– Update: 15 september 2019 –
Contactloos betalen is leuk en handig. Maar het heeft ook nadelen. Iemand kan bijvoorbeeld zomaar geld van je pas afhalen, zonder dat jij dat in de gaten hebt. Er wordt even een apparaatje naast je broekzak of tas gehouden, en HOPPA – je bent 25 euro kwijt. Zakkenrollen was nog nooit zo makkelijk! Bescherm je pinpas daarom met een RFID-blocking hoesje of een antidiefstal portemonnee.
Maar het kan ook veel mooier en luxer! Met deze prachtige leren portemonnee met aluminium RFID antidiefstal bescherming, voor nog geen 10 euro:
In een aantal verschillende kleuren en uitvoeringen. Of deze hieronder, ook mooi en goed, met zo’n handig duw-dingetje erop. Voor 8 euro:
Of deze stevige aluminium pashouder, met ook zo’n drukknop, voor 2,50 euro. Het dikke aluminium werkt als RFID-blocker. In allerlei kleuren:
Doe hier dan nog zo’n ideale dubbele money clip bij (1,50 €) – en je hebt een winnaar!
Of deze aluminium pashouder met money clip, voor 7 euri, waar je een extra anti-RFID-hoesje gratis bijkrijgt :
Contactloos betalen: de nadelen
Om de 5x moet je toch nog steeds je pin intikken. En dat is dan qua interface HEEL ERG SLECHT gedaan. Onduidelijk. Waarom moet de hele transactie overnieuw? Waarom kan je niet gewoon alsnog je pinpas invoeren? Waarom blijft het elke keer onduidelijk wie wat moet doen? Moet JIJ iets opnieuw doen? Moet je iets cancelen? Moet je de kassa vragen iets te doen? Moeten ZIJ iets doen? Duurt te laaaaaang!!
Apple Pay lost dat in ieder geval op. Nooit je pincode. Geen maximum bedrag. En er kan niet zomaar een bedrag meer worden afgeschreven, wat met contactloos betalen WEL kan.
Aluminiumfolie kan toch ook?
Aluminiumfolie werkt ook wel enigszins, maar je kan beter Tyvek gebruiken om RFID scanners te blokkeren. Die hoesjes bovenaan zijn ook allemaal van Tyvek. Niet alle Tyvek blokkeert RFID overigens, er bestaat ook Tyvek waar het signaal wel doorheen kan.
Trouwens, pasjes naast elkaar doen het sowieso niet. Probeer maar eens te betalen met twee pasjes tegelijk. Of een deur open te doen. Of in- of uit te checken in het OV. Bescherming is dus niet eens nodig, als ze naast elkaar zitten…
Echt een oplossing voor een theoretisch risico. Contactloos zakkenrollen kan in theorie, maar komt in de praktijk niet/nauwelijks voor. Wie meerdere RFID-passen in zijn portemonnee heeft weet zelf al hoe gevoelig ze zijn voor de omgeving, dus alleen onder ideale omstandigheden zou het werken. Bovendien vergoedt de bank de schade.
In de link hieronder een uitleg waarom je af en toe je pincode moet invoeren en waarom dat zo slecht ontworpen is.
https://www.volkskrant.nl/de-gids/he-wat-een-cumulatieve-limiet-van-50-euro-bij-het-pinnen~b98b3a2a/
Ik heb al jaren de echte secrid met leder maar ik heb nu zo’n aluminium pashouder met drukknop besteld (zonder leder). Eens zien of wat is. Overigens staat niet overal die rifd protectie bij vermeld. Voor de zekerheid heb ik er een gekozen waarbij dat wel het geval is.
Inderdaad, dank! Ik heb het hele artikel weer wat aangepast.