CO2 meter verplicht in lokalen op scholen

co2 meter kooldioxide melder NDIR sensor VOC

– Update: 14 september 2024 –

Ja, een CO2 meter is nu ook al verplicht – op middelbare en lagere scholen dan. Goed idee overigens! Dan kan je zien of de ventilatie daar wel goed werkt. Dus of er wel genoeg verse lucht is. In zo’n CO2 meter moet dan wel een NDIR sensor zitten. Hier info en een review.

Goede ventilatie is belangrijk, zeker in geïsoleerde nieuwbouw. Daar heb je altijd mechanische ventilatie met ontluchtingskanalen. Maar hoe weet je of die goed werkt, wel krachtig genoeg is, en goed afgesteld is? Dat kan je dus meten met een CO2-meter. Die meet de hoeveelheid uitgeademde lucht (CO2). En als dat erg hoog is (of blijft), dan is er te weinig ventilatie, dus te weinig verse lucht: te weinig zuurstof. Daar krijg je hoofdpijn van, en het is niet gezond.

CO2 meter met NDIR-sensor of VOC-sensor

Als je goed ventileert haal je ook nog eens virussen uit de lucht. Een CO2 meter geeft een goede indicatie over de luchtkwaliteit, maar er moet dan wel een NDIR-sensor in zitten. En niet een VOC-sensor.

Een VOC-sensor berekent het CO2-gehalte aan de hand van andere metingen. Dat kan soms redelijk kloppen, maar niet altijd. Duurdere meters hebben meestal een NDIR-sensor, die de CO2 wel echt kan meten. De voordeligste CO2-melders met NDIR-sensor zijn er vanaf zo’n €50 op BOL:

co2 meter verplicht op scholen klaslokalen
CO2 melder met NDIR sensor

Van deze hierboven heb ik er twee gekocht voor onze opleiding. Ik moest ‘m eerst 24 uur kalibreren, aan de lader, op een goed geventileerde plek. Daarna doet hij het prima, en kan je ‘m zonder de lader meenemen naar elk lokaal. Dan zie je daar ongeveer na een paar minuten al de juiste CO2-waarde.

Je moet dus zelf nog een USB-oplader hebben (een telefoonlader bijvoorbeeld, of de USB van een computer). Je kan ‘m het beste aan laten, anders gaat hij weer opnieuw 24 uur kalibreren (denk ik – dat staat niet duidelijk in de handleiding).

Je kan een alarm aanzetten als er een te hoge waarde is (langklik-rechts, je ziet het op het display). Het scherm kan ook uit (klik links). De luchtvochtigheid geeft pas na een half uur de juiste waarde aan, maar dat is altijd zo. En de temperatuur was bij eentje een graad te hoog. Bij de andere was dat wel goed. Nou ja, okee.

De exacte CO2-waarde kan ik niet controleren, maar we hebben geconstateerd dat het prima werkt: met veel studenten in een klein lokaal zonder ventilatie gaat de wijzer al snel in het rood. Als je dan ramen en deuren opendoet, komt hij snel weer terug in het groen. Daar doe je het voor! Super dus.

Dit zijn twee andere op BOL.com, ook met NDIR-sensor:

co2 sensor meter melder NDIR koolzuurmelder NDIR

koolzuurmelder co2-melder co2 meter NDIR

Het kan ook wel goedkoper: namelijk zonder display. Dan gaat het met Wifi of Tuya Zigbee. Misschien wil je dat juist, dan zie je alles op je telefoon, via een app. Zoals deze hier op AliExpress, met NDIR-sensor, voor rond de €35:

wifi zigbee co2 monitor app

Inmiddels staan ze ook veel goedkoper op Amazon, deze hier. Nog niet getest.

Het nieuwste is een PAS-sensor (photo-acoustisch). Die is veel kleiner, maar die kan je nog nergens kopen.

De regering heeft 17 miljoen euro uitgetrokken voor CO2 meters op scholen. Maar je ziet ze eigenlijk nergens. Hopelijk doet men het straks zoals wij het doen: er liggen er twee bij de balie, dus je kan er altijd eentje even meenemen naar je lokaal.

Luchtreiniger

Een luchtreiniger kan ook virusdeeltjes uit de lucht halen. Dat is in veel onderzoeken al bewezen. Dat kan met filters en/of met ionisatie. En een ruimte ontsmetten met UV-licht kan ook, en is ook door vele onderzoeken bewezen.

Wat is CO2 oftewel koolzuur?

CO2 adem je uit, en het zit ook in frisdrank en bier: het zijn de koolzuurbubbeltjes. Planten en bomen zetten overdag CO2 uit de lucht om in zuurstof, met behulp van zonlicht. Alle dieren ademen zuurstof in, en ademen CO2 uit. Alle verbranding (olie, gas, hout) geeft ook CO2.

Als er heel veel CO2 in de atmosfeer komt (door fossiele verbranding) werkt dat als een broeikasgas. Het verwarmt dan de hele aarde, als een deken. CO2 doet planten en bomen ook harder groeien: het werkt als kunstmest. Meer over CO2 staat in dit artikel.

7 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Dat is een goede tip! Ik heb de Nomestic Airsight CO2 meter besteld.
    Ik werk op mijn werk in een kantoortuin. Oorspronkelijk was er op mijn werk geen kantoortuin, maar was de ruimte ingedeeld in kleine kantoortjes. Maar 19 jaar geleden is er een kantoortuin ingericht. De airco van het gebouw is ontworpen voor de kleine kantoortjes en niet voor een kantoortuin. Al 18 jaar lang is er geprobeerd om de airco aan te passen, maar het is nooit gelukt. Als je te lang in de kantoortuin hebt gewerkt, krijg je hoofdpijn omdat de airco niet goed werkt.
    Ik ga met die Nomestic Airsight CO2 meter kijken of er teveel CO2 in die ruimte is.

  2. Interessante info wederom! Zit ik me nog wel even af te vragen, hoe werkt die van Ali qua Wifi of Tuya Zigbee. Heb ik (met m’n iPhone) daarvoor een Zigbee gateway oid nodig? Of kies ik dan beter voor de wifi versie? En krijg ik dan ook meldingen als ik elders ben?

    1. Ja, Zigbee moet met een gateway dacht ik. Meldingen gaan via internet, dus ook als jij op een andere plek staat inderdaad. Verder weet ik het niet!

  3. De Nomestic hierboven wordt via Bol ook verkocht als Tool Meister. Volgens mij precies dezelfde meter maar bijna de helft goedkoper. Ik ben er erg tevreden mee!

      1. Dank ! Alleen deze is van alecto. Geeft geen waardes alleen alarm. Ik heb die nomestic gekocht. Staat nu te kalibreren. Snel geleverd ook.

Geef een reactie