaat 1 keer draaien en daarna de vuilnisbak in met die plaat. Wat een troep is dat.

 2. De tijd dat je een ochtend of middag uittrok voor een bezoek aan je favoriete platenzaak. Snuffelen door de bakken met lp’s. Praatje maken met de verkoper en vluchtig luisteren naar de stapels vindingen om te zien of er nog pareltjes tussen zaten. Dat gaf muziek toch een totaal andere beleving en dimensie dan de hedendaagse streamingdiensten.

 3. Ik luister al ruim 50 jaar naar mijn “Grammafoonpllaatjes”. Naar Singletjes, Epeetjes en Lpeetjes.
  Sinds eind jaren zestig alleen nog Vinyl en nu nog wekelijks met alle plezier.
  Alles staat en valt met een goed element, b.v. een Moving Coil en een goede High End draaitafel. De dynamiek van zo’n draaitafel veegt de vloer aan met een CD en dan hebben we het nog niet gehad over de “Platenhoezen”………..
  Groet,
  John.

  1. Met een kleine kanttekening dat een CD verpakking beter kan zijn dan een platenhoes wordt gepresenteerd door de kift, net als een coole platenhoes msstaan deze niet als zichtbaar (kunst)werk

Geef een reactie