IKEA Sunnan alternatief: solar leeslamp

ikea sunnan solar leeslamp tafellamp

Update: 3 apr 2021

De IKEA Sunnan Solar lamp was een ideale leeslamp, met superhandig zonnepaneel. Dat paneel zat tezamen met de accu in een uitneembaar blokje, in de voet. Die legde je dan af en toe in daglicht. Dan bleef hij altijd opgeladen. Ideaal! En hij was ook nog eens goedkoop: een tientje. Helaas is hij nergens meer te koop. Ik kan ‘m nu alleen nog vinden in vage Russische webshops: dat ga ik dus niet doen ;) Maar ik heb wel een alternatief gevonden. Nog beter zelfs!

Ten eerste deze ledlamp, met buigzame stang (3,-). Met USB, dus hij kan in een telefoonlader of in je laptop. Of in elke powerbank, zie verderop. Er zijn veel meer van zulke ledlampjes, maar deze heeft een paar grote voordelen:

  1. Verreweg de mooiste en de goedkoopste
  2. De lichtsterkte kan in drie standen, met een knop
  3. Je kan de lichtkleur kiezen: koel wit of warm wit, ook met een knop

solar leeslamp tafellamp DIY IKEA sunnan

Nu nog de zonnestroom, de batterij en die verzwaarde voet. Nou – da’s gewoon zo’n powerbank met zonnepaneel! Zoals deze hier (€ 11,-). Of deze iets kleinere en elegantere (€9,-). En klaar ben je!

powerbank met zonnepaneel

powerbank met zonnepaneel

Maar ik heb al overal zonnepanelen. Dus elke powerbank wordt dan sowieso al opgeladen met zonnestroom. Dan kan ik ook zo’n enorm grote powerbank nemen, zoals deze 40Ah met 18W en USB-C voor 30,-:

powerbank 40.000 mah

Wat ook nog kan, is een powerbank zelf maken. Ik koos deze kleine DIY powerbank-behuizing (€ 3,-). Vind ik de mooiste, in combinatie met die lamp. Er moeten nog drie oplaadbare batterijen in van het type 18650 (2,- per stuk).

powerbank behuizing DIY
Mooie kleine goedkope powerbank…
18650 batterij plat oplaadbaar
…met drie van deze oplaadbare Li-ion batterijen

Er is zelfs ook zo’n zelfbouw powerbank-behuizing inclusief zonnepaneel (4,-). Voor vijf batterijen 18650-type. Maar die moet je dan nog wel solderen.

solar powerbank behuizing zelfbouw

Ik had nog veel van die 18650-batterijen liggen, omdat ik een kapotte fiets-accu heb gerecycled. Daar zitten altijd zulke cellen in. Een stuk of dertig zelfs. Veel cellen waren nog goed. Die doe ik dan in een powerbank-behuizing, zoals deze voor acht batterijen (€ 7,-). Hoef je niet te solderen. Getest en perfect werkend, met onder andere USB-C en 18W snelladen. Zie ook deze blog daarover:

DIY powerbank voor 8 x 18650 met USB-C

DIY powerbank
Zelfbouw powerbank. Met alles-erop-en-eraan. Topding en aanrader.

Als ik de onderdelen voor deze zonne-leeslamp binnen heb zal ik deze blog nog updaten. Met foto’s van het eindresultaat. En mijn ervaringen. Maar ik vond het zo’n ontdekking dat ik er alvast ’n blog aan heb gewijd…

To be continued – dus kom nog eens terug!

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affliliate links in. Maakt voor de prijs niet uit. Zo blijft m’n blogje in leven. THANK U, LOVE U ALL & CU next time!

2 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

Geef een reactie