Fiio F9 en Fiio F5 review

– Update: 14 maart 2018 –

Fiio is een nieuw topmerk in Chinese HiFi-apparatuur. Het ligt tegenwoordig ook in Nederlandse winkels zoals HDPHNS. Vooral de mini DAC’s van het merk zijn populair, zoals de Fiio K1 en de Fiio i1. Met die dingetjes kan je de hoogste kwaliteit audio uit je smartphone of je laptop halen, voor de laagste prijs, namelijk iets van 50 euro. Zie mijn reviews over de Fiio K1 en de Fiio i1. Dus ik dacht: laat ik eens de duurdere topmodellen in ear oordopjes van dit merk proberen. Misschien is dat wel het allerbeste dat er te koop is! 

Zoals de prachtige Fiio F9 (120,-): die klinkt ook inderdaad echt supergoed. Vergelijkbaar in audiofiele kwaliteit met de twee toppers KZ ZS5 en Lker i8. Alleen heb je wel wat EQ nodig (equalising, ofwel toonregeling) om het hoog te dempen en er wat bas bij te doen. Anders is deze te helder en niet warm genoeg. Ietsje meer bas dan normaal is bij in ears eigenlijk ook lekkerder en klinkt vriendelijker. En ook omdat de Fiio F9 zoveel duurder is dan die goedkope toppers (de KZ ZS5 is soms maar 20€) heb ik deze toch maar niet in mijn toplijst gezet. Want de prijs-kwaliteit-verhouding laat ik daar zwaar meetellen.

Maar bij de voordelen horen – behalve de geluidskwaliteit – ook de afneembare MMCX-snoeren. Je krijgt niet alleen een zeer goed snoer met een uitstekende microfoon, zodat je er mee kan bellen, maar ook nog eens een topkwaliteit audiofiel snoer, van zilver-draad met vergulde pluggen en zo. Verder zit er een ruime keus aan diverse maten dopjes bij (6 paar) en is de superdegelijke bouwkwaliteit echt opvallend. Ze zijn ook prachtig om te zien. Pasvorm en comfort is ook erg goed, ook al is dat nogal persoonlijk.

Fiio F9: prachtige topkwaliteit, voor 120,- maar je hebt wel wat EQ nodig
Fiio F9: prachtige topkwaliteit, voor 120,- maar je hebt wel EQ nodig

De Fiio F5 is wat goedkoper (80,-) en die heeft geen EQ nodig. Hij klinkt dus meteen heel afgewogen en ook uitstekend, maar net niet zo goed als de goedkope toppers in mijn top 10. Dus heb ik deze ook al niet toegevoegd aan die toplijst. Ook bij deze krijg je diezelfde twee afneembare MMCX topsnoeren, net als  bij de F9, en is de bouwkwaliteit ook al zo opvallend goed, mooi en degelijk. Je krijgt er ook weer diezelfde ruime keus aan dopjes bij.

Een ander groot voordeel van deze twee Fiio’s is dat je deze gewoon in Nederland kan kopen. Dan heb je ze ook supersnel in huis, en loop je verder geen risico’s op bijkomende kosten, die je soms hebt als je duurdere artikelen in Chinese webwinkels koopt.

Fiio F5: klinkt ook heel mooi, en je hebt geen EQ nodig. Superdegelijke topper. Kost 80 euro. Dat is wel duurder dan de goedkope in de Top 10, die ook nog net iets beter klinken.

Geef een reactie