IKEA Sunnan alternatief: solar leeslamp tests

ikea sunnan solar leeslamp tafellamp

– Update: 20 november 2023 –

De IKEA Sunnan Solar lamp was een ideale leeslamp, met ingebouwd zonnepaneel. Dat zat met de accu in een uitneembaar blokje, in de voet. Die legde je dan af en toe in de zon. Dan bleef hij altijd opgeladen. Geniaal! Helaas nergens meer te koop. Maar ik heb wel een hoop alternatieven gevonden. 

Ten eerste deze ledlamp, met buigzame stang (3,-). De USB kan in een telefoonlader, laptop of in elke powerbank (zie verderop). Deze heeft een paar grote voordelen vergeleken met veel andere leeslampjes, en daarom vind ik dit de beste:

 1. Verreweg de mooiste
 2. De lichtsterkte kan in drie standen, met touch bediening
 3. Je kan de lichtkleur kiezen: koel, gewoon of warm, met lang-klik
leeslamp drie standen en drie kleuren licht
Precies zoals op de plaatjes
usb leeslamp led
Hier met de zelfbouw-powerbank, zie verderop

UPDATE 2023: zoiets als hierboven maar dan zonder lichtkleurkeuze, en in bolvorm (peertje) ligt nu ook bij de Action voor €2

Een andere winnaar is een klein USB-ledje met arm. Zoals deze buigzame USB-arm voor €1,70, in zwart of zilver, met bijpassende USB-leds voor ongeveer een euro. Met 3, 8 of 24 leds. Met schakelaar (touch). Of deze, ook met aan- en uit knop. En omdat ik toch alles al met zonnepanelen doe, is dit dus ook allemaal op zonnestroom. Getest en zeer goed bevonden. Gewoon met een kleine powerbank erbij.

leeslamp USB buigzame stang

Dimbare zijn er ook: zoals deze Mini USB LED Light 5V Touch Sensor Dimmable Reading Table Lamp. Getest en perfect bevonden: mooi warm licht (als je warm white kiest), en dimbaar met lang-touch. Werkt top, superklein, met goed en veel licht. Perfecte leeslamp, met die buigzame stang en met een powerbank:

      

Zonnestroom

Dan de zonnestroom: een batterij met zonnepaneel is dan de verzwaarde voet. Nou – dat is gewoon zo’n powerbank zoals deze (€ 11,-). Of deze kleinere mooiere (€9,-).

powerbank met zonnepaneel

powerbank met zonnepaneel

Maar ik heb al zonnepanelen. Elke powerbank wordt dan al opgeladen met zonnestroom. Dan kan ik ook zo’n grote powerbank nemen. Voor het elegante lampje hierboven koos ik deze kleine DIY powerbank (€ 3,-). Of deze met meer aansluitingen en handig display. Daar moeten dan drie oplaadbare batterijen in, type 18650 (2,- per stuk). Topsetje!

powerbank behuizing DIY
Mooie kleine goedkope powerbank…
18650 batterij plat oplaadbaar
…met drie van deze oplaadbare Li-ion batterijen
In elkaar schuiven, vastklikken, en klaar.

Er is ook zo’n zelfbouw powerbank-behuizing inclusief zonnepaneel (4,-). Voor vijf batterijen 18650-type. Maar daar moet je nog wel iets solderen…

solar powerbank behuizing zelfbouw

Ik had nog van die 18650-batterijen liggen, omdat ik een kapotte fiets-accu heb gerecycled. Die doe ik dan in zo’n powerbank-behuizing, zoals deze voor acht batterijen (€ 7,-). Hoef je niet te solderen. Getest en goed bevonden, met USB-C en 18W snelladen. Zie ook deze blog daarover:

DIY powerbank
Zelfbouw powerbank. Met alles-erop-en-eraan. Topding en aanrader.

Andere leeslampjes

Op BOL.com staat deze kleine voor 15 euro. Leeslamp met zonnepaneel en batterij, en met handig klemmetje. En met buigzame arm. En hij staat ook voor een tientje op Amazon.NL. En hij staat  ook op AliExpress voor 7,-:

En inmiddels vond ik ook deze hieronder, voor 15 euro. Lijkt een beetje op die van IKEA, maar dan veel kleiner. Wel met zonnepaneeltje in de voet, tevens batterij. Alleen niet uitneembaar. Zonder dimmer, en je kan de lichtkleur ook niet kiezen (het is koelwit). Staat ook voor een tientje op AliExpress:

solar leeslamp

Hij was er in een week (van AliExpress). Leuk en goed. Veel kleiner dan die van IKEA, en helaas zeer matige kwaliteit allemaal. De andere oplossingen hier boven zijn veel beter en mooier.

Vergeleken met die 3-kleuren 3-standen ringlamp
En vergeleken met de IKEA leeslamp
En vergeleken met de IKEA leeslamp
De lichtbundel is anders, maar de hoeveelheid licht is vergelijkbaar
De lichtbundel is anders, en het is lelijk blauw licht

Een simpele buigzame stang plus lampje kan ook zoals deze hieronder, voor een euro:

Of deze Mini USB LED leeslamp met Touch bediening, dimbaar in drie standen, met wit licht. Er komt echt heel veel licht uit. Prachtig mooi ding ook, voor 5 euro. Zie hieronder, getest en goedgekeurd:

3 standen, heel veel licht, alleen wit licht, touch, mooi ding

Of deze kleinere flexibele Mini 4-LED USB leeslamp, ook getest en perfect werkend, wel met veel minder licht, maar prima om mee te lezen. Zonder dimmer en zonder schakelaar. Alleen in koelwit licht. Voor twee euro:

De drie met elkaar vergeleken

Ik heb ook nog een andere leeslamp: groter, zwart, met een draaiklem, en met een snoer eraan. Die zat gratis bij deze D80 microfoon. Deze lamp is drie keer groter, geschikt voor fotografie, als ringlamp. Het snoer heb ik met wat  tiewraps ietwat weggewerkt. Hij is in negen standen dimbaar, en je kan drie kleuren licht kiezen: koel daglicht, normaal (mix) en warm. Met vier knoppen: aan/uit, kleur, Plus en Min. Ik gebruik ‘m nu als bureaulamp / tafellamp. Ook al zo’n topding!

 

Deze blog is niet gesponsord. Er staan wel affliliate links in. Maakt voor de prijs niet uit. Zo blijft m’n blogje in leven. THANK U, LOVE U ALL & CU next time!

7 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Al mijn SUNNAN lampjes doen het helaas ook niet meer. Nu de behuizing opgengeschroefd en drie AA accu’s aangetroffen. Vermeldng op de accu: BYD H-AA1200A 1.2V 0933
  Naar NKON gebeld voor vergelijkbare accu’s, dat zou de: AA Ansman Typ 2850 1.2V 2650mAh moeten zijn. Deze ga ik bestellen en hopelijk krijg ik dan mijn favoriete lampjes ook weer aan het schijnen.
  Snap trouwens niet waarom de Ikea deze lampjes uit het assortiment heeft genomen.

  1. Nee, ik snap het ook niet, het is een geniaal ontwerp.
   Dank, dat zijn dus gewone AA batterijen? Elke oplaadbare AA batterij is dan goed.

   1. Klopt, wij hebben vier van deze lampen op 2 plekken waar we geen stroom hebben. Batterijen vervangen door gewone oplaadbare AA batterijen van de IKEA en doen het weer prima. En setjes volle oplaadbare batterijen op voorraad voor als de zon het langer laat afweten. Ze zijn inderdaad geweldig, juist ook omdat je de batterijen makkelijk kan vervangen. Zo jammer dat ze ze niet meer maken. Maar ik ga nu ook maar eens naar nieuwe kijken. Heb het idee dat de zonnepaneeltjes toch iets minder goed werken door ouderdom. Is de batterij/accu in dat AliExpress lampje makkelijk te vervangen? En zo ja, wat zit er dan in?

    1. De flexibele stangen met de losse led-lampjes blijken nu toch allemaal veel beter. Met een powerbank dus, op te laden met grotere zonnepanelen.

     1. Ja maar we laten ze regelmatig ook buiten staan in de regen enzo. Daar kunnen die Ikea lampjes prima tegen. Denk powerbank niet. Weet je toevallig wat er in dat AliExpress lampje zit en of het makkelijk te vervangen is?

Geef een reactie