– Update: 6 januari 2023 –
In veel huizen heb je in de nabije toekomst ook 24V gelijkstroom, naast de 220V wisselstroom – of zelfs in plaats van de 220V. Dat levert soms wel 60% energie-besparing op. Je zou dan nog maar een derde van het aantal zonnepanelen nodig hebben. Voor mijn huis bijvoorbeeld nog maar twee grote panelen. Dat is niet alleen goedkoop: complete energiecentrales zouden kunnen sluiten.
Je zou dan zelfs zonder aansluiting op het lichtnet kunnen wonen: off grid. De meeste apparatuur kan direct op 12 of 24 Volt (USB-C is ook gelijkstroom). Als er een adapter/transformator op het snoer zit, dan is het al geschikt. Of als er een 12V ingang op zit, zoals op veel TV’s.
Voor sommige apparaten zoals wasmachine en wasdroger is er nog geen 24 Volt alternatief, maar dat kan eventueel nog komen, en je kan desnoods ook zonder: door handmatig te wassen en de was aan de waslijn te drogen.
Zonnepanelen zijn gelijkstroom, en als je dat omzet naar 220 wisselstroom heb je iets verlies. Als je dat vervolgens weer omzet naar 12V gelijkstroom heb je nog meer verlies. En er is ook veel verlies in de stand-by-modus, soms zelfs 80 tot 98%:
Een voorbeeld is je deurbel. Die is 12V, en die zou op 12V geen stand-by stroom verbruiken. Maar op 220V is het stand-by verbruik soms wel 3 Watt – continu. Als je dat omrekent zijn er TWEE VOLLEDIGE KOLENCENTRALES nodig in Europa, voor alle Europese deurbellen.
Hoeveel centrales zouden er niet kunnen sluiten als je al je apparaten direct op 24 Volt doet? TV, radio, laptop, beeldscherm, modem, ALLE VERLICHTING, en dat soort dingen? Al deze apparaten en LED-verlichting zijn sowieso al gelijkstroom.
In de zomer, in tent en tuinhuis gaat alle stroom bij mij daarom via kleine zonnepanelen en accu’s. TV, Netflix, muziek-speakers, laptops, telefoons en verlichting. Espresso en cappuccino doe ik daar zonder stroom maar kan ook op 12V. Koken doe ik daar op gas, en ik heb daar geen magnetron. De koelkast is ook te doen, alhoewel die wel meer stroom verbruikt dan de rest bij elkaar. Blijft over: de was en de wasdroger. Nou ja, die doe ik dan dan wel op de hand, en aan de waslijn.
220 Volt heb je nodig om stroom over grotere afstanden te transporteren, en voor krachtige machines. Als je zelf stroom opwekt heb je de 220V niet nodig voor die grotere afstanden. Alleen nog voor de stroomvreters als wasdroger en wasmachine.
Gelijkstroom uit zonnepanelen kan je direct opslaan in loodaccu’s of thuis-accu’s (LifePo). Je kan er 220V wisselstroom van maken met een eenvoudige converter – en op veel elektrische auto’s zit die al. Die auto’s kun je dan ook gebruiken als thuisaccu.
Gewone 12V accu’s geven stroom genoeg voor de meeste dingen, behalve voor wasmachine / wasdroger, of andere dingen die meer dan de 1000 Watt nodig hebben. Maar met 24V kom je weer een stuk verder. Geheel Off grid kan dus al, met een omvormer en een grote thuis-accu, of met een geschikte elektrische auto. Een 10KWH thuisaccu kost 3.000 euro, zoals bijvoorbeeld twee van deze sets op AliExpress.
Alleen in de twee koude maanden (december en januari) red je het niet met zonnestroom. Dan moet er een grote windmolen bij, of een kleine dieselgenerator. Maar de koelkast (die naar verhouding het meeste stroom trekt) heb je dan ook niet nodig: dat zet je gewoon buiten.
In veel tuinhuisjes, vakantiehuisjes, campers en boten is die 12V /24V daarom ook al heel gewoon.
USB-C stopcontacten
Moderne stopcontacten zouden behalve 220v ook USB-C moeten hebben. USB-C regelt zelf het juiste voltage per apparaat. Zie het artikel over USB-C laptops en powerbanks. Dan heb je wel een dubbele bedrading nodig: 1 voor 220v en 1 voor die 24V / USB-C (die usb-C kan je simpel uit 24V of 12V halen).
Meer info op deze website: 12voltinhuis.nl. Vooral de vragen-pagina is interessant en helder. Verder is er ook de website www.gelijkstroomhuis.nl over een huis waar je zelf kan zien hoe dat allemaal werkt.
Zie ook deze blogs:
Het vermelden van twee volledige kolencentrales voor alle Europese deurbellen lijkt echter overdreven, tenzij het stand-by verbruik van alle elektrische deurbellen in Europa extreem hoog is. Het is belangrijk op te merken dat het energieverbruik van apparaten in stand-by modus afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het ontwerp van het apparaat, de efficiëntie van de voeding, enzovoort.
3Watt/deurbel×100miljoen deurbellen=300miljoen Watt=300kilowatt
Het totale stand-by verbruik voor alle deurbellen in Europa is
300
miljoen Watt
300miljoen Watt of
300
kilowatt
300kilowatt.
Om dit te vergelijken met het vermogen van kolencentrales, moeten we weten hoeveel vermogen een gemiddelde kolencentrale heeft. Laten we zeggen dat een kolencentrale een vermogen van
500
megawatt
500megawatt heeft.
Aantal benodigde kolencentrales
=
300
kilowatt
500
megawatt
=
500megawatt
300kilowatt
≈
0
,
0006
≈0,0006 kolencentrales
of 0,15 windmolen… voor heel europa dus.
Heb je al eens gekeken naar aderdiktes bij 3000 watt bij 12 of 24 volt? En hoeveel verlies er optreedt bij gelijkspanning in de stroomvoerende leiding? Nicola Tesla was zo gek nog niet…
Toen de huizen vroeger gelijkspanning kregen geleverd, stond er op elke hoek van een woonwijk een trafo…(omdat er teveel verliezen waren)
Wil er verder niet veel woorden over vuil maken, maar 12 of 24 volt naar huizen is al eens geprobeerd.
Ik heb jaren in een camper gewoond en daarvoor op een binnenvaartuig. Daar was alles via de lithiumaccus en zonnepanelen, vele mensen proberen steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Het is gewoon beschikbaar, kwestie van installeren.
Goedenavond Aartjan, ik heb je artikel nu pas gelezen maar wil graag daarover .et je brainstormen met de huidige technologie
Goedendag Aartjan,
12 en 24 Volt wordt al vrij lang toegepast in het buitenland waar geen stroomnet is zoals in Alaska en Afrika buiten de stad. Het Nederlandse Victron Energy is al weer 40 jaar een marktleider van 12 en 24 Volt systemen maar in Nederland leeft gebruik van 12 en 24 Volt nog niet zo, zo moest een distributeur van Victron containers vol met wasmachines, stofzuigers, en ander gereedschap op 24 Volt na 20 jaar in het magazijn te hebben gelegen naar de stort brengen omdat het niet verkocht werd. Nu begint 12 en 24 Volt echter ook in Nederland eindelijk in opkomst te komen, er worden momenteel al nieuwbouwhuizen op gelijkstroom opgeleverd en ook het nieuwe vliegveld van Lelystad gaat op gelijkstroom draaien.
Het klopt niet helemaal dat energiebesparing 70% is, dat is namelijk per apparaat afzonderlijk, in standby is het trouwens rond de 98% maar gemiddeld komt het wat lager uit omdat omvormer relatief minder onrendabel wordt bij een hoger verbruik bij meerdere apparaten waar mee vergeleken wordt, al blijft de besparing per adapter wel rond de 30% per apparaat. Autoaccu’s doen het trouwens alleen in de zomer goed als er genoeg zon is en ze niet leeggetrokken worden zoals in de zomer op de tuin voor irrigatiesystemen bijvoorbeeld maar in de winter gaan ze snel stuk.
Ik gebruik trouwens gewoon solarkabels van 4 en 6 mm2 voor installatie in huis, als je de modernste apparatuur gebruikt is wattage zo laag geworden dat deze dikte wel voldoende is.
Ik zag dat de desktopcomputers op 12 Volt en inductiekookplaten op 24 Volt inmiddels in China ook te koop zijn. Misschien zijn http://www.gelijkstroomwinkel.nl en http://www.gelijkstroomhuis.nl nog interessante websites voor je.
De linkjes werken niet meer.
http://www.12voltinhuis.nl/content.php?page=toekomst
is helaas overleden.
Nu staat het er wel ,THANKS.
Mijn reactiezie ik niet ?
Ja hoor stond er meteen al. Refreshen misschien?
Er word wel aan een aantal zaken voorbij gegaan in dit iets te rooskleurige verhaal.
Oude auto accus gebruiken men vergeet waarom die afgedankt worden,namelijk mogelijk vanwege gesulfateerde platen waardoor niet goed meer kan worden geladen,bezinksel in de accu waardoor veel vd opgeslagen stroom door de interne weerstand vh bezinksel wegvloeit.
De levensduur van accu’s is beperkt dus er zal een aardige productie moeten zijn met alle vervuiling tijdens maak en tijdens recycling die ook weer energie kost.
Dan heb je nog te maken met het feit dat normale accu’s eigenlijk niet geschikt zijn omdat je eigenlijk stationaire accu’s moet hebben ,ik meen grotere afstand tussen de platen en dikkere platen,een auto accu is GEEN stationaire accu die moet worden geschud om te voorkomen dat er een laag op de bodem gevormt word,gel accu’s vormen een apparte groep maar hebben ook zo hun nadelen,zoals de levensduur.
Dan zijn er nog de momenten met weinig zon.
Het aanleggen van nieuwe bedrading mogelijk DIKKE bedrading omdat anders de spanningval over de draad te groot word,en dan nog mogelijke beginnelingen die aan de slag gaan met bedrading ,ik hoop niet zo’n buurman naast me te hebben wonen.
Kortsluiting bij de accu polen ik moet er niet aan denken.
Ben ik dan alleen negatief NEE zeker niet op mn tuinhuis werkte het heel goed maar dat is geen vergelijking met een normale woon situatie.
Nee als er al met zonnenergie gewerkt moet worden dan toch icm een normaal netwerk en via inverters alle vuile accu’s niet nodig en een teveel aan stroom kan door anderen worden gebruikt.
Wil je toch iets doen koop een goede stroom meter en kijk eens naar je sluikverbruik ,zoals een senseo apparaat , printer ,tv standbye, en wat al niet meer
Er zijn vast nog wat punten die ik vergeten heb maar dit is het voor nu.
Accu’s van auto’s? Op de Amsterdam Arena gebruiken ze 148 gebruikte Nissan LEAF batterijen voor opslag. Nu 4 jaar verder is al weer meer mogelijk. https://www.johancruijffarena.nl/over-ons/duurzaamheid/#
Beste Aart Jan,
Met alle respect voor je vaak leuke en creatieve oplossingen, tips en ‘uitvindingen’: dit verhaal over 12 volt zonnestroom is echt complete onzin. Ik zou het eens voorleggen aan een echte elctrotechnicus.
Als je wilt kan ik je mijn kritiek wel toesturen, maar dan moet je wel tegengesproken willen worden, En dat willen de meeste mensen tegenwoordig niet meer.
Groet,
René Holdert
Ja hoor stuur maar toe! Interessant.
Dag René,
Graag hoor ik waarom het “complete onzin”is.