Vinyl op Youtube

– Update: 8 juni 2021 –

Vinyl elpee’s en singletjes zijn weer helemaal in. De zoveelste nostalgische retro-golf, voor iedereen die “plaatjes draaien” nog kent van vroeger. Maar ook voor iedereen die de pick up juist NIET kent van vroeger: helemaal leuk en oldskool. Magisch zelfs! Vinyl klinkt soms beter dan CD. Het is een totaal andere sound. Er staat nu ook veel vinyl op Youtube.

Je kan de kwaliteit van vinyl vergelijken met 24 Bit HD Audio. Dat was altijd moeilijk te vinden. Dan zocht je via torrentsites of nieuwsgroepen op 24 FLAC of HD audio of vinyl. Met die 24 bit bestanden hoorde je de exacte kwaliteit van vroeger, opgenomen met de allerbeste apparatuur van toen. Of alle muziek die al direct in 24 bit is opgenomen – maar dat was pas vanaf 1999.

Qobuz is de enige muziek-streaming-dienst die 24-bit muziek heeft.

Je kan 24 bit audio afspelen vanaf je computer, met een goede DAC. Met iTunes of Spotify als player, of met een gratis player zoals VOX. Of je zet de bestanden op een DAP, zoals de Zishan (vanaf 90,-). En dan goede oordopjes erop, zoals de Qoa Vesper, de KZ Terminator (40,-), een TRN V90s, een Bose 700 of een Sennheiser HD660.

Zie ook de blog over 24 bit HD audio.

Vinyl op Youtube

Maar het fijne mooie warme vinyl-geluid werkt ook op Youtube. Daar vind je inmiddels veel HD vinyl en dat klinkt vaak verbluffend mooi. Bijvoorbeeld dit vinyl channel op Youtube. Of dit Stereophonic channel met absurd dure top-pick ups. Zet ‘m op 1080p! Die plaatjes kun je dan hier downloaden (of hier, of hier) en bewaren als MP3 (alhoewel dat soms toch weer veel slechter klinkt, probeer maar eens met deze Brubeck hieronder). Toch leuk en nostalgisch, en direct op Youtube in de hoogste kwaliteit 1080 ook echt een waar genot:

Vinyl heeft natuurlijk ook nadelen. En lang niet alles klinkt op vinyl beter. Maar sommige dingen wel. De mastering van CD heeft vaak teveel loudness. Op vinyl is dat fysiek onmogelijk. Vergelijk op deze site je favoriete plaat maar eens: de vinyl-versie staat in het groen, de CD in het rood. Wedden? Vinyl is dan dus de enige goed klinkende versie! Nieuwere muziek heeft al helemaal te lijden onder de Loudness War. Dus die krijg je nooit meer goed, zelfs niet als het 24 bits is.

En van sommige platen is vinyl echt VERREWEG de beste versie. Niet altijd hoor – maar als ik op Spotify een track hoor die dun en matig klinkt, dan zoek ik op Youtube de Vinyl-versie. Die klinkt dan meestal ENORM veel beter. Paar kleine voorbeeldjes:

 • Take Five – Dave Brubeck
 • All Blues – Miles Davis
 • Money – Pink Floyd, en Wish you were here
 • Styx: Paradise theater
 • Nou ja alles op dit Stereophonic channel. Zet ‘m op 1080p!
 • Johnny and Mary / Robert Palmer
 • Alle oude Iron Maiden zoals Run to the hills
 • Alle oude Van Halen
 • Alle oude ZZ Top
 • Follow you follow me – Genesis
 • Alle oude Billy Joel
 • The sun always shines on TV – Aha
 • Talking in your sleep – The Romantics
 • en ga zo maar verder…

Een van mijn favoriete jazz-platen is Blow Up van Herbie Hancock. Die klinkt op vinyl veel mooier dan op CD:

Of alle oude Prince platen: die ben ik zelf maar gaan remasteren, zie mijn blog daarover. Hier een paar voorbeeldjes. De bovenste is telkens de CD-versie, daaronder de door mij geremasterde vinyl:

Alphabet Street – INTRO – Remaster by AJ

Paisley-Park – INTRO – Remaster by AJ – Remaster source: vinyl

Raspberry-Beret – INTRO – Remaster by AJ – Source: vinyl

Girls & Boys – INTRO – Remaster by AJ – Source: vinyl

When-Doves-Cry – INTRO – Remaster by AJ – Source: vinyl

Johnny and Mary van Robert Palmer

Zo klinkt dat officieel, op CD en op Spotify:

En zo op Youtube, in een goede remaster (niet van mij):

Maar Youtube is toch geen 24 bit?

Vinyl klinkt prachtig, net als 24 bit, ronder en aangenamer, fluweliger en vetter, met zijdezacht hoog, je kan er langer naar luisteren, je kan ‘m harder zetten, het is als een warm bad, een weldadig genot. Ook al heeft vinyl veel nadelen, de voordelen lijken zelfs overeind te blijven als MP3, dus als je het gewoon van Youtube haalt. Dat is dan zeker geen 24 bit, maar toch soms veel mooier dan CD. Soms. Niet altijd.

Geen pick up meer? Neem zo’n mini platenspeler

Vinyl opnemen kan ook met zo’n leuke mini-pick up voor nog geen 30 euro. Met USB-uitgang, dus kan direct op je laptop. En met deze Lightning stekker dus ook direct op je iPhone of iPad!

Je kan audio uploaden naar Youtube, zie deze lijst met geschikte bestandsformaten. Een bestand omzetten van MP3 naar Youtube-formaat kan ook online. Vul bij het uploaden naar Youtube alle copyrights netjes in, anders wordt het weer verwijderd.

4 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. De tijd dat je een ochtend of middag uittrok voor een bezoek aan je favoriete platenzaak. Snuffelen door de bakken met lp’s. Praatje maken met de verkoper en vluchtig luisteren naar de stapels vindingen om te zien of er nog pareltjes tussen zaten. Dat gaf muziek toch een totaal andere beleving en dimensie dan de hedendaagse streamingdiensten.

 2. Ik luister al ruim 50 jaar naar mijn “Grammafoonpllaatjes”. Naar Singletjes, Epeetjes en Lpeetjes.
  Sinds eind jaren zestig alleen nog Vinyl en nu nog wekelijks met alle plezier.
  Alles staat en valt met een goed element, b.v. een Moving Coil en een goede High End draaitafel. De dynamiek van zo’n draaitafel veegt de vloer aan met een CD en dan hebben we het nog niet gehad over de “Platenhoezen”………..
  Groet,
  John.

Geef een reactie