Zonnepaneel met USB-C

– Update: 10 april 2021 –

Een zonnepaneel met USB-C is er dan nu ook, eindelijk: het gaat om deze 20 Watt Lifepwr Sun20-C (99 USD op Amazon.com ex verzendkosten). Lifpwr is een nieuwe Belgische fabrikant en ze hebben al succesvolle campagnes op Kickstarter achter de rug. Dit draagbare vouwbare zonnepaneel is echt een gat in de markt, iedereen zat hier eigenlijk al tijden op te wachten. Er komen namelijk straks steeds meer apparaten met USB-C, zoals laptops. Ideaal, want over de USB-C stekker loopt dan zowel de stroom als de data. Zo kun je dan zelfs een beeldscherm of tv direct op de USB-C van je laptop aansluiten.

En al die apparaten kun je dan direct ook opladen met elke USB-C lader of powerbank. Alle oude adapters en transformators kunnen dan vervallen, bij alle nieuwe apparaten! Dat is echt een revolutie.

De lader of powerbank moet het liefst dan wel een hoog vermogen hebben, zoals deze XTorm 45W powerbank met USB-C  (110,- bij Bol.com). Prijzig, maar dit is wel de enige op dit moment in Nederland. Ook met een grote capaciteit: 27Ah. Dat betekent dat je een laptop twee tot vier keer helemaal vol kan laden.

usb-c 45w powerbank high power laptop opladen draagbaar

Je kan dit soort powerbanks ook snel opladen met je USB-C laptop-lader, maar je kan ze ook opladen met elke andere gewone ouderwetse USB-lader (dat gaat dan wel langzamer). Zoals met deze 10W snellader (iPad lader) van 4 euro. Een losse nieuwe 45 USB-C Watt lader bestaat inmiddels ook, zoals deze 45 Watt snellader (24 euro).

Maar nu kun je dus eindelijk zo’n powerbank ook opladen met een zonnepaneel! Op dit vouwbare en compacte draagbare zonnepaneel zit niet alleen USB en USB-C, maar ook een directe DC-uitgang. Ideaal, want dan werkt het met alle soorten apparatuur. Je hebt tussen zonnepaneel en USB-C powerbank dan ook geen regelpaneel meer nodig, want dat zit allemaal in de USB-C kabel.

Via de DC-uitgang kan je ook een gewone loodaccu opladen, zo een die in een auto zit. Je hebt dan een laadregelaar (5,-) tussen zonnepaneel en accu nodig:

zonnepaneel laadregelaar 12v 24V, 10 20 of 30A, met 2xUSB

Zo is deze 20 Watt Lifepwr Sun20-C op dit moment het enige zonnepanneel ter wereld dat op de toekomst is voorbereid.

zonnepaneel met usb-c

Zie ook de blogs over de beste draagbare zonnelader, en verder de beste grotere zonneladers, de blog over USB-C en de blog over 12/24V in de toekomst.

Geef een reactie